Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD monitor probléma

Témaindító: Squall, idő: Aug 14, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   33 / 313
(#) bbalazs_ válasza hegylako72 hozzászólására (») Feb 18, 2011 / 1

Eloszor keresd meg a zarlatot kiforrasztott FET-nel, mert biztosan van valami oka, hogy tonkremegy. Talan menetzarlat a trafoban, de nem biztos. A masik oldal jo referencia lehet,mivel altalaban teljesen szimmetrikusak.

A FET ugyanolyan, amit betettel, mint amilyen benne volt -ha nem azonos tipus, akkor a volt, amper lehet magasabb, de a fajtaja (N/P) egyezzen es nem art, ha a be/ki kapcsolasi ido is az vagy rovidebb, kapacitas is lehet kisebb vagy ugyanolyan).

A tobbi fet nem kap rendes feszultseget, ha az egyikuk zarlatba megy, masfelol a vedelmi rendszer sem engedi a tobbit begyujtani. Altalanossagban sajnos mind a negy csonek topon kell lennie, hogy a hattervili mukodjon.
(#) leeheel válasza kadarist hozzászólására (») Feb 18, 2011 /

köszi a gyors segitséget.
(#) attila1 hozzászólása Feb 19, 2011 /

Sziasztok!

Most vettem egy használt HP1530-as típusú 15" lcd monitort,hogy mondván jó lesz a műhelybe.Hát az a gondom vele,hogy nehezen kapcsol be.Már néhány kondit kicseréltem,de így csak egy picivel lett jobb a helyzet.A pufferkondin ha nem indul be a gép 293V körül van,ha sikerül beindulni akkor 288V körüli a feszültség.
Az opton a szekunder oldalon 11-12V van a lábain,ha elindul.Ha nem indul,kb.1V -tal kevesebb van a lábain.Valaki ismeri esetleg ezt a típust?
Köszönöm előre is!
Képeket is teszek fel a tápról délután.
(#) attila1 válasza attila1 hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

Néhány kép a tápegységről a hpmonitorhoz.
Még annyit figyeltem meg,hogy 5V sehol sem található,3.2 az van a 1387-es képen a 9,10 kivezetésen.
12.6V viszont van a 8-as kivezetésen.Ellenállásokat az összeset kiforrasztottam,mind érték szerint van.
Ha beindul,akkor sem találok 5V-ot rajta,de látni lehet a stby leden,hogy nem stabilan világít,hanem mintha ütemesen halványulna-kivilágosodna.Bekapcsoláskor jó a kép is,de 1-2 perc max,és leáll.
Várnám a segítőszándékú ötleteket. Köszönöm!
(#) pipi válasza attila1 hozzászólására (») Feb 20, 2011 /

A 8 lábú tápvezérlő két oldalán lévő elkókat is cserélném, annak ellenére hogy nem púposak, meg megmérném a 450V 82µF kondi kapacát.
Ha megvan a 230VAC akkor szerintem 300V felett kéne lenni rajta
(#) attila1 válasza pipi hozzászólására (») Feb 21, 2011 /

Még új puffert nem vettem,de közben azt megtudtam,hogy nem szükséges 5V neki.Szkóppal is megnéztük,255Hz-et,vagy KHz-et mutatott,és szép négyszögjelnek.Ez akkor is megvolt,ha nem indult be.A 3,2V elegendő szerinte rendszer fesznek.Ő szerinte lehet,hogy a videoprocija nem jó,de akkor nem értem,hogy ha bekapcsol miért megy percekig,és van olyan is,hogy besem lehet kapcsolni.Nem melegszik,nem hideg,éppen hogy csak langyos.Lövésem sincs
(#) pipi válasza attila1 hozzászólására (») Feb 21, 2011 /

nem világos mit/hol mértél, ha egy pufferen szép négyszög van akkor az nem puffer!
a kondikat meg KELL mérni
(#) attila1 válasza pipi hozzászólására (») Feb 21, 2011 /

Nem a pufferen mértük a négyszögjelet,hanem a táppanelről megy egy csatlakozó arra a lapra,amelyiken a vga csati van.Ott a 3,3V-on mértük a négyszögjelet.
Ha a videó proci rossz lenne,akkor vagy terhelné a 3,3V-ot,vagy ha nem,akkor nem vennél el teljesen a tápot,nem?És nem lenne olyan,hogy hol megy néhánypercig,hol nem. A csövek egyformán világítanak,ha beindul,nincs semmi zaja semminek.
(#) bbalazs_ válasza attila1 hozzászólására (») Feb 21, 2011 /

Probalj nehany, szerinted fontos meresi pontot felvenni (jellemzoen lenyeges alkatreszek Vin labait, aztan merd meg oket mikor beindul es merd meg, amikor leall. Talan ad nemi tampontot.
(#) attila1 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Feb 21, 2011 /

Ok.Holnap veszek kondikat,aztán meglátjuk,hogy merre változik a helyzet.
(#) Friedmann hozzászólása Feb 22, 2011 /

Sziasztok!
Benq Q7T3-mal adódott egy kis gondom. Pár perc után (de van, hogy órák után) megszűnik a háttérvilágítása. Már idegbajt kapok tőle. Csövek szarakodhatnak benne? A panel száma 48.L8302.A30. Csövek: próbáltam 15-ös Samuból bele csöveket, azzal is ez volt a helyzet, igaz mivel nem működő monitorban van nem tudom jók e. Egy 19-es FuSi-ra kötve mentek szépen, de gondolom a más méret miatt ez nem sokat jelent. Hogy lehetne ezen a panelon az inverter védelmi szintjét megváltoztatni?

Köszi! Gábor
(#) bbalazs_ válasza Friedmann hozzászólására (») Feb 23, 2011 /

Azt invertere valogatja.
Altalaban van egy visszacsatolas a nagyfesz oldalrol, diodakkal, figyeloellenallas, azt meri az inverter vezerlo IC-je. Ott az ellenallas csokkentesevel (parhuzamosan kotsz egy mondjuk haromszor-negyszer akkorat) tudsz esetleg emelni az aramon. De nem szabad nagyon emelni, mert akkor meg a felvezeto es a trafo olvad el. Nem ekkora aramra terveztek oket, a hutes is kerdeses lehet, foleg majd nyaron. Elkepzelheto, hogy ott matatva egyszercsak beugrik a hatterfeny, de az aramot merni kell (inkabb a primer oldalon tennem), mert amikor kikapcsolod a vedelmet, akkor a maximalis aramra all be a cucc, ez pedig par perc alatt tonkreteszi az elektronikai reszt es a csoveket is oregiti erosen).

Szoval adatlap a vezerlo ic-rol, current sense (CS) lab figyelese.
(#) Friedmann válasza bbalazs_ hozzászólására (») Feb 23, 2011 /

Ebben TL1451A lakik. Néztem az adatlapját és egyéb kapcsolásokat is róla. Jól látom, hogy a 3 és 14 lábakra kerül vissza jel a csövektől?
(#) bbalazs_ válasza Friedmann hozzászólására (») Feb 23, 2011 / 1

Szerintem igen, legalabbis a rajzon a feszoszto ide adja a jelet...
Mivel ez dual, te meg sajnos nem tudod, hogy melyik fele rossz, probalkozni vagy kenytelen, bar csak max ketszer.

Még nem csináltam ilyent, bár LCD monitort már jópárat felélesztettem. Csövet cserélni nem akarok, mert vagy ideér egyben vagy nem, vagy eltöröm vagy nem. A trafótól visszafelé van pár átkötés amin keresztül jut vissza a már említett két lábra a jel. Valamelyik átkötést cseréljem le egy ellenállásra? Működőképes ez az elgondolás? Milyen értékkel érdemes próbálkozni (pl 100 Ohm kezdetnek)?
(#) bbalazs_ válasza Friedmann hozzászólására (») Feb 23, 2011 / 1

Talalsz utana egy smd tranyonak kinezo valami, ami dupla dioda. Utana szokott lenni egy feszoszto. Attol fuggoen, melyik agan megy az aramfigyeles, azt kellene kisebbiteni, hogy ugyanahoz a feszultsegeseshez nagyobb aram tartozzon.
Szerintem szaz Ohm nagyon keves, itt kiloohmokrol lehet szo. Nem duplazni akarod az aramot, hanem mondjuk tiz szazalekkal emelni. Kulonben elfustolod a trafot vagy a felvezetoket.

Köszi! Kettős diófa+2 kondi+1 ellenállat. Hál'istennek mindegyik felületszerelelt cucc... Az ellenállatok 511 Ohm-osak (5110 smd kód)
(#) hegylako72 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

Szia!
Köszönöm segítséged! Ma nekiláttam, most azon írok. Amikor az első FET cserét végeztem, még nem cseréltem ki a púpos kondikat. Gondolom az nyírta ki a a becserélt FET-et. Sajnos a baj nem jár egyedül, most pár perc használat után elmegy a háttérvilágítás, a power led égve marad. Újra bekapcsolás után megint pár perc működés. Pont úgy mint itt pár hozzászólásban. Úgy látom ezt már nem olyan egyszerű megoldani. Lehet, LED háttérvilágításban érdemesebb gondolkodni?
(#) lithium hozzászólása Feb 26, 2011 /

Sziasztok!
Hozzám került egy rossz lcd monitor.(Videoseven L15c)
A főbizti el volt szállva, cseréltem. Mégcsak el sem indul.A táp csatlakoztatáskor a led fel sem villan . Bemenet 12v. A panelen lévő stab ic-k megfelelően működnek (5v 3,3v) feszt leadják.
A vezérlő panelen van egy cn1 csati,(nincs csatlakoztatva sehova) ha ezt összezárom egy felirat jelenik meg a kijelzőn (feléled!!)nincs kábel csatlakoztatva és halványan jelez a led...(szóval a gép megy)a főpanelen is van egy jp2 csati..ennek mi a szerepe? Egy kapcsolási rajz sokat segítene!

Tudnátok segíteni hol keressem a hibát?

előre is köszönöm!
(#) attila1 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Feb 27, 2011 /

Üdv!
Nagy szerencsém volt ezzel a HP1530-as monitorral...
A kondikat kicseréltem,de a pufferen így sem lett 285V DC-nél több,persze ez 216V AC-nél van.
Ha hallgattam volna az ismerősömre,hirtelen felindulásból szerintem földhöz vágtam volna,mondván benyeltem ezt a vaterás vételt,dobhatom a kukába.
Utolsó próbálkozásnak kiszedtem a szalagkábelt,ami összeköti a vezérlőpanelt az LCD panellel,érintkezőket kontakt spray-vel befújtam,és láss csodát,napok óta tökéletesen megy.Gyönyörüen lehet ki-be kapcsolni,minden működik rajta.
Szóval a tanulság,hogy egy vacak kis érintkezési gond is megvezeti az embert.Érdemes időt fordítani ezekre a dolgokra.Köszönöm a tippeket azért!
(#) Daemon09 hozzászólása Márc 1, 2011 /

Sziasztok!

Egy ismerősömnek meghalt a 22"-os AOC monitorja. Mellékeltem egy képet a hibajelenségről. Mi lehet a gondja?

DSCF2708.JPG

(#) bbalazs_ válasza Daemon09 hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Szerintem az LVDS parok kozotti kontakthiba (ez siman javithato) vagy maga a chip nem adja ki agy egyik par jelet, ez valoszinuleg chipcseret jelent es nem egyszeru.
Tehat elsokent kontaktusvizsgalat, a kijelzo es a monitor alaplapja kozotti osszecsavart kis kabelek vagy szalagkabel.
(#) Belorusz32 hozzászólása Márc 1, 2011 /

Sziasztok!
Végigolvastam a fórumot, és azt látom majdnem mindenkinek a kontakthiba a baj! Vettem egy vaterás garatula magamnak. Na mindegy! Bekapcsolom egy darabig megy, aztán eltűnik a kép! Hogy most csak a háttérvilágítás megy el, vagy a kép is, azt nem tom! Kikapcsolom, majd vissza és megint megy egy darabig, aztán sötétség! Tökéletes éles képe van amíg megy. Szeretnék javaslatokat kapni, hogy esetleg hogyan javítsam a cuccot! Köszi
(#) Belorusz32 válasza Belorusz32 hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Nos az előzőkhöz még annyit, hogy egy XEROX XA3-17 700P monitorról van szó. TFT LCD!
Bocs
(#) attila1 válasza Belorusz32 hozzászólására (») Márc 1, 2011 / 1

Szia!
Én is hasonló képpen jártam szintén vaterás hp monitorommal.
Nem bírják az utaztatást,vagy valami...A lényeg,hogy az enyém is bekapcsolt,ment,kikapcsolt.Utána vagy betudtam kapcsolni,vagy nem.Egy ismerősöm,aki nagyon régóta tuti tvszerelő,megmutattam neki,egy darabig kinlódtunk vele,majd abban a tudatban,hogy a videoprocija kuka,abbahagytuk a hibakeresést.Itthon nekiálltam még,és szerencsére csak kontakt hiba volt az lcd-panelen.Szedd szét,és okosabb leszel!.Azt látni lehet,ha a csövek sem világítanak,miután kikapcsol.Nálam például egy vacak szalagkábel volt a ludas...
(#) vgyula válasza Belorusz32 hozzászólására (») Márc 1, 2011 / 1

Szia!
Ennél a típusnál már többnél is a ccfl cső vezetékénél volt hibám. Tegyél rá kívülről csövet és így próbáld.
Üdv.: Gyula
(#) Belorusz32 válasza vgyula hozzászólására (») Márc 2, 2011 /

Rendben köszi megpróbálom majd, ha ez az idióta vaterás válaszol. Igyekszem emberhez méltóan bánni vele, de nem igazán partner a probléma megoldásában. Már szétszedtem egyszer, de nem láttam rajta semmi különöst! Nincs rajta égési nyom, nincs puffatt kondi, meg ilyenek! Ma a kép eltünéséről átváltott sercegő hangra, és ettől a kép is vibrálni kezdett! Ez még az új tünet.
(#) Belorusz32 válasza Belorusz32 hozzászólására (») Márc 2, 2011 /

Sziasztok!
Kiderült a hiba! Az egyik fénycső eltörött. Ez okozta a vibráló képernyőt, és a sercegő hangot! Most már csak az a kérdés, hogy honnan szerezzek be ilyen fénycsövet! Ha valaki tud címet telefonszámot, az írja meg légyszi!
Köszi srácok!
(#) zolika60 válasza Belorusz32 hozzászólására (») Márc 2, 2011 /

Például:Bővebben: Link
(#) Belorusz32 válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 2, 2011 /

Okés Zolika60, de hol, és mikor? Kellene 4db 350mm-s
Következő: »»   33 / 313
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem