Fórum témák
» Több friss téma |
Tegnap elkészültem az műhold-vevőmmel, csatoltam róla a képet. Tesztelni még nem volt lehetőségem, mert az antennámhoz nem tudtam kábelt venni.
A probléma az, hogy megépítettem egy PLL-t hozzá LMX2316-os IC-vel, viszont egyszerűen nem tudom kicsatolni úgy a VCO jelét, hogy az az LMX... számára emészthető legyen. Maga a PLL biztosan jó, másik VCO-val hibátlanul működik. Itt már próbáltam induktívan is kicsatolni, semmi. Van az MC3362-nek beépített kimenete direkt ilyen célra, de onnan sem tudom úgy levenni a jelet, hogy az LMX lássa. Kb. 8 cm-es vékony koaxon megy a jel a PLL-be. Egyébként trimmerpotival és frekimérővel leteszteltem a vevőt, tehát a vevő is biztosan működik. Nem foglalkozott valaki hasonlóval, vagy nincs valami ötletetek, hogy mit próbáljak még meg? Előre is köszönöm.
Az MC3362 kimenetére tettél 3k ohmot? Valamint próbáld meg a koax PLL felöli végét lezárni egy 51ohmos ellenállással. Tehát MC3362 20. láb 3k-val földre, 100pF csatolókondival koaxra, koax végén 51ohmal földre és így megy rá a PLL előtti 1nF-ra.
Ui: Kíváncsi leszek az antennára, hogy mennyivel jobb a keresztdipólnál.
Köszönöm a segítséget, most már működik szépen!
A 3-kohm-os ellenállás megvolt eddig is, de az 50 ohmos lezárás a PLL oldalon segített! Illetve én eddig 22 pF-os kondival próbáltam a kicsatolást, de úgy nem zárt a PLL, kellett a 100 pF. Még egyszer köszönöm!
Úgy terveztem a vevőt, hogy egy kapcsolóval lehet váltani a széles/keskeny-sávú FM demodulálás között. Több okból is.
Mivel kellő sávszélességű 455 kHz-es szűrőt nem tudok beszerezni, ami a műholdazáshoz kellene, így inkább építettem egy külön szélessávú FM demodulátort TBA120-assal. Emellett viszont szerettem volna meghagyni a keskenysávú üzemet is, hogy tudjam hallgatni a 2 méteres amatőr sávot is. Ezen túl pedig még tervben van egy AM demodulátor építése is, hogy a repsáv is hallgatható legyen vele. De ez utóbbi még csak terv... Ma leteszteltem teljes egészében a vevőt, FM műsorszóró sávban, antenna nélkül minden adás dübörög, tisztán fogható Igazából már csak a műholdas tesztvétel van hátra, de az meg az antenna-kábel miatt csúszik. szendi: köszönöm, elég sok munkám van benne.
A képen nem látszik, de melyik meghajtóval irányítod a PLL-t?
Kb. erre gondoltam en is. Sok sikert hozza !
Hogy érted azt, hogy milyen meghajtóval? Lényegében a Ferkógyerek cikkében közölt PLL-t építettem meg. Annyi módosítással, hogy a hurokszűrőt átterveztem. PIC16F876 és LMX2316 páros.
Igen, ez volt a kérdés, és így már tiszta is a blokkvázlat.
Közben azon kezdtem el agyalni, hogy nem kellett árnyékolni egy tekercset sem?
A tekercsek árnyékolásán már én is sokat gondolkodtam. Az elmúlt egy évben kb. 6-7 vevőt építettem műhold vételi célra, a többséget árnyékolt induktivitásokkal. Sőt, volt amelyiknél a fokozatokat is leárnyékoltam. Persze volt olyan vevőm is, ahol semmi árnyékolást/elválasztást nem használtam, egyszerűen csak nem tettem egymás szájába a tekercseket... Egyszer sem vettem észre különbséget. Semmiben. Sem érzékenységben, sem zajszintben, gerjedésben.... tényleg semmiben.
A tapasztalatok alapján a tekercsek kellő távolsága bőven elegendő a megfelelő működéshez. Az elkészült vevő pedig végül egy fém dobozba kerül, külső térrel szemben az majd árnyékol. Műszerekkel egyébként biztosan ki lehetne mérni a különbséget árnyékolás esetére, de ha a vételben én nem látom ezt, akkor nem zavar, ha bármilyen paramétere nem a lehető legjobb a rádiónak.
Hétvégén megvolt az új antenna tesztelése, de egyelőre kudarc. A vétel sikerült vele, jött szépen a kép, ha a műhold 70°-nál magasabban volt! Szóval valamit lehet, hogy elméreteztem. Ha lesz rá időm korrigálom.
Ellenben nem is olyan régen volt szó egy rezgőkör jóságának lerontásáról, párhuzamos ellenállással. Ma délután kipróbáltam a dolgot. MC3362-vel, 455 kHz-es KF-fel sikerült teljesen tisztán, torzítás mentesen vennem a műsorszóró sávban található FM adókat. A demodulátor 455 kHz-es rezgőkörével párhuzamosan bekötöttem egy 1 kohmos trimmert, és gyönyörűen be lehet állítani így a kellő sávszélességet! Ennek most nagyon örülök, mert így meglehetősen egyszerűen lehet vevőt készíteni műholdazáshoz.
Ebben a pillanatban veszem 3,5-en a fax adást. Ugyanolyan hullámzó mint pár hete, zajos de legalább hallom a "kattot". Legalább tudom hogy 7 kor tuti van, kell egy nagyobb antenna a 2 méter drót nem elég kielégítő képhez.
Sajnos a fading-es vétel a rövidhullám jellemzője. Az ionoszféra pillanatnyi állapota határozza meg a vétel minőségét. Esti órákban jobb, nappal meg rosszabb a vételminőség és az áthidalható távolság.
De ha lerontod a Q-t ezzel noveled a csillapitast, es a meredekseg is valtozik. Epitettem egy 450 KHz keverofokozatot direkt erre a celra. Hamarosan ki fogom merni.
Most latom hogy a demodulatorra kototted a trimmert. Ha a KF szuro savszellessege kissebb mint amire szukseg van, a demodulatornal mar nem modosithato a savszellesseg.
Persze, ez tiszta sor. A 455 kHz-es KF szűrőt a kis sávszélesség miatt lecseréltem egy 455 kHz-es KF trafóra. Így a sávszélesség bőven elég a szélessávú adások torzítás-mentes demodulációjára is.
Nálunk a sáv tetején a NeoFM van, arra állítottam rá a vevőt, egy HiFi-re kötöttem rá a kimenetei jelet, de majdhogynem szebben szólt, mint a HiFi saját tunere. Mélyekben egész biztosan gazdagabb volt. Holnap délben tudom élesben, műholdakkal kipróbálni. A mostani vevőmön egy kapcsolóval tudok váltani a széles/keskeny sávú FM üzemmód között. Ma még a 455 kHz-es demodulátor tekercs módosítása előtt épp az előerősítőt hangolgattam egy áthaladó műhold segítségével... Természetesen szélessávú állásban, a TBA120-as dolgozott. 15-18° magasan volt a hold, amikor a vétel teljesen megszűnt. Ekkor kíváncsiságból átkapcsoltam keskenysávú demodulációra, és ott még teljes hangerővel, tisztán szólt ugyan az a műhold (természetesen erősen torzítva). Ekkor döntöttem úgy, hogy valahogy megoldom a sávszélesség problémáját. Ezek szerint ez a TBA120 nem különösebben érzékeny IC. Vagy ennek valami más oka van?
Lehet hogy a TBA120 kevésbé érzékeny, de a sávszűrőnek igen nagy hatása van az "érzékenységre".
Minden a jel/zaj viszonyra vezethető vissza. Keskenyebb szűrőnél kevesebb zaj jut a demodulátorra, szélesebbnél több. Az a jó ha a szűrő sávszélessége pont a moduláció nagyságával azonos, vagy csak egy picivel nagyobb.
Saját tapasztalatom szerint egy fekete fehér mini tvből bontott Fm demodulátor IC (SIP de nem emlékszem a típusára, itt volt a fórum elején) 5 ször odavágott a TBA 120-nak amelynek altípusaival is szívtam. Oda tettem mellé egy "valami" rezgőkört és kapásból 10 adó jött a gagyi vevőmön. Később szereztem pár IC-t a HAM bazárból, de olyan is akadt amihez rajzot sem találtam, míg ez a gagyinak hitt kistv ic odavert mindnek utánépíthetőség szempontjából.
Kellene keresni egy modern FM demodulátor IC-t és építeni vele egy próbanyákot, tuti lehet nyerni a dolgon. Idézet: „591815” Decembenr 30-i hozzászólásomban szerepelt BA403 a típusa. Über jó.[url=#591815] Egyszerűen nem tudom becsatolni linkbe valamiért a hozzászólást... KIA7130P FM IF AMPLIFIER 7p. Helyettesítők vagy tartozékok SIP i n f o 2. LA1150 FM IF Amp FOR CAR RADIO 7p. Helyettesítők vagy tartozékok SIP 1 db: 99,00 124,00 1 db: 99,00 124,00 25 db 3. TA7130P FM IF AMPLIFIER 7p. Helyettesítők vagy tartozékok
Hát igen, azt is megnéztem miért jobb. Kevesebb funkciót tud, tehát úgy látszik az viszont jobban megy neki. Nincs extra kapacitás a rezgőkörök körül és nem lehet állítani feszültséggel a hangerőt. Cserébe mellé kell rakni egy hangolt rezgőkört, és kompatibilis rutinból a kf rezonátorhoz a bemenete.
Közben találtam ezt a vevőt. Érdekes hogy látszanak benne a korábbi elképzelések.Bővebben: Link
Összeállítottam a TV KF modult és adtam a bemenetre szignálból jelet. Minden funkciója működik, tápig túl lehet vezérelni. Nézzétek meg a videót:Bővebben: Link Végülis TBA120-al megy, és van még két féle modulom is.
Ma reggel majdnem fölöttünk ment át a Meteor 3-5 ororsz műhold, aminek elvileg 137,300 MHz-en kellene sugároznia. Tudtok róla valamit?
Mert én végig figyeltem az átvonulását a vevőmmel, de meg sem nyikkant (ezalatt párhuzamosan jött szegény NOAA17-es 0,2 MHz-cel feljebb, azt hallottam is ha oda hangoltam, de az meg ugye le van rokkanva).
Szia!
Szegény Meteor már évek óta üzemképtelen. Szerencsére sikerült pár ATP-képet elcsípnem, mielőtt teljesen tönkrement volna a szkennere.
Sajnálattal hallom. Pedig nagy reményeket fűztem hozzá. Akkor jelenleg csak a NOAA holdakról lehet APT képeket letölteni?
Igen, az amerikaiak még működnek. Hetente frissülő állapotjelentés: Bővebben: Link
Felbuzdulva a TBA 120 as kf modulok méregetésén szereztem egy TDA7000 es kitet. Végre van elég műszerem kimérni azt amiről egy éve beszéltünk. Van mellé egy SO42P s OIRT konverter kit is, így a keverést is meg tudom vizsgálni a szignállal. Ha külön működik , akkor a kvarcot kivéve a TV kf panel elé kötöm, és a szignált lokálként használva rádiót kívánok hallgatni. Ha én mégsem, talán Ő összerakja.
Ez az említett kapcsolás:Bővebben: Link
[OFF]A csapatmunka a biztos siker forrása!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |