Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Meteorológiai műholdvevő (137Mhz)

Témaindító: banday, idő: Nov 28, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   48 / 97
(#) Ferkógyerek válasza dokidoki hozzászólására (») Feb 3, 2011 / 1

Ezt pont Szendinek és az EMG1172-esének tervezték
(#) szendi001 válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Feb 3, 2011 /

Érdekes most nem jön egyik sem. Meg kell néznem milyen gyakran adnak.

Először azt hittem szivatsz a szignállal, aztán elolvasva pdf-et érteni kezdem, hogy nagyon korrekt rádió vevőkről van benne szó.

Elég érzékeny egy ilyen a 137-es műholdazáshoz?
(#) kadarist válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 3, 2011 /

A NOAA-s doksikban az adási időkről is írnak.
(#) Kera_Will válasza lagoon44 hozzászólására (») Feb 3, 2011 /

Bocsi már megint OFF

Nyitott kapukat döngetsz

SDR PC nélkül :

sdr-kocka

Full free a rendszer a forrás kód és az építési doksi elérhető .Aztán oda tekered a DDS-t / SI570 oszcit ahova akarod, programozás kérdése.

Igaz a dspje 1 előre am/ssb/cw jeleket dolgoz fel ha jól rémlik.
(#) Kera_Will válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 3, 2011 /

Szendi !

Igen igen

Idézet:
„A preszelektor szélességétől függ”

Ezért javasoltam inkább a konvertert ... mert hiába tudsz nagyon gyorsan külső VFO-t rárakni .... sajna valszín az FT-250 bemenőkörei kevésbé szélessávúak.
Mert az kifejezetten inkább RH 5 sávos hagyományos analóg HAM rádió mint a mai digitális all band/all mode rendszerek.

Ha bár ügyes technikai átalakításokkal akár bármilyen sávon üzem képes lehet bemenő szűrők nem csak ham sávokon , azok váltogatása a szélessávú külső vfo frekire tekerésének állapota szerint.
Ha jól emléxem 9 megás kfre kever és ott van 1 xf-9b vagy hASonló ssb szűrő.
De akkor már inkább lehet egyszerűbb 1 all band RH vevőt építeni , korszerűbb félvez eszközökkel.
(#) Kera_Will válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Ha sdr vevőt akarnál 137 megára akkor inkább 1 konvertert kéne berakni előtte.

De lehet direktbe is keverni ...90 fokos fázistologatós elven ahogy a YU1LM leírja. Kis R/L R/C tagokkal 144 megára is ajánl rendszereket SBL-x gyűrűs keverők alkalmazásával.

Lehetne éppen X-ed hullámúhosszú koaxdarabokkal is talán fázist tolni 90 fokkal ... Xed pontosabban negyed ha jól sejtem .

Érzékenység ... hááát ilyen nagy frekis I/Q-s keverővel nem dolgoztam még.

De lejjebb igen 50-60 megáig.

Tehát sdr-el biztosan tudsz venni 50-60 megáig.

A 137et meg lekevered 37re hogy kerek legyen 100 megás kvarcoszcival.

A kis zajú konvertered az antenna fejben legyen onnan aztán jöhetsz lefele hosszú dróttal is mert kisebb csillapítása van 40 megán .
Akkora erősítésed meg lesz már 137re nézve , hogy az sdr vevő jól feltudja dolgozni majd.

Mit mondjak érzékenységről: ZETASDR vevővel és 1 noname alaplapi hangkarival és 1 tetőn lévő dipolszerű valamivel a drezdai HAM társ 100W kimenőjét 3,6MHzen jól vettem a KN06pp QRA kockából .

A zetsdr csak 1 natúr 74hc4052-t tartalmazott
mint keverő elemet és semmi előszelekció csak féltápra húzott bemenet és csatoló kondi .

ahogy itt látszik a rajzon

4052 helyett jobb SDRekben FST kapcsoló ICket használnak (video/rf stb jelkapcsolok ezek).

No meg 1 jó dsp program az izmosabb pcre gigas p4 azért elkell és 1 "félig zenész" hangkártya.
(#) Kera_Will válasza lagoon44 hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Ha nem is nav-tex , de már rtty és psk módokra van egyedi pc független uCDSP vezérelt adó-vevő egység:

dsPIC alapú eszköz

Csak hát sajnos nincs belső tárja így nehéz a 4szer kevés karakteren futó szöveget fejben tartani , ha már valami előrejelzésnek "időjárási itinernek" akarod használni.
(#) Kera_Will válasza Kera_Will hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Jobban körbe kell nézni mióta nem láttam fejlődött a rendszer ... valami usb kulcsot is rá lehet dugni már ....

Lehet naplózza a már beérkezett infókat
(#) lagoon44 válasza Kera_Will hozzászólására (») Feb 4, 2011 /

Köszi az infót!
Valami ilyesmit kerestem!
bár tulajdonképpen nekem a saját kijelzőre sem lenne szükségem.
(#) gtk hozzászólása Feb 11, 2011 /

Sziasztok ! 10.7 MHz-en mekkora Q-t lehet elerni egysoros, legmagos tekercscsel? (Esetleg hogy lehetne 10..20 koruli Q-t megvalositani?). Arra gondoltam hogy ha Q = 2pi*L / Rs, akkor soros trimmerpotival lehetne szabalyozni a Q-t.
(#) szendi001 válasza gtk hozzászólására (») Feb 12, 2011 /

Szia GTk!

Miért kell ennyire lerontani? Inkább fix ellenállást javasolnék, azt is korlátok körött. Hetényi is használta Q rontásra ezt a rádióban, szóval tuti működik.
(#) szendi001 válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 12, 2011 /

Közben eszembe jutott, hogy párhuzamos ellenállás volt.
(#) Novak válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 12, 2011 /

Az induktivitás Q-ja jelen esetben mit befolyásol? Mármint a vett jelben mi függ tőle?
Bocs, ha nagyon alap dolgot kérdeztem, de nem tudom.
(#) kadarist válasza Novak hozzászólására (») Feb 12, 2011 /

Szia!
A rezgőkör jósága a sávszélességet és a sávszélességen belüli csillapítást befolyásolja.
(#) gtk válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 12, 2011 /

Szia ! Soros, vagy parhuzamos, mindegy, csak nagysagrendileg nem.
(#) szendi001 hozzászólása Feb 12, 2011 /

Illesztettem a 250-et a laptophoz, akusztikusan, lásd kép mivel máshogy a szintek nem voltak jók. Kell mellé egy műterheléses osztó meg egy füles mert idegesíti a családot az új vétel körüli zaj.
RTTY simán jön és a MIXW progi tud venni faxot is, szóval csak el kell csípnem egy időjárás faxot

modem.JPG

(#) szendi001 hozzászólása Feb 12, 2011 /

Megpróbálkoztam 3855 el, de nagyon zajos a vétel. Holnap jelentkezem, hátha jön valami más.
(#) kadarist válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 12, 2011 /

Szia!
Nem a laptop közelsége miatt zajos a vétel?
(#) szendi001 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 13, 2011 /

Elvileg nem, ez egy ipari Dell. Vételkor pár méterre volt a gép. Légköri zavarok voltak este, de azért elrakom távolabb.

Mikor kezd adni az ukrajnai állomás? az idejét nem adta meg a lista.
(#) szendi001 hozzászólása Feb 13, 2011 /

[OFF] Etz nem hiszem el, a távgépíró hangjától megindul az asszony teje... ugyanez történik santana gitár szólónál is

Kizártam laptop zaját. Távgépíró jön mint az állat, de pl 3885 on nem jön semmi csak egy vivő van. Elvileg itt 0-24 adásnak kellene lennie.

Nincs véletlenül valaki adáskészen fax üzemmódban röviden? Kitesztelném az összeállítást hullámvadászás elött.

MŰKÖDIK! Jön a fax, kicsit zajos. de határozottan látszanak a vonalak.
(#) Kera_Will válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 14, 2011 /

Mi lenne ha 1 döglött analóg telefonmodem kártyáról lebányászott 1:1 (600 ohmos ) trafót kötnél rá a hangszóró / fejhallgató kimenete után erre 1:1000 vagy nagyobb osztót ellenállásból , hogy a mV érzékenységű miki csatin bekerüljön a kis jel.

Meglenne a nyugalom és béke ... .

A laptop hangszóróján keresztül is lehet kis hangerőt állítani a monitorozáshoz .
(#) szendi001 válasza Kera_Will hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

Hasonló volt a terv, csak belépett a későn elkészülő dolgok közé . Egyébként az egyik laptopon vissza tudom keverni a hangot a saját hangszóróra, míg a másikat valaki jobban felinstallálta, de már dolgozom a problémán. Valahogy veszek egy faxot és visszatérek az URH tartományba a tapasztalatokkal.
(#) Novak hozzászólása Feb 15, 2011 /

Ma volt egy szabad délelőttöm, így belefogtam egy új antenna építésébe. Eddig egy egyszerű kereszt dipólt használtam, most pedig egy quadrafilar antenna van épülőben. Egész nap ezt csináltam, már csak a kábelezés van hátra, és ha minden terv szerint zajlik, akkor pénteken próba-vétel

Kicsit meglepődtem a réz árán, 5 méter, 6mm átmérőjű rézcső 3000 Ft volt!!!
(#) lagoon44 válasza Novak hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

Még jó hogy lehet kapni.....
(#) szendi001 válasza Novak hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

Ez a hatos cső a klímás cső? Nem túl lágy? Valószínű olemíniomból olcsóbb. Várjuk a képeket
(#) gtk válasza Novak hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

Kivancsi vagyok en is az eredmenyekre !
(#) Novak válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

Őszintén szólva nem tudom, hogy milyen cső, vagy mihez van. 6 mm átmérőjű, 1 mm falvastagságú vörösréz cső.
Az antennához szerintem pont megfelelő az "állaga". Lehet alakítani, hajlítani, de megfelelően stabil és erős ilyen hosszban még (az antenna leghosszabb darabja sem éri el a 90 cm-t).
A forrasztása nem egyszerű feladat, egyszerre kellett hozzá a sima, és a hőlégfúvós pákám... De végülis sikerült összehozni a dolgot.
Az eredményekre én is nagyon kíváncsi vagyok, amint lesz fejlemény, természetesen jelentkezem!
Alumíniumból jóval olcsóbb lett volna, de azt meg nem lehet forrasztani, ha meg hajlítom az elemeket, akkor azt nem lehet nagyon pontosan, illetve 1-2 próba, és az alumínium elfárad, törik.
(#) szendi001 válasza Novak hozzászólására (») Feb 16, 2011 /

Elvileg gyors hűtéssel jól lágyítható a réz. Ha esetleg a lágy forrasz nem tartaná meg a darabokat, javaslom próbáld meg szilfosszal forrasztani láng alatt.
Következő: »»   48 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem