Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD kijelző vezérlése, életre keltése
Lapozás: OK   18 / 72
(#) gabi20 hozzászólása Jan 28, 2011 /

Sziasztok valaki le tudná írni a BC2004 - es kijelző címezését? Az adatlapjában sajnos a 2 soros kijelző címezése található. Tehát az érdekelne ha pl. a 3. sorba akarok valamit kiíratni akkor milyen címet kell neki adni
(#) pipi válasza gabi20 hozzászólására (») Jan 29, 2011 /

folyamatosan írj a kijelzőre egyesével növekvő karaktereket v. számokat, ahol látod a kijelzést kiszámítod a címet
(#) bzolitb hozzászólása Feb 5, 2011 /

Sziasztok!
Olyan kerdesem lenne, hogy ha 4 bites uzemmodban akarom hasznalni az LCD kijelzot, akkor ugye a D7-D4 biteket tudom vezerelni. De ha mondjuk en 2 soroskent akarom hasznalni a kijelzot, akkor az a D3 biten van, akkor ez azt jelenti, h nem tudom ketsorosban hasznalni a kijelzot, vagy kossem vcc-re a d3-at a nyakon, de ekkor utkoznek a parancsok bitjei, ha fixre veszem ezt a bitet? Na meg mitortenik azokkal a parancsokkal, ami az also 4 biten van, gondolok itt pl a kijelzo torles funkciora. Ezek szerint a 4 bites uzemmod joval kevesebb funkcioval rendelkezik, mint a 8bites? Erdemes egyaltalan akkor a 4 bites uzemmodot hasznalni, ha ilyen sok funkcionalis veszteseggel jar?

Koszi a valaszokat.
(#) zenetom válasza bzolitb hozzászólására (») Feb 5, 2011 /

Hali!
Ugyanúgy lehet kezelni teljesen az LCD-t 4 bites módban, mint 8 bitesben (mármint elérhetők ugyanazok a parancsok).
Idézet:
„Az alsó négy bithez (D0-D3) nem férünk hozzá.
Természetesen a 4/8 bites mód beállítását szolgáló bit nem itt helyezkedik el. A 0010000 ($20) paranccsal a kijelzőt 4 bites módba tettük.”

Olvas el a 4 bites adatátvitel részt.
A D0..D3 lábakat pedig egy 10kohm-os ellenállással kötsd le testre.
(#) bzolitb válasza zenetom hozzászólására (») Feb 5, 2011 /

Hello!

Elolvastam a cikket, és az első részét is mielőtt írtam. A cikkek elolvasása után vetődtek fel bennem ezek a kérdések. Hóha, de most tudatosult bennem, hogy ugye úgy kell küldeni adatot, hogy előbb a felső 4 bit, és utána az alsó 4 bitet, és hogy ez a parancsoknál is érvényes, nem csak az adatnál.....
(#) chokero hozzászólása Feb 5, 2011 /

sziasztok! volna egy kérdésem, lehet hogy fzrán hangzik majd Laptop LCD kijelzőjéből és bontott régifajta tv-ből szeretnék lcd tv-t csinálni, majd később meg egy kibelezett laptopból ugyanígy hordozható dvd lejátszót beépített tv tunerrel...én nagyon kezdő vagyok az ilyen dolgok terén sosem tanultam, csak hobbiból csinálom és mindent autodidakta módon tanultam meg, szóval nem tudok programozni meg ilyesmi..tudna nekem valaki segíteni hogy ezt hogyan lehetne megoldani, vagy egyáltalán lehet e? Odáig eljutottam hogy az a monitor csak úgy nem fog képet adni...én úgy terveztem hogy kibontom a tv-ből a tuner részt, az lcd-nek megvan mindene ami hozzá tartozik (inverter és a hozzá tartozó kábelek amit a videokarira kellett dugni...de hogy lehet ezt a kettőt összehangolni? gondolom a sima katódsugárcsöves tv tunerja csak úgy magában nem fogja meghajtani az lcd-t...vagyis nem ad majd képet. A segítséget előre is köszönöm! : András
(#) bzolitb válasza chokero hozzászólására (») Feb 5, 2011 /

Szia, túl sokat én sem tudok ezekről a dolgokról, de azt tudom, hogy a régi katódsugárcsöves tv, és az lcd monitor két teljesen már technológia. Én komplett eszközöket dugdosnék össze gyári interfacekkel, ilyen átszerelésekbe nem szívesen mennék bele, de ha neked sikerül összehozni, szívesen olvasnám, hogy hogy sikerült kiokosítani. Neten egyébként találhatók olyan projektek, ahol lcd monitort vezérelnek mikrokontrollerrel, azoknál hátha írják, hogy mi az összepárosítás menete.
(#) chokero hozzászólása Feb 5, 2011 /

Én szentül elhatároztam hogy ezt megcsinálom, úgyhogy addig bújom a netet amíg nemtalálom meg a megfelelő megoldást Persze ha olyan megoldás létezik csak ami nagyon költséges akkor nem fogom megvalósítani, de mindenképpen leírom itt majd hogy mire jutottam. Köszi a válaszod!
(#) bzolitb hozzászólása Feb 8, 2011 /

Sziasztok, mint említettem most kezdtem el játszani az lcd kijelzőkkel, összedugdostam az lcd cikkben található dip kapcsolós kis kapcsolást, bekapcsoltam a tápot, és a csatolt képen látható dolog jelenik meg a kijelzőn. Valakinek lenne ötlete, hogy mitől szoktak ilyet kirajzolni az lcd-k? Bármit próbálok vele, nem változik ez a mintázat.

Köszi

lcd.jpg

(#) szilva válasza bzolitb hozzászólására (») Feb 8, 2011 /

Ha az itt látható rajzot építetted meg, akkor a kontraszt állítás nem tűnik túl sikeresnek. A trimmer felső lábát ne hagyd szabadon, hanem kösd fel a +5V-ra. Úgy már be kellene tudni állítani normál kontrasztot.
(#) bzolitb válasza szilva hozzászólására (») Feb 8, 2011 /

Ohh, ez orvosolta a problémát, de továbbra sem tudok kicsalni belőle karaktereket, majd holnap átnézem újra, hogy mi lehet a baja, köszi.
(#) Axel hozzászólása Feb 9, 2011 /

Sziasztok!

Van egy 2x16-os LCD kijelzőm amivel kipróbáltam a cikkek között található kapcsolós vezérlési megoldást. Bővebben: Link
A kijelző pontos típusa: PLC1602D1W, a Palm Technology gyártotta. Adatlapot (pont ilyen típushoz) sajnos nem találtam hozzá sehol. Kérdésem, hogy ismeri-e ezt valaki? Gondolom a vezérlő lapka benne ugyanaz vagy ekvivalens a többi ilyen jellegű LCD-ben találhatókkal. A problémám az, hogy ha a kapcsolást (ami a fenti cikkben is szerepel) összerakom akkor nem működik rendesen az LCD. Teljesen véletlenszerűen reagál minden beállításra, hol be tudok vinni egy karaktert hol nem, olyan karakterhelyek is sötétek melyeknek nem kéne, stb... Szóval sz@r az egész röviden :S, pedig pontosan követtem minden utasítást amit Topi írt a cikkben. A kapcsolást próbapanelen raktam össze, többször is átnéztem, nem találtam hibát. Esetleg kényesebb darabbal volna dolgom ami érzékenyebb a gombok pergésére és próbáljam meg egy mikrovezérlővel tesztelgetni?

Köszönöm a segítséget!
(#) szilva válasza Axel hozzászólására (») Feb 9, 2011 /

A Topi cikkében közölt kapcsolás szerintem több sebből vérzik. Az elsőre itt lentebb utaltam már, a kontraszt-állító potméter másik végét a pozitív tápfeszre kellene kötni, hogy be lehessen normálisan állítani a kontrasztot (sőt, vannak olyan modulok is, amiknél a poti "alsó" végét pár V-tal a GND alá kellene húzni, hogy látható kijelzést tudjunk beállítani). A másik szarvashiba az - szerintem -, hogy az EN lábon lévő mechanikus kapcsolót mindenképpen pergésmentesíteni kellene. A kapcsoló egyszeri működtetésével a rajzon bemutatott áramkör esetén jópár EN impulzust is érzékelhet a modul, ez lehet csak kellemetlen (nem egyet, hanem többet ugrik a kurzor), de lehet fatális is, például 4 bites módnál.

Az EN lábra emiatt mindenképpen kellene valami pergésmentesítő megoldást alkalmazni (RC-tag, monostabil, vagy RS tároló váltóérintkezős nyomógombbal, amit a cikk is ajánl!), a többi nem vészes, mert az állapotukkal úgyis csak az EN felfutó élekor foglalkozik a modul.

Az is lényeges lehet, hogy a modul inicializálásának folyamatát végigzongorázza az ember. Ez a folyamat folyamatábrával elmagyarázva a HD44780 doksijában benne van 8 és 4 bites üzemmódra is (pl. itt). Vannak modulok, amik háklisak arra, ha nem kapják meg a helyes inicializálást, annak hiányában esetleg semmit sem fogunk látni rajtuk. A cikk ezt sem hangsúlyozza ki.
(#) bzolitb válasza bzolitb hozzászólására (») Feb 9, 2011 /

Szia,

a kijelző, amivel játszottam, egy furcsa szerzemény, a rajta lévő vezérlő ic HD44780A00 típusú, de a parancsok, és karakterek nem azon a címen találhatók, mint az adatlapban, amit előbb is linkeltél (pl a 01000001 címen nem A betű van, hanem -> nyil), remélem, hogy ez csak a rossz beállítás miatt van, és rájövök idővel miért csinálja ezt.

Más: van egy másik lcd kijelzőm, 4x20 karakteres, és 1x16 kivezetése van. JHD204A van ráírva, egy képet csatoltam a kijelzőről. Kérdésem az lenne, hogy miért van 2x16 kivezetés, mikor az adatlapjában még a rajzon is csak 1x16 kivezetés van. A háttérvilágítással ellátott kijelzőkre a világításra kell áramkorlátozó ellenállás, ha igen, akkor mégis kb mekkora? Adatlapban nem találok erre utalást. Köszönöm.

lcd4.jpg

(#) bzolitb válasza bzolitb hozzászólására (») Feb 9, 2011 /

a bejegyzésem első fele megoldva, rossz sorrendben dugogattam a kábeleket, de a 4x20-as lcd kérdéseim még aktuálisak
(#) Axel válasza bzolitb hozzászólására (») Feb 9, 2011 /

Szevasz!

Rákötöttem közben egy Atmeg8-asra is a kijelzőt és úgy meg sem nyikkant még annyira sem mint a kapcsolós tesztáramkörrel, hiába inicializáltattam a programmal az elején. Elképzelhető, hogy valamit rosszul értelmeztem, majd felteszem a hevenyészett kódot amivel próbálgattam a cuccot.

Más: a háttérvilágítása legalább működik, én direkt kötöttem a tápra és nem volt semmi probléma, a legtöbb ilyen LCD-ben van belső ellenállás a blokkvázlatok szerint.
(#) enree hozzászólása Feb 10, 2011 /

Sziasztok!

Akadt egy kis problémám ezzel az LCD-vel.
Csak az első nyolc karakter működik rajta , ha kicserélem a kijelzőt egy 2X16sorosra annak az első sora szépen kiírja mind a 16 karaktert.
Létezik, hogy kínai barátaink nem tesztelték le és gyárilag rossz?
Van valakinek valami tippje?
A kontraszt állítható, világítás működik, de nyolc karakternél többet még tíz miatyánk után sem írt még ki...?
Fölrakom a progit is, meg a hexet, amivel próbáltam, de nem hinném, hogy abban van hiba, mert akkor a 2X16os se menne.
(#) szilva válasza enree hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Valószínűleg 2x8-as szervezésű: úgy kellene használni, mintha 2 soros, soronként 8 karakteres lenne, csak éppen a két sor egymás mellett van. Az 1x16 karakteres modulok között sok ilyen van, ami valójában 2x8-as.
(#) bzolitb hozzászólása Feb 10, 2011 /

hello!

Van egy lcd kijelzőm, 4x20 karakteres, és 2x16 kivezetése van. JHD204A van ráírva, egy képet csatoltam a kijelzőről. Elvileg ekvivalens a hd447800 chip-el. Kérdésem az lenne, hogy miért van 2x16 kivezetés, mikor az adatlapjában még a rajzon is csak 1x16 kivezetés van. Esetleg úgy kell a 4x20-as kijelzőt tekinteni, mint 2db 2x20-as kijelzőt, és a felső 2 sort és az alsó 2 sort máshonnan érem el? Mert akkor ezek szerint nincs 3-4 soros üzemmód, csak 1-2 soros, mint a 2 soros kijelzőknél?

lcd4.jpg

(#) szilva válasza bzolitb hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Elképzelhetőnek tartom, hogy a 4 sor 2 egymástól teljesen független, egyenként 2x20 karakteres részre van választva. De az igazság az adatlapjából kellene, hogy kiderüljön.

Szerk: de az is lehet, hogy csak mindkét oldalra ki van vezetve az interface. Egy csipogós multival ki lehet mérni gyorsan, hogy csak össze vannak-e kötve a két oldali csatlakozópontok.
(#) szabics válasza bzolitb hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Szerintem a két kivezetés azonos párhuzamosítva vannak.. Mérd meg az azonos lábakat Ohmmérővel. Lehet kényelmi szempontból van így megoldva. Csak egy ötlet.. Vagy bejön vagy nem de látni hogy a vezetékek felmennek egy közöspontra..
(#) HA5AWS hozzászólása Feb 10, 2011 /

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem a hozzáértőkhöz, hogy a mellékletben szereplő kijelzőt meg lehet-e hajtani valamilyen lpt portos programmal, illetve mivel lehetne kipróbálni hogyan működik.
Köszönöm: Gábor
(#) enree válasza szilva hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Basszus... igazad van, 2Xnyolcas...
működik, csak két sorúként kell vezérelni....
Köszönöm szépen az okítást.
(#) enree válasza szilva hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Közben itt agyalok, nincs esetleg valami trükk, mert a progit nem én írtam, csak a hex van meg, így nem tudom használni... honnan lehet megállapítani, hogy milyen vezérlésű?
(#) szilva válasza enree hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Sajnos nincs, mivel a második "sor", azaz jelen esetben a második 8 karakter címe is máshol van, mint ha egyben lenne a 16 karakter. Így a programban ezt le kellene kezelni, ha csak a hex van meg, akkor reménytelen. Ílyen esetben jobban jársz, ha 2x16-os modult használsz fel, és az alsó sort egyszerűen letakarod.
(#) janikukac hozzászólása Feb 12, 2011 /

Nekem az a kérdésem, hogy mit tudok készíteni egy 8 éves Alcatel telefon kijelzőjéből?
(#) bzolitb válasza janikukac hozzászólására (») Feb 12, 2011 /

Hát nézd, én siklóernyős repülőt nem építenék belőle, de bármi másra jó lehet, ahol kijelezned kell paramétereket. Persze mindez csak akkor, ha sikerül hozzá találnod vezérlési táblázatot, és pinoutot. Egy kis segítség kezdésnek: http://www.8051projects.net/lcdpinouts.html
(#) janikukac válasza bzolitb hozzászólására (») Feb 12, 2011 /

Hehe, köszi. Amúgy úgy néz ki, ebből semmi se lesz, mert nagyon a szakma elején vagyok én még.
(#) enree hozzászólása Feb 14, 2011 /

Sziasztok!

Két egyforma LCD-t párhuzamosan ráköthetek egy PIC kijáratára? Szerintetek utp kábellel 2-3 méterre működne?
köszi:
E.
(#) vilmosd válasza enree hozzászólására (») Feb 14, 2011 /

Hali
Meg kell probalni, es meglatod. Csak egy fontos dolog van: ne hasznald a R/W labat.
Következő: »»   18 / 72
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem