Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1200 / 3998
(#) janikukac hozzászólása Feb 19, 2011 /

Most derült ki, hogy a trafóm max 500 mA-os, van még egy kb ekkora. Nem lehet őket egybe kapcsolni, hogy erősebbek legyenek? Esetleg egy PC tápjából csinálni valamit? Azért köszi granpa, amúgy Köbzolibácsi nézte meg webcamon, és mondta. Szomorú vagyok, mert kellet volna nagyon.
(#) Lázár Péter hozzászólása Feb 19, 2011 /

Lenne egy két kezdő kérdésem de műszer nélkül nem boldogulok. Első kérdés a LED fényeffekttel kapcsolatos hogy hová kössek rá, ha csak vaktában próbálkoznék tönkremenne még a végén. Próbáltam jól látható képet csinálni. A másik kérdés a két táppal kapcsolatos a 2-es táp 13,5V 5A Cont. 6A Intermitt. Viszont a másikról csak azt tudni, hogy 14VA 2x6V, kérdés vele kapcsolatban, hogy 12V-ra össze lehet-e hozva a 2x6V, illetve hogy a két táp közül melyik stabilabb és erősebb, kevésbé melegedő, jobban terhelhető. Avagy növelhető-e valamelyik esetében kondicserével (van 2db 40V/10000mikroF) a terhelhetőség.
(#) zenetom hozzászólása Feb 19, 2011 /

Hali!
Keresek valami alacsony nyitófeszültségű diódát (Schottky?), kis paraméterekkel (<12V, kb. 200mA).
Ja és beszerezhető legyen a "sarki vegyes"-ben is.
Előre is köszönöm.>
(#) peter1995 válasza Lázár Péter hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

Ez nem valamiféle kivezérlés jelző?
(#) Lázár Péter válasza peter1995 hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

Előfordulhat mivel egy készülék előlapjáról bontottam. Így eredeti feladatát se tudom, csak sejtem a LED-ek elrendezéséből.
(#) peter1995 válasza Lázár Péter hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

Az 5A-es táp sokkal erősebb és így jobban terhelhető.Mivel az 13,5x5=az 67,5W
a másik pedig csak 14W.De aledeklen a 14W is elég.
(#) granpa válasza Lázár Péter hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

Helló Péter!
Így, szemre a 2-es táp kapcs. üzemű, komoly teljesítményű, az 1-es táp, panel trafója sokkal kisebb telj.(kb. 5-öde). Ha elég a kisebb telj. számold ki. Kondi cserével nem tudod növelni. A 2x6V sorba=12V, de a többi rész a 2x6-hoz van kialakítva (val.szín.). A LED panelon keress táp pontokat! Megtalálható biztosan; nem ismerem.
Üdv: Kálmán
Látom Peter 1995 gyorsabban gépel!
(#) Lázár Péter válasza granpa hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

Köszönöm a segítséget kezd a dolog összeállni. A gyengébbik táp fog meghajtani egy előerősítő félét hangerőszabályzóval, és egyebekkel. Illetve a kivezérlésjelzőt is szerencsére az interneten találtam az IC-re kapcsolási rajzot. A 12V jó lesz neki a többit meg a lábkiosztásból visszakeresem. Az erősebb táp meg meghajtja majd az erősítő fő paneljét. Azaz terv szerint mind egy dobozba lesz besűrítve. De nem voltam biztos a dolgomban ebben sokat segítettetek.. bár nem tudom mért de valahova beszúrnám a dobozba a kondikat is.. de ha nem oszt és nem szoroz akkor felejtős.
(#) Lázár Péter válasza granpa hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

Az egyes tápot esetleg mivel csak egy kimenetele van, letesztelem egy 12V-os izzóval, és ha csak 6V akkor megkeresem és sorbakötöm valahogy.
(#) granpa válasza granpa hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

Helló Janika!
Transzformátorokat lehet párhuzamosan üzemeltetni. Feltétel:azonos drop ( röv.z.fesz.((szek. röv.z.-pr. toroidról/szab fesz./)) /névl.pr.fesz. x100; %-ban kif.); azonos szek. fesz. Azonos teljesítmény esetén a terhelés a drop arányában oszlik meg. Különböző telj. esetében a saját telj.-nek megfelelően (azonos drop!). Ekkor sorba is köthető a szek. fesz.
Emészd meg! Vill. Ip. Tehcn. I. évf.
Üdv: Kálmán
Bocs rossz címet nyomtam!
(#) zolika60 válasza granpa hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

Meg túl sokat rövidítettél. Ezért nehezen érthető amit írtál.
(#) granpa válasza Lázár Péter hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

Helló Péter!
A kondival simítani tudod az erősítő tápfeszét (brumm). Miért égővel, nincs műszered?
Üdv:Kálmán
(#) granpa válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

Helló Zolika60!
Nem akartam teleírni az oldalt (így is nagyon szűkítettem az infót). Azért aki figyelmes, megérti.(többször olvasva, jobban bevésődik)
Üdv:Kálmán :yes:
(#) zolika60 válasza granpa hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

Oké, nekem így is jó. Bár a világosabb fogalmazás nem árthat.
(#) janikukac válasza granpa hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

Sziasztok! Köszike nektek, de az én 2 trafóm nem egyforma biztos. Szép estét, meglátom mire jutok.
(#) blackdog hozzászólása Feb 19, 2011 /

Sziasztok!

Logikai IC -vel bonyolítom épp az életem. A gondom az, hogy a két bemenet különböző feszültséget kap. IC CD4081.

Be1: H=5V L=0V
Be2: H=3,5V L=2,9V

Ezt a két értéket logikai szinten nem tudom egyeztetni mert az IC szerint a Be2 mindig magas szinten van.

Ezzel mit tudok tenni, hogy logikailag értelmezhető legyen?
(#) blackdog válasza blackdog hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

Arra gondoltam, hogy tranzisztorral segítek magamon.
Ha 3,5V jön akkor kinyit a tranzisztor, ha 2,9V akkor lezár.
Ez így szép és jó,de mivel hadi lábon állok a tranzisztorokkal ezért ennek a megvalósításánál is elakadtam.
Pedig ez igazi kezdő probléma. Hogyan valósítható ez meg?
(#) kadarist válasza blackdog hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

Mekkora a tápfeszültséged? 5V?
(#) blackdog válasza kadarist hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

Igen 5V a tápfesz.
De a 3,5 és 2,9 V már egy IC kimenetén van és ezt kellene "feldolgoznom.
Ezért gondoltam a tranzisztoros megoldásra. Ha 3,5V akkor nyitva, ha 2,9V akkor zárva így meg lenne a várt H és L szint.

Az adatlap szerint 1,5V alatt kellene lenni a alacsony szinthez tartozó feszültégnek, és 3,5V felett a magas szinthez. Az e kettő szint közötti feszültségeket el kellene kerülni. Egy gyors komparátorral megoldható a szelektálás.

Kerülném én, de nem tudom mert a 3,5V és 2,9V adott. Ezen nem tudok változtatni. Ezért szeretném a 2,9V nulla közelébe vinni, de tudás hiányában nem sikerül. :no:

Pedig egy ilyen szintáttevő áramkör megépítéséhez kell némi rálátás. Valami ilyesmi IC jó lenne: Bővebben: Link

Köszönöm!
Akkor lehet, hogy így marad a kapcsolás mert én az egyszerűség jegyében szerettem volna megoldani.
Holnap még egyszer átgondolom a dolgot én próbálok keresni kerülő utat.

Ezek szerint tranzisztorral nem tudom megoldani, hogy ha a bázis felé csak 2.9V jut akkor ne nyisson viszont 3,5V esetén nyisson?
(#) mex válasza blackdog hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

Megoldható. Egy npn tranyó bázisába sorosan 2.7V zenert téve már működhet is. Persze ez amolyan amatőr megoldás.
(#) blackdog válasza mex hozzászólására (») Feb 20, 2011 /

Kezdőtől amatőr megoldás. Hmmm... Mi a baj ezzel?
(#) kadarist válasza mex hozzászólására (») Feb 20, 2011 /

Nem tudom, hogy a CMOS kapuknak mennyire meredek feszültségváltozás kell, de egy Scmitt-triggerel megspékelve jó a koncepció. A Zener legömbölyíti az éleket.
(#) kadarist válasza blackdog hozzászólására (») Feb 20, 2011 /

Egyébként mire kellene ez a kapus megoldás?
(#) blackdog válasza kadarist hozzászólására (») Feb 20, 2011 /

Bővebben: Link
Az ott leírtakhoz képest annyit változtattam a dolgon,hogy csak egy szegmenst és a tizedes pontot figyelem. Nem ragaszkodom logikai kapuhoz, de jobb ötletem nem volt.
(#) terabyte hozzászólása Feb 20, 2011 /

Sziasztok!
Tud valaki egy olyan müködö képes feszűltség töbszörözö kapcsolási rajzot ami 12V DC böl csinál kb 30V DC-t?
(#) jdani hozzászólása Feb 20, 2011 /

Helló. Egy 4060As kimenetét szeretném egy PIC-re kötni. Elég csak a két lábat összekötni, vagy kel közzé ellenállás?
Következő: »»   1200 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem