Fórum témák
» Több friss téma |
Semmit. Nem lehet valahogy megtudni a kapcsolásbol?
Szerintem eléggé univerzális kapcsolásról van szó.
Szia!
Tegyél 56 ohm-os 5W-os ellenállást. Az osztó felső tagját két részre venném, egy fix 100k és egy 470k trimerrel. Ezzel be lehetne állítani a csőhöz a gyújtást.
Az a baj az 5W ellenállással hogy az már eléggé nagy. Én ugy csináltam meg az egészet, hogy szétszettem egy gyujtot és abba raktam bele. Ha ennyire macerás a dolog akkor lehet hogy inkább egy kompakt izzobol fogom kivenni az elektronikát. De azért köszönök mindent.
Azt az 56 ohm-os ellenállást csak a kondi átvezetése ölheti le, nem a tirisztor. Az majd utána megy tönkre, mikor nincs meg a védelem. Ilyen RC védelemnél nálam még sosem ment tönkre ellenállás, pedig fél wattosnál nagyobbat nem tettem oda.
Szerintem a kondival van gáz, nem tudod kimérni, mert átütés után "megjavítják" magukat. X2 típusút alkalmazz, ezek tűrik a váltót.
Üdv!
Nézegettem ezt a gyújtókapcsolást. Lehet hülyeséget írok, de nem értem, miért csak félhullámmal fűtik elő a csövet? Ha tennénk az egész kapcsolás elé egy graetz hídat, nem lenne jobb? ( a csőnek!) Üdv! Tomi
Szia!
Vagy triakot tirisztor helyett.
Nem rossz kütyü ez a Sidac: Bővebben: Link. Villanócsőhöz is jó.
Hát kimértem elvileg jó. De inkább megcsináltam egy kompakt fénycsö elektronikával az egészet. Mert a végén annyiba kerül a kisérletezés, hogy már egy elektronikus elötétet is vehetek belöle.
Üdv,
segítséget szeretnék kérni a témában tapasztalt szakértőktől. Van egy lámpám, amiben egy 75cm hosszú 230V 30W feliratú vékony (kb.1cm átmérőjű) fénycső van, 2x2 érintkezős. 220V-ra van kötve és minden elektronika a lámpatestbe van bennt egy vékony hosszú panelen: biztosíték, egyenirányító diódák, ellenállások, kondik, tekercsek és 2 db azonos típusú tranzisztor. A lámpa nem világít, a fénycsövet és a bementnél lévő 10µF 400V-os ELKO-t kicseréltem egy vadi újra. Tippem, hogy a tranzisztorok is elszálltak, ilyenek: Si BUL1688 Bővebben: Link Kérdésem, hogy mivel lehetne ezeket helyettesíteni, kell-e valamire figyelni egy ilyen kapcsolásnál: A VEBO lehet pl. 9V helyett 5V? BU506 ? köszönöm előre is ha valaki tud segíteni.
Szia!
Mielőtt akármilyen tranzisztort cserélünk, előtte meg kellene győződnünk arról, hogy jó, avagy rossz. A panelen lévő ellenállások értékei megfelelőek? a többi alkatrész mérésre jó? A fénycső is lehet rossz.
Ilyet találtam még, de ennél az IC 5A helyett csak 4A:
Bővebben: Link A fénycsövet most vettem bele, vadi új. Ha ellenállást mérek C-E között telejesen más a két tranzisztornál a helyzet, ezért gondoltam hogy minimum az egyik rossz lehet. A 10µF-os ELKO teteje nekem púposnak tűnik alul pedig az érintkezőinél mintha "rozsdás" lenne. Megnézem majd még az ellenállásokat is.
Sajnos én az elkódat nem látom, úgyhogy nem tudok véleményt mondani róla. A tranzisztort diódamérés állásban kell vizsgálni. A + mérővezetéket a tranzisztor bázisára teszed és a negatív vezetéket a kollektorra és az emitterre. Mindkét esetben 500-800mV-os értéket kell mutatnia a műszernek, ha jó a tranzisztor.
Köszi szépen a segítséget. Az egyik tranyónál mindkét esetben 500 körül mutat a műszer, a másiknál viszont csak a BC esetén 500 körüli, BE esetén csak 80 körül.
Na, hát ő a gyanús. Ilyenkor érdemes a tranyókat párban cserélni, egyforma típusúra.
Ez a típus jó lesz oda.
Köszönöm mégegyszer, akkor csere lesz párban.
Ez is jó oda, ha a lábkiosztása megegyezik (sztem igen) és sokkal olcsóbb is. Bővebben: Link Üdv
De ha a tranyók tönkremennek, általában 4db ellenállás is szét szokott égni (esetleg kívülről nem is látható) 1-1 db ami a tranyók bázisára megy, meg 1-1, amik a tranyók emitteréről, illetve kollektoráról mennek a tekercs felé. De mindenképpen érdemes rámérni ohm mérővel a fénycső 2 oldalán 1-1 kivezetést összekötő kondira is, mert ez végzi (részben) a begyújtást, és sokszor lesz zárlatos. Tipikus értékei 1.5-2.2-2.7-3.3-3.9nF. Ha ez zárlatos lett, érdemes 2-3kV-osra cserélni. Ha van az áramkörben diac, azt is érdemes megvizsgálni, ha még mindig nem működik.
Sikerült Haszuboy segítségével megjavítani a fénycsövet. Az utolsó párhuzamos kondi volt a rossz. Kicseréltem egy rossz kompakt fénycső elektronikájából és már működik is
Köszi Haszuboy!
Ma nekem is sikerem volt egy kompaktfénycső-elektronikával. Eredetileg egy 23W-os lámpához tartozott, de megszűnt világítani. A cső mindkét végén szakadtak voltak a fűtőszálak és azt gondoltam, emiatt nem jó. Kipróbáltam normál fénycsővel, de azzal sem ment és félretettem. Ma meg valami ötlettől sugallva ráméregettem a kondikra. Az egyik zárlatosnak mutatkozott 1 ohm ellenállással. 3,9nF / 1350V. Ez a csővel párhuzamosan volt kötve. Boltban nem volt ilyen értékű, csak 3,3nF-os meg 4,7nF-os 3kV-tal. Mindkettőt kipróbáltam és mindkettővel működik is a cső. Végül a 4,7-eset hagytam benne, mert a 3,3-del egyszer gyengébben indult. Nem tudom, hogy okozhat-e bajt a csőnél, hogy 3,9 helyett 4,7-tel megy. Az elektronikánál nem tapasztaltam jelentős melegedést.
A párhuzamos kondi értéke azért fontos, mert a soros LC kör rezonanciafrekvenciája meg kell egyezzen begyújtáskor a négyszögjel frekvenciájával, különben nem gyújtana be a cső. 3.9-est valóban nem lehet kapni, mint ahogy 2.7nF-osat sem. Ilyenkor ha megy 4.7-tel, akkor hagyd úg, úgyis csak begyújtáskor van szerepe az értékének. Amúgy rossz elektronikából lehet bontani 3.9nF-osat, a 23W-os Philips Tornadoban pont ilyen van. Üdv
Jól írtad. Ez az elektronika éppen egy ilyen lámpához tartozott.
A múltkor kipróbáltam egy kisebb elektronikával, hogy begyújtja-e a 36W-os csövet. És siker volt, mert világított a cső. Igaz, nem teljes fénnyel. Hosszú távon nem próbáltam, hogy bírja-e az elektronika. Ha jól emlékszek a 18W-os csőhöz képest kb 1,5-szer nagyobb áramot vett fel az elektonika. Neked van ilyenben tapasztalatod? Hogy bírják nagyon teljesítményű csővel?
Én 12V adapterről 3tranzisztoros multivibrátoros ák.28KHz-en működtetem a fénycsöveket.
A műhelyben 36W-ost visz alig melegszik, még sosem ment tönkre, és ami fontos nem vibrál villog.
Egy kapcsolást igazán felrakhattál volna a hozzászólás mellé. Az adaptered mekkora teljesítményű?
Szia!
Nézd meg ezt a verziót. Itt 1W-os a csillapítókör ellenállása.
Hát már nem kisérletezgetek vel. Beraktam egy 18w-os kompaktfénycsö elektronikát. Ezzel tökéletesen müködik. De azért köszi
|
Bejelentkezés
Hirdetés |