Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp átalakítás
Szia!
A 11. oldalt nézd meg.Nem pont olyan,de hátha segít. üdv
Nekem az a gondom, hogy ha a 928287-ben szereplő rajzrészlet ATX táp, akkor a 2 nagytranzisztor, illetve a Q501-502-es páros nem dolgozhat közös T3 trafóra, hanem a StandBy résznek kell 1 külön kistrafó. Q501-nek jó az 5027-es tranzisztor.
Optocsatolót úgy lehet kimérni, hogy a benenő oldalon meghajtod, mint egy LED-et, 1-5 mA-rel, a másik oldalon 5 V után teszel 4,7-10K soros ellenállást és feszültséget mérsz. Ha folyik áram a LED-en, kicsi, ha nem folyik, magas a feszültség a kimeneten. Egy sima fotodiódánál azért több van benne.
De hisz nem is ugyanarra dolgoznak! A T3 a készenléti táp trafója, az alsó pöttye a 310V-os táp a primer egyik végén, a felette lévő a primer másik vége, amit Q501 kapcsol a primer oldali "GND"-re (R503-on keresztül). Kicsit fura a rajz, de ha megnézed a graetz utáni puffereket, akkor ez látszik. A T2 a nagyáramú kapcsolótranzisztorok meghajtója, amin a meghajtók közös pontja egy menethurkon keresztül (T2 alsó és felső csatlakozási pontjai között) megy a T1 teljesítménytrafó primerére. Ez egy teljesen szokványos elrendezés az ATX tápokban. Amit én hiányolok ebből a rajzból, az a készenléti tápnál egy elkó, bár lehet, hogy csak a jelölésben nem látszik (talán az "1"-es jelű lenne az? tényleg elég nehéz átlátni így a rajzot).
Köszönöm a rajzot inhousenak. Ezen tényleg látok és felismerek mindent, ami érdekel.
Az "1"-es jelű, ellenállás. Az elkókat régimódian ábrázoltam. Nekem úgy könnyebb, nem gondoltam rá, hogy sokkal jobb lett volna az a fajta ábrázolás, mint amit most találok a rajzokban. A következők olyanok lesznek. A kapcsolási rajzot úgy készítettem, hogy először „legyártottam“ a megfelelő számú és típusú alkatrészeket és a helyére vonszoltam. Határozottan emlékszem, hogy a nagy áramú oldalon négy elkó van, a két pufferelkó és két kicsi, olyan 1μF/50 V körüli. Természetesen, megtörténhet hogy volt, csak akitől kaptam a tápot, kiforrasztotta. Küldöm a fényképét a tápnak, kérlek tegyél oda egy pontot, ahol kellene lennie az elkónak, vagy jelöld be a kapcsolási rajzon. Meg nézem a nyákot, nincs – e valami onnan kiforrasztva.
Az EE 19C-1-gyel jelzett trafó az a StandBy trafó, amit hiányoltam az előző hozzászólásomban. Ezen gyártja az 5 V-ot a Q501.
Igazad van, hogy T1 a nagyteljesítményű trafó. Azt hittem, az az áramfigyelő. A fényképen ezt is látni, az a kis ferritgyűrű vastag dróttal a trafók és a hűtőborda között.
Kérlek erősítsd meg, hogy a képen bejelölt három IC és két tranzisztor eltávolítható, mert az akkutöltőhöz nincs szükség rájuk. Szeretnék mindent eltávolítani, a tisztábban látás érdekében.
Meg kellene nézni a rajzon, mi a szerepük. Az IC 501, gyanítom a 494-es tápját stabilizálja. A többi valószínűleg a Powergood és környéke.
Melyik rajz szerint számozgattál, mert a saját rajzod szerint nem tudtam beazonosítani az alkatrészeket?
A saját rajzomon ezek közül egyetlen alkatrész sem szerepel. Csak a nagyfeszültségű oldalt rajzoltam le. A trafók túloldalára nem mentem. A számozást a szerelőlapról olvastam le. a 339 - es IC - hez nem írtam számot mert ő nem három lábú, mit a másik négy, amit megjelöltem, hanem 14. bizonyára alatta van a számozás, mint az ellenállásoknak és a kondenzátoroknak, ami csak akkor látható, ha az alkatrészt kivesszük.
A 339-est nyugodtan ki lehet venni. A környékén levő tranzisztorokat valószinűleg. A TL431-eseket alaposabban megnézném (AZ431).
Nem semmi, egy tápon belül kétféle 431...nem is láttam még ilyen tápban 431-et...
Üdv Inhouse
Azt az akkutöltő kapcsolást szeretném megépíteni, amit feltettél. Abban csak két IC van. Az egyik a 494 – es, a másik az optocsatoló. Minden feleslegest szeretnék kidobni a tápból. A Google-n utánanéztem, állítható feszültségű IC a 431 – es. A kapcsolási rajzon a 494 – nek a 12. lábára megy a tápfeszültség, nincs stabilizálva, csak ahogy a készenléti áramkör előállítja. Miért ne dobnánk ki a 431 - eket?
Hopp, milyen akkutöltő kapcsolást raktam fel? Most ez nem ugrik be...
Üdv Inhouse
Pontosan 12 hozzászólással visszább. A link címe „átalakított rajz nagyban“, aminek nagyon örültem. Nem tudhatom, tévedésből, vagy szándékosan, de azt a rajzot tetted fel, amelyikre éppen szükségem van. A készenléti egységben van javítanivalóm, de a többi rajzanak nem volt olvasható az alkatrészek jellemzői. Az a humoros, hogy a fórumon, főleg az átalakítatlan PC táp rajzokban a készenléti egységében egy tranzisztor van, míg az átalakított rajzban már kettő. Egy C945 – ös, és a nagy meghajtó.
A bontást a következő képpen tervezem. Először kiszedek minden alkatrészt, a plusz és mínusz 3,3 5 és 12 voltos részről, ami a dupla diódák után van. Kiemelem a 339 – et és a másik négy félvezetőt. Miután ezzel kész vagyok jöhet egy újabb rajzolás és eldöntöm, mi megy még és mi marad, esetleg mi lesz kicserélve.
Ja azt csak szemre kerestem olyat, mint a te rajzod volt...persze a tineye.com segített.
Én is csinálom még a 24V/3A-est...kevés időm van rá. Az én dolgom egyszerűbb, AT-st alakítok át, de még így is molyolok vele eleget... Elcsodálkoztam, hogy a 494 mellett még van 5 tranzisztor, most majd ezeket aprítom... A trafó szekundere már át van alakítva. Üdv Inhouse
Na, kész lett, feleslegesen aggódtam rajta ennyit. Legközelebb, ki kell termelni a szekunder felőli alkatrészek 90%-át és kész.
Persze trafó 5V-os práhuzamos tekercseinek a szétszedése és sorba kötése kellett hozzá. Meg a fesz figyelést át kellett alakítani (1 ellenállás csere). Kellett a megemelt feszültséghez kondi, itt spóroltam, 4db 16V-ost kapott, soros-soros/párhuzamos kapcsolásban. Sajnos csak viszonylag vékony vezetéket találtam olyan adapterdugóval, ami kellett, de jó lett, működik. Holnap kap egy éles tesztet, kb. 8óra... A venti 12V-ján is egyszerűsítettem, kapott egy nagy soros ellenállást, kb. 9V-ot kap, elég. Üdv Inhouse
Sziasztok! én is szeretnék 1 pc tápot átalakítani 12v akkutöltővé. 12v-on 5a kellene max tudnia viszont ha az áramerősség szabályozható lenne az még jobb volna. Hogyan kezdjek hozzá?
Biztos, hogy az áramerősséget akarod szabályozni?
Ennek a topicnak a nagy része a 12V-os átalakításról szól, de van egy topic pont ezzel a címmel is... Így kezdj hozzá: - Olvasd végig ezt a 2 topicot és nézegesd a rajzokat - Szerezz egy tápot, egyszerűbb ha működőképes és AT-s Üdv Inhouse
Akkutöltö 12voltos akuhoz topikba van ilyen kapcsolás. Én is csináltam már ilyet.
Ott én is tettem fel 1-2 rajzot... de most a méretet és a súlyt szeretném csökkenteni a kapcsolóüzemű táppal. ami ott van az egy kiegészítő panel a táphoz.. én tápon belül oldanám meg a szabályozást ha lehet. meg így alkatrész takarékosabb is szerintem.
Nem válaszoltál a kérdésekre, de nem baj...
Szerintem a legegyszerűbb és legbiztosabb, és persze egész jó is, ha fogsz egy PC tápot átalakítod, hogy fix 14,4V-ot adjon. Sorba kötsz vele egy 12V-os 20-50W-os izzót és kész. Nem fog túltölteni, rövidzárbiztos, egyszerű... Üdv Inhouse
Igen az áramerősséget szeretném szabályozni! Bocsi
Egy Potméterrel mégiscsak jobb lenne
Felesleges túlbonyolítani. Áramkorlátot akarsz, vagy áramgenerátort? Nem biztos, hogy jó az akkunak, az állandó árammal töltés. Ha nem is árt, de feleslegesnek tűnik...
Az izzós megoldásnál raksz 2db 25W-ost párhuzamosan és kapcsolhatóvá teszed az egyiket...lassú és "gyorstöltés"... Üdv Inhouse
Sziasztok!
Az a helyzet, hogy most foglalkozok először pc táp átalakításával. Van egy 250W-os ATX-es (ATSi márkájú) tápom. DBL494-es ic van benne. Olvasgattam a fórumot és belefogtam a Sendi féle tápátalakításba. Trafó át lett kötözve, elméletileg az ic lábak is át lettek kötözve (bár szerintem itt lesz a hiba). A következő a problémám. Bekapcsolom, minden oké, de csak 16 Volt jön ki rajta, lefelé tudom szabályozni, de több nem megy. Ezért gyanakszom arra, hogy a védelmet valahogy nem szedtem ki. De a 4-es láb a földre van kötve. Ugye 5 voltos ág nincs. 15-14-13-as láb gyárilag össze van kötve, ezt nem bántottam. 16-ost egy kábellel lekötöttem a gndre (első menetben a 16-ost meg 15-öst forrasztottam össze és átvágtam a gndre menő fóliát, de így se volt. Variáltam a kettes lábat is, de nem lett eredménye. Mi a véleményetek, miért nem megy feljebb 16 v-nál? Ha kell adok fényképet is, igazából nekem 24-26 volt kellene. Előre is köszönöm a segítségeteket!
Berakom ide a képeket, remélem így könnyebb lesz a dolog...
Még egy információ a tápról... Szinte már mindent kiszedtem amiről úgy gondoltam, hogy nem feltétlen kell, és még mindig csak 16 volt a maximum. Valaki ötlet?
Csak egy kérdés.
Graetz híddal egyenirányítottál, vagy dupla diódával? |
Bejelentkezés
Hirdetés |