Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítás
 
Témaindító: kand, idő: Nov 13, 2005
Lapozás: OK   62 / 200
(#) philips100 válasza Iszkakof István hozzászólására (») Feb 23, 2011 / 1
 
Szia!

A 11. oldalt nézd meg.Nem pont olyan,de hátha segít.
üdv
(#) erbe válasza Iszkakof István hozzászólására (») Feb 23, 2011 /
 
Nekem az a gondom, hogy ha a 928287-ben szereplő rajzrészlet ATX táp, akkor a 2 nagytranzisztor, illetve a Q501-502-es páros nem dolgozhat közös T3 trafóra, hanem a StandBy résznek kell 1 külön kistrafó. Q501-nek jó az 5027-es tranzisztor.
Optocsatolót úgy lehet kimérni, hogy a benenő oldalon meghajtod, mint egy LED-et, 1-5 mA-rel, a másik oldalon 5 V után teszel 4,7-10K soros ellenállást és feszültséget mérsz. Ha folyik áram a LED-en, kicsi, ha nem folyik, magas a feszültség a kimeneten. Egy sima fotodiódánál azért több van benne.
(#) Inhouse válasza Iszkakof István hozzászólására (») Feb 23, 2011 / 1
 
Esetleg ez:
elsőre egy arab oldalon találtam

Üdv
Inhouse
(#) Inhouse válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 23, 2011 / 2
 
Van itt még valami...

az átalakított rajz nagyobban

Üdv
Inhouse
(#) szilva válasza erbe hozzászólására (») Feb 23, 2011 /
 
De hisz nem is ugyanarra dolgoznak! A T3 a készenléti táp trafója, az alsó pöttye a 310V-os táp a primer egyik végén, a felette lévő a primer másik vége, amit Q501 kapcsol a primer oldali "GND"-re (R503-on keresztül). Kicsit fura a rajz, de ha megnézed a graetz utáni puffereket, akkor ez látszik. A T2 a nagyáramú kapcsolótranzisztorok meghajtója, amin a meghajtók közös pontja egy menethurkon keresztül (T2 alsó és felső csatlakozási pontjai között) megy a T1 teljesítménytrafó primerére. Ez egy teljesen szokványos elrendezés az ATX tápokban. Amit én hiányolok ebből a rajzból, az a készenléti tápnál egy elkó, bár lehet, hogy csak a jelölésben nem látszik (talán az "1"-es jelű lenne az? tényleg elég nehéz átlátni így a rajzot).
(#) Iszkakof István válasza szilva hozzászólására (») Feb 24, 2011 /
 
Köszönöm a rajzot inhousenak. Ezen tényleg látok és felismerek mindent, ami érdekel.
Az "1"-es jelű, ellenállás. Az elkókat régimódian ábrázoltam. Nekem úgy könnyebb, nem gondoltam rá, hogy sokkal jobb lett volna az a fajta ábrázolás, mint amit most találok a rajzokban. A következők olyanok lesznek.
A kapcsolási rajzot úgy készítettem, hogy először „legyártottam“ a megfelelő számú és típusú alkatrészeket és a helyére vonszoltam. Határozottan emlékszem, hogy a nagy áramú oldalon négy elkó van, a két pufferelkó és két kicsi, olyan 1μF/50 V körüli. Természetesen, megtörténhet hogy volt, csak akitől kaptam a tápot, kiforrasztotta. Küldöm a fényképét a tápnak, kérlek tegyél oda egy pontot, ahol kellene lennie az elkónak, vagy jelöld be a kapcsolási rajzon. Meg nézem a nyákot, nincs – e valami onnan kiforrasztva.
(#) erbe válasza Iszkakof István hozzászólására (») Feb 24, 2011 /
 
Az EE 19C-1-gyel jelzett trafó az a StandBy trafó, amit hiányoltam az előző hozzászólásomban. Ezen gyártja az 5 V-ot a Q501.
(#) erbe válasza szilva hozzászólására (») Feb 24, 2011 /
 
Igazad van, hogy T1 a nagyteljesítményű trafó. Azt hittem, az az áramfigyelő. A fényképen ezt is látni, az a kis ferritgyűrű vastag dróttal a trafók és a hűtőborda között.
(#) Iszkakof István válasza erbe hozzászólására (») Feb 26, 2011 /
 
Kérlek erősítsd meg, hogy a képen bejelölt három IC és két tranzisztor eltávolítható, mert az akkutöltőhöz nincs szükség rájuk. Szeretnék mindent eltávolítani, a tisztábban látás érdekében.
(#) erbe válasza Iszkakof István hozzászólására (») Feb 26, 2011 /
 
Meg kellene nézni a rajzon, mi a szerepük. Az IC 501, gyanítom a 494-es tápját stabilizálja. A többi valószínűleg a Powergood és környéke.
Melyik rajz szerint számozgattál, mert a saját rajzod szerint nem tudtam beazonosítani az alkatrészeket?
(#) Iszkakof István válasza erbe hozzászólására (») Feb 26, 2011 /
 
A saját rajzomon ezek közül egyetlen alkatrész sem szerepel. Csak a nagyfeszültségű oldalt rajzoltam le. A trafók túloldalára nem mentem. A számozást a szerelőlapról olvastam le. a 339 - es IC - hez nem írtam számot mert ő nem három lábú, mit a másik négy, amit megjelöltem, hanem 14. bizonyára alatta van a számozás, mint az ellenállásoknak és a kondenzátoroknak, ami csak akkor látható, ha az alkatrészt kivesszük.
(#) erbe válasza Iszkakof István hozzászólására (») Feb 26, 2011 /
 
A 339-est nyugodtan ki lehet venni. A környékén levő tranzisztorokat valószinűleg. A TL431-eseket alaposabban megnézném (AZ431).
(#) Inhouse válasza Iszkakof István hozzászólására (») Feb 26, 2011 /
 
Nem semmi, egy tápon belül kétféle 431...nem is láttam még ilyen tápban 431-et...

Üdv
Inhouse
(#) Iszkakof István válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 26, 2011 /
 
Azt az akkutöltő kapcsolást szeretném megépíteni, amit feltettél. Abban csak két IC van. Az egyik a 494 – es, a másik az optocsatoló. Minden feleslegest szeretnék kidobni a tápból. A Google-n utánanéztem, állítható feszültségű IC a 431 – es. A kapcsolási rajzon a 494 – nek a 12. lábára megy a tápfeszültség, nincs stabilizálva, csak ahogy a készenléti áramkör előállítja. Miért ne dobnánk ki a 431 - eket?
(#) Inhouse válasza Iszkakof István hozzászólására (») Feb 27, 2011 /
 
Hopp, milyen akkutöltő kapcsolást raktam fel? Most ez nem ugrik be...

Üdv
Inhouse
(#) Iszkakof István válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 27, 2011 /
 
Pontosan 12 hozzászólással visszább. A link címe „átalakított rajz nagyban“, aminek nagyon örültem. Nem tudhatom, tévedésből, vagy szándékosan, de azt a rajzot tetted fel, amelyikre éppen szükségem van. A készenléti egységben van javítanivalóm, de a többi rajzanak nem volt olvasható az alkatrészek jellemzői. Az a humoros, hogy a fórumon, főleg az átalakítatlan PC táp rajzokban a készenléti egységében egy tranzisztor van, míg az átalakított rajzban már kettő. Egy C945 – ös, és a nagy meghajtó.
A bontást a következő képpen tervezem. Először kiszedek minden alkatrészt, a plusz és mínusz 3,3 5 és 12 voltos részről, ami a dupla diódák után van. Kiemelem a 339 – et és a másik négy félvezetőt. Miután ezzel kész vagyok jöhet egy újabb rajzolás és eldöntöm, mi megy még és mi marad, esetleg mi lesz kicserélve.
(#) Inhouse válasza Iszkakof István hozzászólására (») Márc 1, 2011 /
 
Ja azt csak szemre kerestem olyat, mint a te rajzod volt...persze a tineye.com segített.
Én is csinálom még a 24V/3A-est...kevés időm van rá. Az én dolgom egyszerűbb, AT-st alakítok át, de még így is molyolok vele eleget... Elcsodálkoztam, hogy a 494 mellett még van 5 tranzisztor, most majd ezeket aprítom... A trafó szekundere már át van alakítva.

Üdv
Inhouse
(#) Inhouse válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 3, 2011 /
 
Na, kész lett, feleslegesen aggódtam rajta ennyit. Legközelebb, ki kell termelni a szekunder felőli alkatrészek 90%-át és kész.
Persze trafó 5V-os práhuzamos tekercseinek a szétszedése és sorba kötése kellett hozzá. Meg a fesz figyelést át kellett alakítani (1 ellenállás csere). Kellett a megemelt feszültséghez kondi, itt spóroltam, 4db 16V-ost kapott, soros-soros/párhuzamos kapcsolásban.
Sajnos csak viszonylag vékony vezetéket találtam olyan adapterdugóval, ami kellett, de jó lett, működik. Holnap kap egy éles tesztet, kb. 8óra...
A venti 12V-ján is egyszerűsítettem, kapott egy nagy soros ellenállást, kb. 9V-ot kap, elég.

Üdv
Inhouse
(#) Bártfai Ferenc hozzászólása Márc 3, 2011 /
 
Sziasztok! én is szeretnék 1 pc tápot átalakítani 12v akkutöltővé. 12v-on 5a kellene max tudnia viszont ha az áramerősség szabályozható lenne az még jobb volna. Hogyan kezdjek hozzá?
(#) Inhouse válasza Bártfai Ferenc hozzászólására (») Márc 3, 2011 /
 
Biztos, hogy az áramerősséget akarod szabályozni?
Ennek a topicnak a nagy része a 12V-os átalakításról szól, de van egy topic pont ezzel a címmel is...
Így kezdj hozzá:
- Olvasd végig ezt a 2 topicot és nézegesd a rajzokat
- Szerezz egy tápot, egyszerűbb ha működőképes és AT-s

Üdv
Inhouse
(#) dudzsi válasza Bártfai Ferenc hozzászólására (») Márc 3, 2011 /
 
Akkutöltö 12voltos akuhoz topikba van ilyen kapcsolás. Én is csináltam már ilyet.
(#) Bártfai Ferenc válasza dudzsi hozzászólására (») Márc 3, 2011 /
 
Ott én is tettem fel 1-2 rajzot... de most a méretet és a súlyt szeretném csökkenteni a kapcsolóüzemű táppal. ami ott van az egy kiegészítő panel a táphoz.. én tápon belül oldanám meg a szabályozást ha lehet. meg így alkatrész takarékosabb is szerintem.
(#) Inhouse válasza Bártfai Ferenc hozzászólására (») Márc 3, 2011 /
 
Nem válaszoltál a kérdésekre, de nem baj...
Szerintem a legegyszerűbb és legbiztosabb, és persze egész jó is, ha fogsz egy PC tápot átalakítod, hogy fix 14,4V-ot adjon. Sorba kötsz vele egy 12V-os 20-50W-os izzót és kész. Nem fog túltölteni, rövidzárbiztos, egyszerű...

Üdv
Inhouse
(#) Bártfai Ferenc válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 3, 2011 /
 
Igen az áramerősséget szeretném szabályozni! Bocsi
(#) Bártfai Ferenc válasza Bártfai Ferenc hozzászólására (») Márc 3, 2011 /
 
Egy Potméterrel mégiscsak jobb lenne
(#) Inhouse válasza Bártfai Ferenc hozzászólására (») Márc 7, 2011 /
 
Felesleges túlbonyolítani. Áramkorlátot akarsz, vagy áramgenerátort? Nem biztos, hogy jó az akkunak, az állandó árammal töltés. Ha nem is árt, de feleslegesnek tűnik...
Az izzós megoldásnál raksz 2db 25W-ost párhuzamosan és kapcsolhatóvá teszed az egyiket...lassú és "gyorstöltés"...

Üdv
Inhouse
(#) SmithWebster hozzászólása Márc 11, 2011 /
 
Sziasztok!

Az a helyzet, hogy most foglalkozok először pc táp átalakításával. Van egy 250W-os ATX-es (ATSi márkájú) tápom. DBL494-es ic van benne.

Olvasgattam a fórumot és belefogtam a Sendi féle tápátalakításba. Trafó át lett kötözve, elméletileg az ic lábak is át lettek kötözve (bár szerintem itt lesz a hiba).

A következő a problémám. Bekapcsolom, minden oké, de csak 16 Volt jön ki rajta, lefelé tudom szabályozni, de több nem megy. Ezért gyanakszom arra, hogy a védelmet valahogy nem szedtem ki. De a 4-es láb a földre van kötve. Ugye 5 voltos ág nincs.

15-14-13-as láb gyárilag össze van kötve, ezt nem bántottam. 16-ost egy kábellel lekötöttem a gndre (első menetben a 16-ost meg 15-öst forrasztottam össze és átvágtam a gndre menő fóliát, de így se volt. Variáltam a kettes lábat is, de nem lett eredménye.

Mi a véleményetek, miért nem megy feljebb 16 v-nál? Ha kell adok fényképet is, igazából nekem 24-26 volt kellene.

Előre is köszönöm a segítségeteket!
(#) SmithWebster hozzászólása Márc 11, 2011 /
 
Berakom ide a képeket, remélem így könnyebb lesz a dolog...
(#) SmithWebster hozzászólása Márc 13, 2011 /
 
Még egy információ a tápról... Szinte már mindent kiszedtem amiről úgy gondoltam, hogy nem feltétlen kell, és még mindig csak 16 volt a maximum. Valaki ötlet?
(#) Iszkakof István válasza SmithWebster hozzászólására (») Márc 14, 2011 /
 
Csak egy kérdés.
Graetz híddal egyenirányítottál, vagy dupla diódával?
Következő: »»   62 / 200
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem