Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Ellenpárhuzamos diódát jelent. A gyakorlatban az IGBT-vel vagy FET-el egy tokban a kapcsolóeszköz vezetési irányával ellenkező irányú diódáról van szó, amely a C-E vagy FET-nél a D-S kivezetések között van.
Köszi!
A melléklet szerinti IGBT-ről mi a véleményed?
Nem jó!
Kicsi a teljesítménye és nagy a hőmérsékleti együthatója. Akkor már sokkal inkább a HGTG40N60B3, sokkal nagyobb a teljesítménye, jó hűtéssel egy simán elviszi a 100A-t. És mivel a Uce hőfokfüggése 30A körül vált pozitivba valamint a párhuzamos kapcsolásnál 15-25 A darabonként a max üzemi áramuk egy 140 -es hegesztő inverternél. Ekkor ugyan negatív a hőfokfüggése, de eléggé kis mértékű (elvileg 30 A-nél nulla az adatlap szerint) Ha van lehetőség párba válogatni a Uce szaturációs feszültségre 10-20 A-nél akkor már biztonságosan párhuzamosítható. Mellékeltem az STGW35HF60WD "Application note"-ét amit az előbb nem sikerül belinkelnem
Legalább az adatlap első oldalát nézd meg:
Idézet: „Optimized for medium operating frequencies ( 1-5 kHz in hard switching, >20 kHz in resonant mode).” Ez az inverter "hard switching" -nek minősül... (legalább is a kikapcsolás mindenképp az)
Köszönöm a helyreigazítást, az teljesen elkerülte a figyelmemet, hogy pont az üzemi tartományban nem jó a karakterisztikája.
De mint utóbb írtam, jobban átgondolva a dolgot nem anyira vészes, ha a szaturációs feszültség közel egyforma.
Köszi szépen a válaszokat, neked is, a többieknek is most már világos a téma (egy újabb része
![]() Ellenben lenne másik kérdésem, miszerint, a push-pull topológiát lehetne-e használni hegesztőknél? Illetve miért igen, vagy nem? A trafó biztos, hogy bonyolultabb, és talán nagyobb feszültségre is kell méretezni?
Olvasgatva az utóbbi hozzászólásokat,hááát ... sokat tanultam megint.Levonva a következtetést,anno, a negyedik gépemnél,nem is olyan rosszul választottam IGBT-ket.Abban a gépben 2-2 db. SGW30N60 IGBT van,ráadásul csak egy ezres volt darabja.Szerintem a 130A gépbe 30-32kHz frekvencián elégséges.Érdemes lenne a fent nevezett SGW (SGP,SGB)30N60 (HS) vagy az IKW50N60T vagy az SKW30N60HS típusokat beépíteni a gépekbe,olcsók,párhuzamosíthatók,30-40kHz frekin elketyegnek.Vélemény?? Természetesen a HGTG30N60A4 sem rossz,1-1 oldalanként.Mindenki maga dönt pénztárcája és belátása szerint,csak mint lehetőséget említettem a gondolataimat.
Szokott valaki rendelni külföldről alkatrészeket?
Mert ha igen érdemes lenne több db rendelni, ha ott olcsóbb. IGBT modulokra gondolok pontosabban.
Eljutottam oda, hogy üresjáratban ki tudtam a próbálni a "Macit". Kimeneten 52V. Viszont vagy 15mp után valami enyhe percegő hangot hallottam az elektronika felől Trafóról megtáplálva (70V, 85V, 120V, 150V) hosszabb idő után sem volt semmi hang,
![]() ![]() Körülnéztem munkakábel ügyben. Sajnos komplett kábelt vagy drágán (14K 2*2,5m) vagy megfizethető áron (5,6K), de szemre gagyit találtam. A 25mm2-es munkakábelt meg cca. 1300Ft/m-es méteráron találtam. Ezt atzért egy kicsit sokallom. Nem tud valaki valami olcsóbb beszerzési lehetőséget?
Ilyen kis géphez túlzás a 25-ös munkakábel, különösen ha 2,5 m-rel megelégedsz. 130 A-re a 16-os bőven megfelel. Gyári gépeken sincs vastagabb. Az ára sajnos ilyen. Kereskedő ismerőseim panaszkodtak. Nemrég mentek föl elképesztő mértékben a rézkábelek árai. A hegesztő munkakábel szigetelése ráadásul nem az olcsóbbik "fagyott kutyaláb" kategóriájú PVC.
"..."fagyott kutyaláb" kategóriájú PVC."
Igen, van ez a közönséges PVC szigetelés, a huzalok többségén ez van. De van szilikonkaucsuk szigetelés is, ez nem öregszik, bírja a napot, nem fagy össze, hajlékony, bírja a forrasztási hőfokot, de az a baja, hogy egyrészt drága, másrészt nagyon sérülékeny. Viszont én már láttam valamit, ami a kettő között volt. Hőálló, hajlékony, szívós és olcsóbb mint a szilikonkaucsuk. Nem teflonra gondoltam. Nem tudjátok mi ez?
Valami ilyesmitől tartottam, mert a bolt ahol néztem, amúgy nem volt túl elszállva az árakkal. Meg kellett volna már egy éve vennem a vezetéket..
![]() Sajnos a 16mm2-es kábelre nem is tudtak aktuális árat mondani, csak tavalyit. Ezt még át kell gondolnom.
Neoprén. Amiből a búvárruhák meg a jobbfajta ablaktörlőgumik készülnek.
Idézet: „a 16mm2-es kábelre nem is tudtak aktuális árat mondani, csak tavalyit.” Az jóóó!
Ez komoly? Köszi, utánnanézek.
Köszönöm. Sajnos nem jó, mert az adott helyen nem kerülhet beépítésre olyan anyag, amiből egy esetleges tűzben halogén szabadulhat fel. A neoprénben meg van klór és ez baj. ( Mert ugye az utolsó száz évben jó volt akármilyen szigetelőanyag, de most mindenből a legspécibb kell, hála a "zöldeknek". Így aztán minden sokkal drágább lesz.)
Mostanában ugyan nem néztem, de régebben akkuvezetéknek vettem hegesztő kábelt, ami gumiszigetelésű, mert olcsóbb volt a "fagyott kutyaláb" kategóriától. Szerintem nézz be hegesztés technikai boltba(boltokba) hátha a sima gumi munkakábal megfelel. - ennyit tudok javasolni...
Köszi, de nem munkakábelnek kell, hanem elektronikus berendezések belső huzalozására. Vannak helyek, ahol nem fogadják el a minősítéseknél a pvc szigetelésű huzalokat.
? Hát nem is PVC -ről írtam- gondolkodtam... Na, mindegy! - csak ötletjavaslat volt.
Ma nem lesz Maciteszt, mert kicsit elnyúlott a munkaidőm csütörtökön..
![]() De azért körülnézegettem, úgy néz ki lesz 25mm2-es munkakábelem. Amúgy a réz világpiaci ára nagyon elszáll mostanában. 2008 végén még 3500USD volt, 2011 januárjában meg 9800USD tonnánként. És azt mondják, hogy a hiány miatt az áremelkedés még fojtatódik. Az olcsó kábelek ideje lejárt. ![]()
Ezért nem kell 25-ös kábelt venni! Bőven elég a 12-16 os is!
![]()
Hello,én itt vettem a kábelokat komplett a fogókkal,szerintem nagyon jó ár.16 mm2/3 m (130 A) 699,- Kč
Bővebben: Link
Jelenleg 11,14 az árfolyam szorzó . A posta + kb. 2700 forint (ha jól tudom) .
Ez webárúház? Awihoz vennék pisztolyt kábellel.
Hali munkakábelnek én ezt ajánlanám: http://electrocord.hu/doc186/
Van elírás mert nem "nagyfeszültségü" a kábel szigetelése. 1kV nál kissebb helyen azaz kisfeszültségü oldalon használatos. Nagy mechanikai igénybevételt bír nagyon hajlékony és a höt is bírja. Ezért akár a 10mm2 is használható hegesztési célra ha füt egy kicsit nem gond . Szakaszos üzemben pláne. Aki kazánkovácsol az meg ugye nem amatör géppel teszi ezt. |
Bejelentkezés
Hirdetés |