Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
Lapozás: OK   37 / 238
(#) (Felhasználó 46585) válasza Router hozzászólására (») Feb 7, 2011 /
 
Én sajnálnék akármilyen hangfalat leégetni. Miért nem jó a műterhelés? Gondolom, az ic-k, meg a környezete nem 2 -Ft-ba került. Nehogy ne legyen pénzed izzólámpára, vagy egy rakás ellenállásra...
(#) Router válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 7, 2011 /
 
Ezek pont olyanok amilyet nem sajnálnék ha arról lenne szó.

Most várom, hogy megérkezzenek a 0.01R ellenállások és véglegesen össze tudjam rakni az egészet. Aztán mehet a műterhelés.

Igazából szinte biztos, hogy nem ezeken áll vagy bukik a történet.

Nagyon az felé hajlok, hogy kevés a tápfesz de véleményem szerint akkor be kellene torzítania és a fura az egészben, hogy tökéletesnek mondanám a hangját. Sőt régen hallottam, ilyen tiszta hangú végfokot pont ezért is zártam ki az összerakási hibát.
(#) ethosz2 hozzászólása Feb 7, 2011 /
 
Sziasztok. Az én gépem is elkészült, de van vele egy apró bibi. Elég makacsul szeret nem beindulni. Ha hozzáérek a bemenethez, akkor beindul. Alapból a felső oldali gate meghajtót szeretné bekapcsolni induláskor, de ahhoz be kéne előtte kapcsolni az alsó oldali fetet, hogy a diódán keresztül a feltöltődjön a felső oldali gate meghajtó. Már szól, a DT is pöpecül be van állítva, csak ez a makacs be nem indulási hajlam idegesít.

Arra gondoltam, hogy egy ellenállás és dióda segítségével külön meg kéne táplálni a felső oldali gate meghajtó részt is. Valakinek esetleg van jobb ötlete?
(#) pimi9 válasza ethosz2 hozzászólására (») Feb 7, 2011 /
 
Nem, nincs, az a jó megoldás amit írsz.

Router:

Idézet:
„50Hz jellel 37-38V-ot produkál a kimeneten.
100Hz jelnél pedig 49-50V-is kijön belőle.”

Ugyanolyan bemenő jelszintnél? Mélyátvitel...
Nézegesd már át a csatolókondikat, nem e nyúltál mellé kicsit...
(#) lorylaci válasza Router hozzászólására (») Feb 7, 2011 /
 
A + 10V tápfesz nem számítana sokat.

Amúgy az, hogy a terhelhetősége 75W/8 Ohm és 150W az a kiadott hangmennyiségről önmagában még semmilyen információt nem ad.
És nem is feltétlenül égetné le, ha mondjuk ez hőhatárolt terhelhetőség adat, kilengésileg sokkal többet tud, és rendes zenei jellel hajtod.
Nyilván egy szkóp nagyon sokat segítene.


Amúgy pimi9 rávilágított egy lehetséges problémára, amit én eddig csak mérési hibádnak gondoltam. Ha a bementi DC leválasztó kondit úgy választottad meg, hogy 40 Hz fölé tervezted a vágását, akkor ez pont megmagyarázza a mért adatot, valamint azt is hogy "erőtlen a cucc". Tervezd át úgy, hogy a -3dB pont 30 Hz alatt legyen.
(#) Router válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 7, 2011 /
 
Minden kondi rendben van. Már jó párszor átnéztem és a gyári leírást követve épült a cucc ugyanazokkal az ajánlott alkatrészértékekkel, ennyire ők sem nyúlhattak mellé.
Holnap ráakasztok műterhelésként izzókat és megnézem 50-100Hz jellel mennyit vesz ki a tápból.
Elméleti síkon legalább 4-5A-t kellene felvennie teljes kivezérlésen +-50V-on ha jól gondolom, de inkább többet.
Gyakorlatilag ha ez beigazolódik akkor semmi pánik.
Ha nem így lesz akkor megpróbálok nagyobb bemenő jelet adni neki, hátha...
Sajnos még nem volt dolgom ilyen végfokkal és lehet csak én aggódom túl az egészet vagy túl mereven nézem a dolgokat, közben pedig nincs is hiba.
(#) pimi9 válasza Router hozzászólására (») Feb 7, 2011 /
 
Esetleg forrasz még rá pár csatoló kondit pluszba, hogy biztos ne az legyen a szűk kereszmetszet.
(#) Router válasza pimi9 hozzászólására (») Feb 7, 2011 /
 
Rendben van, ezt is kipróbálom!
(#) Gyozo92 válasza Router hozzászólására (») Feb 8, 2011 /
 
Én hajszárítóból bontott cekaszt használok műterhelésnek. 8 ohmra darabolod őket, és feltekered egy kerek kerámiadarabra. Szinte ingyen van mindig akad rossz hajszárító.
Nekem volt dolgom olyan erősítővel, ami kis hangerőn erőtlennek tűnt, de a hangerő növelésével megjött az ereje. Csak keverőpultról kellett küldeni neki.
(#) ethosz2 hozzászólása Feb 8, 2011 /
 
Na szóval az enyémmel az a tapasztalat, hogy egészen jó hangja lett. A legtöbb AB-osztályúnál sokkal jobb hangja van. Csak egy AB osztályú erősítőm van, ami túlszárnyalja hangminőségben, de az pl a 8w-os hiragánál is jobbnak bizonyult.

Ez nem az itteni komparátoros bemenetű erősítő, hanem egy diszkrét tranyós hibaerősítővel készült saját terv alapján. Az UCD-hez hasonló komparátorosra alakított "hitachi" kapcsolású bemeneti fokozat hajtja az IR2110-et, kiszajú audió tranyókkal megépítve. Nekem nem tetszik az LM311 nagy és asszimmetrikus késleltetése. Ez még offsetet is okoz a kimeneten.

Sajnos az egyoldalas nyák nem jött be meg terhelve nagy tullövés/berezgés keletkezik a négyszögön, ezért csökkenteni kell a fólia induktivitásokat jobban meg kell hidegíteni és roszabb esetben csökkenteni kell a kapcsolási sebességen is , de hétvégén elkészítem az új nyákjára és ha tökéletes lesz, akkor megrajzolom a kapcsolást. Most FDP3652 végfetekkel megy.
(#) saraha válasza ethosz2 hozzászólására (») Feb 8, 2011 /
 
Üdv,ha szabad érdeklődni melyik vagy milyen az az erősítő ami jobban tetszett a felsoroltaknál?
(#) ethosz2 hozzászólása Feb 8, 2011 /
 
Hát a D osztályú egy UCD elven működő saját elképzelés szerinti kapcsolás, az AB osztályú az pedig egy barátommal közös fejlesztésünk. Sajnos elég drága alkatrészekből készült (V-mosfetes), úgy mondanám, hogy áramjelutas, átfogó negatív visszacsatolás nélküli AB osztályú erősítő.
(#) (Felhasználó 46585) válasza ethosz2 hozzászólására (») Feb 8, 2011 /
 
Ennek a D osztályúnak milyen áramkorlátja van? Rövidrezárható a kimenet?
(#) ethosz2 hozzászólása Feb 8, 2011 /
 
Nincs áramkorlát. Most is azzal küzdök, hogy a fetek lábához menő 3cm-es tápfóliát kiktasam és a lehető legrövidebb hurkon belül hidegítsek. Nem fér már be két shunt és nem is kell, mert nem PA-ra hajtok.

FDP3652 fetet próbálta valaki? Igaz , drága, de sokkal jobb az adatlapja még az IRF540Z-nél is. (Sajnos gyorsabban is kapcsol, ezért kicsit megszívatott.)
(#) ethosz2 hozzászólása Feb 13, 2011 /
 
Elkészült a végfokom az új nyákra. Most már korrektnek mondható a működése. Sajnos sokkal rondább is lett.

Elvileg 2Ohm-ra határoló nélkül letolja a 300W-ot. Viszont 2Ohm-os műterhelés hiányában ez még nem volt kipróbálva.
(#) Ge Lee hozzászólása Feb 14, 2011 /
 
Készülget a böszme is. Fetem még nincs (IRFP 240 van benne ideiglenesen) és a fojtó sincs megtekerve, csak rá van dobva kb. 30uH 0,8-as huzalból. Áramkorlátos tápról indítottam +/- 22V-al, így még langyosak maradtak a fetek nem kellett rájuk semmi (csak halkan jegyzem meg ezek 300W-nál már elég szépen fűthetnek). Terhelni sem terheltem még, párszáz ohm volt csak a kimeneten. A freki 330kHz körül van, ezt majd lejjebb viszem. Hogy a kimeneti szűrőn és a vcs.-n még módosítani kell az látszik. A védelmet pedig majd akkor próbálom ki ha lesz neki normális tápja.
(#) ethosz2 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 14, 2011 /
 
Szerintem az IRFP240-et sürgősen dobd ki belőle. Ha ucd elven működik, akkor az invertáló bemeneten nézd meg a vivőmaradékot, hogy nincs e benne kapcsolózaj. Engem ez szívattott meg a legjobban. Itt egy szép szinusz jelnek kéne lennie, de az árnyékolatlan panelon kapacitívan és induktívan beleszóródtak a kapcsolási tranziensek. A poén, hogy a kimeneti jelalakok ennek ellenére tökéletesek voltak szkópon. Viszont nagy hangerőn, mikor a különbségi jel meg a szinuszon a szemét össze találkozot, egy cseszne tortyogó zizegés hallatszott belőle. Először azt hittem, hogy ennyire ocsmányul vág, pedig még lágy vágó határoló is be volt kötve, ami tápfesz 80%-nál megfogja a kivezérlést.

Hát az enyém 220Khz-en megy, de még a 20Khz-es négyszögjel négyszögjelnek néz ki a kimenetén. A tiéd nem tudom, hogy mit csinál, de a 20Khz-es színusz nagyon nem oké. A 2Khz-es is torznak látszik. Lehet, hogy a tiéden is komparálási hibát okoz a bemenetre visszajutott nagyfrekis zavar.
(#) Ge Lee válasza ethosz2 hozzászólására (») Feb 14, 2011 /
 
A bemenetek hidegítve vannak (pimi javaslatára), de majd megnézem ezt is. Egyelőre csak arra voltam kíváncsi hogy ebben a formában működik-e. A nyák egyébként "teleföldes" a forrasztási oldalon, bízom benne hogy ez elég lesz, ha nem akkor tévedtem. Tizen akárhány kHz-ig jó, ez szinte biztos hogy a szűrő miatt van mert csak úgy sacc/kb tekertem. Az sem elhanyagolandó hogy egy 400mA-es áramkorláttal rendelkező táppal próbáltam ki, minden végfokomat erről indítom. Amíg nem veszek feteket addig értelmetlen lenne bármit mérni vagy alakítani rajta. Sajnos meghallgatni sem tudom mert még csak egy van belőle.
(#) Router hozzászólása Feb 14, 2011 /
 
Sziasztok!

Megint én vagyok a tripath cuccommal.

Eddig azért nem jelentkeztem mert mostanra tekertem meg 2*42V-ra a trafómat, hogy +-50V helyett +-60-at tudjak neki adni.

Elég szépre sikeredett a trafó. 2*42V AC, egyenirányítva, pufferelve +57V -58-59V lett.

Rálöktem de szinte semmit nem számított neki az a plusz pár volt viszont észrevettem valamit: A negatív tápfesz mászik felfelé működés közben. -58-ról indul és az előbb már -65-66V-ot mértem.

A cuccnak kell egy VN10 szűrt 10v-os táp aminek a testje a negatív tápfeszen van. Talán ennek lenne köze hozzá?
(#) lorylaci válasza Router hozzászólására (») Feb 14, 2011 /
 
Írtam korában hogy a plusz pár volt nem fog számítani, a max teljesítmény fog kicsit megnőni, de attól a feszültségerősítés nem változik.
Ha mászik a tápfeszt azt okozhatja bus pumping mondjuk, tehát kevés a pufferkondid. De az is lehet símán, hogy lesz egy kicsi kapcsolófrekvnciás ingadozás, amitől rosszul mér a multi. Ha van deprez műszered, próbáld meg azzal mérni,ha mászik el, akkor bus pumping.
A VV+10V az nem okozhat ilyet: vagy megy a PWM jel vagy nem megy.
Pontosan mi a táp felépítése?
Jó lenne tudni, hogy milyen jelet/zenét nyomatsz rá és mekkora kivezérlésed, meg perzse, hogy milyen hangfalon hallgatod (érzékenység, frekvenciamenet).
(#) Router válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 14, 2011 /
 
A táp doksiját is elküdtem privátban múltkor.

Sajnos nincsen deprez műszerem csak digimulti.

Az "erővel" már nincsen gond mert időközben hozzám került egy SB Extigy hangkártya aminek a fülhallgató kimenetéről hajtva brutális erővel szól a cucc.

A táp:
2*36V szekunderű 1000VA-es trafó, utána egy 50A graetz és 2x2db 22,000µF/63V MM kondi.

Ha üresen lóg végfok nélkül a táp akkor max. 1V eltérés van a két fesz között de ahogy ráakasztom a végfokot, mászik felfelé a negatív üresjáratban is és zenénél is.
(#) ethosz2 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 14, 2011 /
 
Nálam is, de az még önmagában édeskevés. 99%-ra biztos vagyok, hogy nálad is beleszór.
(#) lorylaci válasza Router hozzászólására (») Feb 14, 2011 /
 
Ilyen nagy mennyiségű puffer mellet akkor tuti nem lehet bus pumping. Valószínűleg a multimétered csaphat be.
A táp közös rendesen be van amúgy kötve?
(#) Router válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 14, 2011 /
 
Minden a leírás szerint van bekötve. Két trafóval is ugyanez a helyzet. Az egyiken középen csapolt szekunder megy a 0-ra a másik trafónál a két szekunder egy-egy oldala és ugyanez a jelenség.

Pénteken kapok kölcsön egy kis deprezt, megnézem azzal is mert így nem nagyon akarnám járatni mivel ha tényleg 66-67V van a 63V-os 22 éves elkókon akkor pukkanás lesz a vége.

Amit még nem értek, hogy az offsetet nem tudom normálisan beállítani. A potit majdnem fullra csavarom, ekkor eltűnik a zaj a mélyeknél de ilyenkor általában letilt egy idő után és ki-be kapcsolgat a védelem. Ha azt akarom, hogy ne tiltogasson akkor zajosak a mélyek, főleg kis kivezérlésen.

Kb. 20 centis a jelvezeték most és ez is piszkosul összeszedi a zavarokat, néha üresen is tilt valamiért. Normális ez?
(#) ethosz2 hozzászólása Feb 14, 2011 /
 
Szia lorylaci!

A te végfokod egy oldalas nyákon van. Nálad milyen a vivőmaradék az invertáló bemeneten? Nálad nincsenek szórt, meg vezetett zavar problémák miatta?

Ha a tiéd jó, akkor annak a mintályára átalakítanám a saját nyákom. (A kétoldalas nyák marha nagy szívás.)
(#) lorylaci válasza ethosz2 hozzászólására (») Feb 14, 2011 /
 
Vívőmaradék a nem invertáló bemeneten? Nem mértem még meg, de majd megnézem.

UcD Leírás

Mondjuk ha ránézek erre, akkor az invertáló bemeneten muszály lennie a vivőfrekvenciának, különben nincsen oszcilláció...

(a cikkbeli kapcsolásánál a komparaátor nem szoksáosan van bekötve ezért kicsit megkavarja a problémát)

Ha pedig ezen a rajzon a kompratáor nemivertáló bementére gondoltok, akkor ott igen, ott zavart jelent ha megjelenik a vívőfrekvencia. Amennyiben minél alacsonyabb EMI-re törekszetek, akkor az ilyesmit mind csökkenteni kell.
Szerencsére az EMG 2x60Mhz-es szkópom működik rendesen, az új prototípusom is készül, így ha az megvan erről azon nyomban csinálok majd méréseket.
(#) (Felhasználó 46585) válasza ethosz2 hozzászólására (») Feb 14, 2011 /
 
Ha jól vannak vezetve a huzalok, nullák, stb, akkor nem lehetnek problémák. Az alábbi képek egy jó néhány évvel ezelőtt készültek és még csak nem is a legjobb elrendezésű erősítőmről. Nem volt nyákra építve, csak ilyen csőszegecsekkel teletűzdelt panelra volt felépítve. Az egész tulajdonképpen csak egy próba volt, arra voltam kiváncsi, hogy milyen hangminőséget lehet elérni. Nagyon jót... sajnos, azóta sem készült belőle nyák... A képeken látható egy kicsit már túlvezérelve szinuszos jellel meghajtva, ( látszik, hogy a szinusz beveri a fejét, vagyis vág, mert elfogy a tápfeszültség ) a négyszögjelátvitel ( egy kicsit kiemeli a magashangokat ), meg négyszög meghajtás esetén a hibaerősítő kimenete, meg a kimeneti feszültség a négyszög nullátmenete közelében. Az egyik fotón a SpectraLab nevű programmal mért torzítások, spectrumanalizátor értékek láthatók. Látható, hogy még ezzel a túlvezérléssel sem olyan nagy a THD. A THD+N viszont annál jobban emelkedik. Persze, ennél sokkal jobbat is lehet már csinálni. Ebben még egészen közönséges FET-ek voltak használva. Talán IRFP250? A legjobbat a zavarok szempontjából komplementer FET-ekkel lehet csinálni. Verhetetlen minőséget...

Az IRFP240/9240 is jó, legfeljebb nem az ideális erre a célra. Rosszabb lesz a hatásfok, viszont nagyon olcsó. Ha a meghajtások jól vannak megcsinálva, akkor majdnem mindegy, hogy milyen FET ( esetleg IGBT ) kerül bele.
(#) lorylaci válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 14, 2011 /
 
Ha lenne még egy teljesítmény és hatásfok adat is, akkor aztán végképp mondanám le a kalappal! (ilyen szép szkópképeket IRFP240-ből, vagy IRFP250-ből... hát akkor milyen lenne egy IRFB4227-tel)
De szerintem nem csak én gerjedek a szkópképekre...
(#) (Felhasználó 46585) válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 14, 2011 /
 
Ez egy 2 x 40 V-os FOK-GyEM tápról ment. Olyan 120 W körül volt, de nem ez volt a lényeg, hanem a működési elv, meg annak a kivitelezése. Egyébként 250 W-ig próbáltam ki, de azt is csak azért, mert valaki kérdezte, hogy milyen fojtót tegyen a kimenetre 200 W teljesítményhez. Akkor másmilyen tápról megmértem, 250 W-ig jó az EF25-ös vasmag, ha jól emlékszem 1,6 mm a légrés benne, Al=100 és a Tali Bt-nél lehet ( vagy lehetett ) kapni.

Hatásfok adatot nem tudok mondani, ahhoz, hogy ezt megmérjem, 90 % hatásfok felett már nagyon pontos műszerek kellenek. ( kellenének ) Nekem meg ilyen nincs, igaz, nincs is rá szükségem. Nem mindegy, hogy egy táp, vagy D-class milyen hatásfokú, ha nem akar túlmelegedni, meg befér a dobozába? A korrekt hatásfokméréshez nagyon drága műszerek kellenének. Ennél sokkal fontosabb egy abszolút kis torzítású szinuszgenerátor, spectrumanalizátor, rendes szkóp, stb... ez ugye mind idő, mire összehozza az ember.

Valószínű, a mostani modern, kifejezetten erre a célra kifejlesztett tranyókkal sokkal jobbat lehetne csinálni. De ez már az a kategória, ahol nagyon kicsi többlet minőség eléréséhez nagyon sok munkát kell belefektetni. Talán a nagyobb teljesítményeknél van igazán értelme, de a mostani komplementer FET-ekkel is elérhető at 500 W, igaz, ezt már csak hídba, viszont biztonságosan.

Sajnos, nem olyan szépek a szkópfotók... kicsit túl fényesre sikerültek...
(#) ethosz2 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 14, 2011 /
 
Na hát ez nagyon szép. Az enyémnél csak két oldalas nyákon sikerült ilyet elérni, úgy, hogy a bemenethez közel tettem az LC-szürő kimeneti kondiját, a fázistoló tag 470pF-os kerámia kondija meg közvetlenül az invertáló bemenetet szűri is. Vannak előnyei, többek között ez is, de 250Khz fölé nem nagyon lehet menni miatta.

Na ilyet kéne produkálni egy oldalas nyákon. Szerinted mennyire van remény rá?

lorylaci! Vivőmaradék alatt értettem azt a jelet is, amiből az erősítő komparál. De mire eljut a bemenetre, összeszedi a kapcsolási zajt kapacitív és induktív úton. Egy oldalas nyákon próbáltam mindent, a végén már átvágtam az összes fóliát és árnyékolt kábelen vezettem a bemenetre a referencia GND-t, a belső éren a vivőmaradékot, de még az sem volt elég jó.
Következő: »»   37 / 238
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem