Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Propeller Clock
 
Témaindító: vicsys, idő: Jún 3, 2005
Lapozás: OK   222 / 489
(#) patexati hozzászólása Feb 15, 2011 /
 
Ma kicsit kísérleteztem az áramátvitellel most már bátran állítom,hogy egy 10nF 100V kondit ha rákötünk a bázis tekercskivezetésére nagy mértékben javul a teljesítményátvitel így elegendő kisebb kitöltés is,kevesebb hő fejlődik,jobb a hatásfok..
(#) Hp41C válasza pinternorbert82 hozzászólására (») Feb 15, 2011 / 1
 
Szia!

Ne ültesd be a kontrollert. Fokozatosan haladj:
- Egyenirányító, szűrőkondenzátor, zener - mérés: 12V labortápról, működik az egyenirányító? Jó polaritással vanak bekötve a diódák és a kondenzátor?
- 7805 és szűrőkondenzátora - mérés: Meg van az 5V -os táp?
- Led meghajtók, ledek - mérés: egyesével be tudod kapcsolni a ledeket? Fényerő állítós rotornál ideiglenesen p-fet d-s kivezetéseit kösd össze a mérés idejére.
- Fototranzisztor/ hall - mérés: Tudsz az RB0 láb helyére jelet produkálni?
Ha fényerő szabályzásos rotor:
- Fotoellenállás és osztója - mérés megvilágítás változásra változik-e a feszültség a pic benenetén?
- Fényerő szabályzó - mérés: A PWM kimenettel tudod-e szabályozni a p-fet drain feszültségét?
- Ha van hőmérséklet mérés:
- Hőmérő beültetése - mérés LM334 - LM335 kimenete változik e a hőmérséklettel? MCP9800 - a 16F886 rotoron kell egy átkötés.
- SCL és DSA felhúzó ellenállásai - mérés: A két vonal felmegy-e 5V -ra.
- RTC, quartz, diódák - mérés: Az RTC INT kimenetén 1Hz -es jel - kell egy felhúzó ellenállás az RTC tápjához a mérés idejére. SCL, SDA rendben?
- pic quartz-a, kondenzátorai - mérés: Nincs forrasztási hiba, szakadás?

Ha dip tokos a kontroller a következőket fordított sorrendben végezd el
- Most tedd bele a kontrollert - figyelj a 1. lábra.
- Programozd fel a kontrollert.
(#) pinternorbert82 válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 15, 2011 /
 
Azt hiszem ez egy kimeritő válasz volt kérdésemre köszönöm
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Feb 15, 2011 /
 
Szia!
A kapacitiv tag valóban emeli az átviteli teljesítményt. Itt az a szerencsés helyzet van, hogy 60KHz körüli a meghajtó jel frekvenciája, nemigen fog sípolni a tekercs, csak az induktiv kör jósága elmelkedik. Ezt mindenképpen alkalmazni érdemes, ott derül majd ki a valódi átviteli javulás.
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Feb 15, 2011 /
 
Szia! A lakkozott légtekercsek nem igen sípolnak hacsak a ventibe lévő mágnes nem.. Nem kell különösebb gondot fordítani a hangolásra ha valaki nem akar kihozni belőle mindent de a 10nF jó a cikkben lévő tekercshez és bázishoz.. A szekunderen felesleges alkalmazni kondit nem emelkedett jelentősen tőle a jóság.. Most a tekercsekkel kísérletezem melyik tekercshuzal vastagság lenne a leg optimálisabb.. Egy biztos a felület számít nem a sok menet.. Készítettem 240 menetes tekercset a pc motor dobra (hármat is ) nem jó hiába akartam nagy feszültséget a nagy belső ellenállás miatt nem vehető ki a kívánt teljesítmény.. Viszont a primér sem lehet 100 menet alatt mert nagy a nyugalmi áram..A legelső tekercsem mi külön dobon van és széles na az a leg jobb hatásfokú és simán világít vele a szofita pedig 0,2 huzalból van a 240 menetes meg nem jó hiába van 150 menetese primér is hozzá..
(#) motoad válasza patexati hozzászólására (») Feb 15, 2011 /
 
Patexati, I tested many combinations of capacitor and PR1RUN and PR1SLEEP. I added a test socket to my PCB Base power supply. I used this socket for final testing of the clock. In the beginning, I tested the primary and secondary coil on a breadboard. I used a 138 ohm resistor for a load. In the end, I did NOT use a capacitor. In the final construction, I removed the capacitor. I use PR1RUN to make the system resonant. All parts operate at normal, room temperature. Parts are not hot. Heat sinks were required only for testing.

Google Translate:

Teszteltem számos variáció a kondenzátor és PR1RUN és PR1SLEEP. Én hozzá egy teszt aljzat NYÁK-én Base tápegység. Én is ezt a socket végső ellenőrzése az óra. Az elején, teszteltem a primer és szekunder tekercs egy kenyérvágódeszka. Én is egy 138 ohmos ellenállást a terhelést. A végén, azt nem használta a kondenzátor. Az utolsó építési, eltávolítottam a kondenzátor. ÉN használ PR1RUN, hogy a rendszer rezonáns. Minden alkatrész működik normál, szobahőmérsékleten. Alkatrészek nem meleg. Hűtőborda kellett csak a vizsgálat.
(#) motoad válasza patexati hozzászólására (») Feb 15, 2011 /
 
My operating temperatures are between 24 deg-C and 34 deg-C, at 1080 rpm. The 120mm case fan coils overheat at higher rpm. No vibration problems. The LM2941, LM7805 and the IRL530 all remain cool.

Google Translate:

Saját üzemi hőmérséklet között 24 fokos-C és 34 ° C-, a 1080 ford / perc. A 120 mm-es ügy fan coil túlmelegedhet magasabb fordulatszámon. Nem vibrációs probléma. Az LM2941, és az LM7805 IRL530 minden hideg marad.
(#) motoad válasza patexati hozzászólására (») Feb 15, 2011 /
 
I measured the current supplied by the 15 vdc regulated supply @ 430 madc, to the Base unit. This is total current. I measured current to LM2941 @ 380 madc. I calculate that 150 madc goes through the primary coil. I can believe this. Nothing gets hot.

It is only 1756 hours, local time, in USA. I see it is 2356 hours in Hungary (Magyarország (?)). Good night.

Google Translate:

Mértem a jelenlegi szolgáltatott a 15 VDC szabályozott szolgáltatói @ 430 madc, az alapegység. Ez teljes áram. Én mért áram LM2941 @ 380 madc. Tudom kiszámolni, hogy 150 madc megy át a primer tekercs. Azt is hiszem el. Semmi sem lesz meleg.

Ez csak 1756 óra, helyi idő szerint, az USA-ban. Látom, hogy 2356 óra Magyarországon (Magyarország (?)). Jó éjszakát.
(#) vicsys válasza motoad hozzászólására (») Feb 16, 2011 /
 
Bill!
These measurements (in my opinion) is completely correct. Nice work, keep it up!

Transl.: Véleményem szerint ezek az értékek jók. Szép munka, csak így tovább!
(#) pinternorbert82 hozzászólása Feb 16, 2011 /
 
Érdeklödnék hogyan tudnám le tesztelni a foto tranzisztor jelét (csak multiteszterem meg labortápom van) Propeller kész csak a külsö tekercsemre vár addig is tesztelném

2.27 rtc.lay
    
(#) pinternorbert82 hozzászólása Feb 16, 2011 /
 
És még annyi hogy mekkora forgásnál lép életbe a prop Gondolom van egy bizonyos sebesség amikor elkezdi a kijelzést?
(#) Hp41C válasza pinternorbert82 hozzászólására (») Feb 16, 2011 /
 
Szia!

Ha készen van a rotor és a bázis, akkor labortápról adj feszültséget a rotornak. Jó lenne ha még nem lenne benne a kontroller. Kapcsold be a bázison az infra led-et, de a motort ne. Kézzel mozgasd a rotort (a fototranzisztorát) az infra led felett. Közben mérd a feszültséget az RB0 lábon. Ha a mozgás során a feszültség lemegy 0.8V alá és felmegy 5V-ra, akkor működik jól.

A rotor a kijelzést engedélyezi, ha a forgás stabilizálódott (két egymásutáni fordulat ideje megegyezik) és a fordulat ideje kisebb, mint 1.67 másodperc.
(#) patexati válasza motoad hozzászólására (») Feb 16, 2011 /
 
Hi! You've got a very good efficiency since it is not air-core coil! The resonance helps a lot!

Szia! Nálad igen jó a hatásfok mivel nem légmagos a tekercs! A rezonancia sokat segít!
(#) t0bi hozzászólása Feb 16, 2011 /
 
Sziasztok!
Már régebben belekezdtem egy propeller házba építhető bázisba, közben ti már egy új, zseniális energia-átadást építettetek. Minden elismerésem nektek, a következő kisérletezésem majd az lesz .
Most azt próbálgattam, hogy fér be minden egy kis helyre. A hagyományos 150/100-as trafós bázisban Skori önrezgő rezonáns tápját építettem meg, ami az előnye, hogy a leválasztó trafó nagyon pici, 2 x 2,5 cm, és még nincs is kihasználva teljesen. Csak sima 555-össel hajtom meg a tekercset, de látszik, hogy lenne még hely bőven a PIC-es bázisnak.
Az áramkör kétharmada a rezonáns táp, ahol nagyfesz van. Patexati régebben (jogosan) óvott attól, hogy hálózati fesz legyen az órában, de jól megépített (és kettős) szigeteléssel szerintem el lehet kerülni minden veszélyhelyzetet.
Már több órája megy és semmi nem melegszik
(#) pinternorbert82 válasza t0bi hozzászólására (») Feb 16, 2011 /
 
Ez nagyon jo esetleg tervet tudnál róla feltenni?
(#) merlingerin hozzászólása Feb 16, 2011 /
 
Sziasztok!

Készül a "dobozolás" az órához, de észrevettem valamit.

Az óra minden kikapcsoláskor 12:00-ról indul. Akkor is, ha a bázis nem veszi el a tápot. Amikor elkezd felpörögni, akkor kezdi a 12:00-ról. Az RTC pedig megkapja a 3V-ot az elemről mindig. Nem kontaktos, nagyon jól ül a helyén. Mégis elfelejti az órát.

Mi miatt lehet ez?

Egyébként a dobozolás egy nagyon szép csempe. Tudom, fura ötlet. Praktikerben bóklásztam brainstorming okán, tükröt akartam eredetileg, de nem volt jó méret, üveges meg nem tudott volna fazettázottat adni ekkorában, így nézegettem a csempéket. 3 órát keresztül furicskáltam, mert üveg keményet sikerült venni, 1700Ft volt az egy azaz egy darab

Ha kész a dobozolás teszek fel képet. Csak ez az idő elfelejtés zavar.
(#) patexati válasza merlingerin hozzászólására (») Feb 16, 2011 /
 
Szia! Kapcsold ki be a külső kört ha beállítottad majd várd meg a következő percváltást akkor írja be az eprpmba és az RTC-be az adatot.. Ha utána sem jó más a baj..
(#) mrbini válasza t0bi hozzászólására (») Feb 16, 2011 /
 
Elismerésem tényleg jó lett. A terv engem is érdekelne, ha publikus.
(#) patexati válasza t0bi hozzászólására (») Feb 16, 2011 /
 
Nagyon igényes kis bázis de én még mindig óvva intelek a hálózati táptól ott sok mindennek meg kell valósulni (értem itt a szigeteléseket,távolságokat) ,hogy megfeleljen az elvárásnak.. Ez csak játék de a hálózati feszültség nem, főleg ha olyan is hozzáérhet kinek fogalma sincs az ilyen dolgokról!
(#) merlingerin válasza patexati hozzászólására (») Feb 16, 2011 /
 
Ahham!

Ez a bibi akkor! Nem vártam percváltást, külső kör kapcsolgatást meg végképp nem. Csak az volt a gyanús, hogy minden bekapcsoláskor 12:00-ról indult.

Köszi!
(#) t0bi válasza pinternorbert82 hozzászólására (») Feb 16, 2011 /
 
A kapcsi rajz nagyfesz része adott volt:
Bővebben: Link
A bázist, azt ajánlom, az eredeti PIC-est csináld meg, tehát át kell rajzolni a nyákot.
Eagle-ben rajzoltam a nyákot, sajnos nem tudtam bizonyos szögben forgatni az alkatrészeket, ezért nem tudtam betenni a rajzba. Kb 5 óránál van a 230 V bemenet, balra indulva az önrezgő. Kb 10 óránál van a fojtótekercs, majd a trafó. Itt is át kell rajzolni a nyákot (én is módosítottam sajnos), attól függően, milyen van nálad éppen. A fojtó egy kompakt fénycső áramköréből kitermelt darab, csak le kell belőle tekerni, amíg 50 uH lesz. Utána van hely 3 óráig, ide lehet tervezni a PIC áramkörét, majd ott van az IRL540 és a nagy dióda.

Bázis2.brd
    
(#) patexati válasza merlingerin hozzászólására (») Feb 16, 2011 /
 
A külső kört neked kell ki,be kapcsolni azt hiába várod
(#) t0bi válasza patexati hozzászólására (») Feb 16, 2011 /
 
Köszönöm!
Azt hiszem, bármelyikőtöknél jobban félek az áramtól (ezért lett a szakmám villamos ). Aki neki mer kezdeni egy kapcsolóüzemü tápnak, annak biztos van fogalma, mire kell nagyon vigyázni.
EZÉRT CSAK AZ ÉPÍTSE MEG EZT AZ ÁRAMKÖRT, AKI PONTOSAN TISZTÁBAN VAN A MŰKÖDÉSÉVEL! Aki nem, annak inkább az eredeti áramkört ajánlom, úgyis van bőven hely.
Az egész áramkör befér a 12 centis ventillátor házába, tehát oldalról nem lehet hozzáérni semmihez. Alulra bakelit, vagy műanyag lapot kell hozzáerősíteni, felülre szintén, csak lyukacsosat, hogy szellőzhessen. Emellett ajánlom a rajz szerinti elhelyezést, hogy ne legyen átütés, vagy szivárgás. A nagyfesz részt pedig el kell választani kis nyáklappal a kisfeszültségü résztől.
Az elválasztó trafó egy PC tápból kinyert pici trafó is lehet (nekem más, nem tudom, honnan), de ki kell kísérletezni, mekkora feszt ad le.
(#) pittyu2 hozzászólása Feb 16, 2011 /
 
Üdvözlök minden óra építőt. Két hete készült el a kly instrukciója szerint a propell órám és azóta 3 mp et késett csak egy rádiós "atomórához "képest. Az ugye jó érték ?
(#) laszlo987 válasza t0bi hozzászólására (») Feb 17, 2011 /
 
Király az elrendezés.
(#) laszlo987 válasza pittyu2 hozzászólására (») Feb 17, 2011 /
 
Az jó, de ha akarod hogy ne késsen a kristálynál lévő 22pF os egy ik kondit cseréld ki, vagy rakj be trimmerelhetőt.
(#) patexati válasza laszlo987 hozzászólására (») Feb 17, 2011 /
 
Ez függ a forrástól milyen osztást van alkalmazva! Az RTC-ból való időkiolvasás pontosabb.. A 20MHz érzékenyebb a zavarokra is így az időben lehet pontatlanság.
(#) pittyu2 válasza laszlo987 hozzászólására (») Feb 17, 2011 /
 
Dehogy nyúlok hozzá, szerintem ez nagyon szupi így.
(#) revox hozzászólása Feb 17, 2011 /
 
Sziasztok ,szép jó napot .
Tudna valaki nekem segíteni ? Urc-1-el szeretném vezérelni az órát (lusta vagyok megépíteni a távirányítót ) nincs meg valakinek az erre alkalmas basic ,és propeller hex. -e 16f628-ashoz ?
előre is köszönöm .
(#) janocsi válasza revox hozzászólására (») Feb 17, 2011 /
 
Szia!
Itt van egy KeysURC1.asm és dokumentáció az URC1 távihoz. Ezzel már el tudsz indulni, és fordíthatsz megfelelő állományokat az órádhoz. (A bázis programja maradhat akkor, ha be tudod kapcsolni vele az órát, így azt nem kellene újra fordítani.)
Következő: »»   222 / 489
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem