Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Üdv!
A TIP140 és TIP145 tranzisztorok mivel helyettesíthetőek? Ezt szeretném megépíteni, de nem találok tranyót hozzá. 12VDC ből kellene neke 20VDC min 4 amper.
Ha jól értem, hogy mit akarsz, sehogy. Külön tudod a két tápot beállítani, és ha függetlenek egymástól, akkor sorba kötheted őket, párhuzamosan inkább ne.
Mivel ezek darlington tranyók; 60V, 10A 125W, bármivel, amit kapsz, és ezeket tudja. Hol vennéd meg? Ott kéne megnézni, mijük van?
A HEStoréból pl: NPN
Köszönöm! A hestore jó! 5 percre van tőlem az átvevőhely
Igen, a 2 táp független. Ha sorba kötöm akkor viszont a beállított áramoknak meg kell egyezni nem?
Célszerű. Ha az egyik eléri a korlátot, akkor lehetnek furcsaságok
Csak vigyázz, mert a PNP-re megjelölt párja valójában NPN. Írtam a HEStore topikba is, hogy nézzék meg, javítsák ki!
Mindig keress független adatlapot mielőtt bevásárolsz !
Találtam már 1 hibát.
A Q3 és Q1 fel volt cserélve. Ezek most biztos jók. De még mindíg nem működik bár at áramkorlát led nem világít már. Rakok fel képeket is nemsokára.
Készítettem pár képet ennél jobbat nem tudok mivel nincs fényképezőgépem!
Az IC-ről honnan lehet tudni hogy rossz?
Hoppá.....
A fájlokat majd elfelejtettem. Csak így tudtam feltölteni...
Most végig néztem minden egyes alkatrészt egyesével.
Nincs rossz helyre forrasztott alkatrész. Minden közeli láb között megkapargattam a nyákot így azt is feltételezhetjük hogy a lábak, vezetősávok nem érnek össze... Attól lehet a hiba hogy a potikat rosszúl raktam be? Most minden huzalozott részt szétszedek és összerakok mégegyszer úgy is túl hosszú volt a vezeték. Ha rossz az IC azt honann tudom? És egy buta kérdés: Ugye a puffer kondi negatív lába a test?
Sziasztok.
Már majdnem kész a labortápom. 2x100V max. fesz., max. 1A-es áramkorláttal. Elég stabil teljesen jól működik.30-60-100V-os lépésekben lehet a feszt állítani egy nyomógombbal. Lesz rajta még 3 led a fesz.határok megjelenítésére 1 led az áramkorlát működésének visszajelzésére és még egy zümmer is... Kép Több kép
Jól néz ki!
Az enyém is készülget bár az csak 30V-ot tud majd....
Nekem 2,89°C/W jött ki tranzisztoronként, amitől egy kicsit kisebb értéket kell választani, hogy biztonságos legyen a dolog.
A tápegységed nyers feszültségét 36V-ra saccoltam, a legnagyobb előforduló környezeti hőnek 45°C-t választottam. Van egy nagyon jó hűtőborda katalógus a neten. Fischer Elektronik Hűtőborda katalógus érdemes letölteni, és a gépről el indítani, mert a webes felületen marha lassú. Na itt van bőven miből választani, és vannak hozzá adatok is. Ez alapján meg tudod nézni, hogy az otthon fellelhető bordáid jók lesznek, vagy sem.
Az lehet probléma hogy a Q4-es tranzisztor BE nyitófeszültsége 0,089V.
A Q5-ös tranyón 0,41V-ot mértem. Most a kimeneten nem 7V a maximum hanem 20V ez azután következett be hogy rövigre zártam a kimenetet...
4. Ellenőrizzük az IC1-es 6-os lába, és a föld közötti feszültséget. Ennek 11,2 V-nak kell lennie.
A 4. lépésnél az élesztésnél van a probléma. Nincs 11,2V (gondolom a 2 zener feszültég összege). A mért feszültség 10,38V- nem hinném hogy műszer probléma mert most kaptam a műszert egy nagyon jó minőségű Maxwell Mx-25328 Hol keressem a problémát? A zener nem hinném hogy rossz az eggyiken D7=5,45 V a másikon D8=5,18 V van. Moost hogyan tovább? a kimenő feszültség maximum 7,88V. (már kicseréltem a 2N3055-t)
Sziasztok!
Ennek a tápnak az áramkorlátját hogyan lehetne felvinni 10 amperig? A K pontokkal jelölt helyen levő kapcsolóval elvileg a kimenő fesz. lekapcsolható, de nem működik, van rá megoldás?
Hello!
Megépitettem az edison14 féle labortápegységet. A kimeneten 32,8 V-t mértem, viszont van egy kis probléma. Az lenne, hogy a kimeneten durván 9,8 A-t mértem. Ez hogy lehetséges? A trafóm 24V/60VA-s. Ja és a kimeneten az Ampert nem lehet szabályozni, de a voltot igen!
Pl. úgy, ha a multiméter két vezetékét ráraktad a labortáp kimenetére, és árammérésre kapcsoltad, így egy kis értékű ellenállás volt a terhelés, ami igazából csak sönt... Milyen fogyasztót tettél a labortápra, mikor 9.8A folyt?
Az a baj, hogy hiába viszed fel 10A-ig az áramkorlátot, a trafó, dióda, puffer, és persze az áteresztő fokozat oda már kevés lenne. Ezeket mind cserélni kellene erősebbre, így viszont meg okosabb építeni egy másikat.
semmilyen fogyasztót nem tettem a kimenetre, de rájöttem, hogy zárlatos a trafó.
Mostmár, hogy agyonvágtad a rövidzárral
Idézet: „semmilyen fogyasztót nem tettem a kimenetre” Idézet: „hogy a kimeneten durván 9,8 A-t mértem”
Hát , de áramgenerátoros modja is van a tápnak , szóval , ha a kimenetét leterhelem barhogyis , rovidzarral is , akkor 3 amperen kellene tartania a kimenetet ....
gabrinator barátom is ugyanezt a tápot épitette meg és ő a kimeneten simán egy multiméterrel mért 3A-t...nem érti ő sem és én sem, hogy mi lehet a probléma
Ja igen, ha működne, de mivel nem működött . . .
Hát igen sajnos nem. De egy kis segítségre lenne szükségem, hogy hol keressem a hibát, mert még egy kicsit kezdő vagyok.
Sziasztok!
Ti, hogyan tesztelitek a "kész" tápegységet? Én készítettem ellenállásból műterhelést. Ezzel beállítottam az fix áramkorlátot. Szép is volt tisztám ohmikus terheléssel. Majd fogtam 3db számítógép táp ventilátort és rákötöttem a tápra. Nos azt tapasztaltam, hogy az áramkorált fele körül elkezdett remegni az áramfelvétel. 320-340 mA között ugrált. Tettem 100 nF szűrőkondit az áramkorlát tranzisztorához így jó lett, de elbizonytalanodtam. Hogyan célszerű tesztelni?
Pakssal szembe fordítom, melyik az erősebb
Egyébként szerintem kezdésnek jó, én is így néztem meg szkópon.
Mekkora a trafó szekunder feszültsége? A kimeneten a feszt tudod szabályozni? Vigyáz arra hogy a 2N3055-ösöket ki ne égesd mert hamar elfüstölnek ha a tápot rosszul használod! A kimenő feszültség 7,88V akkor világít az áramkorlátot jelző led? Mert ha igen akkor kicsit tekerd feljebb és egyből fogod tudni szabályozni a feszültséget nagyobb értékekig.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |