Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó

Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   194 / 564
(#) p_istvan válasza p_istvan hozzászólására (») Feb 23, 2011 /

A linkem nem akar sikerülni...
(#) mpisti válasza Temela hozzászólására (») Feb 23, 2011 /

Ellenpárhuzamos diódát jelent. A gyakorlatban az IGBT-vel vagy FET-el egy tokban a kapcsolóeszköz vezetési irányával ellenkező irányú diódáról van szó, amely a C-E vagy FET-nél a D-S kivezetések között van.
(#) Temela válasza mpisti hozzászólására (») Feb 23, 2011 /

Köszi!
A melléklet szerinti IGBT-ről mi a véleményed?
(#) p_istvan válasza Temela hozzászólására (») Feb 23, 2011 /

Nem jó!
Kicsi a teljesítménye és nagy a hőmérsékleti együthatója.
Akkor már sokkal inkább a HGTG40N60B3, sokkal nagyobb a teljesítménye, jó hűtéssel egy simán elviszi a 100A-t. És mivel a Uce hőfokfüggése 30A körül vált pozitivba valamint a párhuzamos kapcsolásnál 15-25 A darabonként a max üzemi áramuk egy 140 -es hegesztő inverternél. Ekkor ugyan negatív a hőfokfüggése, de eléggé kis mértékű (elvileg 30 A-nél nulla az adatlap szerint)
Ha van lehetőség párba válogatni a Uce szaturációs feszültségre 10-20 A-nél akkor már biztonságosan párhuzamosítható.

Mellékeltem az STGW35HF60WD "Application note"-ét amit az előbb nem sikerül belinkelnem

17151.pdf

(#) p_istvan válasza Temela hozzászólására (») Feb 23, 2011 /

Legalább az adatlap első oldalát nézd meg:
Idézet:
„Optimized for medium operating
frequencies ( 1-5 kHz in hard switching, >20
kHz in resonant mode).”

Ez az inverter "hard switching" -nek minősül... (legalább is a kikapcsolás mindenképp az)
(#) Temela válasza p_istvan hozzászólására (») Feb 23, 2011 /

(#) micetto válasza p_istvan hozzászólására (») Feb 23, 2011 /

Köszönöm a helyreigazítást, az teljesen elkerülte a figyelmemet, hogy pont az üzemi tartományban nem jó a karakterisztikája.
(#) p_istvan válasza micetto hozzászólására (») Feb 23, 2011 /

De mint utóbb írtam, jobban átgondolva a dolgot nem anyira vészes, ha a szaturációs feszültség közel egyforma.
(#) Cavalier válasza p_istvan hozzászólására (») Feb 23, 2011 /

Köszi szépen a válaszokat, neked is, a többieknek is most már világos a téma (egy újabb része )

Ellenben lenne másik kérdésem, miszerint, a push-pull topológiát lehetne-e használni hegesztőknél? Illetve miért igen, vagy nem? A trafó biztos, hogy bonyolultabb, és talán nagyobb feszültségre is kell méretezni?
(#) erdgab hozzászólása Feb 23, 2011 /

Olvasgatva az utóbbi hozzászólásokat,hááát ... sokat tanultam megint.Levonva a következtetést,anno, a negyedik gépemnél,nem is olyan rosszul választottam IGBT-ket.Abban a gépben 2-2 db. SGW30N60 IGBT van,ráadásul csak egy ezres volt darabja.Szerintem a 130A gépbe 30-32kHz frekvencián elégséges.Érdemes lenne a fent nevezett SGW (SGP,SGB)30N60 (HS) vagy az IKW50N60T vagy az SKW30N60HS típusokat beépíteni a gépekbe,olcsók,párhuzamosíthatók,30-40kHz frekin elketyegnek.Vélemény?? Természetesen a HGTG30N60A4 sem rossz,1-1 oldalanként.Mindenki maga dönt pénztárcája és belátása szerint,csak mint lehetőséget említettem a gondolataimat.
(#) guliver83 hozzászólása Feb 24, 2011 /

Szokott valaki rendelni külföldről alkatrészeket?
Mert ha igen érdemes lenne több db rendelni, ha ott olcsóbb. IGBT modulokra gondolok pontosabban.
(#) vottokar hozzászólása Feb 24, 2011 /

Eljutottam oda, hogy üresjáratban ki tudtam a próbálni a "Macit". Kimeneten 52V. Viszont vagy 15mp után valami enyhe percegő hangot hallottam az elektronika felől Trafóról megtáplálva (70V, 85V, 120V, 150V) hosszabb idő után sem volt semmi hang, és a kimeneten is megjelent az arányos kimeneti feszültség. (10V, 13V, 19V, 24V). Többszöri áramtalanítás után is a jelenség megismétlődött kis idő után. Mivel az emeletes építkezés miatt nem tudok mérni a vezérlőn semmit, muszáj volt szétdönteni a gépet. A félvezetők így nem voltak a bordán. Így bekapcsolva persze se süket csend volt. Holnap átsasolok mindent, hogy kiderítsem, hogy hol a bibi..

Körülnéztem munkakábel ügyben. Sajnos komplett kábelt vagy drágán (14K 2*2,5m) vagy megfizethető áron (5,6K), de szemre gagyit találtam. A 25mm2-es munkakábelt meg cca. 1300Ft/m-es méteráron találtam. Ezt atzért egy kicsit sokallom. Nem tud valaki valami olcsóbb beszerzési lehetőséget?
(#) erbe válasza vottokar hozzászólására (») Feb 24, 2011 /

Ilyen kis géphez túlzás a 25-ös munkakábel, különösen ha 2,5 m-rel megelégedsz. 130 A-re a 16-os bőven megfelel. Gyári gépeken sincs vastagabb. Az ára sajnos ilyen. Kereskedő ismerőseim panaszkodtak. Nemrég mentek föl elképesztő mértékben a rézkábelek árai. A hegesztő munkakábel szigetelése ráadásul nem az olcsóbbik "fagyott kutyaláb" kategóriájú PVC.
(#) (Felhasználó 46585) válasza erbe hozzászólására (») Feb 24, 2011 /

"..."fagyott kutyaláb" kategóriájú PVC."

Igen, van ez a közönséges PVC szigetelés, a huzalok többségén ez van. De van szilikonkaucsuk szigetelés is, ez nem öregszik, bírja a napot, nem fagy össze, hajlékony, bírja a forrasztási hőfokot, de az a baja, hogy egyrészt drága, másrészt nagyon sérülékeny. Viszont én már láttam valamit, ami a kettő között volt. Hőálló, hajlékony, szívós és olcsóbb mint a szilikonkaucsuk. Nem teflonra gondoltam. Nem tudjátok mi ez?
(#) vottokar válasza erbe hozzászólására (») Feb 24, 2011 /

Valami ilyesmitől tartottam, mert a bolt ahol néztem, amúgy nem volt túl elszállva az árakkal. Meg kellett volna már egy éve vennem a vezetéket..
Sajnos a 16mm2-es kábelre nem is tudtak aktuális árat mondani, csak tavalyit.
Ezt még át kell gondolnom.
(#) erbe válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 24, 2011 /

Neoprén. Amiből a búvárruhák meg a jobbfajta ablaktörlőgumik készülnek.
(#) erbe válasza vottokar hozzászólására (») Feb 24, 2011 /

Idézet:
„a 16mm2-es kábelre nem is tudtak aktuális árat mondani, csak tavalyit.”

Az jóóó!

Ez komoly? Köszi, utánnanézek.
(#) erbe válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 24, 2011 /

Köszönöm. Sajnos nem jó, mert az adott helyen nem kerülhet beépítésre olyan anyag, amiből egy esetleges tűzben halogén szabadulhat fel. A neoprénben meg van klór és ez baj. ( Mert ugye az utolsó száz évben jó volt akármilyen szigetelőanyag, de most mindenből a legspécibb kell, hála a "zöldeknek". Így aztán minden sokkal drágább lesz.)
(#) Temela válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 24, 2011 /

Mostanában ugyan nem néztem, de régebben akkuvezetéknek vettem hegesztő kábelt, ami gumiszigetelésű, mert olcsóbb volt a "fagyott kutyaláb" kategóriától. Szerintem nézz be hegesztés technikai boltba(boltokba) hátha a sima gumi munkakábal megfelel. - ennyit tudok javasolni...
(#) (Felhasználó 46585) válasza Temela hozzászólására (») Feb 24, 2011 /

Köszi, de nem munkakábelnek kell, hanem elektronikus berendezések belső huzalozására. Vannak helyek, ahol nem fogadják el a minősítéseknél a pvc szigetelésű huzalokat.
(#) Temela válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 24, 2011 /

? Hát nem is PVC -ről írtam- gondolkodtam... Na, mindegy! - csak ötletjavaslat volt.
(#) vottokar válasza vottokar hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

Ma nem lesz Maciteszt, mert kicsit elnyúlott a munkaidőm csütörtökön..
De azért körülnézegettem, úgy néz ki lesz 25mm2-es munkakábelem. Amúgy a réz világpiaci ára nagyon elszáll mostanában. 2008 végén még 3500USD volt, 2011 januárjában meg 9800USD tonnánként. És azt mondják, hogy a hiány miatt az áremelkedés még fojtatódik. Az olcsó kábelek ideje lejárt.
(#) Tubi56 válasza vottokar hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

Ezért nem kell 25-ös kábelt venni! Bőven elég a 12-16 os is!
(#) Csölle válasza vottokar hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

Hello,én itt vettem a kábelokat komplett a fogókkal,szerintem nagyon jó ár.16 mm2/3 m (130 A) 699,- Kč

Bővebben: Link
(#) Tubi56 válasza Csölle hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

forintba ez mennyi?
(#) Freedomocska válasza Tubi56 hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

Jelenleg 11,14 az árfolyam szorzó . A posta + kb. 2700 forint (ha jól tudom) .
(#) pjg válasza Csölle hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

Ez webárúház? Awihoz vennék pisztolyt kábellel.
(#) winkleer hozzászólása Feb 27, 2011 /

Hali munkakábelnek én ezt ajánlanám: http://electrocord.hu/doc186/

Van elírás mert nem "nagyfeszültségü" a kábel szigetelése. 1kV nál kissebb helyen azaz kisfeszültségü oldalon használatos. Nagy mechanikai igénybevételt bír nagyon hajlékony és a höt is bírja. Ezért akár a 10mm2 is használható hegesztési célra ha füt egy kicsit nem gond . Szakaszos üzemben pláne. Aki kazánkovácsol az meg ugye nem amatör géppel teszi ezt.
Következő: »»   194 / 564
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem