Fórum témák
» Több friss téma |
Mijen hangszoró volt az... Ennyitől nem szabadna tönkre mennie, hogy megszakad az erősítő tápellátása. Ha komoly hangszoró volt akkor érdemes megtekertetned, esetleg megtekerned. A leírtak alapján nem biztos, hogy minden oké azon az erősítőn. A nyugalmi áramod szintén nagyon meglepő. 600mA az sok, az 1.13 A -es nyugalmi az pedig rengeteg. Az A osztályú erősítőmön van akkora nyugalmi, ami már komoly hővel is jár. Mennyire melegedig az az erősítő? Amiket leírtál azok alapján becsülettel kell fűttenie. A 800W-os erősítőm rendelkezik 700-800mA es nyugalmi árammmal. Egy 100W-os AB osztályú erősítőnek kevesebbenek kellene lennie a nyugalmi áramának. Én nem építettem még meg a 100W-os TDA2030-as erősítő áramkört, de hidalt TDA erősítőt építettem 50mA-es nyugalmi árammal. Aki megépítette az álltalad is megépített erősítőt ő majd megmondja, hogy Neki mennyi a nyugalmi árama. De véleményem szerint, ot nem lehet minden rendben.
Azt hiszem én írtam rosszul ennyi volt a nyugalmi árama: Tegnap 0.06on állt ez, szerintem ez 60miliamper ha jól értelmezem . Ha látnád te is azt mondanád jó ez így. A ki menetet kelet egy darabon le árnyékolni ez segítet. Mást nem tudok el képzelni mert már vagy 50szer átnéztem hogy minden a helyén van e , és ettől lett jó . Szerintem ez a nyugalmi áram rendben van de remélem nem tévedek
A hangszóró képét nem tenném fel ide . Az egy 25 éves Szovjet hangszóró volt , lemez játszóé.
Így van, a 0.06A az 60mA, ami tökéletes nyugalmi áramnak. Ma megmértem nekem a TDA2030 híd 55mA-es nyugalmit produkál. Akkor minden rendben van az áramköröddel. Egy 25éves hangszoró csoda, hogy megy, az lehetett a probléma forrása. Szerintem azt a hangszorót hanyagold, mert az ilyen régi hangszorókkal cask a gond van, ezt tapasztalatból mondom. Szerezz be egy az erősítő paramétereinek megfelelő hangszorót és tökéletes lesz.
Hát igen . Sajnos nincs tapasztalom ezekhez a dolgokhoz csak mostanában el kezdtek érdekelni lassan már minden szabad időm ki tölti így hát szükségem van az itteni segítségekre. Majd utána nézek dolgok iránt mert az alapokkal sem vagyok tisztában Valamelyest elektrotechnikai ismereteim vannak . Ez a kapcsolás azért arra jó volt hogy az alkatrészeknél tudom melyik láb micsoda és a nevezését mint például a pnp és npn tranzisztorjainál . Vagy például ennek az ötlábú ic lábainak a megnevezését. Dehogy már az 1es bemenet miért nem invertáló és a kettes láb miért invertáló lövésem sincs mit takar csupán a kapcsolási rajzot követem. Mert hogy én itt tartok még ugye .Így elő fordulhat hogy egy két fület zavar az írásom elnézést kérek
Mindig minden nap tanul valamit az ember. De az alapoktól kell elindulni, ha azok megvannak, akkor már lehet rájuk építenni. Kérdezni nem szégyen, hisz azért van ez a fórum. A mondás is tartja: Rosszul tudni valamit rosszabb, mint nem tudni róla. Olyan ember nem létezik aki mindent tud. Nekemis az összes szabadidőmet kitölri az elektronika. Mindenkinek megvan a hobbija, nekünk az elektronikai építgetés.
Én erről a kapcsolásról szeretnék megtudni minél többet!
Már megépítettem és kiválóan működik Azt szeretném megtudni hogy minek mi a szerepe, hogy megértsem a működését, és még azt is hogy milyen tápot ajánlotok hozzá mert én egy 12V -os tápról hajtottam meg. (kezdő vagyok)
Szia!
Olvasgass a műveleti erősítőkről. Ez az IC is egy ilyen jellegű áramkör, csak nagy teljesítményű kivitelben. Bővebben: Link Keresés
Hello!
Röviden tömören a tapasztalataim a TDA2030-ról: -Ha egyszeres tápról használod, akkor biztonságosan kb. 32-34V-ig növelheted. (Nekem AC 24V-ról megy, ami egyenírányítva pufferelve kb. 32V, ami az IC számára tökéletes, itt adja le közel a max. telejsítmény, 12V ennek a töredékét teljesítti. -Kettős táp esetén max. amín teszteltem az +-15...17V, itt még biztonságosan használható volt. - Bemeneti jelből nincs szüksége túl magas jelre, tehát egy számítógép szintű jellel bőven túlvezérlehető, ami torz jeleket eredményez. Űtehát előerősítőt nem igényel. Erre figylej, mert ha túlvezérled, akkor torz jelek érkeznek a hangszorórra, ami a hangszoró tönkremeneteléhez vezethet. Hangerőszabályzó potiból 50 kohm -osat vagy 100 kohm -osat használj. Röviden ennyi, ha bármi konkrétumra kíváncsi vagy kérdezz nyugodtan.
Hellosztok az alábbi kapcsirajzzal lenne egy kérdésem, a Tip-helyére rakhatok BA 159???
Válaszotokat elöre is köszönöm szépen!
Hello!
A TIP35-TIP36 azok komplementer tranzisztor párok több mint 1000-es bétával. Ezeket cserélheted bármilyen megfelelő paraméterrel rendelkező (feszültségek, áramok, lábkiosztás ilyesmikre gondolok) hasonló tranzisztor párokra. De dióda semmiképp se jó helyette. Sőt két dióda sem. Jó oké, hogy a tranzisztor "konyhanyelven" két egymással szembefordított dióda, de ezt te nem tudod megcsinálni, úgy hogy szembefordítasz két diódát. A tranzisztorgyártás ennél bonyolultabb folyamat, amit otthon nem lehet kivitelezni. Ha lehet is, nem érné meg. Tehát határozottan mondható hogy, nem jó tranzisztor helyett dióda.
Még egy kérdésem lenne mert itt az oldalon találtam egy hasonló kapcsi rajzot a tipes erősebb mint a BD tranzisztoros azért 200Wos?
Csatolóm a két kapcsi rajzot
Egy olyan kérdésem is lenne hogy van két toroid trafom a következő paraméterekkel 200Va 12V Szekunderrel és 100Va 12 szekunderrel csak ezek egyszerű kimenetűek ehhez van vmi trük hogy szimetrikus tápot hozzak ki belöle vagy semmi esély hozzá ahogy láttam a kapcsi rajzban szimetrikus táp kellene!
Ha össze lehet hozni akkor szerintetek a 100W os is elég lenne ha ebből az erősitőből kettőt csinálnék? Válaszotokat és a segitségeteket elöre is köszönöm!
Ha nem akarod a trafót áttekercselni, akkor a két trafó kimenetét "sorba" lehet kötni. A két trafónak így keletkezik egy közös pontja, ami gyakorlatilag megfelel egy középkivezetéses trafó középleágazásának.
Arra vigyázz, hogy ne lépd túl a kisebb trafó teljesítményhatárát.
Az a probléma csak egy trafót szeretnék használni és a kapcsirajzra nem tudsz valamit mondani hogy miért több a teljesitménye?
Köszönöm a válaszodat és a segitségedet!
A két rajz egyforma(csak apróbb eltérések lehetnek), teljesítményre is.
A TDA2030A-nak a maximális tápfeszültsége +-22V. Ha ekkora feszültségről járatod ezt a hidalt kapcsolást, a kimeneti teljesítménye kb. 200W lesz 4 ohm-ra(a tápfeszültség csökkenése miatt 200W-nál már elég durván torzít). Ha csak +-16V-ról járatod(12V váltót egyenirányítva kb. ennyit kapsz), lesz a kimeneti teljesítmény 100W/4 ohm.
Így van, ahogy a írtad. A 200W az nagyon túlzás. Vagyis lehet, hogy lenne annyi 10%-os torzitással, ami hallgathatatlan lenne és a hangszoródat is tönkrevágná. Egyébként is a 2030 túlvezérlésre nagyon érzékeny, hamar betorzít jelentősen... A panel is nagy, sokkal kisebb panelből és egyszerűbben is lehet 200W-os erősítőt készíteni. Pl.: Hídalt TDA7294.
Én ezt a hidalt kapcsolást most 8óhmos Videoton hangszóróval járatom és szépen szól. +- 16volttal nekem tetszik a hangja. Nem kell nagyobb hangerő egy szobában tutira . Még a táp egységet nem volt időm rendesen megcsinálni de majd megfogom azt is .
Végleges formában ez a 100watt táppal együtt
A TIP 35/36 az normál tranyó nem darlington. Azoknak van 1000-es nagycságrendü bétája, mivel két tranyó van a tokba
A BD 249/250 a megfelelője
Nos, én nem azt írtam, hogy a TIP 35/36-os tranzisztor darlington páros, hanem Ők normál teljesítmény tranzisztorok. Én azt írtam, hogy:
Ami így rendben is van, butaságokat nem szoktam írkálni. Eltekintve attól, hogy benéztem, mert a kapcsolásban nem TIP135-136 van, hanem TIP 35-36. De csak az nem hibázik, aki nem is csinál semmit. A segítő szándék a fontos. Hibázni emberi dolog, és azt beismerni is. Elvégre nem vagyunk gépek(robotok), hogy ne hibázzunk.
Én írtam, rosszúl, én a TIP 135-136-ra gondoltam, csak 1 számot elirtam , ezért lett belőle TIP35-36.
Sziasztok.Nemreg vettem 2 db tda2030-at.A mellekelt kapcsolasi rajzot szeretnem elkesziteni.....Ha valakinek van nyak rajza hozza megkerem ,hogy legyen szives feltenni.Elore is koszonom.
Ez egy jó kis kapcsolás nekem már rég szól, és atom biztosan működik, hangzása szép. Csak ajánlani tudom építsd meg. A nyákrajzot itt a fotóknál le vadászhatod de megkeresem neked .Így van BD250 és 249 jó hozzá kicsit drágább 100vagy 200 forinttal mint szoktak bele kisebb teljesítményűt rakni ,de ezzel már sokan megcsinálták és működik be vált . Tápja közép nullás oldalanként 10000mikrós kondik kellenek , és a puffer után 500 500nf körüli kondi.
6800uf eleg neki? mert csak ez van itthon meg bd 244/243 van azok meg jok vagy kicsik? A tapom egyeniranyitva +/-21 volt anyit kibir meg az ic 6 ohm os hangszoroval?
Én 10000mikróssal csináltam meg de én azt hiszem elég neki. A tranzisztorok is jók szerintem ebbe egy ilyesmi teljesítményű pnp npn tranzisztor pár kell és működik. De be forrasztás előtt legalább dióda vizsgálóval nézz rá főleg akkor ha használt . (Bázisról a kollektor emitter felé)
Ez az lesz amit keresel , de vesd össze alaposan a kapcsolási rajzzal : http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/a4/a4ee7c5078239cbe30c7f...4e.jpg http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/8c/8cf9914659b6d46fc6826...55.jpg
Akkor tehát tuti jó a 243is
Koszonom gyors valaszokat.Minden tiszta uj.az Ic ket tegnap vettem a tranzisztorokat reggeben de nem hasznaltam oket.. Megegyszer koszonom nagyon halas vagyok erte.
Nézd csak van itt egy ilyen rajz is hasonló a tiédhez . Én azt mondom ezt csináld meg itt a le írás , nyák terv csak le másolod. A hangszín szabályzót el hagyhatod vagy később is meg építheted .
http://www.kattide.com/erositokeszites_hazilag.pdf
Nekem szimetrikus tapom van ... koszonom azert amit kuldel mar csak a nyakot kel megcsinaljam es kesz alaktreszek mar kivannak valogatva ... koszonok mindent.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |