Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1210 / 3998
(#) janikukac hozzászólása Feb 25, 2011 /

Meg lett az ónszippantóm, de nem tudom használni. Olyan ügyetlen vagyok, főleg bal kézzel + még nincs meg a pákám, ezért a bazi nagy pisztoly alakúval csinálom.. :eek2:
(#) David.zsombor válasza morzsa15 hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

Akkor itt az ideje hogy vegyél néhányat fog még kelleni... szinte akármelyik elektronikai boltban kapható.
(#) David.zsombor válasza janikukac hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

Menni fog az. De pisztolypákával tényleg nehéz lesz. Én kicsit "feltuningoltam" az enyémet: Kinyújtottam benne egy kicsit a rugót és így jobban szív.
(#) janikukac válasza David.zsombor hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

Már 20 szívást próbáltam mindig egy helyen és semmi.. :S
(#) zolika60 válasza janikukac hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

Ha nagyon kicsi az ónréteg, segíthet ha előbb még ónt viszel rá és utána szippantod. Próbálkozz gyakorolj fog az menni. :yes:
(#) janikukac válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

Hát jó, megpróbálom... Köszi.
(#) kadarist válasza janikukac hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

Használj ónszívó harisnyát (desoldering litze) Egy kis extra folyasztószerrel kombinálva gyönyörűen eltávolítja az ónt a kritikus helyekről is.
(#) qvasz2 válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

Nem az ón mennyiségét kell növelni, hanem a friss gyanta miatt teszünk hozzá forrasztóónt. A gyantás ón szépen gömbölyödik, így jól szippantható. A régi, sokszor melegített ónból már kiégett a gyanta, az meg túrós, szippanthatalan lesz.

Az a lényege, hogy olvadt legyen az egész mennyiség a láb körül. A rávitt plusz mennyiség segít a hővezetésben.
(#) qvasz2 válasza janikukac hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

Nem tudom van-e videó a szippantásról, de nagyon nem mindegy, hogy hogyan tartod, milyen szögben. Sokat kell gyakorolni!
(#) zolika60 válasza qvasz2 hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

Azt nem írtam, hogy ez nem a gyanta miatt kell. Egyébként ahogy írtam is a plusz ón segít a hővezetésben.
(#) David.zsombor hozzászólása Feb 25, 2011 /

na mégvalami: opa177-el meg irf540-el tudok vmi egyszerű erősítőt csinálni?

Sziasztok ! Megy a szippantás úgya, de kellene egy segítség még: A szippantóm egyszer csak fújni kezdte a levegőt ha lenyomtam. Bíbelődtem sokat, és nem jöttem rá. Kivettem az elejéből a kis vas rudat, és úgy jól működött, de akkor nem tudom az ónt kinyomni. Hogy rakjam vissza?

Piszkáld ki a szívócsőbe ragadt ónt. A szippantó tüskéje éppen alkalmas rá.

Próbáltam , meg egy kis szúrókával is ,de a plasztikáról nem jön le az ón.
(#) janikukac válasza janikukac hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

Na, most sikerült, de egyszerűen folyton kicsúszik a vas rúd... :S

Fog az működni, csak gyakorolj még egy kicsit.

Hát, de a vas rudat, hogy rakjam vissza bele?
(#) David.zsombor válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

Nem vicc volt hanem elmentettem a képet és vmiért nem jól mentette el és nem néztem meg mielőtt beraktam

Ahogy volt eredetileg is.
(#) blackdog hozzászólása Feb 25, 2011 /

Egy kis érdekesség.

Tesztelgetem a tápegységem. Volt benne 100 µF / 25V elkó.
Épp ücsörgök, elmélkedem, hogy miért esik a kimeneti feszültségem teljes terhelésen 700 mV -ot. Ekkor nem volt terhelés alatt a táp és 10V kimeneti feszre volt állítva.
Egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy elkezd zuhanni a kimeneti feszültség majd vaskos füst jön és abban a pillanatban egy akkora durranás mintha petárda lett volna. Úgy megijedtem, hogy még most sem normális a pulzusom.

Én sem tudom, hogy mi történt. Kicseréltem a kondit egy másikra és most minden ok. :gumicsirke:

Úgy rakom, de kicsúszik, mivel ugye úgy kell, hogy a fehér műanyag ami a végén van, ott felűről kell belenyomni, ha szétszedem...

Nem olyan bonyolult szerkezet az. Alul van a csőre utána a rugó, aztán jön a tüskével a dugattyú, végül a nyomógomb.

Nekem egy ilyen van, és egyszerűen az a vacak vas kicsúszik Bővebben: Link
(#) kadarist válasza janikukac hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

Próbáld ki az ónszívó harisnyát. Egy más világot fedezel fel vele.

Mindegyik ilyen. Melyik vas csúszik ki?
(#) zolika60 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

Szerintem túl drága neki.
(#) blackdog válasza janikukac hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

Nekem is volt ilyen ónszippantóm. Hamar kivágtam a kukába. Vettem egy másikat ami 3x ennyi, de használható.
Viszont az ón elszívó harisnyának párja nincs.
Higgy kadarist-nek, ha nekem nem is!
(#) kadarist válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

500 forintnak megfelelő fizetőeszköz drága? Bővebben: Link
(#) zolika60 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 25, 2011 /

Nem tudhatod, hogy kinek mi drága. Egyébként az olcsó ónszippantó is kéne hogy működjön.
Következő: »»   1210 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem