Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Most derült ki, hogy a trafóm max 500 mA-os, van még egy kb ekkora. Nem lehet őket egybe kapcsolni, hogy erősebbek legyenek? Esetleg egy PC tápjából csinálni valamit? Azért köszi granpa, amúgy Köbzolibácsi nézte meg webcamon, és mondta. Szomorú vagyok, mert kellet volna nagyon.
Lenne egy két kezdő kérdésem de műszer nélkül nem boldogulok. Első kérdés a LED fényeffekttel kapcsolatos hogy hová kössek rá, ha csak vaktában próbálkoznék tönkremenne még a végén. Próbáltam jól látható képet csinálni. A másik kérdés a két táppal kapcsolatos a 2-es táp 13,5V 5A Cont. 6A Intermitt. Viszont a másikról csak azt tudni, hogy 14VA 2x6V, kérdés vele kapcsolatban, hogy 12V-ra össze lehet-e hozva a 2x6V, illetve hogy a két táp közül melyik stabilabb és erősebb, kevésbé melegedő, jobban terhelhető. Avagy növelhető-e valamelyik esetében kondicserével (van 2db 40V/10000mikroF) a terhelhetőség.
Hali!
Keresek valami alacsony nyitófeszültségű diódát (Schottky?), kis paraméterekkel (<12V, kb. 200mA). Ja és beszerezhető legyen a "sarki vegyes"-ben is. Előre is köszönöm.>
Ez nem valamiféle kivezérlés jelző?
Előfordulhat mivel egy készülék előlapjáról bontottam. Így eredeti feladatát se tudom, csak sejtem a LED-ek elrendezéséből.
Az 5A-es táp sokkal erősebb és így jobban terhelhető.Mivel az 13,5x5=az 67,5W
a másik pedig csak 14W.De aledeklen a 14W is elég.
Helló Péter!
Így, szemre a 2-es táp kapcs. üzemű, komoly teljesítményű, az 1-es táp, panel trafója sokkal kisebb telj.(kb. 5-öde). Ha elég a kisebb telj. számold ki. Kondi cserével nem tudod növelni. A 2x6V sorba=12V, de a többi rész a 2x6-hoz van kialakítva (val.szín.). A LED panelon keress táp pontokat! Megtalálható biztosan; nem ismerem. Üdv: Kálmán Látom Peter 1995 gyorsabban gépel!
Köszönöm a segítséget kezd a dolog összeállni. A gyengébbik táp fog meghajtani egy előerősítő félét hangerőszabályzóval, és egyebekkel. Illetve a kivezérlésjelzőt is szerencsére az interneten találtam az IC-re kapcsolási rajzot. A 12V jó lesz neki a többit meg a lábkiosztásból visszakeresem. Az erősebb táp meg meghajtja majd az erősítő fő paneljét. Azaz terv szerint mind egy dobozba lesz besűrítve. De nem voltam biztos a dolgomban ebben sokat segítettetek.. bár nem tudom mért de valahova beszúrnám a dobozba a kondikat is.. de ha nem oszt és nem szoroz akkor felejtős.
Az egyes tápot esetleg mivel csak egy kimenetele van, letesztelem egy 12V-os izzóval, és ha csak 6V akkor megkeresem és sorbakötöm valahogy.
Helló Janika!
Transzformátorokat lehet párhuzamosan üzemeltetni. Feltétel:azonos drop ( röv.z.fesz.((szek. röv.z.-pr. toroidról/szab fesz./)) /névl.pr.fesz. x100; %-ban kif.); azonos szek. fesz. Azonos teljesítmény esetén a terhelés a drop arányában oszlik meg. Különböző telj. esetében a saját telj.-nek megfelelően (azonos drop!). Ekkor sorba is köthető a szek. fesz. Emészd meg! Vill. Ip. Tehcn. I. évf. Üdv: Kálmán Bocs rossz címet nyomtam!
Meg túl sokat rövidítettél. Ezért nehezen érthető amit írtál.
Helló Péter!
A kondival simítani tudod az erősítő tápfeszét (brumm). Miért égővel, nincs műszered? Üdv:Kálmán
Helló Zolika60!
Nem akartam teleírni az oldalt (így is nagyon szűkítettem az infót). Azért aki figyelmes, megérti.(többször olvasva, jobban bevésődik) Üdv:Kálmán :yes:
Oké, nekem így is jó. Bár a világosabb fogalmazás nem árthat.
Sziasztok! Köszike nektek, de az én 2 trafóm nem egyforma biztos. Szép estét, meglátom mire jutok.
Sziasztok!
Logikai IC -vel bonyolítom épp az életem. A gondom az, hogy a két bemenet különböző feszültséget kap. IC CD4081. Be1: H=5V L=0V Be2: H=3,5V L=2,9V Ezt a két értéket logikai szinten nem tudom egyeztetni mert az IC szerint a Be2 mindig magas szinten van. Ezzel mit tudok tenni, hogy logikailag értelmezhető legyen?
Arra gondoltam, hogy tranzisztorral segítek magamon.
Ha 3,5V jön akkor kinyit a tranzisztor, ha 2,9V akkor lezár. Ez így szép és jó,de mivel hadi lábon állok a tranzisztorokkal ezért ennek a megvalósításánál is elakadtam. Pedig ez igazi kezdő probléma. Hogyan valósítható ez meg?
Igen 5V a tápfesz.
De a 3,5 és 2,9 V már egy IC kimenetén van és ezt kellene "feldolgoznom. Ezért gondoltam a tranzisztoros megoldásra. Ha 3,5V akkor nyitva, ha 2,9V akkor zárva így meg lenne a várt H és L szint.
Az adatlap szerint 1,5V alatt kellene lenni a alacsony szinthez tartozó feszültégnek, és 3,5V felett a magas szinthez. Az e kettő szint közötti feszültségeket el kellene kerülni. Egy gyors komparátorral megoldható a szelektálás.
Kerülném én, de nem tudom mert a 3,5V és 2,9V adott. Ezen nem tudok változtatni. Ezért szeretném a 2,9V nulla közelébe vinni, de tudás hiányában nem sikerül. :no:
Pedig egy ilyen szintáttevő áramkör megépítéséhez kell némi rálátás. Valami ilyesmi IC jó lenne: Bővebben: Link
Köszönöm!
Akkor lehet, hogy így marad a kapcsolás mert én az egyszerűség jegyében szerettem volna megoldani. Holnap még egyszer átgondolom a dolgot én próbálok keresni kerülő utat. Ezek szerint tranzisztorral nem tudom megoldani, hogy ha a bázis felé csak 2.9V jut akkor ne nyisson viszont 3,5V esetén nyisson?
Megoldható. Egy npn tranyó bázisába sorosan 2.7V zenert téve már működhet is. Persze ez amolyan amatőr megoldás.
Kezdőtől amatőr megoldás. Hmmm... Mi a baj ezzel?
Nem tudom, hogy a CMOS kapuknak mennyire meredek feszültségváltozás kell, de egy Scmitt-triggerel megspékelve jó a koncepció. A Zener legömbölyíti az éleket.
Egyébként mire kellene ez a kapus megoldás?
Bővebben: Link
Az ott leírtakhoz képest annyit változtattam a dolgon,hogy csak egy szegmenst és a tizedes pontot figyelem. Nem ragaszkodom logikai kapuhoz, de jobb ötletem nem volt.
Sziasztok!
Tud valaki egy olyan müködö képes feszűltség töbszörözö kapcsolási rajzot ami 12V DC böl csinál kb 30V DC-t?
Helló. Egy 4060As kimenetét szeretném egy PIC-re kötni. Elég csak a két lábat összekötni, vagy kel közzé ellenállás?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |