Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DVD-olvasóból lézer?

Témaindító: tillitomi, idő: Júl 31, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   110 / 143
(#) Collector hozzászólása Feb 8, 2011 /

Ez a nyitott/zárt dióda ügy pedig nagyon egyszerű, zárt diódából lehet csinálni nyitottat, de fordítva nem működik.
(#) epyn válasza Collector hozzászólására (») Feb 8, 2011 /

Köszönöm a javitást,sajnos,máshogy tudtam.
De akkor hogy lehet hogy az Xbox360 405nm-est használ?Itt most egy kicsit összezavarodtam...
Ezért gondolom hogy a HD is "kéklézeres"
(#) Collector válasza epyn hozzászólására (») Feb 8, 2011 /

Most megnéztem a wikipédiában, azt írják, hogy a HD DVD is bluray diódát használ. De én úgy emlékszem, mikor a szabványt kitalálták, akkor a HD DVD még a rendes 650nm-es lézerrel ment volna.
(#) epyn válasza Collector hozzászólására (») Feb 8, 2011 /

Pont az adatsűrűség csökkentése miatt alkalmazták a rövidebb hullámhosszú fényforrást.Jó választás volt,megkezdődött az olcsó kékes lézerek elterjedése amatőr körökben is.
De szerencsére ezek a japók nagyon szeretenek minket és kifejlesztették a 445nm-es lézerdiódát.
Köszönjük kedves kis távol keleti barátaink!
(#) telectro válasza epyn hozzászólására (») Feb 8, 2011 /

Akkor halld másodszor is...

Egy emberke éjjel látóhoz vett tőlem 1W infrát, van neki valami optikája is hozzá és az egészet vadászathoz akarja használni.
(#) Szebence hozzászólása Feb 8, 2011 /

Véletlenül ráakadtam az áramgenerátoromra, viszont 160mA felé nem tudtam venni, majd kicserélem az áram korlátozó ellenállást. 18X-os dvd írós diódát 160mA-rel hajtottam meg, aztán puszta kíváncsiságból kipróbáltam én is, hogy peltierrel hűtsem, de a fényerőn semmi változást nem vettem észre pedig már az egész alutömb jéghideg volt. Gondoltam megosztom veletek
(#) epyn válasza Szebence hozzászólására (») Feb 8, 2011 /

Lehűtöd,ráirányitod egy tükörre,amit egy motor rezget és igy meg lehet mondani,azonos áramon mennyi különbség van a 0C°és a melegedő dióda között.
Mert van különbség.
(#) Szebence válasza epyn hozzászólására (») Feb 8, 2011 /

Na, ezt holnap, vagy hétvégén kipróbálom
(#) epyn válasza Szebence hozzászólására (») Feb 8, 2011 /

Kisfesz trafó 6-12V AC és egy ellenállás.
Igy rezegni fog a tengely,ha az ellenállást megfelelően megválasztod.
De ehhez teljesen egyformára kollimált sugarak kellenek.Ha csak egy picivel is jobban széttart az egyik,már nem lesz megfelelő a kisérlethez
(#) yello hozzászólása Feb 8, 2011 /

Hali!
Egy gyors kérdés a nagyérdeműhöz, egy ilyen dvd-s ~200mW os piroshoz, arányaiban mekkora zöld és kék kellene hogy passzoljanak hozzá, esetleg ha tovább gondolkoznék rgb hez??
Üdv!
(#) Noo válasza yello hozzászólására (») Feb 8, 2011 /

Kb 30-50mW zöld már elegendő. A kékből is elég lenne egy 150mW lila dióda, de akkor inkább vegyél egy fél wattos rendes kéket. Jobb az ár-érték aránya. Ha esetleg később fejleszteni szeretnél.
(#) Szebence válasza Noo hozzászólására (») Feb 9, 2011 /

Ahhoz viszont (mármint rendes kékhez) már nagyobb zöld kell 100-150mW és kb 7-800mW vörös.
(#) Noo válasza Szebence hozzászólására (») Feb 9, 2011 /

Ez így van, de vissza lehet venni belőle. Nem kell feltétlenül maxon járatni.
(#) Szebence válasza Noo hozzászólására (») Feb 9, 2011 /

Ez így van, viszont akkor nem majd nem lehet látni a nyalábot gyors mozgásnál. A falra vetített ábra szép lesz , tényleg RGB, viszont ha nem a falra vetíted, hanem sugárjátékra használod, gyors mozgásnál nem lehet majd látni a nyalábot vagy csak nagyon halványan.
(#) Noo válasza Szebence hozzászólására (») Feb 9, 2011 /

Szerintem egy 200mW-on hajtott kék semmivel sem halványabb egy 150mw-os lilánál. Lézershow-t sötétben kell csinálni, rendesen telefüstölt helyen. Füst nélkül semmit sem ér a technika. Ha be van állitva rendesen a fehéregyensúly akkor annyira világít a kék amennyire kell. Ha erősebben akarod látni a kék színt akkor sajnos a többi komponenst is meg kell növelni. De az nem hobbi pénztárcához való. Ha most állnék neki beszerezni minden alapanyagot, akkor én sem lilát vennék mert nem éri meg. Kb 6-8 ezerért kapsz egy 150mW-os lilát, 16 ezerért már lehet venni 500mW-os kéket. Annyit meg simán megér.
(#) Collector válasza Noo hozzászólására (») Feb 9, 2011 / 1

Idézet:
„Szerintem egy 200mW-on hajtott kék semmivel sem halványabb egy 150mw-os lilánál”

Sokkal halványabb. 100mW bluray 5-10mW zöldhöz esetleg passzol. A 445nm-es kékből 500mW már elég 50mW zöldhöz, de 650nm-es vörösből legalább 600-700mW kell hozzá.
(#) yello válasza Noo hozzászólására (») Feb 9, 2011 /

Hali!
Remek, köszi a válaszokat, a kéket én is 500mW aost gondoltam visszavéve a fényerejéből, viszont a zöldet kénytelen vagyok megvenni, modulba, révén hogy nem olyan egyszerű házi körülmények közt megcsinálni, így hát abból mekkorát?
Legegyszerűbb számomra ha veszek egy pointert és abból kibányászom a modult és azt építem bele a saját dobozba.
Na de mekkorát vegyek, majd, 150-200mW osnak hirdetett az már reménykedek hogy elég lesz, valaki megerősítene benne?? Nem bízok ezekben a modulokban de most nincsen választásom.
Üdv.
(#) Noo válasza Collector hozzászólására (») Feb 9, 2011 /

Na ezt így nem igazán értem. Tehát ugyanakkora teljesítményű lila és kék közül, erősebbnek látszik a lila?
(#) Noo válasza yello hozzászólására (») Feb 9, 2011 /

Én a dealextreme.com-ról rendeltem "200mW jelzésűt" és itthon vettem elvileg valós 50mW-os pointert. A dx-es szerintem kicsivel erősebb volt. Nem tudom valójában ezek mennyit teljesítenek, mert senki nem mérte meg még őket. Alkalmam sem volt még egy valós 150mW zöldhöz mérni.
A 200as áramfelvétele 230mA, az 50es áramfelvétele pedig 195mA volt. Árban kb azonos, 50mW 5000Forint raktárról pár nap múlva itt volt, 200mW 28Dollár Kínából rendelve úgy másfél-két hét alatt jött meg.
(#) epyn hozzászólása Feb 9, 2011 /

Elméleti arányok a lézerrel kikevert fehér sugárhoz:
4 rész vörös(660nm)
1 rész zöld(532nm)
2 rész kék(473nm DPSS)
445 nm kék dióda esetében még 2 rész sem fog kelleni és meglehet ebben az esetben a vörös 660nm-ből is csökkenteni kell.
Minden akkor fog kiderülni,ha együtt van a beálltáshoz mindhárom szin és mindhárom szinből van bőségesen elegendő teljesitmény.Csökkenteni lehet a részeket,de ha pl. kevés a zöld akkor akkor már megbomlik az egész.
Kevesen vagyunk,mégkevesebb sikerrel és valódi fehér fényhez valódi tapasztalatot senki nem tud mondani.
Elméletben meg mindenki tud okos lenni.
(#) Collector válasza Noo hozzászólására (») Feb 9, 2011 /

Ezt a lilát egyelőre tegyük félre, mert a lila szín az a kék+vörös additív összege. A bluray az 407nm, ami a látóhatár legalján helyezkedik el, ami abszolút nem lineáris, 407 és 445nm közti láthatósági érték legalább 5x-ös.
(#) Collector válasza Noo hozzászólására (») Feb 9, 2011 /

Van neten elég mérési eredmény, de leírtam már párszor, hogy tök mindegy, honnan, mikor, mennyiért, és milyen címszó alatt veszel zöld pointert, mindegyikben ugyan az a kínai cucc van (elektronika+kristályok).
(#) Noo válasza Collector hozzászólására (») Feb 9, 2011 /

A lilát csak azért írtam mert egyszerűbb így megfogalmazni. Mivel mindenhova színeket írtam ezért ahhoz sem akartam hullámhosszt írni. Úgyis mindenki tudja miről van szó.
Azzal egyetértek, hogy mindegyikben ugyanaz van, mert szétbontás után ugyanaz a modul volt benne. Én csak leírtam a lehetőségeket, hogy honnan mit lehet rendelni.
(#) kasas válasza Noo hozzászólására (») Feb 9, 2011 /

Azért azzal vigyázz hogy a füstben a lila lézered nem kék sugarat fog mutatni csak a fehér vásznon lesz kék. Viszont érdekes jelenség a szemnek hogy nem kell itt nagy millivattokat elképzelni a fehérhez ahhoz hogy üssön.Én 100mw lila
5mw zöld
100mw 660nm
ből csináltam fehér papírra az ívhegesztő fehérségű csak nem olyan erős fénypontot hogy kiszúrta a szemem viszont ahogy elmozdítottam a három nyalábot mintha semmi nem ment volna olyan volt .Ez gondolom a szemünk érzékenységi tartománya miatt áll elő ,próbáljátok ki
(#) sunraw hozzászólása Feb 11, 2011 /

Üdv!

Szükségem lenne egy to-18-as tokozású 1W 808nm-es lézerdiódához való házikóra, optikával. Hűtőbordám ventilátorral van, de az optikát sehogy sem bírom összerakni. Ha valaki tundna nekem ebben segíteni, keressen meg legyenszives privátban.

Köszi előre is.
üdv.sun
(#) epyn válasza sunraw hozzászólására (») Feb 11, 2011 /

to18(5,6mm) tokban max 500mW infra van.
1W-ost a 9mm-es TO5 tokban gyártják,meg persze c tipusban,vagy TO3-ban.
(#) sunraw válasza epyn hozzászólására (») Feb 11, 2011 /

Üdv!

Bocs, igazad van. Akkor eszerint módosítanám a #918174 hozzászólásomat. Nem to-18, hanem to-5. Adatlapja lejjebb.Köszi!

laser2.jpg

(#) epyn válasza sunraw hozzászólására (») Feb 11, 2011 /

Sajnos ebben az esetben csak az egyedi megoldást tudom javasolni:
Sárgaréz tömb és esztergapad,vagy ezek hiányában egy jól átgondolt és pontosra méretezett befogató rajza
Nem szivesen teszem,pont miatta;de itt találsz megvalósitható terveket.
(#) epyn válasza epyn hozzászólására (») Feb 11, 2011 /

Nem engedett szerlkeszteni,ez kimaradt:
A rajzzal pedig elmész egy gépi forgácsolóhoz,pár ezresért de lehet egy kocka sörét megcsinálja
(#) sunraw hozzászólása Feb 11, 2011 /

Ezt néztem már, a generátor innen építettem meg. Az a baj, hogy nem tudok esztergálni se és esztergáltatni sem. A fúróval pedig az a baj, hogy pikk-pakk felkapja a rezet és kaff az egésznek. :no:
Következő: »»   110 / 143
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem