Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése

Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   115 / 227
(#) pcroland válasza BULL1988 hozzászólására (») Feb 13, 2011 /

Mikrosütő alkatrészek között van. Nézd meg. És az MW-101 azt jelenti, hogy Micro Wave-101, Vagy nem?
(#) Collector válasza pcroland hozzászólására (») Feb 13, 2011 /

Bővebben: Link
Ez a MOT.
(#) pcroland válasza Collector hozzászólására (») Feb 13, 2011 /

De akkor amiket én linkeltem azok milyen trafók? Így 40000Ft lenne. vaterán vannak, de egyformák nem nagyon. 15-20000Ft-ot adnék max 4 trafóért. Sehol nem árulnak ennyiért? Lehet mégis meg kell vegyem ezt.

Aki ügyes, az ingyen is hozzájut. Én vagy 10 darabot szedtem össze innen-onnan, nem került semmibe.
Nem kell pont egyformának lenniük, csak méretre. Vannak a kisebb méretű 700W-osak, meg a nagyobb 1000W körüliek.

Tavaszi nagy takarításkor megpróbálok párat összegyüjteni. Hátha meglesz a 4 (vagy akár több) trafó.

Tényleg ennyire függsz másoktól? Nem tudod beírni valamelyik keresőbe, hogy mikrohullámú sütő trafó?

Most jut eszembe, hogy a sulis gondnoknak van három rossz mikrója és oda adja a trafókat és egyet már csak szerzek valahonnan. Ja és ugyebár a secunderek sorba kötésénél nem mindegy, hogy mondjuk az egyik trafónál két vezetéket fordítva van. (jobban érthető a képen)
(#) pimi9 válasza BULL1988 hozzászólására (») Feb 13, 2011 /

Ha valami akadályba ütközöl építés közbe írj majd, segítek megoldani.
Ill. majd fotókat készíts, mert a megvalósítás is hordozhat esetleges hibákat.

pc-roland: Sőt, a szekunderek még a maggal is össze vannak kötve.
Elsődleges szempont a magokra kötött kivezetések páronkénti összekötése, majd a sorbakötés, és legvégül a primérek megfelelő bekötése.
Mindezt úgy mint collectornál, olaj alatt.

De egyelőre neki se álj, mert agyon fogod magad vágni, vagy megfuladsz a füsttől.
(#) pcroland válasza pimi9 hozzászólására (») Feb 13, 2011 /

Szóval ahogy a képen van aztán a primereket kell úgy összekötni, hogy jó legyen, ugye? És, hogy kell majd megcsinálnom a primer összekötést? Addig próbálgatom amíg el nem indul? És ilyen páronkénti összekötés?

kép.jpg

Fázishelyesen kell őket bekötni, azaz a legegyszerűbb, ha minden darabnál megnézed, hogy sikerült-e sorbakötni. Ha a kettő közt nem tudsz ívet húzni, akkor fel kell cserélni vagy a primer vagy a szekunder oldali összeköttetést.

Valahogy így kell próbálni? Aztán a két-két trafó párral? Azt már nem rajzoltam be.

próba.jpg

(#) pcroland válasza velkey hozzászólására (») Feb 13, 2011 /

Akkor építsd a linkeden találhatót. Megtaláltam honnan van a képed. Kipróbálhatod azzal a tekercsel, hogy működik-e de aztán építs egy olyan primert és szekundert mint a képen (kinyomtatod a képet úgy hogy a cső akkora legyen mint a te csöved és már tudod is nagyjából a tekercs adataid), de lehet valahova le van írva a tekercs mérete, de nem találom.
(#) Big Blaster válasza Collector hozzászólására (») Feb 13, 2011 /

Sikerült végre egy egész jó lezárást találnom. 5 cm-es drót végére forrasztottam egy kb. 1 cm átmérőjű golyót. Valóban nehezebben indul meg a szikra képződés, mint ha csak egy hegyes csúcs van, viszont határozottan nagyobbak így a szikrák és jó recsegős a hangja.
Érdekes, hogy amikor közelítek a golyó felé a kezemmel, egyre inkább folyamatos, de kevésbé nagy szikrák kezdenek megjelenni. Ez vajon miért van? Elhangolom a szekunder tekercset a kezemmel?

Amit még megfigyeltem, hogy olyan mintha két frekvencia komponens lenne a sugárzott jelben. Egy 400 kHz és egy 700 kHz körüli. A kisebb frekvenciájú jel ami folyamatosan jelen van, a nagyobb frekijű pedig akkor jelenik meg, amikor szikra képződik. Ami még furcsa, hogy ezek a frekvenciák mintha nem igazán függenének a primer tekercs menetszámától.

A wintesla 560 kHz rezonancia frekit számolt a szekunder tekercsnek. Próbáltam ezt az értéket behangolni a primer körben is a menetszám változtatásával, de egyelőre nem sikerült.

A visszacsatolásban lévő kondi és ellenállás értéke szintén hatással lehet a működési frekvenciára?
(#) Collector válasza Big Blaster hozzászólására (») Feb 13, 2011 /

Idézet:
„Érdekes, hogy amikor közelítek a golyó felé a kezemmel, egyre inkább folyamatos, de kevésbé nagy szikrák kezdenek megjelenni. Ez vajon miért van? Elhangolom a szekunder tekercset a kezemmel?”

Az is, de inkább az, hogy megváltoztatod a térerő eloszlást. Meg persze kicsatolsz a körből energiát, ahogy egy fénycső is. Nekem egyébként épp ellenkező tapasztalatom van, inkább megnő a plazma (folyamatosüzemben) ha közelítek valamit.
Idézet:
„Amit még megfigyeltem, hogy olyan mintha két frekvencia komponens lenne a sugárzott jelben. Egy 400 kHz és egy 700 kHz körüli. A kisebb frekvenciájú jel ami folyamatosan jelen van, a nagyobb frekijű pedig akkor jelenik meg, amikor szikra képződik. Ami még furcsa, hogy ezek a frekvenciák mintha nem igazán függenének a primer tekercs menetszámától.”

Van abban marha sok komponens. Igazából teljesen másképp működik, amikor még éppen nincs szikra, amikor már van korona, vagy amikor egy földszikra van. Ha földszikra van, akkor lényegében kezd megszűnni ez a nyitott rezgőkör (hisz épp az a lényege, hogy a tetőkapacitás egy kondenzátor egyik fegyverzete, de azt kvázi egy ellenállással földre tesszük).
Valahol ez mégiscsak egy párhuzamos rezgőkör ami szeretne a saját frekvenciáján rezegni, azért nem függ a primer oldaltól.
Igazából ezért is komplikáltak a nagyobb DRSSTC-k, mert egész különböző üzemállapotok közt váratlanul ugrál a terhelés.
(#) pcroland válasza Collector hozzászólására (») Feb 14, 2011 /

Megnéztem ma egy boltba a pvc csövet. 1 méter a legkisebb. 2200Ft. Az nem gond hogyha csak 1.5mm a fal vastagsága? Nem törik el attól, ugye? A belsejét miért kell nitrolakkozni és poliuretánozni? Ki lehet hagyni? Előlakkozni úgy kell, hogy le lakkozom és hagyom meg száradni vagy lakkozás után tekercselés? Jó lenne epoxy lakk elő,- és külső lakkozáshoz is? 0,7mm-es sárgaréz szalag helyett jó lenne mondjuk vörösréz is 0,5mm és 1mm között? És a védőgyűrő nem gond ha nem kör alakú hanem négyszög vagy hatszög? És a védőgyűrűt egy az egyben a szekunder aljára köthetem?
(#) Big Blaster hozzászólása Feb 14, 2011 /

Készítettem egy kis videót a jelenlegi GU-50 összeállítással elérhető eredményekről. Kíváncsi vagyok, hogy lehet-e még fokozni a szikra hosszat, de most hogy a primer tekercs menetszámát megnöveltem 28-ra, egész jól működik a kapcsolás. A bemeneti feszkót fel tudtam vinni kb. 1500V-ra. A csövek anódjai nem izzanak egyáltalán és nincs is bennük szikrázás, szóval úgy tűnik, hogy ezt bírják.

GU-50 Tesla tekercs
(#) BULL1988 válasza Big Blaster hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

Szép szikrák! Jól néz ki, bár, az 1500 volt kicsit meredek.... Én úgy akarom megcsinálni, hogy naphosszat is tudjon menni... (úgysem fog, de a csöveket nem akarom nyúzni) Kicsit furcsálltam, hogy olyanra alakítottad a szekunder kivezetését, hogy nem mindig adott szikrát... Szívesen megnéznék egy videót, amikor hegyes a kivezetés.

Eszembe jutott, hogy van énnékem nagyfesz kondim is a GU-81M-es projektemhez és mivel több van szerencsére, mint amennyi kell hozzá, bátorkodtam felhasználni két darab 470 pF 15 kV-os kondit (párhuzamosan kötve), nos ezek nem melegedtek.... Viszont a vcs körben lévő kondi (2,2 nF, 2 kV-os) és a párhuzamos ellenállás (15 k Ohm, 1 W) nagyon melegednek, főleg az utóbbi (a kondi valószínű, hogy az ellenállás miatt, mert elég közel van hozzá), így beszerzek majd egy nagyobb teljesítményűt. Azon is gondolkodtam már, hogy más értékekkel is kísérletezek (esetleg potmétert rakok a helyére).
(#) ageia hozzászólása Feb 15, 2011 /

sziasztok ! nagyon jó kis szerkezeteket csináltatok meg jött a kedvem nekem is pár napja amikor videókat nézegettem de nem vagyok nagy fizikai-elektronika mester nálam inkább a kémia fekszik na de arra szeretnék kérni valakit aki tud segíteni h linkeljen egy jó leírást vagy videót ha tud
köszi szépen előre is tisztelettel ageia
(#) Big Blaster válasza BULL1988 hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

Collector tanácsára próbáltam ki a nem hegyes végződést. És valóban nagyobb szikrákat lehet így produkálni, mint hegyes csúccsal. A hegyes csúcs már nagyon kis feszültségnél el kezd koronázni, de éppen ezért nem alakulnak ki méretes szikrák. A golyónál fel kell vinni a feszkót rendesen, hogy szikra kialakuljon, de az nagyobb is lesz mint a hegyes végződés esetén. Nekem így golyóval jobban tetszik.

Majd csinálok hegyes végződéssel is videót, hogy lásd a különbséget.

Nekem nem melegszenek a WIMA FKP kondik sem amik a primer tekercsel vannak párhuzamosan. Ezek szerint ezek jól bírják az impulzus üzemet vagy nem tudom. A visszacsatoló kondik vagyis inkább ellenállások nálam is melegszenek kicsit, de nem vészesen.

Azt én is szeretném tudni, hogy a visszacsatoló tekercs menetszáma illetve a kondi és ellenállás értéke mennyire befolyásolja a kapcsolás működését. Lehet én is megpróbálkozok más értékekkel csak nem tudom van-e értelme.
(#) Big Blaster válasza ageia hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

Konkrétan mi érdekelne? Szikraközös, elektroncsöves esetleg félvezetős? Mert nem mindegy.
(#) pcroland válasza ageia hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

Hello! Szerintem kezdetnek csináld ezt. Nem olyan nagy a szikra, de szórakozni jó. (És hozzá egy nyákterv sprint layout-ba, hogy ezzel se bajlódj)

hát valami egyszerűbb amivel tudok égőket villogtatni meg ilyesmik és ne csapjon agyon ....
(#) pcroland válasza ageia hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

Hidd elel ez egyszerűbb mint beszerezni valamilyen elektroncsövet vagy készíteni valamilyen motoros szikraközt. Ennél csak egy meghajtó áramkör van. Én is ezzel kezdtem aztán a 24 voltossal. Ha ügyes vagy és mindent jó helyen veszel akkor egy kész alumínium dobozzal együtt kijön az egész 4 - 5000Ft - ból.
Kézzel rajzolhatod a nyákot.(Csak nyák, filc, vasklorid és fűrész kell és persze az alapvető szerszámok)
(Ja és légyszi használd a válasz gombot)
(#) Collector válasza Big Blaster hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

Csak a gömb, és egyéb szabályos testek egyben kockázatot jelentenek a szekunderre nézve, ha túlságosan nagy, és sima a felületük, akkor nem lesz korona, ellenben a szekunder átüt a primerre, vagy felületi szikrák keletkeznek.
Nagy gömb esetén minden bekapcsoláskor biztosítani kell egy kezdetleges szikrát egy hozzá közelített csúccsal. De ez is inkább csak folyamatosüzemben működik, szaggatott üzemnél lehet, hogy sehogy sem lehet nagyobb test esetén rábírni a koronázásra.
Csatoltam egy képet, amit most találtam még a régi VTTCmről folyamatosüzemben, egy kis fa égetés.

VTTC CW.jpg

körülbelül le tudod írni h mi kell hozzá ?lehet én vagyok a béna de nem találom az oldalon xPezt szeretném ez jó szerinted?

kicsit amatőr vagyok de nagyon szeretek építgetni bár a legnagyobb alkotásom egy elektromágnes volt : D
(#) Collector válasza ageia hozzászólására (») Feb 15, 2011 / 1

Szerintem maradj valami alapkapcsolásnál, ha ez bonyolult.
(#) pcroland válasza ageia hozzászólására (») Feb 15, 2011 / 1

Nem használod a válasz gombot, de ha nekem írtad akkor csak mondom, hogy ezt én linkeltem szóval jó. Menny lefele és a harmadik változatot építsd meg, de ha tényleg nehéz akkor marad a szikraközös.
(#) ageia válasza pcroland hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

bocsi máskor jobban figyelek köszi mindenkinek majd a fizika tanárom besegít remélem akkor először megpróbálok egy szikraközöst ha meg nem megy akkor hagyom és majd ha kicsit idősebb leszek megpróbálom megint
(#) Collector válasza ageia hozzászólására (») Feb 15, 2011 / 1

Nem ajánlom a szikraközöset, fokozottan életveszélyes. Építs van de graaff generátort, azt még a fizika tanárod is keni vágja, még talán van is a szertárban. Azt lehet fogdosni.
(#) ageia válasza Collector hozzászólására (») Feb 15, 2011 /

oké nagyon köszi h itt foglalkoztok a hülyeségeimel
Következő: »»   115 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem