Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok! megint neki álltam a hőmérőnek. 2 hőmérő lenne egy kinti, és egy benti. A benti LM75, a kinti LM 35. Az LM75 szépen működik, de az LM35 KB 20-40 fok között ugrál. Műszerrel mérve gyönyörűen mérhető a hőmérséklet. A kábel elég hosszú, de azt gondolom ha azzal lenne baj akkor a műszerrel is rossz lenne. Mi lehet a baj? Mellékletben csatolom a fájlt.
Szia!
A Parsic-os programot tedd fel légyszíves(.PIC), abból több kiderül. A fórum elején volt róla szó mely verziók működnek jól együtt. Nálam a PARSIC 3.5.6.14 és az MPASMWIN 5.35 (MPLAB 8.46) dolgozik együtt, eddig hiba nélkül. Amiket eddig olvastam, hogy nem szerencsés más szimulátorban próbálni a Parsic által generált file-t. Eddig nekem ami ment a saját szimulátorban az ment a valóságban megépítve is. Még csak kevés áramkörön teszteltem de én is csak nemrég kezdtem a PIC-ológiát ![]() Üdv: Gábor
Köszi! Elnéztem a feltöltött fájlokat. Nem az .ASM-et akartam felrakni hanem a .PIC-et.
![]() Nekem is a 3.5.6.14 van meg, de az MPASMWIN újabb, meg az MPLAB-om is. Azért gondoltam hogy megnézem Proteusban is hogy müködik-e, mert akkor biztos lennék benne hogy a valóságban is fog működni. Üdv.: Dávid
Szia!
Nem vagyok szakértő, de A PIC beállításait megtetted-e? Ami átjött abban 8 MHz-es kristály van 16C67 es IC. A watch-dog-ra van -e szükséged? Üdv: Gábor
Hali
Faragtam egy 24 LED-es kijelzot. Ez 3 'HC595 segitsegevel 3 lab felhasznalasaval tud vezerelni 24 lampat. (relet, barmit). A bovites csak a 595 szamanak novelesevel tortenik a felhasznalt kivezetesek ugyanazok maradnak. A mukodtetese az adatlapban megtalalhato, de ugy nagyjabol igy nez ki: a soros bemenetet (SER) beallitod a 24. lampa ertekere, majd a clock (SCK) bemeneten csinalsz egy "0-1-0" billentest. Most jon a 23. lampa allapota, majd clock.... egeszen amig a 1. lampa erteket is be nem irtad. Utana a RCK bemeneten csinalsz egy "0-1-0" orajelet, aminek a hatasara a shift regiszter tartalmat atirja a kimeneti regiszterbe, es ahol "1" szintet irtal be ott kigyullad a lampa, ahol "0" szintet, ott sotet marad. A 'HC595 kimenete max 25 mA terhelest bir el, tehat nyugodtan hasznalhatsz lampankent 10-15 mA-t. Amikor lesz alkatreszed rakd ossze ezt a kapcsolast, majd kesobb faragok hozza valami egyszeru kodot a kiprobalashoz. (ASM-ben)
dsn-em nincs.
Gábor: Elvileg beállítottam a PIC beállításait. Amiket leírtál én úgy gondoltam. A watchdog nem lenne rossz ha működne, de nélküle is eltudom képzelni a dolgot. Szerinted ne legyen?
Nem hinném, hogy a program egyéb részei zavarják...
Tegyél próbát. Próbáld ki 1-2 cm-es vezetékkel, ha így jó, akkor nem kedveli a hosszú "madzagot". esetleg néhány nF kondit párhuzamosan a test felé forrassz rá. Próbáld ki önmagát csak egy modul kijelzővel. Aztán 4-db mérés eredményét add össze és osszd el 4-el (átlagolás) és egy Mx modult közbeiktatva One-shot-tal átírás, -ez is egy próbát megér...
Nagyon köszönöm a segítséged!
![]() Mit "kalapáltál" rajta hogy működik? Mert nem akarok mégegyszer ilyen problémával szembesülni. Az oka a nem megfelelő Parsic konverter? Vagy a PIC nem volt okés amit választottam hozzá?
Úgy van megoldva, hogy egy riasztós kábel végére van forrasztva az érzékelő, a tápra tettem egy 100nFos kondit, és a kimenetre egy 1K+100nF kondit sorba Vilmosd leírása alapján, de ettől sem javult meg. A kábel kB 5m és táp felőli végén be van kötve az árnyékolás is. A panelen 10Kval húzom testre az ic kimenetét, és most írás közben tettem arra is egy 100nFos kondit, és így jelentősen javult a helyzet. Most csak 1 fokot ugrál. Igaz ki tettem a szenzort és 2-3 között ugrál. Viszont műszerrel mérve 0,008mV ot mértem szóval.............
Ok. Semmi gond. Jelzem én is csak nemrég kezdtem a programmal való ismerkedést. Szerintem ha így feltöltöd a PIC-re működni fog, kollégám is szeretne egy BCD, vagy bináris órát.
A dsn-t én sem értem de majd biztos kapunk választ... Üdv: Gábor
Be hoztam a szenzort, felment kB 220mVra és ott 19-22 fok között ugrált az LCD szóval tanácstalan vagyok.
Köszönöm!
A proteussal még nem dolgoztam. Üdv: Gábor
Nekem MCP9700 van rajta, ez volt a gondom és jó lett Vilmosd leírása alapján. 6m hosszon három natur vezeték megy, semmi árnyékolás, és nem ugrál, csak, ha pont a hőmérséklet határon van.
A jeladónál a nyakán a +5V és a GND lábra be van kötve egy 100nf kondi(lencse).(Egyik láb +5re másik láb GND-re) Ugyan ilyen van a bemeneten. Egyik láb a bemeneten a másik láb a testen(GND). A pic VSS és a VDD lábai össze vannak kötve egy 100nf (63V-os) kocka kondival(Egyik láb VSS másik VDD). Nálam a 877esen két VDD és VSS van így mind a két oldal be van kötve és van rajtuk kondi. Stabilan jelez, és mér, mind a dcsabi parsic-os, mind a saját flowcode-os programommal. 1 szer teszteltem kocsiban ahol a gyújtás kábelek mellett ment el a 3 szál vezeték és akkor is jól mért.
Nekem csak próba panelen van össze rakva. Tanácstalan vagyok mi okozza a gondot. 255 mV ot mérek műszerrel, és 23-24-25V között ugrál. Emellett az LM75 stabilan 25,5 fokot mutat.
Na itt egy mintapelda ASM-ben. Harom szamlalalo tartalmat irja ki a 24 LED-re. A ket nyomogombbal tudod fel-le leptetni a szamlalokat, es a LED soron binaris formaban fogod latni a szamlalok tartalmat. A PIC osszesen 3 labat hasznal a kiirashoz, es 2 lab a szamlalok leptetese. Termeszetesen az ASM listaban at lehet irni a labakat.
Hali
MCP9700A kivul belul. Ez mukodik -40-tol +125 fokig, a LM csak pozitivba mer. Ja es az ara sokkal olcsobb.
Hali!
Hát nekem azért ezekre esett a választásom, mert ezek voltak itthon. Ki fogom próbálni az LM75öt vezetékkel és ha megy akkor az lesz minkét érzékelőm, mert sajna nem akar összejönni az analóg kB 5 méter kábellel sehogyan sem.
MCP9700 ra tippelek én is.
A LM35 el bajom volt, nem mért jól, de a 9700al azonnal jól mért és minuszba is mér pontosan... Nem kell okoskodni a bekötésnél, hogy minuszba hogyan, és mekkora ellenállásokat tegyél, hogy pontos is legyen. Sima három láb, és 100Nf zavarszűrő lencse kondenzátorok. Pár lappal arrébb vilmosd javasolta, pár hsz.-el arrébb meg leírtam én hogyan csináltam.
Nekem is csak próba panelon van össze forrasztgatva. Ráadásul a vezetékezések, hidak, sem rövidek rajta, szóval zavarjeleket mindenhonnan össze szed.
De lent leírtak alapján jól mér nekem is, jól kell mérnie nálad is. Amúgy a 9700nál 255mV van akkor az (-24.5c) -24c - -25c között lépked, ha INT a változó típusa.
Üdv! Azt hagy kérdezzem meg, hogy hol lehet beszerezni MCP9700as IC-t? Néztem a HQ-ban is, és a HE-ban is de nincs.
Csak azt nem értem, hogy műszerrel mérve mért tökéletes az eredmény.
Chpcad. Kb 70ft+IFA.
Köszi! Akkor berendelek belőle néhányat.
Idézet: „mert sajna nem akar összejönni az analóg kB 5 méter kábellel sehogyan sem.” Mások szerint pedig MCP9700A a legegyszerűbb. És ha jól értem az is analóg. 9700 jelének feldolgozása parsicban mennyire bonyolult? Valaki tudna mutatni egy példa progit?
Itt van...
Ezt már feltettem régebben is, ha jól emlékszem. Ennél jóval egyszerübben is meg lehet oldani, de néhány perc rajzolás és egy kicsit komfortosabb így. A kijelző ne tévesszen meg senkit, akkor ilyen volt kéznél. A Parsicban át kell állíani az LB1 modulban, ha nem ügyanilyent csatlakoztatsz. (Pl.2x16, 4x20...stb)
Szoval egy trukk van ezekkel az erzekelokkel. Nem nagyon szeretik a kapacitiv terhelest, mert begerjednek. En ugy csinaltam mindig, hogy a hosszo kabel eseten, az erzekelonel kozvetlen felteszek a tapra egy 100 nF hidegito kondit (lehetoleg labatlant), es a kimenettel sorba kotok egy 1k ellenallast. 100 meteres vezeteken all a kijelzo, vagy esetleg billeg 1/4 fokot. Ja meg annyit lehet csinalni a kabelen jovo zavarok ellen, hogy az AD bemenete ele 1k/100n alulatereszto szurot kell tenni. Igy biztonsagos, es zavarmentes a feldolgozas. Amikor valaki nagyon preciz akar lenni, meg lehet esetleg SW-ben 8 meres atlagat szamolni, es azt kijelezni.
Köszönöm. Akkor elvileg itt nem kell agyalni a beállítással, hanem a 9700-as érzékelővel meg ezzel a szoftverrel pontos értéket fog mutatni?!
Idézet: „vagy esetleg billeg 1/4 fokot.” Ezzel az érzékelővel is megoldható a tizedes pontosságú hőfok kijelzés, vagy az csak a digitálissal?
Az az 1 per 4 az 1-4, vagy 0,25?
A Pic 16F876A analóg bemenete 10 bit-es felbontást tud. ezzel így nem oldod meg a tized fokos kijezést. Vagy keresel egy olyan procit ami ezt tudja, (12bites felbontás) Parsic nem támogat ilyent. Vagy felerősíted a szenzor jelét úgy, hogy a mérni kivánt tartományban az analóg bemenet 10 bit-en felbontva éppen tudja a 0,1C felbontást. Pl. a -22 - +80 tartományban a jel 0-és 5V közé essen, akkor tud 0,1C felbontást. Viszont nem állítom, hogy stabil lesz. |
Bejelentkezés
Hirdetés |