Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Szia peter1995! Elkószáltam, de most átolvastam az oldalt. A potenciométered 1 Mohm, vagy hasonlóan nagy ellenállású? Volna potid 10k környékén?
Helló!
Szeretnék kérni egy infót,hol találok leírást arra,hogy ha kell nekem pl.14v akkor hány voltos trafót kell csinálnom? Köszönöm!
Arra gondolsz, hogy az egyenirányítás és a puffer után mekkora feszt fogsz kapni?
Igen.Ha egy kapcsolásnak 45v kell gondolom nem 45v-os
trafót tekernek?
Igen, ahogy mondod
Nagyon egyszerű: váltó szorozva négyzetgyök (egyszerűsítve váltó x 1,41) = egyenfesz.
Helló! Általánosan jó ha 1,3- mal elosztod. 14V egyenfeszültséghez ~11V szekunder adódik. Nagyobb pontosságú az, ha a kívánt egyenfeszültségből levonod az egyenirányításban résztvevő diódák nyitóirányú feszültségét és a maradékot osztod 1,41-gyel. Ez csúcsfeszültséget jelent, ami terhelés hatására csökkenni fog.
Itt egy példa, remélem segít:
2x 18V az = 36V. Egyenirányítás és pufferolás után lesz belőle 36 x négyzetgyök 2 (1.41), azaz 50,76V, amiből a egyenirányításon elvész 1,2 V, vagyis az eredőnek kb. 49,5 V-nek kell legyen a pozitív / negatív között
Köszönőm! a számomra érthető választ,egy példát találtam arra hogy a kondik értékére vigyázni kell.
Milyen példát? Mondjuk 15 volt AC-re nem rakhatunk 16 voltos kondikat?
Köszönöm! ez nekem egy kicsit bonyolultabb,de bele fogok vágni.De itt jól meg kell ugye választani a trafó
teljesítményét is?
Áhh kib@**om a p****ba az egészet.Délután jó volt szólt minden.Kicseréltem a jel vezetéket árnyékoltra erre nem szól.Rámértem a kimenetre semmi.Méregettem az alkatrészeket aztán ismét mámértem a kimenetre erre 33VDC
Úgyhogy nem is próbálkozok ezzel a panellak tovább lesz egy új csinálva ennek úgy is több alkatrésze vékony dróttal van összekötve mivel a fóliacsík sérült. TDA7294-ről mi a vélemyéned?A táp jó annak is.Az alkatrész át kb 1 ezres +a nyák.De a nyákot megcsinálom én.
Én az egyenirányítás utánira gondolok ami a táp gyök kétszerese.
A TDA 7294 nagyon jó, van olyan topic, gyere át oda. Ezt az erősítőt ne dobd ki, jó kis szerkezet, már csak a tapasztalat szerzés kedvéért is érdemes rendbe rakni
Írd le mit szeretnél táplálni, mid van meg hozzá eddig, szívesen segítek, és biztos hasznos tanácsot adnak a Fórumtársak is
Hát ki biztos nem dobom majd próbálozok rajta.Most számoltam össze a TDA7294 1600ft nyáklemezzel együtt.
MAjd méregetek rajta aztán talán jó lesz.Ha más nem alkatrésznek jó lesz.Ez volt a legelső művem.Még azt se tudtam hogy mit jelent a 150K jelzés egy barna alkatrészen.Aztán kizárásos alapon egy ellenállás lett Na de ne offoljak.
Fel a fejjel! Egy-két átkötés a nyák alatt nem szégyen, a lényeg, hogy szóljon. Újra méregetni kell, izzó és védőellenállások legyenek bekötve. Milyen végtranzisztort sikerült beszerezni?
Maradt a 2N3055 mivel találtam belőle itthon újakat.És ment vele.Csak az abaj hogy van egy tranyó ami dióda vizsgálón rámérek sípol és 1000fölötti értéket mutat ami elkezd csökkenni 15ig aztán 15nél elhallgat a sípolás és nő az érték.
Hát semmi! Eddig időzítőket,villogókat építettem.
Most szeretnék erősítőt is ,nézelődök milyenek a legegyszerűbbek és mi kell hozzá amit én is megtudok csinálni. egyet már csináltam egy egy tranzisztorosat,de a rádiósmagnó látta a kárát!
Szia!
Nem úgy van, hogy kis értéknél (nyitófeszültség) sípol a műszer?
Vedd ki a biztosítékot úgy mérjél, mert különben a tápkondi bezavar. Kíváncsi vagyok a 2N3055 meddig bírja, ha nem járatod csúcson végül is megfelelhet.
Mit szeretnél meghajtani az erősítővel? Van hangsugárzód, vagy azt is még csak most fogod kiválasztani?
"ebben a sokszáz wattal idiotizált világban"
Ez nagyon tetszik
Az lenne a normális.De 1300 tól sípol elkezd csökkenni 15 ig aztán elhallgat és elkezd nőni az érték.
Van egy 4ohm 250w-os hangszóróm,számítógép tápjaim,
30w-os hangszóróm.
A 30W-ossal kezdeném, IC-s erősítővel.
Van kapcsolásod? Vagy keresek, és mondasz véleményt?
Sziasztok!
Egy sztereo erősítőre hogy kell bekötni egy szubládát a másik két hangszóró mellé?
A keresgélés nagyon hasznos, a fórum keresőjébe írd a "tda" betűket és amiket felkínál érdemes megtekinteni.
Legegyszerűbbnek tűnik egyszer 12V tápról hídkapcsolást járatni. Az már elég hangos, és "labortápnak" megteszi 3db laposelem.
Én azt csinálném hogy a jobb+bal hangszóról az erősítő egyik oldalára a sub a másikra.NEkem így van a hifi+egy 3utas hangfal.
Ilyesmire gondolsz?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |