Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Rendezvény-hangosítás (PA) hangtechnikái
Témaindító: sound.man, idő: Nov 25, 2007
Témakörök:
A mélyé kb.25 centi. Valahol találtam róla infot (képeket?), ott is 10"-osnak volt emlegetve. Teljesítményt ott se írtak róla.
Ránézésre azt mondanám, hogy talán ez az. Legalábbis, ebben a boltban a többi 10"-os Eminence nem úgy néz ki, mint az enyém. Persze, tudom, ez nem jelent semmit, de talán kiindulási alapot ad.
TDA7294 2*200 wattal meg lehet hajtani. De a magas lehet, hogy nem bírja. Azt ki kellene cserélni egy normálisabbra.
Hát szerintem 100-150W-tól nagyobb erősítő fölös hozzá ugyse bírná,de már ígyis elég szépet kéne szólnia.A piezon van valami váltó?
Nekem van Beta 10-em, de annak nem ilyen a cimkéje.
Nem mindegy, hogy régi vagy új Em. A régieknek volt ilyen a címkéje.
![]()
Valóban, ha hihetek az Eminence útmutatójának (gyártási időpont kiderítésének ügyében) akkor '91es gyártmányú.
Váltó semmi nincs benne, szépen párhuzamosan rá van engedve a csatlakozóra a magas is, mély is. A 2*200W-ot bridgebe érted, oldalanként, vagy egy oldal kapjon 200Wot? Bár hülye kérdés, most nézem, hogy az IC 100Wos, gondolom akkor 1 oldalnak 200W-ra gondoltál. Lehetne használni TDA7294-es erősítőt hangosításra? (gondolok próbatermi vokál, esetleg kisebb koncerten monitor hangosítására)
Bassmester zenekarban használja hangosítani az övét. 2*200wattos és nincs vele semmi baja. A magasra mindenképp kellene hangváltó de ha a piezót hagyod benne akkor csak 2*100-al hajtsd meg. Erre is jó a tda de nem kell csak oldalanként 1-1.
Jó lenne, ha én is tudnám zenekarban használni, tudniillik jómagam is zenélek...
Biztos, hogy nem bírná a piezzo? Láttam ugyanilyen külsőben 400W-os piezzot is... vagy az csak szemfényvesztés? Ha teszek bele hangváltót, akkor mehet oldalanként 200W? Milyen hangváltót ajánlotok bele? (sajnos ehhez a témához egyáltalán nem értek ![]()
Idézet: Csak a viszonylag alacsony DF miatt nem kifejezetten ajánlott.„Lehetne használni TDA7294-es erősítőt hangosításra?” A váltó az nem watt, hanem hangszórófüggő, és a terhelhetőségen nem változtat, azt a mélyhangszóró mechanikai korlátai és a doboz együttesen határozzák meg.
Egy sztereó 7294 híddal egész jól el lehet haknizgatni, ha elég a 2x200W/8 Ohm-ra
![]() Mélyládára nem a legjobb, de kétutas kompaktra szerintem teljesen jó. Ha a 10"-es szóród valóban Beta 10 (csak régebbi), akkor kb 3,5 kHz magasságában célszerű váltani. A bassgitár kombómban is egy nóném piezó van, de csak egy kondi meg egy párhuzamos ellenállás a "váltója". Amire nekem kell megteszi.
Egyáltalán nem értek az olyan finomságokhoz, mint a hangváltó, de valami online számolóprogram ezt dobta ki:
C1 = 5.68 uF L1 = 0.36 mH Lehet, hogy ennyi elég egy jó hangváltónak ehhez a hangfalhoz? A 7294 hídnak a gyárit ajánljátok?
Mit értesz gyári alatt?
Ha a kapcsolásra gondoltál, akkor igen azt :yes: Ha nyák kell, akkor itt egy. Így néz ki készre szerelve a blokk.
igen, igen, gyári alatt a datasheetben ajánlott "gyári" kapcsolást értettem. Szép, amit mutattál, mindenesetre
![]() Akkor nekiállok egy kis kutatómunkának, hogy összerakjak egy ilyen erősítőt. Remélem, nem veszitek zaklatásnak, ha néha még teszek fel kérdéseket ezzel kapcsolatban ![]()
Egyébként idézet az adatlapjáról:
Idézet: „With Rl= 8 Ohm, Vs = +-25V the maximum output power obtainable is 150 W, while with Rl=16 Ohm, Vs = +-35V the maximum Pout is 170 W.” Felmerült bennem már régebben is, hogy mi van ha 8 ohmos hangfalat kötök rá, és +-35V feszültségre nyomom? Veszélyes mulatság? Mennyit hozna ki? (csak nem 200W-ot? ![]() Idézet: „Mennyit hozna ki? (csak nem 200W-ot? )” Ha nem akkor a füstöt.
8 Ohm -os műterhelésre akkor adja le a 200W ( tehát 40V, 8 Ohm-ra) tiszta szinuszos teljesítményt, ha a tápfeszültség terhelten sem esik +/-36V alá. Egy jól megcsinált 600VA-es táppal és egy komoly hűtővel erre jó esély van.
A múltkor videóra vettem egy 7294 híd teljesítmény mérést. Íme. Egyébként pedig itt a topikja ![]()
Igen, igen, a topikját már olvasgatom, régebben is olvasgattam
![]() ![]() Köszönöm, ez mindenesetre biztató. Feltételezem megfelelő védelmekkel, megfelelő hűtéssel jó erősítőt lehet csinálni belőle.
Erre már nem jó az IC és a kapcsolás, akkor inkább a 7294S és párhuzamosítás. Az Eminence hangszórók úgyis elég alacsony DC ellenállással bírnak (5R környéke).
A második felét megerősítem, én is ennyit mértem, de az első felét ki tudnád fejteni? (mi az a párhuzamosítás?)
Szerintem csak akkor álj neki építeni ha mindenáron építeni akarsz.Azért számold ki hogy toroid,pufferek,védelem,borda,panel az alkatrészekkel,doboz,csatlakozók stb stb és ottvagy hogy ennyi pénzből vehetsz gyárit is
![]()
Tud az S végű, és a 7293 jelű IC úgy működni, hogy az invertáló-neminvertáló bemeneteket kihagyja a képből (slave mód), és csak a vég FET-ek kapnak vezérlést egy másik IC-től (master), így a kimenetek simán párhuzamosíthatók. Ezzel kisebb impedanciákra lehet elég nagy teljesítményt kivenni a kapcsolásból.
További infó pdfben.
És ha gyári, akkor milyet ajánlotok? Nem feltétlenül típusra gondolok, hanem paraméterekre.
Ez a mérés amit belinkeltél az 50Hz-en történt?
1 kHz-en mértem, de 20Hz-től is mérhettem volna, az eredmény ugyan ez lenne. A multiméterem kb 7kHz-ig méri pontosan a szinusz jel effektív értékét amivel teljesítményt számolunk, a szkópomról pedig csak a p-p feszültség olvasható le.
Ha magyar, akkor én a sivát javaslom. Ha magyar és olcsó akkor castone. Ha külföldi akkor qsc rmx széria. Ár érték arányban nagyon jó.
Én ágotát javasolnék,de szerintem egy castone tökéletes neked,pl cpa 400 elég 2x150W 8ohm-on és árban is teljesen jó. Dj börzén nézz szét,szokott lenni régebbi szériás passzív és újabb aktív hűtéses is.
És mivel a szinuszjel crest faktora 3dB, ezért /
![]() ![]()
Biztosan nem ugyanúgy viselkedik, csupán a műterhelésen mért szinusz jel amplitúdójában és alakjában nem látható különbség. Nem rossz kis cucc ám a 7294 híd
![]() Most éppen az Nmos 200-at készülök kipróbálni. Holnap megjönnek az IRFP 460-ak a tápjába és ha minden jól sikerül, akkor hétvégén teszt. Remélem ennél jobb lesz a DF mint a 7294 hídnál. IRF 540, 640 és 740 fetekkel fogom tesztelni, +/-45V-tal. Ha okés a cucc, akkor hidalva is kipróbálom és majd jelentkezem a mérés eredményével. Próbáltál már ilyen kapcsolást?
Hőfokfüggést hogy kompenzálja ez?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |