Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1229 / 3997
(#) mps válasza janikukac hozzászólására (») Márc 6, 2011 /

Akkor meg kellene mérni.
(#) janikukac válasza mps hozzászólására (») Márc 6, 2011 /

Hogy? Most megyek aludni! Jóéjt, és köszi !
(#) mps válasza janikukac hozzászólására (») Márc 6, 2011 /

Nem tudom milyen műszered van. Általánosságban:árammérésre kapcsolod, legalább 10A-re, és a mérőzsinórokat is a megfelelő "lyukba" dugod, Com, és 10A DC. Innen egyszerű, leolvasod .
Ha nincs 10A-es méréshatárod, csak esetleg 200mA, azzal ne próbáld, mert valószínűleg több lesz annál, és cserélheted a biztit a műszerben, már ha van benne.
Ha így van, írd meg és írom a másik módszert.
(#) zzzzz válasza mps hozzászólására (») Márc 6, 2011 /

Melyik az "engedélyező" lábm és mi az a pwm? Bár nekem nem fontos, hogy szabályozzam a fényerőt. Rendben, akkor az ellenállásokat nem spórolom ki.
Egyébként ehhez IC-hez hasonló a 7448-as is, de ahhoz azt írják, hogy internal pull-ups eliminate need for external resistors. Akkor gondolom ez az a fajta, amelyhez nem kellenek külső ellenállások. De akkor a 7447 adatlapban az, hogy drive directly, az mit takar?

adatlap: http://focus.ti.com/lit/ds/symlink/sn74ls47.pdf
(#) blackdog válasza janikukac hozzászólására (») Márc 7, 2011 / 1

Nincs ebben semmi bonyolult csak meg kell tanulni. Ha ez nem megy akkor előbb ezzel kellene foglalkoznod mert enélkül semmire sem mész.
Egy kis segítség.
(#) Becsey hozzászólása Márc 7, 2011 /

SZiasztok.
Valaki meg tudná mondani mivel tudnám helyettesiteni MC34161-et.
(#) janikukac válasza mps hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Köszike, mindenkinek !
(#) nagy_david1 hozzászólása Márc 7, 2011 /

Üdv!

Egy működési elvre lennék kíváncsi. Hogyan lehetne megoldani azt, hogy ha egy villanymotor leáll akármilyen okból akkor egy a motorvezérléstől független áramkör nekem ezt jelezze. Azért vetem el a motorvezérlésre épülő áramkört mert a motor akkor is leállhat ha áramot nem kap, ha leég, ha zárlatos vagy ha hasonló problémák merülnek fel. Nincs második tekercs vagy hasonló amire építeni lehetne egy figyelő áramkört. Pontosság nem fontos, szóval kontrollerre nincs szükség. Vagyis motor sebessége ha változik keveset se baj csak ha megáll akkor jelezzen nekem. Ötleteket várok. Én jelen esetben egy optós, megszakítós áramkörben gondolkozok ami ha X időn belül nem kap újabb jelet akkor jelez. Vagyis ha a tengely megáll és nem szakítja meg a fény útját. Valakinek valami más ötlete van esetleg? Kivitelezés nem gond úgy, hogy főképp az enyémtől eltérő elvi megoldások érdekelnének. Köszönöm előre is.
(#) Vacok hozzászólása Márc 7, 2011 /

Sziasztok!
Befolyásolja az a hangszóró hangzását, ha a membrán közepén lévő a lengőtekercset takaró lemez be van horpadva?
(#) Vacok válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Értem, köszi.
(#) yohnsee válasza pucuka hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Bocsi, kicsit beleszólnék. A fémházas potmétereknél fordított a jelölés, ott az A típusú a logaritmikus (vagy valami amit annak akarnak eladni). A log sem tökéletes logaritmikus ívet ír le, ha jó szabályzót szeretnél az erősítődhöz, akkor ajánlanám, hogy vegyél egy lineáris potmétert és Te magad tedd logaritmikussá. Itt a leírás hozzá:
http://sound.westhost.com/project01.htm
Ehhez csak egy plusz ellenállásra lesz szükséged.
Üdv
(#) fereez hozzászólása Márc 7, 2011 /

Szevasztok.

Van egy régebbi asztali pc hangszórom, és a bekapcsoló gombja be adta az unalmast, ez egy 2á.k. 12p. nyomó kapcsoló. Végig túrtam már a netet, de nem találok csak 6p.-t, esetleg valakinek ötlete hol találok ilyen kapcsolót.
A kapcsoló test hossza 35mm,láb közép távolsága 8mm
ki kapcsolt állapotban a teljes hossza 60mm.
Előre is köszönönöm.
(#) pucuka válasza yohnsee hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Gyártója válogatja, és az sem igaz, hogy a fémházasoknál másképp van. Van olyan gyártó, amelyik nem is használ ilyen jelölést. Egyébként készülnek legkülönbözőbb karakterisztikájú potméterek. Hangerő szabályozáshoz általában log karakterisztikájút érdemes használni, mert ez hasonlít leginkább a fül érzékenység görbéjéhez. Amit linkeltél (terhelt feszültségosztó) az távolról sem logaritmikus, és pont ott szabályoz "hirtelen" ahol nem kellene, és nagy hangerőnél nem tudod rendesen beállítani a kívánt, még kellemes/elviselhető hangerőt.
(#) Viktor96 válasza peter1995 hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Igazából fénycsíkhoz kéne.
Maga a megszakító meg gondolom akkor arra a poti?
nem vagyok túl járatos, azért kérdezem.
Mert csak ilyen villogó fénycsíkot szeretnék csinálni és azért akarok valamiból kiszedni vagy csinálni ilyen megszakítót.
Szóval szerintem kéne a komplett kapcsolás, max a feszültséget meg a fogyasztót cserélem benne, gondolom, hogy leddel meg 8-10 volttal is ugyanúgy villogna(?)
(#) Lory612 hozzászólása Márc 7, 2011 /

Hello.

Adott egy BP-670 típusú 15A-es ampermérő és ennek szeretném megtudni a belső ellenállását. Valaki tudna ebbe segíteni?

ampermero.jpg

(#) pucuka válasza Lory612 hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Gyanítom, hogy ez csak az árammérő alapműszere. 15 A -t söntön szokás mérni, az pedig már nemigen fér a műszer házába. Az alapműszer gondolom 100 uA -es lehet, aminek az ellenállása kb. 1kohm körül van A sönt értéke 0.01 ohm lehet
(#) Lory612 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Igy néz ki a belseje. Csak nekem kevés a 15A-es méréshatár és ki szeretném bővíteni 20-25A-re.

belseje.jpg

(#) kadarist válasza Lory612 hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Mérj ohmmérővel a sarkaira és megtudod a belső ellenállását. De valóban úgy néz ki, hogy ez egy alapműszer és söntellenállás kell ahhoz, hogy áramot mérhess vele.
(#) yohnsee válasza pucuka hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Amit írtam, általánosságban értettem, és tapasztalatok alapján írtam. Nagyon sok a kivétel, sajnos már ott hendikeppel indul az ember, ha internetről rendel, és nincs megfelelő leírás az egyes alkatrészekről (ez bármilyen alkatrészre igaz). Én ezért szeretek bemenni a boltba és megfogni, megkérdezni mindent amit tudnom kell az adott dologról. Amit linkeltem, azt többen is megépítettük, volt akinek tetszett, volt akinek nem a szabályzása. Persze ezeket nagyon "low-end" potméterekkel próbáltuk, nem igazán kerül a kezeink közé ALPS vagy hasonló. Egy személyes megjegyzés: én a végfokaim építésekor a mai napig lineáris potikat használok hangerő szabályzására - néha fontos, hogy dB-re pontosan állítsam be a hangerőt.
(#) Lory612 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Multiméterrel rámérve 0 Ohm nem lehet, hogy az a vastagabb vezeték a sönt mert ez már volt használva és kívül nem volt külön sönt hozzá, rendesen mérte az amperokat 0-15A-ig.
(#) oleg53 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Sziasztok!
Tudom, hogy a schmitt trigger nem komparátor, de nekem most csak a felső határ átlépését kell jeleznie, arra pedig jó lesz, ha jól osztom le a jelet.
(Hely pedig nem lesz egy másik IC-nek.)

Viszont tényleg jó lenne tudnom, hogy mennyi áramot bírnak el a CD40-esek védődiódái. Most is csak azért frissítem a kérdést, hátha valaki olyan olvassa el, aki véletlenül már foglalkozott ilyennel.
Nem szeretnék tönkretenni egyet sem csak azért, hogy megtudjam, mit bírnak.

Köszi szépen!
(#) kadarist válasza Lory612 hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Ha rendesen mért, akkor nincs kérdés. A belső ellenállása meg elhanyagolható, ezzel nemigen kell számolnod.
(#) granpa válasza Lory612 hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Helló Lory612!
Egyszerűen teszel egy ugyanekkora sőntöt (párhuzamosan)kívülre, és 30A lesz a méréshatár.
Üdv:Kálmán
(#) David.zsombor hozzászólása Márc 7, 2011 /

Sziasztok én építettem egy egyszerű kapcsolást aminek az lenne a lényege hogy zenére villog. A dolgot egy IRF 540 es power MOSFETtel oldottam (volna) meg de valamiért nem működik.Ha az ujjammal összekötöm a vcc-t és a be-t akkor megy a led.HA 20k s ellenállást teszek oda akkor is megy tehát nemértem mi lehet a probléma...
(#) Zsolt32 hozzászólása Márc 7, 2011 /

Sziasztok!

Nekem a NYÁK-tervezéssel vannak problémáim, van egy adott ellenállás hálózat kapcsolási rajz és abból kell egy NYÁK-tervet készíteni. Az első két-három lépés jó is de utána mindig elakadok. Van erre valami módszer, hogy könnyebben átlássa az ember?
(#) David.zsombor válasza David.zsombor hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Itt a rajz:
(#) fantom45 válasza David.zsombor hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Szerintem nincs meg a kellő feszültség a gate kinyitásához.
(#) vilmosd válasza David.zsombor hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Az adatlap lehet hogy segitene. Az Irf540 kinyitasahoz 2 voltnal nagyobb fesz szukseges.
(#) David.zsombor válasza vilmosd hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

De a 3 v- ból 20k-n hogy megy át 2v???
Melyik adat a nyitási fesz? akkor keresek magamnak olyat ami jó...
(#) tunnerman hozzászólása Márc 7, 2011 /

Van 1 autóba való pótféklámpám, és aztszeretném emgoldanih.ritmusra világítson olyan jelből amit aszámítógépről vagy dj keverőről kap.Megoldható-e?
trafó és/vagy kondi segítségével??vagy valami más megoldás?!
Következő: »»   1229 / 3997
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem