Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Akkor stabilan vágd gerincre a motort (mint a csajokat ), hogy csak akkor mozogjon, ha te akarod.
Ok köszi
Szerintem azzal a 10 ohmmal (R2) a Q1-et már nagyon túlterhelted. Az a hangszóró jel pontosan micsoda? Ha azt kiveszed, akkor jól világít a LED túláramnál? Persze ne 10 ohmmal próbáld, tegyél nagyobbat addig.
A 7805 szerepe az, hogy terhelés hatására se változzon a visszajelző led fényereje.
A 10 ohm kikerült belőle és most a piezo sincs benne. A piezo azért kerül bele, hogy ha nem is nézek oda halljam, hogy túllőttem a célon.
Az ok hogy hallani is akarod, csak esetleg azt is illeszteni kéne, nem csak rákötni a LEDre. Az mit jelent, hogy már kikerült belőle a 10 ohm? Mi van most helyette? Amúgy szerintem cseréld ki a Q1-et és jó lesz az.
Most nincs benne sem a 10 ohm (vezeték van helyette) és a piezot is kivettem mert én is ezekre gyanakodtam, de nem javul a helyzet. Mire cseréljem a Q1-et?
Természetesen egy jó BC182-re. Ha még a 10 ohmot is kivetted és átkötötted, akkor mégis mi korlátozza a Q1 kollektoráramát? Még jó hogy elszállt. Tegyél oda egy kb. 500 ohmot és egy új tranyóval próbáld ki.
Szerintem vagy Q2 bázisellenállását csökkentsd, vagy Q1 en a bázisosztót változtasd meg. Az a baj, hogy amikor Q3 bekerül a körbe, Q1 nek nincs elég bázisárama hogy lezárjon. Mérd meg esetleg, hogy ha túlterhelés van akkor Q2 lezár-e. A - és a Q2 C-je között közel tápfesznek kell lenni. Ha pl 1A folyik akkor a 3.3 on 3.3v fesz esik. Nem tudom, hogy elég-e ez ahhoz, hogy a potival leosztva 1.5k-n keresztül lezárja Q2-t.
A 10 ohm tényleg nagyon kevés. Kb 200-250 mA val terhelted szegény bc-t (max 100)
Te melyik kapcsolást nézed?
Idézet: „Q1 nek nincs elég bázisárama hogy lezárjon” Ahhoz, hogy lezárjon nem kell bázisáram, az ahhoz kell, hogy kinyisson! Idézet: „hogy ha túlterhelés van akkor Q2 lezár-e.” éppen hogy nyit
Ha lezár akkor vezet szerintem.
De lehet hogy tévedek.
Húha !I tt nagy bajok vannak ! Olvass kicsit a tranzisztor működéséről !
R2-őt cseréld ki 68 ohm-ra. R4-et 100kohm-ra. A piezot egyik kivezetését egy 100ohmos ellenállással sorba kötve a Q1-es tranyó emitterére kösd közvetlen és a másik kivezetését a GND-re. (Kb. ennyit kell módosítani.)
Hát, ha tényleg kivette még azt a 10 ohmot is , akkor lehet, hogy a LED-et is cserélnie kell !
Idézet: „A tranzisztor ugyanis lehet lezárt, ha mindkét diódája egyidejűleg zárófeszültséget kap. A tranzisztor lehet aktív állapotban, - ekkor a bázis-emiter dióda nyitott, a bázis-kollektor pedig zárt. Ilyenkor a bázisárammal nagyjából egyenesen arányos kollektoráram folyik. - Végezetül pedig a tranzisztor lehet telítésben, amikor mindkét diódája nyitott, és az áramot csak a külsô áramköri elemek korlátozzák.” Jogos. Bocs fogalomzavar. Idézet: „Szerintem vagy Q2 bázisellenállását csökkentsd, vagy Q1 en a bázisosztót változtasd meg. Az a baj, hogy amikor Q3 bekerül a körbe, Q1 nek nincs elég bázisárama hogy[u] kinyisson[/u]. Mérd meg esetleg, hogy ha túlterhelés van akkor Q2 kinyit-e. A - és a Q2 C-je között közel tápfesznek kell lenni. Ha pl 1A folyik akkor a 3.3 on 3.3v fesz esik. Nem tudom, hogy elég-e ez ahhoz, hogy a potival leosztva 1.5k-n keresztül lezárja Q2-t. A 10 Ω tényleg nagyon kevés. Kb 200-250 mA val terhelted szegény bc-t (max 100)”
Nos én már azt sem tudom, hogy mit nem próbáltam ki. A lényeg, hogy 480 mA-nál kell a led-nek pirosra váltania és a piezónak megszólalnia. 500 mA felett pedig az áramkorlátnak kellene életbe lépnie. Ha nem is pontosan ezekkel a számokkal, de valahol ezek határán.
Az alkatrészek továbbra is jók mert mint írtam külön-külön működik. Tehát piros visszajelzés nélkül működik az áramkorlát és áramkorlát nélkül működik a piros led visszajelzés. Csak a kettő együtt nem megy.
Ha az ajtót bezárod, akkor nem tudsz bemenni. Ez a dolog nem olyan, mint a mechanikus kapcsoló esete, ahol a kapcsoló "zárt" állapotában folyik az áram rajta keresztül.
Szia Tom!
Köszi a gyors választ. próbálóm megérteni amit írtál . értelmezem a rajzot valójában ezer kérdést tudnék feltenni . Az érzékelőt úgy kötöm ugye van t1,t2 nc,c eol,neg,poz. a t2-nc egy ellenállás majd a nc-c egy ellenállás. 6 eres vezeték +,- értelemszerűen aztán mi sárga ami a c-be köt majd a narancs a t2-be .A másik vége az alaplap ahol a zónába majd a másik a c-be . ezt próbálom megérteni . de ha tudsz ajánlani valami irodalmat ami kezdők számára is érthető megköszönném addig szia
Ha ezzel kezdted volna, talán már jó is lenne. Na mindegy ebben az esetben az R7-es ellenállást cseréld kisebbre. (Mondjuk 470 ohmra.)
Sziasztok! Segítség kellene, mert van egy kétszer12V-os toroidom, és nekem csak egyszer 12V kellene. Hogyan lehetne a trafó szekunderjeit összekötni, hogy jó legyen?Előre is köszönök minden hozzászólást!
Nagyon köszönöm, de arra gondoltam, hogy párhzamosra kötöm a két szekundert. Az nem jó?
:no:
De miért? Annak semmi értelme, nem szokták párhuzamosítani! Mit szeretnél táplálni a trafóról?
Szia! Csak egy 2.1-es erőlködőt, de a teljesítmény, és az amper nemcsökken így?
Nem, nem csökken. De biztos vagy benne, hogy ilyen kis tápfeszültség kell annak az erősítőnek? Mit szeretnél pontosan megvalósítani?
A tekercsenkénti kivehető áramerősség tényeng nem csökken de a teljesítmény hogy a fenébe ne csökkene hisz az a 2 tekercsre van számítva. Mostmár csak az a kérdés, hogy a szekunder tekercsek közép leágazásosak vagy nem. Mert ha nem akkor a párhuzamosítás még elfogadható megoldás. Sőt szerintem még az is megoldható ha középleágazásos, hogy tekercsenként egyenirányítás aztán úgy párhuzamosítás.
A pákaszabályzónál amit kinéztem ezt írja : Táp :max 24V/2A/50Hz . Ez azt jelenti , hogy kisebbről nem is megy? Beleőrülök, hogy nincs egy vacak trafóm se, akinek meg van eladó az legalább 3000-et kér.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |