Fórum témák
» Több friss téma |
Terhelés alatt próbálom, de semmi.
Terhelés = kimeneten van egy 15 ohm / 8W ellenállás párhuzamosan egy 33 ohm / 5W ellenállás. Mégsem látok semmi extrát. 1V/div állás mellett szépen látom a kimeneti feszültséget egy egyenes vonal formájában semmi többet. Mit csinálhatok rosszul?
10mV/div állásban vizsgálódj és inkább és AC állásban. 1 V-os osztónál (+mérőfej osztás) nem is láthatsz semmit.
Akkor ennek csak örülhetünk
![]()
Nos nem tudom mennyire örüljek mivel ugyan az a kép az első puffer kondinál mint a kimeneten. Mindketten tudjuk, hogy ez nem lehetséges.
![]()
Sziasztok!
Lehet, hogy értelmetlen amit kérdezek, de inkább minthogy megöljem a szkópom. Szóval: Hálózati feszültséget mérhetek vele? Hogy lássam pl. a szinusz alakját. Gondolom alap feltétel, hogy az osztó 10 V/div állásba legyen és a mérőfej is 10:1 állásban. Ugye itt most 230V AC / 50 Hz méréséről beszélek.
Általában a szkóp bemenet testje és a védőföld galvanikus kapcsolatban van, tehát leválasztó trafó nélkül élet és szkóp veszélyes...
Ne tedd!
Tehát alapvetően szkóppal DC feszültségeket lehet mérni a szkóptól függően 300-500 DCV-ig. ?
Akkor hálózati feszültséget csak leválasztón keresztül lehet mérni?
Mint a nevében is bent van, alapvetően jelalakot vizsgálunk vele, tehát nem csak DC-t (unalmas is lenne
![]() A gond ott van, hogy ha véletlenül úgy dugod be a mérővezetéket a konnektorba, hogy az oszcilloszkóp testje kerül a fázisra, akkor az oszcilloszkóp rövidre fogja zárni a hálózatot, kimegy a biztositék és valószinűleg a zárlati áramtól károsodik a műszered. Ha leválsztó trafót használsz az oszcilloszkók táplásására, akkor ez a zárlat nem léphet fel, viszont az oszcilloszkók fánrészeire rákerülhet a hálózati feszültség, ami áramütést okozhat. A legjobb megoldás egy szinte tetszőleges hálózati transzformátor, aminek a szekunderén nyugodtam méregethetsz. Persze ez is meghamisitja mérést, de kiváncsiskodáshoz megfelel. Valamint van olyan szkóp is ami például telepes táplálású és nincs megérinthető fémrésze, amivel lehet nyugodtan akár a konnektoron és méregetni...
Üdv!
Valamilyen kézi oszcilloszkóp vásárlásán gondolkodom, amit hálózati feszültségen, 3 fázisú rendszerekben is szeretnék használni. Mit szükséges figyelembevenni a kiválasztáskor, illetve milyen eszközre lehet szükség ahhoz, hogy akár 400V-os rendszeren is lehessen vizsgálni mondjuk egy frekiváltót vagy bármilyen invertert?
Sziasztok! Most vásároltam egy oszcilloszkópot és egy olyan kérdésem lenne, hogy hogyan tudnám vele megnézni egy 220V-os inverter jelalakját ill. a hálózati feszültség jelalakját? A választ előre is köszönöm! (a képet mellékeltem)
Szia!
Először is szerezz be egy 1:10-es mérőfejet.
Szia!
Pont most rendeltem hozzá: Oszcilloszkóp Mérőfej Készlet 1:10 20 MHz 1:10 osztó 600 VDC vagy AC pp kapacitás: kb 15 pF Rise time: 17,5 ns Ha megjött, hogy lássak neki? Előre is köszi a választ!
Ha nem akumlátorról használod a szkópot, (gondolom van benne, mert mobile van ráírva) akkor csak biztonsági leválasztó transzformátorral leválasztott szkóppal mérj minden hálózattal fémes kapcsolatban levő eszközt.
Igen olvasgattam visszafele, de nem találtam konkrét válaszokat a kérdésemre. Sajnos akkumulátor nincs benne, csak lehetne használni 24V-ról is. Igazából ha az invertert mérném vele az akkumulátorról megy és úgy állítja elő a 220V-ot a szkóp meg hálózati feszültségről. úgy mérhetek vele nem?
Ha meg az invertert használom tápellátásnak a szkóphoz akkor mérhetek vele hálózati jelalakot. Vagy tévedek? Előre is köszi a válaszokat!
Nyugodtan mérhetsz vele mindenféle áramkört, mert szinte soha nem kell leválasztótrafó (ebben van). A vizsgált áramkörök eleve hálózati trafóról vagy elemről-akkumulátorról vannak táplálva.
Mindent mérhetsz vele, persze megfelelő előosztás után, hogy a bemenet még véletlenül se terhelődjön túl, csak mindíg arra kell vigyázni, hogy a szkóp földje nem független a hálózati csatlakozóban levő védő földtől, és végső soron az N vezetőtől. A 24 V táplálás esetén pedig a - (negatív, GND) vezetéktől. Ezért a saját táp feszültségeinek vizsgálatára nem alkalmas, mert könnyen földhurkot, zárlatot okozhatsz. A szkóp táplálásától független áramkörök vizsgálatára viszont igen, mert itt a mérőfej földelését bárhova teheted, de akkor is vigyázni kell a szkópokon található külön földelő banánhüvelyek használatával.
Köszi a gyors válaszokat! Szóval akkor mérhetek 220V-os feszültséget 1:10 osztó mérőfejjel. A szkópon mit hova érdemes állítani?
Közvetlenül a hálózati feszültséget nem mérheted. Ehhez kell egy leválasztótrafó. Inkább kezdd az ismerkedést egy kistrafó szekunder feszültségének vizsgálatával.
Az Y bemenetet a mérés kezdete előtt a legérzéketlenebb méréshatárba, (ez minden mérésnél igaz) a szinkront auto, az időalapot a várható időknek megfelelően. Az Y erősítő bemeneti osztóját addíg csökkented, (növeled az érzékenységet) addíg, amíg a jel magassága kitölti a képernyő 2/3 -át majd a vízszintes eltérítést addíg állítod, amíg a periódusból 2 - 5 nem látszik. Ezután a szinkronnal stabilizálod a képet, hogy állóképet kapjál. Ezek után a jelnek leolvashatod az amplitúdóját, periódus idejét, időalap változtatásával a jel szélességét, fel-, és lefutási idejét. stb.
Impulzus szélesség a jel 50 . 50 %, a fel-, és lefutást a 10 ill. 90 % amplitudónál kell mérni. Periódus időt (közvetve frekvenciát) 5 - 10 periódus idejét kell mérni, és visszaosztani.
Köszönöm a válaszokat! Akkor mindenképp kössek be egy trafót a hálózatra és úgy nézzem a jelalakot. Van egy trafóm ami 24V-os váltófeszültséget állít elő az megfelel erre a célra?
Igazából most van két noname inverter aminek a jelalakját kellene kiderítenem.
Azt nem tudom hogy milyen áramnem kell a 24 V csatlakozóba, de gyanítom, hogy DC, az akumlátoros üzem miatt. Terepen legritkább esetben áll rendelkezésre 24 V AC.
Én nem az oszcilloszkóp tápellátására gondoltam, hanem arra, hogy meg tudjam nézni az inverter jelalakját. (az inverter kimenetére kötném a trafót és ott mérnék) Vagy úgy nem tudom megnézni?
De igen, megtudod nézni az invertert. Mi a hálózati eredetű 230V-tól óvtunk. Az inverter kimenetét a mérés alatt terheld meg egy izzólámpával. A hálózattól már eleve elválasztott áramkörök vizsgálatánál nem kell leválasztótrafó.
Értem, szóval akkor leterhelem az inverter kimenetét és ott simán mérhetek 230V-on.
Hálózati feszültség jelalakját meg úgy, ahogyan az előző hozzászólásomban írtam?
Igen, érdemes feszültségcsökkentő trafót használni, mert a 10-es osztású mérőfejeknek 300V körül van a max. feszültségtűrése. Ekkora feszültséget már 1:100-as fejjel szoktak vizsgálni, amelyek 1500V-ig jók.
Tehát inverter, kimenetén izzó és a trafó primerje. A trafó szekunderén pedig nézed a jelalakot. A szkópot Pucuka útmutatása alapján állítsd be.
Sziasztok
400V-ba szeretnék be mérni, de a szkopom 20V-os és a vezeték 10X az még mindig csak 200V Gondoltam egy ellenállással meg oldom de, kétségeim vannak Egyáltalán az ellenállás értéket is jó lenne tudni Jel alakot szeretnék vizsgálni
Éppen két hozzászólással előbb van a kérdésedre a válasz. Bővebben: Link
Legkorrektebb megoldást az 1:100-as mérőszonda jelenti. A többi megoldás jelentős torzítással járhat. |
Bejelentkezés
Hirdetés |