Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1208 / 3998
(#) yohnsee válasza Wadborz hozzászólására (») Feb 24, 2011 /

Szia! Ebbe a kapcsolásba jók a kis teljesítményű ellenállások, a kondikból pedig mivel 9V tápfeszültség van megadva, így bármilyen jó, ami e fölött van (ha jól tudom a következő lépcső a 16V, de ezek is pár forintos tételek. Amiből inkább érdemes minőségit venni, azok a potméterek.
Üdv
(#) Wadborz válasza yohnsee hozzászólására (») Feb 24, 2011 /

és ha nem tűnök túl szerencsétlennek. az ellenállások mellett az a % mit jelent? a szennyezettségét, vagy az csak diódáknál fordul elő?
(#) Action2K válasza Wadborz hozzászólására (») Feb 24, 2011 /

A % a pontosság.
(#) Horv hozzászólása Feb 24, 2011 /

Sziasztok!

Szeretnék csinálni egy elektromos dobhoz hasonló padot.
Lényeg ,hogy egy 555-ös elő állít nekem egy négyszög jelet, majd ha piezot megnyomom, akkor azt a négyszög jelet átengedje a hangszóróba. Úgy terveztem, hogy az 555ból kiadott jelet egy NPN BC547-es tranzisztor kollektorába kötném. a piezo egyik végét a bázisba és az emittert a hangszóróba.
No csak azt nem tudom melyik végét kössem a bázishoz, a + vagy a negatívot, és ha az egyiket akkor a másikat földeljem le? Most a + végét kötöttem a bázisba, a - részét leföldeltem, a jel folyamat átmegy, ha birizgálom a piezot akkor elhalkul.

Tudna valaki segíteni?
Köszönöm előre!
Üdv. Horv!
(#) jdani hozzászólása Feb 24, 2011 /

Hali. Lenne 2 nyomógomb PIChez kötve lehuzóellenálással. Viszont ezt a két gombot mindkét PIC-hez be kellene kötni, de hogyan? A két gomb vezetékét rákötöm az egyik PIC lábára, egy lehuzóellenálással, de a második PIC-re hogyan kössem? Valami dióda, vagy ellenállás?
(#) slave557 hozzászólása Feb 24, 2011 /

Van itt egy tápegység, amire az van írva, hogy 12V 1A
kimenetnek. Ez leadott nekem 3A-t kb 10percig, utána nem csinált semmit, szétszedtem, de semmi nem robbant szét, és a biztosíték is rendben van. Mit kéne benne kicserélni?
(#) slave557 válasza slave557 hozzászólására (») Feb 24, 2011 /

Ja és semmi extra nincs benne, tehát csak a trafó, egyenirányítók, biztosíték, kondi, és egy ellenállás
(#) qvasz2 válasza slave557 hozzászólására (») Feb 24, 2011 / 1

Akkor valószínű a trafóban belül lévő hőbizti ment ki. Mérj rá a primer (230V) tekercsre !! Ha szakadás, akkor az a bibi.
(#) tibistor válasza qvasz2 hozzászólására (») Feb 24, 2011 /

Tehát a trafó ép marad, de mégis használhatatlan, mivel ezek a trafók áltakában jó vastagon lakkal vannak átitatva, ergó szétszedhetetlenek, javíthatatlanok.
Pedig csak egy kis hőbiztit kéne kicserélni, ugye?
Szabad-e méltatlankodnom, és megkérdeznem, ez egy aljas üzletpolitikai húzás, vagy netán van praktikus oldala-e a dolognak?
(Azért bátorkodtam erre a hozzászólásra, mert én is jártam már így!)
(#) MaTe193 válasza tibistor hozzászólására (») Feb 24, 2011 /

Részben egyik,részben másik.De ma már van öngyógyuló biztosíték is...
(#) slave557 válasza qvasz2 hozzászólására (») Feb 24, 2011 /

Igen az szállt el, de kicseréltem egy másik trafóra, most már jó., köszi
(#) blackdog hozzászólása Feb 24, 2011 /

Sziasztok!

Egy számomra érdekes jelenség miértjére nem találom a választ. Univerzális nyákra leforrasztottam pár alkatrészt, hogy stabil +5V kapjak. Sorrendben:
7,5V / 3,5VA sec transzformátor -> egyenirányító híd -> 2x 1000 µF puffer kondi -> 100 nF kerámia -> 7805 IC -> 10 nF kerámia.

A kimeneti feszültség 4.9 volt körül ugrál terhelésen. Megnéztem szkóppal, hogy mi lehet a gond.

Nos nekem ez magas:
DSCF4233.jpg közvetlen a kimenet képe.
DSCF4236.jpg a kimenetet bedugtam a próba panelba kb. 8 cm hosszú tömör réz vezetékkel. A képen a panelon mutatott jel látható.

Ennyire rossz lenne a kábelezés? Bár szerintem a közvetlen kimenet képe sem az igazi.
(#) kadarist válasza blackdog hozzászólására (») Feb 24, 2011 /

Szia!
A kerámiakondikat közvetlenül a stabkocka lábaira tetted? Lehet, hogy gerjed szegény. De most ez tényleg 2mV/div osztóállásnál mérted?
(#) blackdog válasza kadarist hozzászólására (») Feb 24, 2011 /

Igen és Igen.
Közvetlenül ott van és 2mV/div -ben mértem és 5 mv/div.

Milyen osztófejjel? 1:10-essel?

Igen.

Na, akkor az 20mV/osztás. Nem számotevő zavar, lehet, hogy valamilyen kapcsolóüzemű szerkezet szór rá és azt látod.

Nekem ez akkor sem normális. Kimeneten látható, hogy nem sikerült teljesen a szűrés, de cm vezeték után így megváltozik a jel?

És ez erősen kihat az áramkörre amit működtetek vele mert nem stabil.
(#) slave557 hozzászólása Feb 24, 2011 /

Ha egy transzformátorral van DC 9V-om, akkor abból melyik eszköz segítségével tudok 12V-ot csinálni? (a két kép közül valamelyik transzformátorral lehet?).
Ha lehet ilyet. És, ha igen, akkorvaz egyenirányító elé vagy után kell bekötni?
Köszi

P2242189.JPG

(#) blackdog válasza slave557 hozzászólására (») Feb 24, 2011 /

Én mekkora feszültséget szeretnél a végén? Transzformátor után 9 VDC akkor ez már egyenirányított Mekkora a transzformátor secunder oldala?
Egyébként fából vas karika.
(#) qvasz2 válasza tibistor hozzászólására (») Feb 24, 2011 /

Ez nem üzletpolitika, életvédelmi előírás. Ha az a nyavaja nem lenne benne, komoly esélye lenne egy lakástűznek egy hasonló túlterhelés esetén. Az már persze más kérdés, hogy létezik ebből öngyógyuló-fajtájú is, csak az tízszer drágább, ezért nem fogsz vele találkozni sűrűn.
(#) mika hozzászólása Feb 25, 2011 /

Sziasztok, előre elnézést a béna kérdésekért..

Azt szeretném megtudni, hogy mi a különbség a szinkron / aszinkron generátorok között. Keresgéltem már neten, de elég felületes leírásokat találtam. Eddigi információim szerint a szinkronnak állandó fordulat kell a freki tartásához. Az aszinkron pedig változó fordulatszámokon is fix frekvenciát ad. Tudnátok esetleg ezekről egy részletesebb leírást mutatni?

Köszönöm!
(#) blackdog válasza blackdog hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

Egy kérdés lemaradt:

Hogyan kell megválasztani a puffer kondi kapacitását az egyenirányító után? Minél nagyobb annál jobb vagy van valami irány elv a terheléstől függően?
(#) kadarist válasza blackdog hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

Arra kell ügyelni, hogy az egyenirányító diódákat ki ne nyírd a nagy töltőárammal. Ez persze nem csak a kondi kapacitásától függ, hanem a trafó belső ellenállásától is.
(#) blackdog válasza kadarist hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

Ilyen egyenirányítóim vannak itthon.
Az egyikre max 600 mA terhelés menne a másikra 1,1A.

Erre van valami számítási mód?
(#) pucuka válasza mika hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

A váltóáramú generátorokban a frekvencia fordulatszám összefüggés kötött. Itt nézd meg, egy általános leírás. Ha tovább keresel villamos gépekre, találsz sok, különböző nehézségi fokú leírást, tanulmányozd őket. A generátor üzemmel nem nagyon foglalkoznak, mert ez a hétköznapokban nem nagyon gyakori. Ha mélyebb tudásra vágysz, akkor szerezd meg Magyari István Villamos gépek I. II. könyvét.
(#) tibistor válasza qvasz2 hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

Sajnálom, hogy nem értetted a kifogásomat!
Egy szóval sem mondtam azt, hogy nincs szükség a biztosítékra. A dühítő számomra az, hogy ezt a biztit nem a trafón kívül helyezik el, hanem mélyen a szigetelés alatt, és teletöltve lakkal az egész trafó. Ha kívül volna, könnyen és olcsón cserélhető volna, míg például az én trafóm is a bekeményedett lakktól nem szedhető szét barmolás nélkül, vagyis nem javítható, komplett trafócsere kell, egy szimpla kis bizti kiégése miatt.
Tehát nem a biztonság ellen vagyok, sőt magam is sokszor inkább túlbiztosítok dolgokat.
Sajnálom, hogy nem értetted meg, hogy mi a tényleges kifogásom!
Üdv!
(#) kadarist válasza tibistor hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

Ez hőbiztosító, aminek az a lényege az, hogy a trafó melegétől olvadjon ki.
(#) lacam hozzászólása Feb 25, 2011 /

Sziasztok,

Van egy kérdésem, ami nem hagy nyugodni.
Van egy már nem használt, ámde tökéletes 12V 44aH autó akkumulátorom s adott egy 12V-os szivargyújtóról működtethető hordozható TV-m.
Szeretném ezt a TV-t akkuról üzemeltetni, de az autó szivargyújtója kiesett, mert azon csak akkor van szufla, ha minium gyújtáson van a kocsi....akarja a fene 2órán kereszül gyújtáson hagyni az autót(nemhiszem hogy jót tenne neki )
Van nekem egy lengő szivargyújtó csatim...és pár méter vezetékem. TV megmurdel, ha közvetlen (minden sallang nélkül - természetsen polaritásra figyelve) rákötöm az akkumulátorra?
2 óra üzemidő gondolom kisajtolható az akksiból (felteszem tölteni, 1.5hónapja vettem ki az autóból)

Tehát: Akku -> tyúkbél ->szivargyújtócsati -->TV semmi más....ez így működhet, vagy dobhatom a csába a huszon X ezer ft-os TV-t?

Üdv.: Lacam
(#) bankimajki válasza blackdog hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

Az állandósult áramokra kell méretezni. (Vagyis a tranziensek elmúlta után.) Akkora áramot kell bírnia a diódának min., mint amennyit ki akarsz venni az áramkörből. A pufferelést pedig úgy kell megoldani, hogy megnézed a dióda impulzus idejű max. áramát, és az alá méretezed a tranziens (pl. bekapcsolás) áramot. Ez függ a trafód belső ellenállásától a fesz. szinttől és az ELKO belső ellenállásától. (Én a gyakorlatban kb. 1000µF/A -es nagyságrendet használok.) Ennyit elvisel 10V-ig szekunder feszültségig a dióda.) Nagyobb szekunder feszültségnél és nagyobb áramnál érdemes nagyobb áramú diódákat alkalmazni.
Következő: »»   1208 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem