Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Nem azért használunk nagyobb tranzisztort, mert kevésbé melegszik (bár egy picivel nagyobb a fizikai megjelenése, nagyobb a felülete, ezért egy picivel valóban kevésbé melegszik), hanem mert a 80mA már sok a 100mA-es BC-nek, és amúgy sem lehet a BC-t hűteni. A BD-t pedig bármilyen kis fémlapra csavarozod, már jó lesz (akár egy tízforintos méretű is) .
Szia!
Oké köszi szépen a választ már csak azt kellene megoldanom hogy 1 kapcsolóval lehessen kapcsolgatni mind 2 oldalt! Igazából 2 kapcsoló lenne egy kulcsos meg egy sima billenős! Arra gondoltam hogy mi lenne akkor ha először lennének a kapcsolók és utána lenne szétválasztva az áram aztán jönnének a biztik és a toroid! Ez így még mindig biztonságos maradna?
Persze.220as csatlakozó aztán a kapcsolók utána szétválasztás aztán áganként bizti és a trafók.
Éngem is az érdekel, hogy hogyan lehet lemérni a trafó áramerősségét, persze biztonságosan...
Leginkább kettő multiméterrel egyszerre: egyikkel a feszültséget ellenőrzöd, másikkal pedig az áramot méred egy műterheléssel (izzó). Persze nem árt, ha van 5-6 különböző teljesítményű (esetleg különböző feszültségű) izzó a tarsolyodban.
Ezt nem értem. 24 V-os az egyik,a másik 17, nekem csak az kell tudnom, hogy mennyi A.
Például a 24V-os trafót megterheled 1A-el és méred a feszültségét is. Ha marad 24 V, akkor növeled a terhelést (teszel még rá izzót). Ha elkezd leesni a feszültség, vagy elkezd melegedni a trafó, akkor már sok neki az az áram.
Na, akkor ezt valószínűleg mesterhez viszem , mert érzem ez rosszul sül majd el. Azért persze köszi a segítséget !
Üdv!
Lednek kéne ellenállás, csak nincs ötletem, hogy melyiket kéne, mert ilyen nem létezik, a kis segédlet azt írja arra, h feszültség 14V, szükséges(ledé) 4V, és 1.2A -es a led, ezt dobta ki: Számított ellenállás: 8.33 Ohm Szabvány ellenállás: 9.1 Ohm Ellenállás min. teljesítmény: 13.1 W A Hestore kínálatában melyik az ehhez leghasonlóbb ellenállás?
Sziasztok.
Egy időzítőkapcsolásra lenne szükségem, ami a vezérlő jel hatására, annak hosszától függetlenül 0,5-1 s-os időre kapcsol be. Tehát az 555-ös monostabil módja nem jó, mert ha hosszab a vezérlőjel a beállított időtől, akkor nem kapcsol ki, csak ha megszűnik a vezérlőjel. Vagy ha rosszul tudom javítsatok ki.
Szia!
Kondenzátoron keresztül kell a trigger-jelet becsatolni és akkor nem lesz gond a billenéssel.
1.2A egy darab lednek? :eek2: Nekem ez soknak hangzik.Mit szeretnél csinálni,mert lehet,akkor tudok valamit segíteni,mert szerintem nem fog kelleni az a 13Wos ellenállat.
Van 8,2 ohm is a szabványban, az sokkal közelebb áll. Viszont ekkora teljesítményt több darabból érdemes kirakni, mert bár létezik 20, 30 W-os is de horror áron, míg egy 5 W-os még csak pár tíz forint.
Szerk: Értékre nem jó, de ez a fazon kell neked: Bővebben: Link
Pontosítsad ezt mert nekem nem tiszta. Mekkora kondit tegyek oda?
A jobb oldali kép alapján csináld meg: Bővebben: Link
[off]Ezt próbáltam vele érzékeltetni. De nem esett le neki a "20 fillér". Használja már a fejét gondolkodásra is ne csak kérdezésre és válasz követelésre.
Ilyenhez kéne az ellenállás.
Akkor mondjuk 3db 5w-os jó lesz?
Köszönöm válaszod. Ma már lehet, hogy nem de holnap cserélem bd139-re és teszek rá egy alulemez darabot.
Üdv.: Gabesz
Power ledet ostobaság ellenállással hajtani, főleg ekkora bemenő feszültségnél. Ide KÖTELEZŐ az áramgenerátor !
Köszönöm már próbapanelon összedobtam és szépen működik.
Csak a CD4093 Schmitt-trigger bemenetű. Ez annyit jelent, hogy nem fontos meredek élű bemenő jel a kimenet billenéséhez.
Áramgenerátort lehet kapni Hestoreban? Vagy mik kellenek, hogy csináljak egy olyat?
Idézet: „Ide KÖTELEZŐ az áramgenerátor !” Méghozzá kapcsolóüzemű, különben megette a fene...
Olvasd el mit és hogyan kérdezett ! Szerinted kapcsoló üzemű kell neki??
Legjobban egy LM317-el jársz, az 1,5A-ig működik, de alapos hűtés kell neki. (Legjobb valóban a kapcsoló üzemű lenne, hiszen az nem fűtené el azt a 13 W-ot, de elsőre az elég bonyolult lenne szerintem)
Olvashatnál a sorok közt is.....
Kezdő kérdések topicban vagyunk, feltételezem, hogy a kérdező is az, (a kérdéseiből ítélve). Véleményem szerint nem csak egy odavetett mondatot (nagybetűs résszel) érdemelne meg, hanem meg kellene magyarázni, miért is jó az áramgenerátor, ezen belül mi a különbség a disszipatív és a kapcsolóüzemű között. Enélkül a válaszodnak sok értelme nem volt.
Mi történik akkor, ha a CD4011 nem meredek élű bemenő jelet kap?
Üdv. |
Bejelentkezés
Hirdetés |