Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1186 / 3998
(#) puporka.fulop válasza janikukac hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Elem: I = U / Rb, ahol I a rövidzárlati áram; U az üresjárati feszültség; Rb az elem belső ellenállása. Ez nem üzemszerű állapot, az elem túlhevülhet. Ha a telep kapacitására vagy kíváncsi, annak a mértékegysége a C coulomb, Ah amperóra, mAh milliamperóra.
(#) janikukac válasza puporka.fulop hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Ezaz. Ezt nem értem. A ceruzaelemen 2100 mAH -van, de nem annyi biztos. NA holnap ki - képletezem magam. :pirul:
(#) puporka.fulop válasza janikukac hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

De. A 'h' az óra, hour jele, és mivel nem természetes személy, ezért kisbetű. mAh ( milli Amp`ere hour ).
(#) janikukac válasza puporka.fulop hozzászólására (») Feb 11, 2011 /

Akkor valójában 2100mAH = 2 A ?
(#) spepe válasza janikukac hozzászólására (») Feb 11, 2011 /

Nem.

2100 mAh az azt jelenti, hogy 2100 mA-t képes az elem leadni összesen 1 órán keresztül maximum azaz ha rákötsz valamit ami pontosan 2100 mA-t használ akkor az 1 órán keresztül tud üzemelni.

Persze ez nem azt jelenti, hogy egy óra után teljesen nullán lesz az elem, csak nem lesz képes 2100 mA-t leadni.
(#) bodom hozzászólása Feb 11, 2011 /

Üdv!

Kérdésem: Gitárerősítő fej és láda kombinációnál ha pl a fej 100Wattos a láda 300Wattos akkor csak 100Watt lesz a teljesítmény vagy hogyan működik ez?

Köszönöm
(#) janikukac válasza spepe hozzászólására (») Feb 11, 2011 /

Aha, értem. Akkor valószínűleg veszek majd egy 12 V elemet, mert nincs mivel meghajtanom a VU metert, az 500mA táp meg szerintem gyönge, ahogy nézegettem. Remélem az elem lesz 500mA-os. :yes:

Van itt egy ilyen -e : Bővebben: Link
(#) sprofan válasza janikukac hozzászólására (») Feb 11, 2011 /

Ezekben többnyire sorba kötött gombelemek vannak, Bővebben: Link
Kétlem hogy tudna 500mA, első sorban távirányítókba stb.. lett kitalálva.
Ugyan ez a GP elem: 12 v @ 55 mAh
Közepesen tartós 9V-os elemek vannak valahol 500mAh körül.
(#) janikukac válasza sprofan hozzászólására (») Feb 11, 2011 /

És nincs " erős " elem? Esetleg kb milyenek szoktak lenni, a kis zsebrádiók trafói. Múltkor szétszedtem egyet, abban volt , csak én nem tudom, nem merem megmérni. :pirul:
(#) zolika60 válasza spepe hozzászólására (») Feb 11, 2011 /

Idézet:
„Persze ez nem azt jelenti, hogy egy óra után teljesen nullán lesz az elem, csak nem lesz képes 2100 mA-t leadni.”

De azt jelenti. Ráadásul szerintem ekkora terheléssel a névleges teljesítményét sem tudja.

Ha félsz megmérni, márpedig máshogy nem lehet megállapítani, akkor vedd meg ezt: Bővebben: Link 'Erős' elem tág fogalom, de ha a hely nem olyan lényeges (nem tudom hova, mihez kell) vennék 2db 6V 4Ah akkut, 600Ft/db-ért már kapsz és azt aztán elég..
(#) janikukac válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 11, 2011 /

Hát, de a gyönge erősségű ledek gyöngén világítanak, meg a 9-10 erős fényerejűek már nem világítanak szerintem. Plusz ha mindent összerakok, nem fogja meghajtani tudni a 2 erősítőt, meg a VU metert.
(#) zolika60 válasza janikukac hozzászólására (») Feb 11, 2011 /

Az erősítőket magában sem. Azokhoz építs másik tápot.
(#) janikukac válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 11, 2011 /

Hát de csak egy TDA 2003-as kb 5W-ot tud. Meg ha építenék az sok pénzbe jönne ki. Több ezer forint. Arra meg nincs pénzem.

2-3000Ft nem nagy költség ha azt nézzük mit kaphatunk érte. Ha jó helyen keresgélsz sokkal olcsóbban is találsz több mint elegendő teljesítményű trafót.
(#) zolika60 válasza janikukac hozzászólására (») Feb 11, 2011 /

Lomtalanításkor nézz szét. Ma már mindent ellep az elektronikai hulladék. Trafó meg szinte minden készülékben van, csak keresni kell.
(#) vilmosd hozzászólása Feb 11, 2011 /

Hali
A kezdo kollegaknak ajanlanek konyveket, ami egyszeruen elmagyarazza az elektromossag alapjait. Letoltheto a kiserletezo konyv es a "Meg szaz kiserlet". Nem mai a konyv, de nagyon szepen elmagyarazza az elektromossag alapjait, es sok hazilagos eszkozt, kiserletet mutat be.
(#) sany hozzászólása Feb 11, 2011 /

A hálózati transzformátorokban általában milyen átmérőjű réz huzalok szoktak lenni?Csak azért kérdezem ,mert nekem 0,2 ... 2,5 mm átmérőjű huzal kellene. Érdemes -e szétbontani egy transzformátort?
(#) vilmosd válasza sany hozzászólására (») Feb 11, 2011 /

Idézet:
„A hálózati transzformátorokban általában milyen átmérőjű réz huzalok szoktak lenni?”
Ez fugg a trafo teljesitmenyetol. De a meglevo trafo huzalvastagsagat egyszeruen meg lehet merni.
(#) slave557 hozzászólása Feb 11, 2011 /

Sziasztok!
Van egy Acer laptop, a képernyő egyre csíkosabb, mi lehet a baj okozója? Eddig egy csík volt, aztán most 2 van.
A képernyő mehetett tönkre, vagy a szalagkábel? Vagy mi?

Válaszokat előre is köszi.
(#) sany válasza vilmosd hozzászólására (») Feb 11, 2011 /

Gondolom tolómérővel lehet megmérni? De az sajnos nincs.
(#) puporka.fulop válasza sany hozzászólására (») Feb 11, 2011 /

Fogsz egy ceruzát, rátekersz szorosan, 1 rétegben k*10 menetet, vonalzóval megméred, utána osztod a menetszámmal.
(#) Mybuster hozzászólása Feb 11, 2011 /

sziasztok!

Lenne egy kérdésem van ez a kapcs. rajz és ki szeretném cserélni a 2 db tranzisztort bc 547 re (npn) és bc 516 ra (pnp) tranzisztokra fog vele működni?
(#) smiler79 válasza Mybuster hozzászólására (») Feb 11, 2011 /

Elvileg kell neki, mert kapcsolóüzemben megy a tranyó!
(#) Mybuster válasza smiler79 hozzászólására (») Feb 11, 2011 /

akkor elvileg működik nem inkább az a lényeg hogy NPN&PNP legyen
(#) Izeg. hozzászólása Feb 11, 2011 /

Sziasztok!
Akad egy kis problémám az áramgenerátorokkal.
Azt olvastam, hogy függetlenül a kimeneti terhelő ellenállástól és a kimeneti feszültségtől stabil konstans áram folyik a kimenetén. De ez teljes homály mert ha van mondjuk 10 voltom a kimeneten és 10 ohm ellenállás akkor azon ugyebár 1A áram fog folyni. De hogy a fenébe lehet azon keresztül tuszkolni mondjuk 2A-t ugyanilyen 10V -os feszültség mellett?
(#) szkkteam hozzászólása Feb 11, 2011 /

Hello.

Egy egy ledes villogó kapcsolását akartam megcsinálni a TINA nevü programmal. De idáig jutottam :S
Ha valaki tud létszíves segítsen.

teszt.JPG

(#) sany válasza puporka.fulop hozzászólására (») Feb 11, 2011 /

Köszönöm ! Ezt a módszert örökre meg fogom jegyezni.
(#) kadarist válasza szkkteam hozzászólására (») Feb 11, 2011 /

Szia!
Ez mitől villogna?
(#) szkkteam hozzászólása Feb 11, 2011 /

Hát igen, ez a gondom nekem is. Úgy gondoltam, hogy a feltöltött kondit vezetem rá a LED-re, de nem volt ötletem, hogy hogyan valósítsam meg.
Következő: »»   1186 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem