Fórum témák
» Több friss téma |
Értem, köszönöm. Viszont tanulmányozva a mintaprogramokat, LM75-el sima ügy a tizedes mérés, jól látom?
Idézet: iIgen Jol latod hogy nem jo: 9 biten kuldi ki a jelet, es a felbontasa 1/2 C. Meg egy kis problemaja van : 10-20 centin belul kell elhelyezni a procitol. Mivel soros vonalon kommunikal, ezert igen erzekeny a zavarokra. Alapbol elvesz ket labat. Amellett meg a SW is nyugosebb mivel I2C protokollt kell hasznalni. Az analog erzekeloknel 10 mV/C az erzekenyseg. 2.56 volt referencia feszultsegnel a 10 bites AD pontosan 1/4 C felbontast tud adni. Ennel jobbra sehogyan sem lehet megcsinalni, mert az erzekelok pontossaga is 0.5 C. Amugy sem ertem sohasem, mire kellhet 25 fokon 0,1 C felbontas. Mert a hidegerzet, a melegerzet az nem ilyen pontossagon mulik. Az atlagos szobatermosztatok pl 2-3 fok pontossaggal szabalyoznak, es ez maximalisan elegendo. Sot ennel pontosabb szabalyzas mar nem is jo a kazannak. „LM75-el sima ügy a tizedes mérés, jól látom?”
Szerintem is elég a durvább felbontás, a tized fokos felbontáshoz hőelemet kell már használni, Pl. FeCuNi...
A hőérzetet még nagyban befolyásolja a levegő páratartalma. Kimutatások szerint, 40-65% rel. páratartalom tartományban a hőérzet akár 2-2,5C-kal is csökkenhet ha alacsony az érték. Ezt a hőmérő nyílván nem fogja észrevenni, csak érdekességképpen jegyeztem meg.
Szevasz. A saját karakterek használatával lenne egy kérdésem. Miért kell használni az R/W lábat is?
Nem nagyon fontos hasznalni. Ezt a hanshaking modszert ki lehet valtani egy kis idozito rutinnal. Masik problema meg ezzel, hogyha a LCD valami miatt nem kommunikal a PIC-el leall a program, mert varja a "Busy" jelet, ami soha sem fog megerkezni.
Az a példa anit feltettem, lehetséges, hogy nem egy kiforrott megoldás és minden környezetben nem állja meg a helyét a Parsicban.
Akkor nekem gyorsan kellett egy helyre, összedobtam, ott működött, megosztottam veletek is...ennyi. Ha hiányosságai vannak, elnézést kérek a kellemetlenségekért ezzel kapcsolatban. Ha lesz időm egy kicsit jobban átnézem és módosítok rajta, de ha ráér valaki, Ő is megteheti addig...
Két parancs használja az R/W láb write módját a HD44780 kompatibilis kiejlzőknél:
1. le tudod lekérdezni a kijelző foglaltságát és címszámlálóját 2. adatot olvashatsz a CG- (karakter generátor) vagy a DD-RAM-ból (kijelző memória). Elkerülheted a foglaltság bit használatát, ha időzítéssel többet vársz a kijelzőre, mint az adatlapban specifikált időtartam (pl: Display Clear parancshoz kell maximum 1 ms, Te vársz hármat, az elég lesz). Ha nem adsz elég időt a kijelzőnek a parancs végrehajtására, akkor nem ezt fogja tenni, amit Te vársz tőle. Lásd inicializálás, ahol fontos a parancsok sorrendje. Részletek: http://www.elektroncso.hu/cikkek/vfdlcd.php és HD44780 adatlap.
Én nem értek a módosításához, nincs is rá szükségem mivel működik. Csak azért kérdeztem hogy miért kell használni az R/W lábat, ha én nem használom, és mégis megy.
Sziasztok!
Ismét a segítségetekre lenne szükségem. Most már müködik nálam is a Parsicos convertálás Proteusban is. Jó lenne ha valaki rá tudna nézni hogy így a valóságban müködne-e, és nem rontottam-e el valamit. Illetve azt szeretném ehhez kapcsolodóan kérdezni tőletek, hogy a kvarc-nak kell-e feszt adni. És az utolsó kérdésem az lenne, hogy a multiplexelést ti hogyan oldanátok meg, mert én amit eddig kiprobáltam, az "megbolondult" Proteusban. Segítségeiteket előre is köszönöm! Üdv.: Dávid
sziasztok
a kerdesem az lenne hogy probalt mar e valaki egy digitalis potmerter adatait megertettni a parsic-kal?!?!nekem sehogy sem jon ossze! egy szamlalot kellene tekerjen fel le de sehogy sem jon ossze a dolog!!jol jonne valami otlet ! koszi
A sima poti nem lenne jó? Azzal nekem simán működik.
Valami ilyen számláló részlettel próbálnám .
Sziasztok!
A 16F876A-hoz és a 16F877A-hoz hol találok olyan panelt, amit PicKit2-höz lehet csatlakoztatni?
Például itt http://www.mickey5.fw.hu/
Hali
A konyvtaramban, a PIC/demo alkonyvtarban talalsz a PK2-hoz egeto foglalatot, ami univerzalis, a 8 labastol a 40 labasig minden DIL tokost eget. Talalsz meg probapanelokat is, valamint konyveket, mintapeldakat a PIC-ekrol.
Sziasztok! Olyan kérdésem lenne, hogy a progiban van egy olyan PIC, hogy 16C57C aminek az újabb változata a 16F57. Azt néztem, hogy lábakban megegyezik a két PIC. Tehát ha én írok egy progit a 16C57C-re akkor Annak fordítás előtt ha átírom az asm fájlban a PIC típust, és úgy fordítom le akkor az működik úgy? Vagy ennél azért bonyolultabb? A csatolt kép 14, 16. sorára gondoltam az átírásnál!
Előre is köszönöm a válaszokat!
Kaqkk és vilmosd segítsége is rendkívül hasznos számomra, köszönet érte!
Hali. a TR1 timert lehet úgy használni, ahogy én csináltam? Egy enkóderrel, ami két nyomógombot helyettesít, tudnám beállítani (fel-le) a ZV1 értékét. Ahány jel jön, annyi az értéke. És ez így működne a valóságban is, ha a ZV1 értéke 1, akkor a kimeneten 1ms-os jel lenne, és ha mondjuk a jel pl 457 lenne, akkor a kimenet is ugyanez lenne?
(ZV1 restartját figyelmen kívül hagyni, az egy előbbi verzióbol ottmaradt.)
Miért nem próbálod ki ? Tegyél a programba még egy lcd-t és próbapanelon meglátod hogyan működik .
OFF: megrendeltem 5x 16F876A, csak nincs raktáron. Azért annyi, mert 3 Azonnal kell, 2 meg tartalék
A Timer-hez... Mi a célod vele? Inkább oldjad meg máshogyan. A kimenet RB.7 akar lenni?
2ms-os felbontással simán tudsz csinálni egy Timerrel és egy számlálóval. Akkor Reset-eled a számlálót, amilyen hosszú impulzus kell. A Timer a ZV1 bemenetére, a számláló reset-je egy RS-t kapcsolgat két kapuval a bemenetén, így az impulzus szimmetrikus lesz. Ha a Qoartz frekit kisebbre írod, "akkor rövidebb" impulzusokat is kapsz. Ezekre is van példa a Topicban. Vagy ez alapján...
Egy olyan kimenetre lenne szükségem, amit 0Hz-től kb 500HZ-ig lehet szabályozni a legkisebb felbontással. Mondjuk ne egyesével nőjön az érték, hanem minél kisebb értékkel. Mondjuk 1hZ, aztán 1,1Hz, aztán 1,2Hz, stb.
A feltett példa az majdnem ezt tudja...
Az "ide kell vezetni a számláló értékét" nevű bemenetre, a 10-es érték az 50Hz-et eredményez. Ha egy számlálót teszel oda és 1-500 ig állítasz be értéket vele, akkor 500Hz és 1Hz közti értékeket fogsz kapni...
Belső oszcillátor esetén elég az osc.int-re állítani, beírni az értéket és kész? Mennyi lehet max? Az alap olyan 4MHz?
Sziasztok.
Ez az első bátortalan hozzászólásom a Parsic-hoz, mert kezdő vagyok. Végigolvastam az egész topikot és próbálgattam is módosítgatni a feltett mintákat több kevesebb sikerrel. Olyan megoldást kerestem, ahol a ledet nem csak villogtatni lehet, de a bekapcsolás és a szünet idejét is külön-külön lehetne állítani/léptetni, valamint LCD-re kiíratva a két időt. Annyira még nem sikerült megtanulni a Parsic használatát, hogy egy ilyent önállóan összerakjak. Ha valaki tudna valami linket ajánlani azt nagyon megköszönném.
Szevasz. Nem hiszem hogy Kezdőnek ajánlatos amit küldök, de nézd át, hátha szerzel belőle hasznos infót. A második oldalon van az időzítő, az első oldalon bal oldalt 3 nyomógomb. Exit, OK, Menü. Két kimenetet kapcsol, a beállított időre, a második kimenetet lehet állítani, hogy a kimenet szaggatva adja-e a jelet vagy nem. (így kérték, így csináltam)
Hű ez tényleg meghaladja a képességeimet. Tulajdonképpen egy aprítékégető vezérléséhez kellene amelyet jelenleg egy Relé: Link vezérel.
Bekapcsolása vagyis az adagolás ideje 0-30 sec. az adagolás szünete 10-120 sec. között mozog. Tehát ha valami ehhez hasonló parsic mintát találnék ami egy LCD-n kijelezve le-fel gombbal állítható egy led ki és bekapcsolásának ideje onnét már talán el tudnék indulni. Az a baj, hogy minden led villogtatónál amit eddig találtam az időzítő állításával csak azonosan változik a két idő. Olyan kellene ahol például hosszú szünet után rövid bekapcsolás állítható külön külön. |
Bejelentkezés
Hirdetés |