Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   912 / 1320
(#) szilva válasza levi18 hozzászólására (») Feb 8, 2011 /

A hibaüzenet szerint a PIC típusa nincs definiálva. Vagy valamelyik lib-ben, obj-ban, amit össze kellene linkelnie, vagy az MPLAB projektben. Ennyiből nem deül ki, hogy mi miatt nyavalyog, de azt majdnem biztosra veszem, hogy nem maga az lkr állomány a hibás.
(#) levi18 válasza szilva hozzászólására (») Feb 8, 2011 /

Szerintem sem az, mert régebben a v3.36-tel működött
ez az lkr állomány. De, ha nem adok a projekthez lkr-állományt, akkor hiba nélkül lefordul a program.
Még azon gondolkodtam, hogy van az AN1310-es bootloadernél az a lehetőség, hogy a flash végére kerül a bootloader. Az első programletöltésig ez oké, de be tudja tölteni következőleg is? Mert, ahogy néztem, a 0-s
címre így nem kerül egy goto utasítás, ami boot
területre ugrik. Vagy rosszul gondolom?
(#) icserny válasza levi18 hozzászólására (») Feb 8, 2011 /

1. Az MPLAB IDE Configure/Select Device menüben kiválasztottad a mikrovezérlő típusát?

2. A projekt fájlban (akarmi.MCP) van az elején egy
device=PIC18F4520-höz hasonló sor?

3. Fordítás indításakor az output ablakban mit ír ki? Nálam ezt:
Executing: "C:\MCC18\bin\mcc18.exe" -p=18F4520 /i"..\include" ... stb.
(#) trudnai válasza levi18 hozzászólására (») Feb 8, 2011 /

Nem lehet, hogy absolute modra van beallitva a projected?
(#) Mezoas válasza levi18 hozzászólására (») Feb 8, 2011 /

Találkoztam a problémával egy hónapja, és sikerült megoldani. A szomorú az, hogy nem emlékszem már hogyan, és rekonstruálni sem tudtam (egy másik hasonlóan meghökkentő hibát bezzeg igen...). Talán az volt, hogy Build options/Project - Directories fülnél szépen be kell állítgatni a linker, library és include mappákat (a C18 saját könyvtárait is, mert az is okozhat galibát). No de nem csodálkoznék, ha ez sem segítene, mert logikát én sem látok benne.
(#) levi18 válasza icserny hozzászólására (») Feb 8, 2011 /

Megvan minden, nem abszolút módra volt állítva.
Most uninstallálom az egészet és felteszek egy std-eval
verziót. Megnézem ezzel is. Esetleg az lehetséges, hogy maga az mplab öreg neki (8.46-os van).
(#) levi18 válasza Mezoas hozzászólására (») Feb 8, 2011 /

Igen, ezzel már én is találkoztam régen.
(#) levi18 válasza levi18 hozzászólására (») Feb 8, 2011 /

Az std-eval verziónál sikerült megoldanom, azt, hogy a gyári lkr-t töröltem az lkr könyvtárból és beraktam a sajátomat a gyári nevén, így most normális kódot készít nekem. A másikat is elmentettem, mert szükségem lesz arra is. Ennyit tudtam tenni. Ha valakinek lesznek tapasztalatai ezen verzióval kapcsolatban, akkor azt szívesen várom.
Köszönöm a segítségeket.
(#) Huby hozzászólása Feb 8, 2011 /

Valakinek nincs véletlen egy példája 16f877a-s pichez pwmes led fade in fade outos ledes példája?

szoftveres,vagy hardveres? datasheetbe nem sok minden van,keresek már reggel óta,de csak kis lábszámú ickhez vannak,meg összevissza mindenhez,de ehhez nem találok. elég lenne egy példa is.
PORTD-n vannak a ledek

(mpasm)
(#) vilmosd válasza Huby hozzászólására (») Feb 8, 2011 /

Hali
Idézet:
„pwmes led fade in fade outos ledes példája”
Ezt ugy bovebben elmagyaraznad? Mert a beepitett PWM (2) a RC1, RC2 labakon vannak kihozva. Ott lehet csinalni PWM jelet. Amikor tobb kimenet szukseges PWM modban, akkor valami SW megoldast kell valasztani, de ez egy kicsit bonyolultabb.
(#) Huby válasza vilmosd hozzászólására (») Feb 8, 2011 /

akkor így nagy hülyeséget kérdeztem, ezt nemtudtam.
Köszönöm.
Akkor a PWM kimenet a C1 és C2-re van kivezetve.
Erre valami példád nem lenne vagy,valakinek? 16f877a-ra?
(#) szilva válasza levi18 hozzászólására (») Feb 8, 2011 /

Szerintem az lesz, hogy amikor az lkr file-t máshonnan veszi, akkor az lkr-ben beállított "libpath" (vagy mi a szösz) változóban a "." (mint könyvtárnév) más könyvtárba fog mutatni. Így máshonnan veszi ugyanazokat a lib-eket, obj-okat, amiket a linkelésnél kell használnia. Valószínűleg a lib-ek, obj-ok közt van olyan különbség, hogy az egyikben nincs definiálva a processzortípus, és ezért nyekeg.

Kereséssel meg kellene keresni a linker által összelinkelni próbált lib-eket és obj-okat, és ellenőrizni, hogy melyiket is kellene használnia. A project-ben a keresési utak helyes beállítása segíthet neki, hogy jót találjon meg. Esetleg az lkr-ből a "."-ra mutató "libpath" bejegyzést meg lehet próbálni eltávolítani.
(#) menyus válasza watt hozzászólására (») Feb 8, 2011 /

Köszi, de lehet egyelőre megúszom....ettől függetlenül be fogok szerezni ezekből az "erőművekből" is hogy játsszak kicsit velük. Előbb utóbb biztosan kelleni fog majd ezekből is. Ha menne ezekkel is a fejlesztés elfelejthetném a 16 os szériát az összes macerás nyűgjével együtt....
(#) watt válasza menyus hozzászólására (») Feb 9, 2011 /

Ezek még messze vannak az erőműtől! Nem is drágák. Teljesen normális használatra valók, kényelmes programozással(ASM és C18).
Egy erőmű talán a 24F-től indul a 32-ig, esetleg egy 18F8720 már annak nevezhető, bár én még azt sem...
(#) levi18 válasza szilva hozzászólására (») Feb 9, 2011 /

Köszönöm szépen.
Próbálgatom majd még. Most egyenlőre megy az előbb említett megoldással. Csak idegesítő, hogy ilyenek történnek és ez az egyetlen pic-C compiler, amiben bíztam, de biztos én vagyok a buta. Régi verzióknál addig nem is fordult le a program, amíg az lkr állományt hozzá nem adtam. De az utóbbi verzióknál a lib-fájlok mérete is eléggé meghízott. most a lib mappa jelenleg 490 MB helyet foglal, úgyhogy szerintem neked van igazad.
(#) menyus válasza watt hozzászólására (») Feb 9, 2011 /

Hát én a 628 / 648A hoz képest "mértem"....nekem azokhoz képest ez is már az. Régebben azt hittem még ezeket se növöm ki soha és tessék...Az újaknál közel 500 oldalas adatlap...hát lesz mit átolvasgatnom. Én részemről maradnék a jó kis szekvenciális ASM nél. Bár voltak (vannak..) kényszerből próbálkozásaim JAVA ban (főleg ME, a mobilspecifikus alkalmazások miatt), de nem igazán áll rá az agyam az ASM után (közben) egy objektum orientált nyelvre. Pl ha az MPLAB ról átváltok menet közben a Netbeans re, hosszú és igen nehéz percek telnek el míg fel tudom venni a ritmust...visszafelé ugyanez... Ja, és azért pont a JAVA mert ahhoz van gyakorlati segítségem..ahhoz is kb ugyanolyan láma vagyok mint az ASM hez. Van amit meg tudok oldani, de bonyibb dolgokat önállóan nem nagyon. Ha meg számomra még ismeretlen mélységű vizekre tévedek hát süllyed a titanic egyből...
(#) potyo válasza menyus hozzászólására (») Feb 9, 2011 /

Azért a PIC-es magasabb szintű nyelveket ne Javahoz hasonlítsd. A C egyáltalán nem objektumorientált meg ilyesmi, az is majdnem ugyanolyan szekvenciális, mint az asm, csak egy csomó dolgot megkönnyít (matematikai műveletek, tömbök kezelése, megszakítási rutinban mentés-visszaállítás, stb.)

Én a Javat egyébként nem értem, hogy mit esznek rajta ennyire. Programoztam és programozok néhány nyelven, meg van itt kolléga, aki szintén elég sok mindent látott már, de a Java egyikünknek sem világos, hogy mitől ennyire felkapott...
(#) watt válasza menyus hozzászólására (») Feb 9, 2011 /

Nekem van mikor 4 féle fejlesztőkörnyezet van nyitva eyszerre(C18, HiTechC, ASM, VB6). A legnagyobb gondot a megjegyzés sor okozza, mert három féle módon kell megadni ( ' xx(VB6) , ; xx , // xx ). Ezt rendszeresen keverem, végül is ki lehet bírni egy kis morgolódással! Szerintem csak azon múlik a dolog, mennyit csinálod...
(#) trudnai válasza menyus hozzászólására (») Feb 9, 2011 /

En mar meg sem tudom szamolni hany nyelvben probalkoztam, beleertve Forth, Lisp, Modula2, kulonbozo Pascal implementaciok, multiplatform C/C++, Perl es sok mas script nyelvek, es nem-is-tudom-hany-fajta-asm... Hidd el, ez igy megy, egy ido utan mar mindegy miben dolgozol, legfeljebb egy kis ido mig egyikrol a masikra atallsz. Majdnem olyan ez mint mikor atulok jobb kormanyos autobol bal kormanyosba majd vissza: automatan megy, legfeljebb a bezinkutnal a masik oldalra ulok be tevedesbol (megtortent! )
(#) pic_nagyistvan válasza trudnai hozzászólására (») Feb 9, 2011 /

Köszi a segítséget!

Viszont szeretnék kérdezni még egy dolgot. Van egy PIC 16 Demonstration panelem egy PIC24FJ128GA010-es kontrollerrel, és egy MBLAB ICD2-es debuggerem. Ha betöltöm a programot az ICD-vel, akkor ahhoz, hogy lefusson a betöltött program le kell vennem az ICD-t a panelről és csak ezután hajlandó elindulni. Valahogy megoldható lenne az, hogy nem kelljen lecsatlakoztatni? Tehát maradhatna bedugva az ICD-is. A panel 9V-ot kap fixen!

Köszi
(#) Net_Boy_debr hozzászólása Feb 9, 2011 /

Sziasztok!

Debrecenben vagy környékén keresnék PIC programozásban jártas szakembert korrepetálás céljára!
Kérem ha tud valaki segítsen!
Címem:************@**********

Köszi

Spam-et szeretnél a mail-címedre?
Egyébként meg ez nem a hirdetési részleg,
szamóca
(#) icserny válasza pic_nagyistvan hozzászólására (») Feb 9, 2011 /

Valószínűleg az MPLAB IDE Programmer menüjében kell rákattintani a Release from Reset pontra, hogy engedje el az MCLR lábat.
(#) pic_nagyistvan válasza icserny hozzászólására (») Feb 9, 2011 /

Köszi, tényleg működik így!
Örök hálám!
(#) rogers hozzászólása Feb 9, 2011 /

Hi

Tudom hogy eccerü sokak számára ez a kérdés de nekem egyenlőre sajnos nem.

Pic24fj sros portot akarok rajta használni de a pic18f sorozaton eccerü volt melyik láb az én az adtlapbol nem tudtam kinézni az rx tx lábakat. UART port? van e rajta vagy software ből bármelyik lábhoz tudom rendelni a soros portot?

Köszi.
(#) menyus válasza trudnai hozzászólására (») Feb 9, 2011 /

[OFF] Mint említettem én is csak kényszerből ismerkedtem a Java val, no meg azért mert van egy csak Java ban fejlesztő ismerősöm aki profi módon tud segíteni benne. Az egész Java dolog úgy kezdődött hogy ahhoz az sms küldő hardverhez amivel éppen most is szenvedek, a megrendelő kért több olyan funkciót amit sms ben lehet vezérelni átállítani...stb (új számok feltanítása a panelnek, régiek törlése / kitiltása, kimenetek vezérlése..stb) Megoldottam, de akkor meg behisztiztek azon (némileg meg is értem...) hogy mennyire kezelhetetlen az egész mert az sms eket ugyebár karakterenként kell bepötyögni a vezérlő telefonba. Hibalehetőség a beíráskor, idő, macera..stb. Ekkor jött a Java s ötlet, hogy kell írni egy "buta" telefonra egy alkalmazást aminek a form ján legördülő menüből kiválasztja a funkciót mit szeretne a modulon átparaméterezni, a navi gombbal rábök és már megy is az sms . A telefonszám és az sms parancsok előre meg vannak írva a kódban és nincsenek kiiratva textboxban a formra (tehát nem tudja elcseszni véletlenül sem) és egyszerűen a funkció elnevezések alá be vannak rendezve..így teljesen bolondbiztos, egyszerűen kezelhető az egész. Ráadásul tök olcsó megoldás mert egy ilyen régi vacak csak Java s telefont 5 ezer körül lehet venni a vaterán...

Ja, és a lényeg... szerintem ezzel itt véget is ér az én Java s pályafutásom, elborult egy nyelvezet. De pl az a programozó srác aki csak ezt csinálja, nem is érti kinek mi baja ezzel a jó kis nyelvvel....
(#) trudnai válasza menyus hozzászólására (») Feb 9, 2011 /

Idézet:
„Ekkor jött a Java s ötlet, hogy kell írni egy "buta" telefonra egy alkalmazást aminek a form ján legördülő menüből kiválasztja a funkciót mit szeretne a modulon átparaméterezni, a navi gombbal rábök és már megy is az sms .”

Na jo, ez mar vegkepp off, de ezt nem lehetett volna mondjuk template-ekkel megoldani? Template-eket szerintem mar nagyon regota tudjak a telefonok, meg a monokrom kijelzo idejebol is... Igaz akkor is kezzel kell atutni a parametereket, de az ugy sokkal egyszerubb, mint a parancsokat kezzel bepotyogni minden alkalommal.
(#) icserny válasza rogers hozzászólására (») Feb 9, 2011 /

Idézet:
„van e rajta vagy software ből bármelyik lábhoz tudom rendelni a soros portot?”

Ilyenkor két dolgot tehetsz:
1. Megnézed az adatlapot, amely a legelején egy táblázatban felsorolja a perifériakészletet, s azt is, hogy melyik az áthelyezhető (remappable).
2. Ha ragaszkodsz hozzá, hogy más nézze meg neked az adatlapot, akkor add meg a pontos típust, mert a PIC24FJ nem sokat mond. Van közöttük remappable és nem remappable.

Bocs, ha kioktatásnak tűnt, de kérdezni is meg kell tanulni!
(#) rogers válasza icserny hozzászólására (») Feb 9, 2011 /

Köszi a választ.

Dehogyis találom kioktatásnak mivel ha tudnám nem kérdezném.Az ic PIC24fj256da

Adatlap

Köszi még1szer
(#) icserny válasza rogers hozzászólására (») Feb 9, 2011 / 1

Remappable pins: 44 db

Ezeken helyezhető el:
4 db soros port
5 db timer
9 db PWM
3 db SPI csatorna

A többi periféria helyhez kötött.

A 7. oldalon látható ábrán a besatírozott lábak 5 V toleránsak (elviselik, ha kívülről 5 V-ot kapnak).
(#) menyus válasza trudnai hozzászólására (») Feb 9, 2011 /

Jó lett ez így...mert látványos. A megrendelőnek most fülig ér a szája mert a java s program az Ő céges splaschcreen jével indul...Belevarrva a céges logo..rajta a copyright (neki..)..Ilyen CSAK NEKI VAN !!! És ami egyedi az ugye mindig drága.... Ennek az embernek ez kellett. Kérte, megkapta, fizette..örül neki! meg én is..Tehát mindenki megkapta amit szeretett volna és ez a lényeg !

Bocs a sok OFF ért... téma lezárva...
Következő: »»   912 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem