Fórum témák
» Több friss téma |
Köszönöm a választ, hétvégén neki tudok ugrani, úgy fogom csinálni, ha nem menne írok.
Ez a motor-ha készen lesz, kb.300W teljesítményű lesz. Ehhez az általad ajánlott FET igen kevés. Ide ami szerintem megfelelne, az IR által gyártott IRF1405
Adatai: 55V 169A 330W Az ára a RET-nél 435Ft +posta. A gyári huzalelőtolókban 24V 60W-os motorhoz is 30-40A-es FET-et használnak ujjas hűtőserleggel. Méz pergetésnél ha tele vannak a mézes keretek igen komoly indítónyomatékot kell kifejteni a motornak, tehát az indítóárama nagyon magas értéket fog elérni, amit csak a hozzávezetések korlátoznak.
TO220-on 300W hogy fér ki? Kicsit sokallom.
Amit modnasz az igaz, de hát ezért is van a szaggató, nem autómata, de ha ésszel van tekerve a poti, akkor kordában tartható az áram! nagy a lendítőtömeg ,kis dinamikai nyomatékkal lassan felpörgethető, a nyomaték meg a felvett árammal arányos. A pörgető statikus esetben jóformán nem is vesz fel nyomatékot. Tehát ha lenne belekötve egy árammérő, akkor kézi beavatkozással lehetne az áram függvényében tekerni a potit, vagy kiegészíteni a kapcsolást áramkorláttal. Senkinek sem jó a körben a rövidzárási áram ( főként a motornak és akkumlátornak, de a mechanikát, félvezetőket és vezetékeket is rendesen igénybeveszi)!
Bocsi,kicsit késve néztem ide be. Olyan megoldásra lenne szükség mint pl. a hegesztő invertereknél,ahol a poti szerepe a megengedett max áram beállítása (itt trimmer),az összehasonlító jel egy söntről érkezne, és a PWM IC impulzusszélességét (az elérendő max.fordulatszámot) kellene tudni kívülről állítani. Erre azért van szükség, mert más-más fordulatszám kell az ún."szűz"keretekhez,és más a már többször pergetettekhez. Tudom, mert méhészkedek.
Bár nem néztem, milyen IC-t javasoltál a szabályzó lelkének, de talán minden típusnál van felfutási meredekség beállítási lehetőség. Ezzel a poti hirtelen tekergetéséből eredő gubanc kiküszöbölhető. Tudom,hogy egy modul-FET sokkal biztosabban vinné a szabályozást, de abból a legolcsóbb is közel egy nagyságrenddel drágább az általam ajánlott típusnál. Egyébként, akár többet is lehet párhuzamosítani,de akkor a tápfeszt illik megemelni egy DC/DC konverterrel,kb.18V-ra a biztos ki-be kapcsolás miatt. Valamint biztosítani azt,hogy ha az akku feszültsége pl. 9V-ra leesik indításkor, a FET(-ek) akkor is megfelelő nagyságú vezérlőfeszültséget kapjanak.
Fordulatszám beállíthatósága, nemgond.
Áramkorlát megvalósítása megoldható. Viszont a vezérlő tápfeszültségének stabilizálása az túlbonyolítja a dolgot, egyszerűbb lenne egy külön kis akkuról megtáplálni, vagy 24V os rendszert alkalmazni (külön vezérlőtáp kicsit egyszerűsítené az áramkorlát megoldását is.). Ha meg van áramkorlát, akkor 1 fet is elég abból, amit belinkeltem, 10A nál nemnagyon szabadna nagyobb korlátot alkalmazni.
Jónéhány éve csináltam egy hasonló szerkezetet, görcsöltem is vele egy csomót(akkor még nem volt tapasztalatom a kapcsolóüzem terén)amire működésre bírtam. Az is dinamóból készült. A pergetés elindításához a motornak emlékeim szerint 40A körül kellett áram.Ezt akkor úgy oldottam meg,hogy egy kapcsoló rövidre zárta a soros szabályzó 2db párhuzamos BUX22-es tranzisztorát a felpörgés idejére, majd amikor már elérte a kívánt fordulatszámot,a kezelő elengedte a kapcsolót működtető gombot,és a motor utána már a tranyókon keresztül kapta a naftát. Szépen működött is a dolog, de a tranyók közel annyi teljesítményt disszipáltak mint amennyi a hajtáshoz kellett. Arról nem is beszélve,hogy a gerjesztés maga is kb 2A-t kívánt. Egyébként a külön kis akku a szabályzónak jó ötletnek tűnik.
Mekkora ármérőn forognak a keretek? és kb mennyi az összsúlyuk?
Saccoltam egyet és az jött ki, hogy 1m átmérőn 100Kg (keretek súlya), 10Nm nyomatékkal ~25másodperc alatt fel lehet pörgetni 90PRM re. maximális mechanikai teljesítmény ~100W. Mennyi idő lenne ideális, a felpörgésre?
Az átmérő kb. 0,8m a keretsúly attól függ,milyen rendszerűek a kaptárak(NB; fél NB; rakodó stb) illetve a hajtást hogy építik rá a pergetőre. Én átépítettem a pergetőt, alul a forgáspont helyére egy csapágyházat építettem be,a motoros hajtás itt hajt be. Így az eredeti kézi hajtási lehetőséget meghagyhattam változatlanul,tehát ha a szükség úgy hozná,akár kézzel is elvégezhető lenne a pergetés. Az áttételezése :a motoron energomat mosógép kis ékszíjtárcsa, a pergetőtengelyen energomat mosógép nagy ékszíjtárcsa. A felpörgési idő 5-6s; pergetési idő a méz fajtájától függően 25-60s között változik. A pergető tengely fordulatszámát sohasem mértem, de kb. 250-300 1/min lehet . A mechanikai energia igénynél vedd figyelembe,hogy az eredeti gyári megoldásnál nincs sehol csapágyazás,azaz siklócsapágy van,igen rossz súrlódási együtthatóval.
Ezért(is)alakítottam át én az alsó feltámasztási felületet csapágyazottra. A kerettartót úgy alakítottam ki,hogy tisztítás céljából kiszerelhető legyen egy mozdulattal. Az alsó csap be van hasítva,és a kihajtótengelyben kialakított 20mm-es furatban keresztbe befúrt 8mm átmérőjű csapra ül rá. A hajtás így megy át a kerettartóra.
Eléggé hülyeségnek hangzik hogy kézi pergetőbe nem tettek csapágyakat, én azt gondoltam, hogy ez alap dolog. A pörgödobot mindkét irányba kell forgatni, hogy rendesen kiürüljenek a keretek?
A behajtást én is alulra tenném (már csak azért is, mert hajtásrendszerről lehúlló kopó szemetek, olaj, zsír.. ne a mézbe hulljanak).
Minden pörgetőbe lenni kell csapágynak!
Nekem még a 20 évesbe is van, csapágy nélkül csak rágna.
A te pörgetőd 250-300 körül van a fordulata? Nem sok az egy picit?
A pörgetőt akkor szokták oda-vissza forgatni, ha önfordítós. egyébként nincs értelme.
AZ enyém sem sokkal idősebb,de nincs benne. Csak az,amit én építettem bele a hajtás miatt.A fordulatszámot nem mértem,-mint már írtam,csak annyira saccolom.
Az enyémből kiindulva, 33,2cm-es tárcsa van a pörgető tengelyén, 2,2cm-es tárcsa a motoron, és a moci 1320-at fordul. Tehát ha kiszámoljuk 80-90 közt fordul a pörgető tengelye percenként.
És ez nekem optimális, ez még meg van spékelve egy dimer-el amivel tudok lehúzni a fordulatából, ha kell (mert némelyik keretnél kell) Ezért sokallom a 200-300-at mert kiszakadnának a lépek a drótozásból, ha tangenciális a te pörgetőd is, nem pedig sugaras.
Én elhiszem hogy neked van igazad a fordulatszámot illetően,mert -mint írtam- nem mértem, még ki se számoltam, hiszen aki méhészkedéssel foglalkozik,az úgy is tudja -látja,hogy mennyire szabad a fordulatot felvinni pergetés közben. Most a mérés kedvéért nem építem össze a pergetőt a hajtással, de a tavaszi pergetéskor meg fogom mérni a fordulatát-csak kíváncsiságból.
Sziasztok .
Én is egy generatort szeretnék motor üzemre birni. Egy háromfázisú autógeneratort hajtanék meg egy kis négyütemű 1,1 lovas motorral és mivel úgy érzésre ez a kis motor az inditásához nem sok mindent kiván talán rá lehetne birni a generatort az öninditásra is. Maga a generator eredetileg 12V 100A -t tud tehát majd a kétszeresét mint a moci. A fázisokat kivezettem az eredeti szabályzó kikötve mert én oly magasra szeretném a feszt emelni amenyire csak lehet, erre bütyöltem egy állitható PWM szabályzót a gerjesztéshez. A motor üzem kiprobállására volna egy bazi nagy három félhidat tartalmazó darlington tranyós modúlom ami 600V 150 A t tud annak kéne birni. Meg egy Mega8 Mc amivel vezérelni lehetne. Mit gondoltok meg lehetne oldani.
Nos az autó generátor az 3 fázisú váltakozóáramú generátor+ diódahíd.
Ha kivezeted a 3 -om fázistekercs kivezetéseit kivülre és adsz neki mondjuk 12 voltot persze 3 fázison és meggerjeszted a forgórészt akkor fog forogni. De ehez kell egy 400/12 vagy 400/ 24v-os 3 fázísú transzformátor.
Ez egy szinkron gép, így annak az indítását kell megvizsgálni (szakirodalomban).
Önindítóként elég bonyolult lesz használni, akkor inkább már kézi berántós megoldás (ha nem kell utomatizálni).
A kedves kolléga mikrovezérlővel vezérelt frekvenciaváltóval szeretné indítani a háromfázisú gerjesztett szinkronmotorját. Ehhez várna egy kis segítséget.
![]()
Oké valóban szinkron gép !
Esetleg egy frekiváltóval fel lehetne futtatni de a trafó nem fogja szeretni a kis frekvenciát. Idézet: „de a trafó nem fogja szeretni a kis frekvenciát.” Ki beszélt trafóról?
Arra gondoltam talán lehetne aszinkronként is indítani mivel tekercselt forgórészű és csúszógyűrűs.
Így annak az indítási lehetőségeit is meg lehet vizsgálni.
De ez a tekercselt forgórész nem analóg a csúszógyűrűs motor "felbontott, csúszógyűrűkre kivezetett rövidrezárt forgórészű" tekercselésével.
Ez gerjesztve szinkronmotor, gerjesztés nélkül "0", rövidrezárt tekerccsel szintén. Semmi más nem kell, csupán felfutás egy választott minimális frekvenciáról az indítási fordulatszám igényelte frekvenciáig. Áramkorlát a tranzisztorok terhelhetőségéig.
Szerintem a terhelőnyomaték amit a motor fejt ki rendkívül lüktető, így a szinkron gépben a terhelési szög összevissza fog mászkálni, Ahhoz hogy motorként működjön késés irányú 90° fölé nem mehet a terhelési szög, különben kiesik a szinkronból.
Az indításnál kicsi a fordulatszám, de nagy a nyomaték, nem vagyok benne biztos hogy generátor elég a motor közvetlen beindításához.
Valahogy a szinkronmotorokat is beindítják.
![]() Egyébként nem ok nélkül soros kefés motor az összes indítómotor. ![]()
Köszi a segitséget.
Én ugyan nem sokat konyitok ehhez de megprobálltam magam kiokositgatni és azt látom hogy, ha a gerjesztést koppanásigra állitom akkor ez a generator elvileg egy BL motor a különbség csak anyi, hogy nem permanens hanem elektomagneses. Azokat meg valahogy csak hajtják. Erre volna az a nagy Modúl ami nekem épp van talán alkalmas. 150 A amit tud. Annak itt elegendőnek kell lennie. Nem igen szeretnék egy profi bigyót eben a teljesitménytartományban linkre megvenni (ha egyáltalán van) modern Mosfetekkel meg miegymás mielőtt ki nem probállom , hogy egyáltalán megy. Vagy hol tévedek mi van itt még bukfenc.
Én ahogy kézzel berántom azt érzem, hogy igen kicsi az ellenállás. Most ehhez még az jön, hogy a generator meg jó kétszer olyan nehéz mint a moci, és 100 A t tud.
Itt a relációk egésszen másak mint egy járműmotornál. Kb. kettő az egyhez de most a generator javára.
A trafót úgy értettem hogy a generátorra nem a hálózati feszültséget fogja kapcsolni hanem előbb frekiváltó majd 400/24v-os háromfázisú trafó és széppen felpörgethető a szinkrongép.
A szinkrongéphez még kell egy gerjesztésszabályzó is ami nem engedi szinkronból kiesni. De ez minden lessz csak nem szinkron gép. Pont mire felfutna beindul a benzinmotor az meg vagy felpörgeti vagy lefojtja motorfék üzemben. Érdemesebb lenne egy sima kis önindítót rászerelni mindjuk szíj hajtással .
Ezer bocs, most *eszem észre valamit nem egé * szen világo * san tisztáztam. Én ezt mint akkutöltőt szeretném használni de legalább 24 ha meg még többet is ki tudnék csikarni akkor meg 36voltossan és mobilan. Tehát az ind i táshoz csak egyenáram lenne kéznél. Egy külön önind i tó már nem érné meg mert az égésznek kicsinek és kön * yűnek kéne lennie. Egy bringa utánfutóján le * sz a helye.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |