Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NiMh akku-töltő

Témaindító: bolcsy, idő: Máj 2, 2006
Lapozás: OK   24 / 54
(#) TNPsoft válasza didyman hozzászólására (») Márc 12, 2011 /

szia!
Rascal tutdja mitől döglik a légy! Használja a fejét és látja mi-mindenre lehet függetlenül használni egy ilyen töltőt.
(#) TNPsoft válasza rascal hozzászólására (») Márc 12, 2011 /

Szia!

Örömmel látom, olvasom, hogy vannak akik tovább tudják gondolni a dolgokat, nem csak ....
Ugye milyen univerzális egy ilyen töltő, amit ilyen elgondolásból építünk?

Airsoft-os társadalomban, millio kféle aksi van. Bármelyiket lehet pakkba vagy cellánként tölteni, függetlenül a tipusától.
12ch van
lehet egyszerre pl:
1ch - NiMh pakk 9,6V 2000mAh
2,3,5ch - LiFePO4 1100mAh cellánként
4ch - LiPO pakk
6,7,8,9,10,11,12ch - NiCd cellánként 3300mAh
És nem számoztam el 2,3,5ch 1aksi, 4ch egy másik aksi. Ugyanis azok a szlotok hamarabb szabadultak fel. Lehet a LiPO 3cellája pl a 2,8,12-n is, kit érdekel. Ahol luk van oda bármit berakhatsz. Fura, mi? Gagyi vacak!

Bocsánat. Ezt didyman-nak akartam írni.
(#) TNPsoft válasza didyman hozzászólására (») Márc 12, 2011 /

Tisztelt didyman!
Egy akkupakk minden cellája különböző, mégha mindegyiken az a felirat hogy xV ymAh, és ahogy használjuk őket egyre nagyobb lesz köztük a különbség. Valószinüleg Ön nem sok akksit használ, és azt se szakszerűen. Különben tudná miért is bohóckodnak annyit a nagy akksifogyasztók.
(#) rascal válasza didyman hozzászólására (») Márc 12, 2011 /

Az egy szekunderre párhuzamosan kötött töltőmodulok csak egyedi cellákat tudnak tölteni, pakkokat nem, mert az egyik negatív kimenetét akkor rákötöd a másik pozitív kimenetére ami közös táp miatt zárlatot eredményez. Ha pedig soros megoldást választunk egy szekunderről, akkor az egyedi és eltérő celláknál lesznek azok a problémák/erős kompromisszumok amit az előző hozzászólásomban leírtam. A cellánkénti szekundernél kevesebb a megkötés, könnyebben variálhatsz pl egy pakknál nem kell figyelned arra, hogy melyik cella melyik töltőbe kerüljön stb.
(#) TNPsoft hozzászólása Márc 12, 2011 /

Kipróbáltam a töltőt a Pb és NiCd aksikkal is, jól csinálta a dolgát. Lehetne egyértelműbb, kultúráltabb menüje is. Az árramszünetet nem bírja. Ennyit a hiper-szuper kis töltőről. Holnap visszaadom a gazdájának, hogy egészséggel használhassa. Mezei felhasználónak olcsó és csinálja amit kell. Felesleges megvenni a 30000Ft-ost. Az is pont ezt csinálja, csak van benne egy kis parasztvakító csilli-villi.
(#) Ricsi89 válasza TNPsoft hozzászólására (») Márc 12, 2011 /

Amit fentebb írtam kalibráló menüt meg tudnád nézni, hogy ebben is benne rejtőzik-e?
(#) TNPsoft válasza Ricsi89 hozzászólására (») Márc 12, 2011 /

szia!
Ilyen menü nincs benne, de a működés nem azon a 20mV-on fog múlni. Nincs is értelme ezen szőrözni. A LiPO sem +0.02V miatt robban fel.

Jut eszembe, ha már a gyárban nem voltak képesek kalibrálni, és szórják mint a frutit...
Na azt a márkát én nem veszem meg. Nem mindenki elektronikai zseni. És persze miért is kéne pl anyucinak digitális multiméter a gyerkőc kisautójának feltöltéséhez. Mezei felhasználóként annyi kell hogy mint a képregényben (hülyegyerekbiztosan) megrajzolva ezt a csatit dugja abba a csatiba és nyomja meg a gombot.
(#) Ricsi89 válasza TNPsoft hozzászólására (») Márc 12, 2011 /

Szerinted mennyit foglalkozhatnak a kínaiak a kalibrációval? Ahogy lejön a gyártósorról szerintem csomagolják is. No de mindegy, ez csak egy kis apró plusz dolog lett volna, de ha nincs az sem gáz.

Bocs! Csak nekem is kütyüket kell terveznem, gyártanom. Már rég megtanultam, hogy az a jó kütyü amihez minnél rövidebb leírást kell készíteni. A sok menüpontos, agyonállítgatós kütyüknek kicsi a célközönsége. Az emberek azt szeretik ha valamit csak be kell kapcsolni oszt jó van. Így hát van egyfajta vásárlói szemléletem.

Ebben is igazad van . De akkor legalább olyan pontosságú alkatrészeket használjon, hogy ne kelljen bohóckodni vele.
(#) kit6263 hozzászólása Márc 16, 2011 /

Üdv mindenkinek
Keresgélek valami korrekt jól dolgozó céget aki készít akkupack-okat.
LED elemlámpába kellene nagyobb darabszámban.
3.6-7.2V min. 1800 mA/ó
Nem tudtok ajánlani ?
(#) nedudgi válasza kit6263 hozzászólására (») Márc 16, 2011 /

Itt vagy itt próbáltad?
(#) lacihobby hozzászólása Márc 19, 2011 /

Mit mernek az akkuknal 20vagy 25 C ben az aramerosseg mellett van egy szam mi az_?
(#) Ricsi89 válasza lacihobby hozzászólására (») Márc 19, 2011 /

A C az az akku kapacitása. Tehát ha van egy 2000mAh-s aksid és 20C-vel terhelhető, akkor maximum 20X2000mA-el terhelheted le. Tehát kis időre maximum 40A-el terhelheted le.
(#) TNPsoft hozzászólása Márc 26, 2011 /

Hali mindenkinek!

Van egy úgynevezett BattMan2 számítógépes akksitöltő. Tudtok róla v.mit?
(#) TNPsoft válasza TNPsoft hozzászólására (») Márc 26, 2011 /

Villámgyorsan megépíteném, ha olyannak ítélitek.
(#) TNPsoft válasza TNPsoft hozzászólására (») Márc 31, 2011 /

Megépítem.
(#) proli007 válasza TNPsoft hozzászólására (») Márc 31, 2011 /

Hello! Gratulálunk! És..? Most meg kellene válaszolni az eredeti kérdésedet Nem? :no: üdv! proli007
(#) SzT3 hozzászólása Ápr 5, 2011 /

Sziasztok.
Adott egy "rádió" (vhf ruh) akku.
Eléggé siralmasan szerepelt már úgyhogy szétkaptam (netes instrukciók végett ) és azt láttam hogy a szögletes akkutestbe nem más van mint 6 darab 1.2 voltos 1600mA ceruza aksi,
(a rádió amúgy 7,2 voltot kér bemeneti ként)
Két kérdésem lenne:
1, Ha én kicserélem ezt a 6 ceruzaaksit 6 darab új 1.2v-os de 2000-2100 mA aksira akkor tulajdon képpen semmi gond nem lehet csak tovább bírja az üzemet a rádió?
A másik hogy mivel az eredeti töltő szintén kipurcant (de még fel van tüntetve rajta hogy 13.6v volt a kimenője)
milyen módon javasoljátok tölteni ezt a 6 darab sorba kötött akkut? Elég lenne ha csak 12 v-t adnék neki? esetleg kapcsolásba, rajzba lenne valakinek ötlete? Köszönöm
(#) SzT3 válasza SzT3 hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /

Vagy ne bonyolítsam túl, és simán stabilizáljak 12 voltot.
A töltökhöz nagyon nem értek. . .
(#) rascal válasza SzT3 hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /

Szia!

"6 darab új 1.2v-os de 2000-2100 mA aksira"
Ezt nyugodtan megteheted, ha javasolhatom Recyko, Enloop, vagy valami hasonló új típust válassz aminek már alacsony az önkisülése.

Ha meg tudod oldani, hogy egy 6 darabos elemtartót használj, akkor az akkukat külön-külön tudod kezelni, ami a számukra a legjobb és így nem kell speciális töltőt építened, ha van már NiMh akkutöltőd (pl a fényképezőgép miatt). Ha ez nem megy, akkor próbáld meg úgy dobozolni, hogy az akkukat összekötő vezetékekhez egy csatlakozóval hozzá lehessen férni, mert akkor még mindig megoldható a cellánkénti töltés. Ha ez sem megoldható, akkor marad a klasszikus akkupakk, együtt kell tölteni az egészet.

Az akkuk töltése eddig hogy ment? Külön töltő volt amibe át kellett raknod az akkut, vagy a rádió kapott külső tápot és a rádióban benne volt a töltőelektronika? Egyáltalán a rádiót lehet adapterről működtetni?

Én eltöprengenék azon, hogy 7.2V-ot össze lehetne rakni 2 db 3.6V-os LiIon cellából is. Ahhoz könnyebb töltőt készíteni.
(#) karpi válasza SzT3 hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /

6 darab aku sorbakotve egy aramgeneratorrol toltod C/10 -el kb 14-16 orat .A keszulekben hasznalatkor feszultseget kene figyelje egy kapcsolas hogy ne meritsed a biztonsagi hatar ala az akukat.A lemerites tonkreteszi az akukat.Az akupak-ban talan van egy ilyen kapcsolas (?) .
Az ilyen toltes nem egy szabvanyos toltes , egy komplexebb processzor kene hogy a NiMh akut toltsed helyessen hogy igy tobb ideig mukodokepesek legyenek.
utanna kene nezni a tonkrement tolto milyen volt ...legalabb eramgenerator kene legyen ami nem ad le C/10 feletti aramot .Ha meg valami proceszor akkor az okosabban tolt.

Totltesrol es toltokrol talalsz itt a forumon sok adatot es linket a netten talalhato adatokhoz cikkekhez melyekben le van irva hogy kell tolteni a mindenfele akku-t..
(#) SzT3 hozzászólása Ápr 6, 2011 /

Noss készítettem pár képet az első két képen maga az akku test látszik egybe a 2 póluson veszi fel a rádió a naftát.
A másik oldalon lévő 4 pólusból 3-at illetve 4-et használ a töltő (volt olyan asztalim amibe 3 érintkező volt és volt olyan amibe 4 mindegyik eredeti motorola) a toltő egy dokkolóbol ált és egy adapterből:
az adapterbe a primer oldal szabvány 230V-50Hz 23W
a secunder oldal pedig 13,8V DC 900mA
az akku testén belül elég érdekesen vannak összekötve az cellák és afoliaáramkör is elég szövevényes, hamarosan azt is kibogozom ahogy én látom van benne egy egyirányu dióda és két olyan valami amiről fogalmam sincs
(#) SzT3 válasza karpi hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /

további képek
(#) SzT3 válasza rascal hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /

Illetve a két alaktrész

Az akkutest kialakításából adodóan sajnos a celák mindíg egyenkénti kivétele a töltéshez nem lehetséges. . . esetleg egy sorkapocsal kivezetni minden egyes cellát de. . nem tudom, mit javasolnátok?

A kis fekete alkatrészen mintha ezt vélném felfedezni:
002
B
320

Szétszedtem még egy rossz akku pakkott.
amit tapasztaltam az a fehér valami két érintkező lapka közé berakott harmadik lapka, funkcióját nem értem és nemis vélem felfedezni de a kettes és hármas cella kozé van betéve tehát a 2 cella között ezen keresztül folyik át az áram az általam egyenirányító diódának szerepét nem sokat látom mert az also 4 érintkező közül köt össze kettőt és a közösített szál megy fel az akkupakk negatív polusához a fekete kis alkatrész pedig szintén a 4 lenti pólus közül köt össze egyet az akupakk pozítív polosával ugy hogy azon keresztül folyik az áram.
Ebből kiindulva ez nagyon ugy néz ki hogy a motorola ezt a 6 cellát egynek veszi.
ÉS gondolhatom azt hogy simán ráküldi a 13,8V-t? mert hisz semmi cellánkénti szétválasztás vagy egyéb hatalmas trükk nincs az egészbe (jelzem eddig 6 évet működött igy a pakk csak) annak a 2 alkatrésznek a szerepét és a feladatát nem értem.
Amúgy a másik pakkba a fekete alkatrész jelölése eltér és ebbe
730
B
835LG
Tehát ha a motorola a7,2V/1600 mA es pakkot töltötte 13,8v/900mA-el
akkor én nekem elvileg a 7,2v/2100mA pakkot töltenem kéne mondjuk 13,8V/1300 vagy 1600mA-el, Jól számolok? Vagy hogy akkor már használható legyen szívargyújtóról megelégedhetnék a 12V/1300vagy 1600mA-el
Következő: »»   24 / 54
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem