Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1204 / 3998
(#) albinolynx válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Feb 21, 2011 /

Köszi, most már beugrott nekem is! Fórumban kerestem csak...
(#) blackdog válasza vilmosd hozzászólására (») Feb 21, 2011 /

Onnan töltöttem le még korábban egy könyvet most azt olvasgatom.

Így vissza olvasva még a kérdésemnek sincs túl sok értelme. Pedig ideje lenne felfognom a tranzisztorok minden fogását.
(#) granpa válasza janikukac hozzászólására (») Feb 21, 2011 /

Szia Jani@!
Vedd meg nyugodtan a 99-est, az adatait össze tudod hasonlítani az imént belinkelttel (nagydavid1; Fahrenheit,ugyanazt tudja-megfelel).
Üdv: Kálmán
(#) SzT3 hozzászólása Feb 21, 2011 /

Sziasztok,

kondenzátorokban szeretnék egy kis útbaigazítást kérni.
Találtam róla egy topikot, de nem igazán értem.
Ami nem világos hogy melyik mire is szolgál?
kezdem kapisgálni hogy vannak a szűrő kondik, ezek az áramkörbe jelentkező zavarokat szűrik, akkor elvileg vannak a puffer kondik (hülye gyerek nyelvre lefordítva) ha egy led elé rakom be és elveszem a betápot akkor a led nem azonnal alszik ki hanem halványodva, tehát magában tárol energiát. De mégis hogy van ez? és a jelőlések? melyik melyik? meg mit miért és hova rakok? ez igy egy kicsit magas,
(#) SzT3 hozzászólása Feb 21, 2011 /

Még akár csak egy linknek is nagyon örűlnék ahol ezt elmagyarázzák leirják. . .
(#) blackdog válasza SzT3 hozzászólására (») Feb 21, 2011 /

Bővebben: Link

Mindjárt az első oldalon ott vannak a jelölések is.
(#) bodom hozzászólása Feb 21, 2011 /

Üdv!

Gitárhoz gyártottam egy megszakítót. El is készítettem leírás alapján a dobozt és megszakító gombot raktam bele, de mégis sima gombként működik.

Mi lehet a probléma?

Kép az elkészített dobozról : kép

Leírás linkje

Videó a működésről
(#) blackdog válasza bodom hozzászólására (») Feb 21, 2011 /

Egy egyszerű gomb hogyan működhet másként mit amire készült?
Valószínű kapcsoló gombot vettél és neked nyomó gomb kell amit ha lenyomsz szakít, ha elengeded akkor vezet.
(#) Abukodonozo válasza bodom hozzászólására (») Feb 21, 2011 /

Szia!

Mit értesz az alatt, hogy "sima gombként működik"?
(#) David.zsombor válasza bodom hozzászólására (») Feb 21, 2011 /

Nos ha "sima" gombként működik akkor valószínüleg sima gombot tettél bele pedig neked szakító kéne.
(#) David.zsombor hozzászólása Feb 21, 2011 /

Ez ugye elég Ehhez
(#) jencee válasza ECL82 hozzászólására (») Feb 21, 2011 /

Szia! Nagyon köszönöm, és a toroidomon szekunderben négy kivezetése van, és így 2szer 12V. Akkor lehet párhuzamosan kötni?
(#) ujfalusi válasza jencee hozzászólására (») Feb 21, 2011 /

Ha mind a kettő 12 V akkor igen.
(#) ujfalusi válasza ujfalusi hozzászólására (») Feb 21, 2011 /

Még annyit hogy kezdet kezdethez, vég a véghez. Ez fontos,
(#) Balaa16 válasza David.zsombor hozzászólására (») Feb 21, 2011 /

Szerintem kicsi, mivel ez 45VA-os, a páka meg 48W-os. De szerintem működne, csak kicsit túl lenne terhelve.
Üdv: Balázs
(#) bodom válasza blackdog hozzászólására (») Feb 21, 2011 /

nem. megszakítót vettem. meg is néztük, jól működik mindaddig míg be nem kötöttük.

tehát csak magába mértük és nyomásra szakít, amikor pedig bekötöttük a dobozba ellentétére változot és alapból szakít
(#) qvasz2 válasza bodom hozzászólására (») Feb 21, 2011 /

A leírás azt írja: "normally open" momentary switch
Ez magyarul annyit jelent, hogy alaphelyzetben NYITOTT, nyomógomb. A tied nem ilyen.
(#) David.zsombor válasza Balaa16 hozzászólására (») Feb 21, 2011 /

És ha párhuzamosan kötöm?Ez elvileg 2X 24v.De amúgy sem akarom 450 fokon járatni a pákát... A másik meg az hogy a 70 va tafó az vagy 10000 ft ez meg 3000.
(#) bodom válasza qvasz2 hozzászólására (») Feb 21, 2011 /

most mondom hogy olyat vettem bele. a boltban az eladó is direkt kipróbálta, én is kipróbáltam itthon.
még mondtam is hogy mire kell
(#) Balaa16 válasza David.zsombor hozzászólására (») Feb 21, 2011 /

Szia!
Akkor jó oda az a trafó. Végül is én az 1A-ig terhelhető adaptert volt, hogy 1,3A-el terheltem, de még működik. Meg úgysem folyamatosan terheli a trafót, hanem szakaszosan, amíg fűt.
Üdv!
(#) qvasz2 válasza bodom hozzászólására (») Feb 21, 2011 /

Most írtad:
Idézet:
„csak magába mértük és nyomásra szakít”

Ha nyomásra szakít, akkor alaphelyzetben zárt volt
(#) sprofan válasza David.zsombor hozzászólására (») Feb 21, 2011 /

Akár hogy járatod a pákát, akkor sem 'illik' egy 45W-os trafó egy 48W-os pákához... Ráadásul aukciós oldalakon, vagy itt he-n is néha már 3000Ftért is kaphatsz 100w-os trafót. Ha egy trafó teljesítménye 45W és van rajta 4 szekunder, akkor sem fog tudni többet akár hogy kötöd a szekundereket. Ez a 'de még működik...' meg nem éppen a legjobb tanács. Persze, működik, csak nem mindegy hogy meddig.

Ha meg a másik oldalt nézzük, a trafó maga 3000Ft, hozzádod még a fent linkelt páka árát, és már komplett forrasztó állomást kapsz Bővebben: Link Ilyesmin nem érdemes szórakozni hogy vagy elbírja, vagy nem.
(#) David.zsombor válasza sprofan hozzászólására (») Feb 21, 2011 /

Rendben meggyőztetek.veszek egy ilyet és ez nálunk is van a boltban.Talán már holnap...(eredetileg solomont akartam de sztem jó ez is)
(#) Daemon09 hozzászólása Feb 21, 2011 /

Sziasztok!

Nyomtatóba kell kondit cserélném. 6.3V, 680µF-os helyett 6.3V-os 1000µF-osat tehetek, vagy mindenképpen 680-as kell?

Előre is köszi a segítséget!
(#) vilmosd válasza SzT3 hozzászólására (») Feb 21, 2011 /

Hali
A konyvtarban az analog konyvek kozott talasz egy kiserletezokonyvet, amit valamikor a '40-es evekben irtak. Abban talasz leirast az elektronika alapfogalmairol eleg egyszeru, kepszeru megfogalmazasban.
(#) anagma válasza Daemon09 hozzászólására (») Feb 21, 2011 /

Szia, szerintem a 680µF begtartására törekedj,6.3V feletti kivitel is jó.
(#) SzT3 válasza vilmosd hozzászólására (») Feb 21, 2011 /

Köszönöm a tippet. . . .erről nem is tudtam, már böngészem is... . .!
(#) ECL82 válasza jencee hozzászólására (») Feb 21, 2011 /

Szia, először is tegyél egy 100W-os izzót a primerkörbe sorosan, a védelem érdekében, így zárlat esetén az izzó megvédi a trafódat! Mellékelek egy képet miszerint kell összekötnöd a trafód szekundereit. Kezdetet a kezdettel, véget a véggel. Ha összekötötted a vezetékeket és világítani kezd az izzó, akkor rosszul csináltad!
Figyelmeztetlek az érintésvédelmi szabályokra, óvatosa, vigyázz hova nyúlsz! Sok sikert!
(#) janikukac válasza granpa hozzászólására (») Feb 21, 2011 /

Szia! Kössz szépen az infót!
(#) peter1995 hozzászólása Feb 21, 2011 /

Hello.Hogyan tudom kiszámolni egy trafó teljesítményét.
Következő: »»   1204 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem