Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
A kapcsolások között lévő fénycső működtetés rajz alapján nem jöttem rá, hogy hogy kéne a fénycsövet bekötni.a kapcsolás a neon végén lévő izékre csak úgy rákötni ami kijön a trafóból vagy valami más ?
Oké köszi. Akkor tuti jó lessz egy darabig. Sokat segitett ez a szerkezet, mert eredeti gyujtoval kb. 3-5 másodpercig villogot mire begyujtott. Probáltam már új csövel és gyujtoval is. De ez lett a befutó.
Csak úgy kösd rá. De akkor csinálod a legjobban, ha fénycsőfoglalaton keresztül kötöd a fénycsőre a vezetékeket.
Te hol tudtál venni ilyen "közepes sárga inverter trafót" ?
Az "IZÉ" az a fénycső kivezetései. De előnyösebb lenne a direkt forrasztás helyett fénycső foglalatokat alkalmazni!
Sopronban, ez egy 12/ 230 Voltos nyáktrafó ha jól emlékszem
hell Egy kérdés van egy tungsram kb 1m res neon csővem .
Csináltam hozzá foglalatot. Össze raktam de valamiért villog csak. Nem egyfojtába világit ez mértvan? Kőssz a válaszokat is előre.
Üdv!
Valaki el tudná nekem mondani hogy egy T5ös fénycső működtetése hogy működik? Itt már sok kérdés merült fel csak válasz nem sok
Konkrétan mi a kérdésed!?
Hagyományos vagy fojtótekercses működtetés érdekel? Mert mindkét fajtára van válasz a témában... ( Ugrás a téma _elejére_. )
Sziasztok!
Kb. 1 hónapja megépitettem a mellékelt képen látható gyujtot. Tökéletesen müködött edig. De most elkezdet olyat csinálni, hogy felkapcsolásnál csak a fénycső két vége világit de konkrétan nem gyujt be. Valamikor ha egyböl ujra kapcsolom akkor indul de valmikor egy párszor kapcsolgatni kel hogy begyujtson. Lehet hogy a fénycsö a ludas vagy a szerkezet szorakázik.
Szia!
Oké köszi kiprobálom majd.
Ha öregszik a cső, nagyobb lesz az égési fesz és nem tud begyújtani. Ez az egyik tipőikus ok, a másik az ellenállásosztó. Ennek felső tagja el kell bírja a nagyobb fesztüskéket is. Ugyanez igaz a snubblerre is. szükség esetén az osztót módosítani kellhet: Növelve a felső ellenállást, a tirisztor gyújtása később, nagyobb feszültségen történik meg. Ha túl nagy az ellenállás, akkor megint problémás lesz a gyújtás, mert nem tudja eléggé felfűteni a csövet a gyújtó. A helyes munkapont beállítása csőhosszfüggő, minden típusnak megvan az optimális tartománya, ahol a gyújtó teljes élettartam során képes lesz gyújtani.
Ezegy 18W-os 59cm-es cső. Most kiprobáltam egy másik csövel ami benne volt. Azt nem tudja begyujtani egyátalán. Pedig nem is fekete a vége és nem 10 éves.
Kb milyen ellenállás értékekkel kellene probálkozni? A mostani kapcsolás milyen csőhöz jó, elméletileg?
Sziasztok,
Szembesültem egy problémával, és a segítségeteket kérem. Adott egy konyhai fénycsővilágítás. Sajnos ahogy az lenni szokott, elromlott. A cső maga működőképes, csak az elektronika nem hajtja meg. A típusa: ultra slim T4/20W/G5/titan Hogyan kezdjek hozzá a javításhoz? Mi lehet a probléma, abban az esetben, ha nem is "gyújt". Előre is köszi a segítséget, szeretnék egy kis sikerélményt magamnak
Azt hogyan ellenőrizted, hogy a cső működőképes? Egy fotó segíthetne a kérdésed megválaszolásában. Én a könnyű utat javasolnám a javításhoz. Bizonyára a környéketeken már ment tönkre kompakt fénycső, ami E27 foglalatba tekerhető. A tapasztalatom szerint idáig jobbára a cső ment tönkre bennük, az elektronikája tökéletesen működőképes. Legutóbb egy tecsó gazdaságos és olcsó lámpa elektronikáját használtam fel egy kidobásra szánt cső meghajtásához. Most is az világít az asztalom felett. Egy régebbi kísérlet eredménye meg a megnézhető például itt.
köszönöm, hogy reagáltál!
Ha kell , délután tudok feltenni képet az elektronikáról. A fénycső egyébként kb. 60 cm-es (a félreértések elkerülése miatt) azért tuti, mert van egy másik ilyen szerkezet, és abban tökéletesen működik. Annyit még megcsináltam, hogy az alkatrészeket megmértem és összehasonlítottam a működővel, de beforrasztva mindegyik jónak tűnik... Nem szeretném könnyen feladni a javítását, úgyhogy várom a segítségeket
Remélem sikerrel jársz és majd tudsz nekem is adni jó tanácsot, hogy a két-három éve őrizgetett osram elektronikus fénycsőelőtétet meg tudjam javítani. Igaz, abban jól láthatóan a PTC adta meg magát. De akkoriban még jól álltam anyagilag és vettem egy másikat. Azóta tudom, hogy jobban jártam volna, ha veszek egy olcsóbb kompakt fénycsövet és kiszedem abból az elektronikát.
Sziasztok ! Segítségeteket szeretném kérni , hogy lehet - e 60 w-os folytóra sorba kötni 3db 18 wos fénycsövet , hagyományos gyújtókkal. és működik -e .2x 20 w-os kapcsolást ismerem és alkalmazom.
Nem. 3 db f-cső hagyományos gyújtókkal nem képes erre, mert nagyon rövid idejig áll fenn a soros állapot (a 3 gyújtó közül valamelyik mindig bontja az áramkört).
Nekem is kellett egy ilyen megoldás, azt relékkel oldottam meg, de alkalmas a célra egy 3 záróérintkezős nyomógomb is, ha lemondasz az automatikus indulásról. Ezek a megoldások a fénycsövet is kímélik, mert nem szaggatják gyújtás közben az áramkört, 2-3mp izzítás után még hidegben is indulnak.
köszönöm szépen a választ! a nyomó gombal kiváltom a gyújtót ,vagy az is kell , ha egy rajzot tudnál küldeni nagyon megköszönöm!
Üdv!
Én már építettem ilyet és kb 3 éve működik. Egy öt izzós csillárt szereltem át. 5 db 7W-os cső került bele(Tungsram FD típus). 2 ill 3 db van sorba kötve. Értelemszerűen két fojtó van. A két cső simán sorba van kötve a fojtóval. A három csövet is sorba kötöttem ugyanúgy, csak a feszültséget megemeltem 24V-tal. (Egy kis 230/24V kb 2-3W-os nyáktrafóval). Egyszerre kapcsolom az 5 csövet, a háromcsöves sor talán egy másodperccel gyújt később. A fojtók ehhez hasonlóak: http://bolthely.hu/tungsram/id/00843_Kompakt_fenycso_elotet_Tridoni...__2x9W Üdv!
Üdv!
Csatoltam egy képet a csillárról. Természetesem 20W-os csövet nem próbáltam, csak azért írtam, hogy 3 cső is begyújt! Valószínűleg a 3 db 20W-os cső is csak a feszültség emelésével működne, mert a gyújtója kb:110V-os. Gyújtás után szerintem nincs probléma, mert az égési feszültségük azt hiszem 60V körül van. A 7W-os csöveket próbáltam a fesz emelése nélkül is, de kellett kb 4-5 másodperc, míg gyújtani kezdett. Utána működött. Üdv! Tomi
Sziasztok!
Nem tudom hogy valaki meg csinálta e rajtam kivül ezt a kapcsolást, de valami nem igazán jó. Megépitettem kb 1 hónapig tökéletesen müködött és egy szer ugy gondolta nem gyujtja be a csövet. Kiderült hogy meghalt a tirisztor. Valoszinü azt az 56 ohmos ölte meg, mert az meg átéget és 3k lett belöle. Kicserélek mindent"tirisztor,diac, 56 ohmos" és tök jól müködik. Csak az a baj hogy 1 napig. Ugy nézem megint átégett az 56 ohmos ellenállás. Pedig most már 0.5W-t raktam bele. Miért csinálja ezt?
Heló!
Milyen kondit használtál kerámiát vagy polisztirén kondit? A kerámia ide nem jó, mert egy idő után nem fogja birni, mindenképpen valamilyen jó minőségű polisztirén vagy fólia kondit használj, és a ügyelj a feszültség tűrésre, 630v nál ne legyen kevesebb.
TIC108M a tirisztor és fólia kondit használok 104J/630V. És még is ez van.
Használj 800V-os tirisztort, például ezt és 1W-os ellenállást az 56 ohm pozíciójába. Ezek az induktív terhelések megdolgoztatják ezeket az alkatrészeket, úgyhogy érdemes túlméretezni őket. A kondi ilyenkor nem megy tönkre?
Oké majd kiprobálom. A kondi nem ment tönkre. Amugy ez a szerkezet mekkor fénycsöhöz jó max?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |