Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp, avagy hogyan kell használni?
Lapozás: OK   21 / 113
(#) blackdog válasza kadarist hozzászólására (») Feb 13, 2011 /

Terhelés alatt próbálom, de semmi.
Terhelés = kimeneten van egy 15 ohm / 8W ellenállás párhuzamosan egy 33 ohm / 5W ellenállás.
Mégsem látok semmi extrát. 1V/div állás mellett szépen látom a kimeneti feszültséget egy egyenes vonal formájában semmi többet. Mit csinálhatok rosszul?
(#) kadarist válasza blackdog hozzászólására (») Feb 13, 2011 /

10mV/div állásban vizsgálódj és inkább és AC állásban. 1 V-os osztónál (+mérőfej osztás) nem is láthatsz semmit.

Semmi csak a vonal.
(#) kadarist válasza blackdog hozzászólására (») Feb 13, 2011 /

Akkor ennek csak örülhetünk . Ez volt a cél.

Nos nem tudom mennyire örüljek mivel ugyan az a kép az első puffer kondinál mint a kimeneten. Mindketten tudjuk, hogy ez nem lehetséges.
(#) blackdog hozzászólása Feb 21, 2011 /

Sziasztok!

Lehet, hogy értelmetlen amit kérdezek, de inkább minthogy megöljem a szkópom.

Szóval:
Hálózati feszültséget mérhetek vele? Hogy lássam pl. a szinusz alakját.
Gondolom alap feltétel, hogy az osztó 10 V/div állásba legyen és a mérőfej is 10:1 állásban.
Ugye itt most 230V AC / 50 Hz méréséről beszélek.
(#) Gafly válasza blackdog hozzászólására (») Feb 21, 2011 /

Általában a szkóp bemenet testje és a védőföld galvanikus kapcsolatban van, tehát leválasztó trafó nélkül élet és szkóp veszélyes...
Ne tedd!
(#) blackdog válasza Gafly hozzászólására (») Feb 21, 2011 /

Tehát alapvetően szkóppal DC feszültségeket lehet mérni a szkóptól függően 300-500 DCV-ig. ?
Akkor hálózati feszültséget csak leválasztón keresztül lehet mérni?
(#) Gafly válasza blackdog hozzászólására (») Feb 21, 2011 /

Mint a nevében is bent van, alapvetően jelalakot vizsgálunk vele, tehát nem csak DC-t (unalmas is lenne ).
A gond ott van, hogy ha véletlenül úgy dugod be a mérővezetéket a konnektorba, hogy az oszcilloszkóp testje kerül a fázisra, akkor az oszcilloszkóp rövidre fogja zárni a hálózatot, kimegy a biztositék és valószinűleg a zárlati áramtól károsodik a műszered.
Ha leválsztó trafót használsz az oszcilloszkók táplásására, akkor ez a zárlat nem léphet fel, viszont az oszcilloszkók fánrészeire rákerülhet a hálózati feszültség, ami áramütést okozhat.
A legjobb megoldás egy szinte tetszőleges hálózati transzformátor, aminek a szekunderén nyugodtam méregethetsz. Persze ez is meghamisitja mérést, de kiváncsiskodáshoz megfelel.
Valamint van olyan szkóp is ami például telepes táplálású és nincs megérinthető fémrésze, amivel lehet nyugodtan akár a konnektoron és méregetni...
(#) awak hozzászólása Márc 2, 2011 /

Üdv!
Valamilyen kézi oszcilloszkóp vásárlásán gondolkodom, amit hálózati feszültségen, 3 fázisú rendszerekben is szeretnék használni. Mit szükséges figyelembevenni a kiválasztáskor, illetve milyen eszközre lehet szükség ahhoz, hogy akár 400V-os rendszeren is lehessen vizsgálni mondjuk egy frekiváltót vagy bármilyen invertert?
(#) jofy hozzászólása Márc 8, 2011 /

Sziasztok! Most vásároltam egy oszcilloszkópot és egy olyan kérdésem lenne, hogy hogyan tudnám vele megnézni egy 220V-os inverter jelalakját ill. a hálózati feszültség jelalakját? A választ előre is köszönöm! (a képet mellékeltem)
(#) kadarist válasza jofy hozzászólására (») Márc 8, 2011 /

Szia!
Először is szerezz be egy 1:10-es mérőfejet.
(#) jofy válasza kadarist hozzászólására (») Márc 8, 2011 /

Szia!
Pont most rendeltem hozzá:

Oszcilloszkóp Mérőfej Készlet 1:10 20 MHz
1:10 osztó
600 VDC vagy AC pp
kapacitás: kb 15 pF
Rise time: 17,5 ns

Ha megjött, hogy lássak neki?

Előre is köszi a választ!
(#) blackdog válasza jofy hozzászólására (») Márc 8, 2011 /

Ha vissza olvasol akkor látod, hogy nem is olyan régen hasonló kérdésem volt nekem is.
De, hogy érdemi is legyen a válaszom:
Feltételezem te sem nagyon tudod használni a szkópot ezért javaslom ennek és ennek a könyvnek az olvasgatását.
(#) pucuka válasza jofy hozzászólására (») Márc 8, 2011 /

Ha nem akumlátorról használod a szkópot, (gondolom van benne, mert mobile van ráírva) akkor csak biztonsági leválasztó transzformátorral leválasztott szkóppal mérj minden hálózattal fémes kapcsolatban levő eszközt.
(#) jofy válasza pucuka hozzászólására (») Márc 8, 2011 /

Igen olvasgattam visszafele, de nem találtam konkrét válaszokat a kérdésemre. Sajnos akkumulátor nincs benne, csak lehetne használni 24V-ról is. Igazából ha az invertert mérném vele az akkumulátorról megy és úgy állítja elő a 220V-ot a szkóp meg hálózati feszültségről. úgy mérhetek vele nem?
Ha meg az invertert használom tápellátásnak a szkóphoz akkor mérhetek vele hálózati jelalakot. Vagy tévedek?
Előre is köszi a válaszokat!

Nyugodtan mérhetsz vele mindenféle áramkört, mert szinte soha nem kell leválasztótrafó (ebben van). A vizsgált áramkörök eleve hálózati trafóról vagy elemről-akkumulátorról vannak táplálva.
(#) pucuka válasza jofy hozzászólására (») Márc 8, 2011 /

Mindent mérhetsz vele, persze megfelelő előosztás után, hogy a bemenet még véletlenül se terhelődjön túl, csak mindíg arra kell vigyázni, hogy a szkóp földje nem független a hálózati csatlakozóban levő védő földtől, és végső soron az N vezetőtől. A 24 V táplálás esetén pedig a - (negatív, GND) vezetéktől. Ezért a saját táp feszültségeinek vizsgálatára nem alkalmas, mert könnyen földhurkot, zárlatot okozhatsz. A szkóp táplálásától független áramkörök vizsgálatára viszont igen, mert itt a mérőfej földelését bárhova teheted, de akkor is vigyázni kell a szkópokon található külön földelő banánhüvelyek használatával.
(#) jofy hozzászólása Márc 8, 2011 /

Köszi a gyors válaszokat! Szóval akkor mérhetek 220V-os feszültséget 1:10 osztó mérőfejjel. A szkópon mit hova érdemes állítani?

Közvetlenül a hálózati feszültséget nem mérheted. Ehhez kell egy leválasztótrafó. Inkább kezdd az ismerkedést egy kistrafó szekunder feszültségének vizsgálatával.
(#) pucuka válasza jofy hozzászólására (») Márc 8, 2011 / 6

Az Y bemenetet a mérés kezdete előtt a legérzéketlenebb méréshatárba, (ez minden mérésnél igaz) a szinkront auto, az időalapot a várható időknek megfelelően. Az Y erősítő bemeneti osztóját addíg csökkented, (növeled az érzékenységet) addíg, amíg a jel magassága kitölti a képernyő 2/3 -át majd a vízszintes eltérítést addíg állítod, amíg a periódusból 2 - 5 nem látszik. Ezután a szinkronnal stabilizálod a képet, hogy állóképet kapjál. Ezek után a jelnek leolvashatod az amplitúdóját, periódus idejét, időalap változtatásával a jel szélességét, fel-, és lefutási idejét. stb.
Impulzus szélesség a jel 50 . 50 %, a fel-, és lefutást a 10 ill. 90 % amplitudónál kell mérni. Periódus időt (közvetve frekvenciát) 5 - 10 periódus idejét kell mérni, és visszaosztani.
(#) jofy válasza pucuka hozzászólására (») Márc 8, 2011 /

Köszönöm a válaszokat! Akkor mindenképp kössek be egy trafót a hálózatra és úgy nézzem a jelalakot. Van egy trafóm ami 24V-os váltófeszültséget állít elő az megfelel erre a célra?
Igazából most van két noname inverter aminek a jelalakját kellene kiderítenem.
(#) pucuka válasza jofy hozzászólására (») Márc 9, 2011 /

Azt nem tudom hogy milyen áramnem kell a 24 V csatlakozóba, de gyanítom, hogy DC, az akumlátoros üzem miatt. Terepen legritkább esetben áll rendelkezésre 24 V AC.
(#) jofy válasza pucuka hozzászólására (») Márc 9, 2011 /

Én nem az oszcilloszkóp tápellátására gondoltam, hanem arra, hogy meg tudjam nézni az inverter jelalakját. (az inverter kimenetére kötném a trafót és ott mérnék) Vagy úgy nem tudom megnézni?
(#) kadarist válasza jofy hozzászólására (») Márc 9, 2011 /

De igen, megtudod nézni az invertert. Mi a hálózati eredetű 230V-tól óvtunk. Az inverter kimenetét a mérés alatt terheld meg egy izzólámpával. A hálózattól már eleve elválasztott áramkörök vizsgálatánál nem kell leválasztótrafó.
(#) jofy válasza kadarist hozzászólására (») Márc 9, 2011 /

Értem, szóval akkor leterhelem az inverter kimenetét és ott simán mérhetek 230V-on.
Hálózati feszültség jelalakját meg úgy, ahogyan az előző hozzászólásomban írtam?
(#) kadarist válasza jofy hozzászólására (») Márc 9, 2011 / 1

Igen, érdemes feszültségcsökkentő trafót használni, mert a 10-es osztású mérőfejeknek 300V körül van a max. feszültségtűrése. Ekkora feszültséget már 1:100-as fejjel szoktak vizsgálni, amelyek 1500V-ig jók.
Tehát inverter, kimenetén izzó és a trafó primerje. A trafó szekunderén pedig nézed a jelalakot. A szkópot Pucuka útmutatása alapján állítsd be.
(#) jofy hozzászólása Márc 9, 2011 /

Értem. Köszönöm mindenkinek a hozzászólást!
(#) HDD hozzászólása Márc 12, 2011 /

Sziasztok
400V-ba szeretnék be mérni, de a szkopom 20V-os és a vezeték 10X az még mindig csak 200V
Gondoltam egy ellenállással meg oldom de, kétségeim vannak
Egyáltalán az ellenállás értéket is jó lenne tudni
Jel alakot szeretnék vizsgálni
(#) El_Pinyo válasza HDD hozzászólására (») Márc 12, 2011 /

Éppen két hozzászólással előbb van a kérdésedre a válasz. Bővebben: Link
Legkorrektebb megoldást az 1:100-as mérőszonda jelenti. A többi megoldás jelentős torzítással járhat.
Következő: »»   21 / 113
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem