Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC égetési hibák, problémák, kérdések
Nem lehet, hogy védett a program, amit beleégettél?
Most sikerült megírni a 628A-t és egyenlőre úgy tűnik hogy működik is.Köszönöm a segítséget.
A programot mikroc-ben írtam a code protect szerencsére off-ra volt állítva.Még nyúzom kicsit a 628A,de remélem nem hibázik többet az égető.
Először kiszedtem a két diódát a 7812 gnd-je alól,meg a két 330pF-ot,aztán feltettem a 10k-ot a pic 4-es lábára(mclr).Ezután már azonosította a pic-et a szoftver.A pic lábán lévő 100nF-os kondi másik lába nem a gnd-re volt kötve,hanem a 7812 tápjára....
Most megpróbáltam még egyszer kiolvasni, de nem hibázott, kiírta hogy a két tartalom azonos. Az égetőt amit tesztelek ICSP-s égetőnek tervezem ami egy 628-as áramkörhöz fog majd csatlakozni.Az ICSP kábel milyen hosszú lehet? Lehet hogy a mostani 45 cm-ből vágnom kell majd hogy együtt ne legyenek hosszúak?
Az ICSP 10cm, a nyomtató kábele 45..60cm, de van mikor 1m is elmegy, de ezt majd akkor, ha a rövidebbel működik, és szükség van esetleg a hosszabbikra.
Akkor az ICSP az próba szerencse.
Időközben lerajzoltam a kapcsolást meg a nyákot, véglegesítve az égető tervét. Ez ebben a formában ez az égető szerinted írni fogja a 18F-eket? 18F2550-et és 18F4550-et szeretném majd programozni. A 18F4550-es bootloader már régóta mozgatja a fantáziámat. üdv.
Szia!
- A Vpp -ről - szerintem - ki kellene venni a 100nF kondenzátort, de legalább csökkenteni a kapacsitását max. 1 - 10nF -re, - R9 és R20 nem kellene, - R7 jobb lenne 4k7 vagy 1k éttékkel, - A C100 is lehetne nagyobb, - 100nF a 7407 táp és föld lába közé, - Fogja programozni a 18F család 5V -os tagjait.
Kiegészítve, az R1, R2, R3 legyen 1k!
Idézet: „Akkor az ICSP az próba szerencse.” 10cm legyen, ne próba szerencse!
Sziasztok.
Megépítettem a watt féle mini v4-es verziót. Pontosan ugyan úgy ahogy le volt írva. (Talán az ICSP port nem 10cm hanem 15, nem biztos hogy ez a probléma.) A progi működik felismeri a PIC-et eep romra írok jó, visszaolvasom jó. Flash-re írok jó visszaolvasom jó. Erre visszaolvasom az eep-t és nem jó: üres. A mini támogatás pipa megvan sebesség csökkentésre is ugyan az. Olyan mintha az egyik égetésekor a másikat kilőné. Mi okozhatja ezt?
Valószínű a program. Az EEPROM-ot égesd másodiknak. Ha úgy jó, akkor használd így!
![]()
Érdekes, de most meg nem hajlandó normálisan működni egy másik picnél még annyira se hogy külön külön jó legyen.
Mit kell beállítani a progidban csak a mini engedélyezést, az LTP portot meg a port beállítást kell megcsinálni ugye? van olyan hogy port ellenőrzés, 1s-ként kéne villogni a zöldnek nem? egyszer néztem akkor kb olyan volt most viszont lassabb kb 4-5 sec.
újabb érdekesség, az égető valamiért érzékeny a kapcsolási sorrendre mármint annyira hogy olvasásnál is első a főkapcs aztán a Vpp kikapcsolásnál első a vpp aztán a főkapcs. (Legújabban nem is szükséges külön kapcsoló ha jól emlékszem.) Minden esetre így és ahogy mondtad első a flash aztán az eeprom úgy már az egyik pic rendbe van most megy a második.
![]()
A kapcsolási sorrend érzékenysége PIC függő. Ha sok PIC-et akarsz építeni, akkor javasolt, hogy ne egy alkalmi égetőt építs, illetve érdemes kiegészíteni a minit két tranyóval, más égetők mintájára, amik a Vpp-t és Vdd-t kapcsolják.
Én is most készültem el a WLPT mini-vel. A PICKit2 klón 2550-es felprogramozásához készült.
Remélem gond nélkül feltudom majd programozni. Mi a helyzet, működik rendesen?
Ha tartod a kapcsolási sorrendet akkor tökéletes + első a flash memória aztán az eep-rom így megy tökéletesen, pedig az icsp port vezetékeit megmérve 20cm.
![]()
Örülök hogy sikerült megoldanod. A 10k-os ellenállást is használtad a cél áramkörön? Mert most nem tudom kell-e. Régebben amikor a szilva féle klónt tárgyalták, akkor azt mondták hogy mindenképp kell. Azután valamiért felhoztam a dolgot, akkor pedig azt hogy nem kell. Most legyen okos egy kezdő.
![]()
Mindig kell!
Ha van az áramkörben 5V-os regulátor, akkor a Vdd-re. Ha nincs(pl. adapter) akkor a Vss-re kell húzni a Vpp-t. Halkan jegyzem meg, hogy kívánatos lenne az elektronikai alapok ismerete, anélkül elég sokba kerülhet ha valaki PIC-el kezd próbálkozni. A fent említett kérdésben is tisztán kéne látni, és nem mások által kimondott véleményeket megjegyezni. Idézet: „(#907998) Hp41C válasza shield hozzászólására (#907904) Válasz • Jan 30, 2011 Szia! Már megtettem. Mivel az adapter kártya célja nem proramok futtatása, hanem a programozás, ezért szerintem megengedhető az alacsony szint a MCLR kivezetésen. Nincs rajta kvarc, a port lábak nincsenek sehova kivezetve... Az a 10k a Vpp és a Vdd között milyen viszonyban van a "Use Vpp first programming entry" móddal, ha a Vdd-n csak a kontroller a terhelés? A Vpp bekapcsolása magával húzza a Vdd-t is. Mivel nincs fogyasztó a Vdd tápon, a kontroller belső áramkörei kapják meg a leosztott Vpp-t. Mivel a legtöbb ezetben nem lesz a kontrollernek órajele, a fogyasztása igen alacsony lehet (5V -nál 30-100 uA). Ekkora áramnál a 10k-n 0.3-1 V esne. A megnövekedett Vdd miatt nagyobb áramok folyhatnak, valószínüleg a Vdd-n mérhető feszültség nem megy fel 10-12V-ra, de lehet, hogy ártalmas a kontrollerre. Ha a feszültség eléri a Vdd programozási minimumát, a "Use Vpp first programming entry" módot a kontroller nem fogja érzékelni. ------------------------------------------------------------ (#908030) watt válasza Hp41C hozzászólására (#907998) Válasz • Jan 30, 2011 Idézet: „Az a 10k a Vpp és a Vdd között milyen viszonyban van a "Use Vpp first programming entry" móddal, ha a Vdd-n csak a kontroller a terhelés?” Jogos.” ----------------------------------------------------------- Akkor hogy is van? ![]()
Szerintem egyértelmű, és előbb is pont ezt írtam le.
Helló.
Van egy kis problémám az ltp-s égetővel. Megépítettem a v4-et és az 1.29b programot használom de problémám a következő: felprogramozom a picet visszaolvasom a progit jó, de a céláramkörbe nem indul el a pic és eddig úgy néz ki az áramkör jó legalább is minden a helyén van csak a pic nem dolgozik. Lehet ez valami égető vagy program beállítási hiba? Mit kell beállítani az égetőprogramba? (A picbe írandó program biztos hogy jó más írta és neki működött.)
Ha a config és a flash, esetleg az EEPROM kiolvasása nem jelez hibát, akkor ott nem az égető a hibás.
Magába az égető programba mit kell beállítani? A minit be kell pipálni és a picet kiválasztani égetés előtt. Még valami beállítás kell? (Én csak ennyit állítottam be.)
Port beállítással kell valamit csinálni és a configba mit kell beállítani?
Nem értem. Ha égettél és visszaolvastad és a visszaolvasás egyezett, akkor mit kéne még beállítani? Persze sokmindent be kell az élesztésnél, amit az oldalamon le is írok, de miután azt írtad, írtál-ovastál, így azt mondom mást nem kell.
Esetleg olyan nem lehet hogy valamiért a kimenő jel a pichez valamiért megváltozik akár5 a vezeték akár más miatt és kiolvasásnál a rossz érték pedig visszaalakul jóvá? Bár ez elég abszurdum nem?
Nem tudom az áramkör jónak néz ki de a pic mégsem indul az oszci sem indul el. A pic tápfesze 5V szűrve is van. Vagy a kvarc nem lenne jó vagy a 22pF kondi?
Ha a visszaolvasás rendben van, akkor az égetés jó.
Milyen PIC-et is égetsz? Csatoltam az 1.30-at, ezzel próbáld meg, de nem hiszem, hogy ez a baj...
Kösz.
16F648A-t használnék propeller órába de eddig még nem sikerült megoldani a gondot. Megpróbálom ezt a programot és kipróbálom másik kristállyal és kondival. Eddig még nem volt időm nagyon kísérletezgetni.
Ez a típus tesztelve volt, nem lehet baj vele az égetésnél.
Hali!
16F628A-t szeretnék égetni PICkit2-vel, de valamiért nem akar működni, Törlés után a Blank Check-re azt írja ki hogy "User IDs are not blank." Az MPLAB is az User ID miatt kiabál: Idézet: „Blank Checking User ID Memory PK2Error0027: Failed verify (Address = 0x2000 - Expected Value 0x7F - Value Read 0x0)” Lehetséges hogy ennek a PIC-nek harangoztak? szerk.: 16F-es PIC-ekkel még nem volt dolgom, valahogy nagyon nem tetszenek nekem.
Próbáld meg kikapcsolni a fast programming módot!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |