Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Relé vezérlés
Lapozás: OK   2 / 3
(#) Amperjampec válasza _JANI_ hozzászólására (») Feb 23, 2011 /

Jani!
Megnéztem a relét, nem vesz fel 0,1A-t.
Normál 24V-os autóreléket fog vezérelni!
(#) _JANI_ válasza Amperjampec hozzászólására (») Feb 24, 2011 /

Szia! Az elfogadható alkatrész költség az jelenti, hogy szinte a fiókból megépíthető az áramkör. Szóval semmi különleges alkatrést nincs benne és uC-t sem kell programozni hozzá.
A fejlesztés lehetősége ott volt az áramkörben. Tudhatna 8-lépést is ha ULN2804AP-vel készülne az áramkör. De MAX 7 lépés szerintem most elég lesz.
Már csak a relék áramfelvétele kérdéses...
(#) _JANI_ válasza _JANI_ hozzászólására (») Feb 24, 2011 /

Közben látom... Szerintem nem lesz gond a kapcsolással. Az ULN2004-es MAX 500mA-t bír egy csatornán, ha jól értelmezem az adatlapot.
Bár az ULN- tartalmaz integrált védődiódákat. De a relék tekercseire is ajánlott kötni egyet egyet. Sosem lehet tudni.
(#) Amperjampec válasza _JANI_ hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

Kedves Jani!

Menyiért építenél meg egy ilyet nekem a fiókból?
L ekéne gyártatni a pdf alapján? Vagy mi a bejáratott út részedről ilyen esetben?

Üdv!
(#) Amperjampec válasza Amperjampec hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

Még valami: lehet állítani a kivezérelt időt és a kivezérlések közötti szünetidőt?
(#) _JANI_ válasza Amperjampec hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

A részleteket PM.

Csak a léptetés sebessége (a 4017-es órajele) és a lépésszám állítható.
( Ha a JP1 mindkét oldala nyitott akkor az áramkör alapállapotban tartható. Ekkor nincs léptetés. A Q0 kimenet lesz aktív. Az RL1 és a LED1 kap feszültséget. )
A bekapcsolt áramkör egyesével végiglépteti a reléket és kezdi elölről. Valahogy így mint _ez_a_futófény_.
A kézi kapcsolgatást váltja ki az áramkör, időzített folyamatos léptetéssel.
(#) _JANI_ válasza Amperjampec hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

Idézet:
„Unom, hogy ide-oda kell mászkálni.”

Esetleg infrasugaras (egy gombos) kézi léptetés mint opció?
(#) _JANI_ válasza _JANI_ hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

(#) Amperjampec válasza _JANI_ hozzászólására (») Feb 28, 2011 /

Ez a futófény elgé szimpatikus, kicsit lehetne lassabb a dolog és akkor működhet.
Meg persze kellenek csavaros sorkapocsok a bekötéshez.
(#) _JANI_ válasza Amperjampec hozzászólására (») Feb 28, 2011 /

A futófény csak szemléltetésnek linkeltem be.
A természetesen csavaros sorkapoccsal lesz megtervezve a nyák.
(#) csikben hozzászólása Máj 15, 2011 /

Hali!

Kapcsolásokon szoktam látni, hogy a RELÉ vezérlését biztosító két láb közé egy dióda van kötve.
Ez mi célt szolgál? Mindenképpen kell bele?

Üdv,
B
(#) otto54 válasza csikben hozzászólására (») Máj 15, 2011 /

Helló!
A relé kikapcsolásakor fellépő önindukciós feszültséget "zárja rövidre".
Amennyiben nem teszel,akkor a kapcsolást végző félvezető átüthet.
Egyéb módon is szokták ezt a feszültséget csökkenteni.
Vannak olyan alkalmazások,ahol "elkót" kötnek a tekerccsel párhuzamosan.
Nem tudományos igényű ez a magyarázat,de remélem a lényeg azért érthető.
(#) csikben válasza otto54 hozzászólására (») Máj 16, 2011 /

Akkor lehetséges, hogy az alkonykapcsolóm ezért "rezeg be", amikor csak egyszerűen kapcsolnia kéne?

(jól megfogalmaztad, köszönöm)

Üdv,
B
(#) Marvinn hozzászólása Szept 7, 2011 /

Sziasztok!
Autóban lévő mágnesszelepet szeretnék "kapcsolgatni".

Mivel lehetne megoldani azt hogy egy mikrovezérlő lábával kapcsolgassam a mágnesszelepet?

Csatoltam egy rajzot, ezzel működne?

magnes.jpg

(#) Hp41C válasza Marvinn hozzászólására (») Szept 7, 2011 /

A bipoláris tranzisztorok maradék feszültsége (Ucesat 0.5 .. 1V) miatt nagy lehet a disszipáció, érdemesebb MOS FET -tel kapcsolni a szelepet.
- Ha a szelep a +12V -ra kapcsolódik és a föld ágában van a vezérlés : N-MOS FET pl . IRFZ34
- Ha a szelep a földre kapcsolódik és a táp ágában van a vezérlés : P-MOS FET pl . IRF9Z34. Ebben az esetben a tranzisztoros vagy fet -es meghajtás is kell, ahogy a becsatolt kapcsoláson is van.
(#) HA5AWS válasza Marvinn hozzászólására (») Szept 7, 2011 /

Szia!

Ezzel a kapcsolással biztos nem fog működni. A teljesítmény tranzisztor NPN típusú kell, hogy legyen. Valószínűleg egy végtranzisztor és két ellenállás elég a feladatra. A PIC lábáról egy soros bázisáram korlátozó ellenállás és egy amelyik lezárja a bázis és a test közé. A tranzisztor emittere földre (-) a kollektorba a mágnesszelep->rá a tápra (+). Ha nagyon nagy áramot vesz fel akkor darlington tranzisztor megoldás.
Üdv: Gábor
(#) kameleon2 válasza Marvinn hozzászólására (») Szept 7, 2011 /

Biztosan - de a kapcsolótranzisztorra tennék egy antiparalel diódát az induktív lökések ellen... Mert gyanítom a mágnesszelep is tekerccsel működik... Illetve én a Q3-ról hiányolok egy kollektorellenállást... Valamint a Q1-nél sem ártana limitálni az áramot eggyel, ha netán zárlatos lenne a tekercs... Az R1-et kicsit kicsinek találom, de nem ismerem a BDX53-at itt ha jól látom 10x-es erősítés van beállítva, ami nem túl jó. érdemes nagyobb erősítést alkalmazni, mert a nagyobb feszültségerősítés gyorsabb működést eredményez... De mindezt egy tokkal is kiválthatod, ha tranzisztoros optót használsz -kicsi és le van tudva a sok nyűg, ráadásul a Mikrokontrollered is védve van a tranziensektől, csak 1db ellenállás kell a LED-nek. Igaz nem írtad a mikrokontroller miről kap tápot...

a mikrokontroller ugyancsak 12V-ról kap áramot, autó akkumulátor, gondoltam 7805-re de az lehet nem jó a tüskék/áramingadozás miatt.

Igazából nem erősítést akarok, egyszerűen azt hogy vagy kap 12V-ot a tekercs vagy nem, ha nem csukva van, ha kap 12V-ot akkor kinyit és áramolhat az olaj.

Fet-re is gondoltam, abban van védődióda, a táp ágát akarom vezérelni.

Optokapu jól hangzik... talán van is itthon valamilyen..

az optokapunál kell még fet vagy tranzisztor?

Benne van. Kérdés mekkora teljesítményű a mágnesszelep?
(#) Marvinn válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 7, 2011 /

Na ez egy nagyon jó kérdés
automata váltóban van benne.. hátha valaki sejti mekkora lehet...

Ez mind rendben is van, hogy nem akarsz erősítést, de a mágnesszelep adott teljesítményű - innen kell kiindulni. Azt ha tranzisztorral kell kapcsolni, annak van egy erősítési tényezője - bétája. Ez, valamint a tranzisztor paraméterei megadják, mekkora árammal, feszültséggel kell meghajtanod, hogy működjön. Elég-e a mikrokontroller kimenete vagy kell még közé egy olyan fokozat, ami a hiányzó erősítést elvégzi, hogy a beadott kis vezérlő teljesítmény a végén átalakuljon a mágnesszelepet elbíró teljesítménnyé. Ez erősítés... Gyanítom, hogy nem kell 2db - elég 1 tranzisztor is, maximum a szoftverben negálod a vezérlőimpulzust Persze ahogyan HP41C okosan leírta lehet FET is, ami jóval kedvezőbb kikapcsolási impedanciával rendelkezik, illetve kevésbé melegszik a kis átmeneti ellenállása miatt. Vagy ahogyan HA5AWS lehet darlington tranzisztor, aminek elég nagy az erősítése...

Van még pár lehetőség: mérd meg műszerrel az áramfelvételt! Ehhez egy sima multiméter árammérés állásban sorbakötve megteszi. Illetve a kapcsolást is univerzálisabbá teheted egy kisebb közbenső relé használatával, aminek szintén tudható a teljesítménye, de a kontaktusai 0-8A-ig pld használhatóak bármire. Ezt optóval szintén direktben meghajthatod. Van optóból : (goto 10) tranzisztoros, FET-es, darlingtonos Apropó a 7805 miért ne lenne jó a mikrokontrollernek - olyan minimális az áramfelvétel.... Bár nem írtad a típusát, mert az általam használt pl 3,3V-al megy....
(#) Marvinn válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 7, 2011 /

Köszönöm!
Meg fogom mérni a szelepet..
optoval a mikrovezérlőt azért leválasztom, biztos ami biztos.

szerk:
5Vosra gondoltam de 3.3 vos is lehet, sebesség sem nagyon kell..
(#) Marvinn hozzászólása Szept 8, 2011 /

Ehhez mit szóltok? A motor helyén lenne a mágnesszelep.
(nem sikerült megmérni még, mert a műszerem nem méri valamiért, kipróbálom másik műszerrel is)

magness.jpg

(#) levaitamas hozzászólása Dec 28, 2011 /

Üdv!

Negatív trigger kimenetel rendelkező érzékelőt szeretnék relére kötni. Az a bajom, hogy a relét rendkívül rövid ideig húzza meg ez az elektronika. A kérdés tehát az lenne, hogy hogyan lehetne 2-3 másodpercre hosszabbítani a relé meghúzási idejét?
(#) krapulax6 hozzászólása Márc 10, 2012 /

Sziasztok...kocsiban a kp zár nyitáskor kap egy +12v os jelet...záráskor ugyanezt de másik vezetéken....hogyan tudnék nyitás és záráskor is egy kapcsolásra 12v-ot kapni h az egyik ne dolgozzon vissza a másikra?Időzítőt szeretnék csinálni,ha nyitom,és zárom a kp zárat akkor a ködlámpa világítson 4-5 mp-ig....diódával kísérleteztem de átereszt..lehet,h nem jó típussal? BY252-esem volt kéznél...
(#) zandriis5 válasza krapulax6 hozzászólására (») Márc 11, 2012 /

1N007-es diódának a + felét kösd a kp zár kábelére. Mivel két kábelrőé van szó, így 2db dióda kell értelemszerűen.
(#) krapulax6 válasza zandriis5 hozzászólására (») Márc 11, 2012 /

két diódával próbáltam de 0,5 v ot mérek azon a kébelen ami épp nem ad jelet...de igazából eszembe jutott a keresztbe reteszelés két relével...úgyis van itthon...és ameddig az egyik relé behúz addig szakítja a másik áramkörét és így tuti ,h véletlenül se lesz kóboráram
(#) csabex001 hozzászólása Ápr 14, 2012 /

Sziasztok. Meriva-ban találkoztam a következő "kapcsolással". Gyújtás bekapcsolva,világítás bekapcsolva(tompított),ha a gyújtást levesszük,a tompított kikapcsol és csak a helyzetjelzők világítanak,ha a gyújtást újra ráadjuk vagy a világítás kapcsolót a helyzetjelző állásba majd ismét a tompított állásba kapcsoljuk ismét világít a fényszóró. Ezt a kapcsolást szeretném valahogyan megvalósítani,de egyenlőre csak 1 relé van meg hozzá.Előre is köszönöm a segítséget
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem