Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv
Szeretnék építeni egy körszámlálót egy járműre. A következő lenne a feladat: Van egy adott pálya (pl: 400m) minden egyes kör megtételénél jelezze ki nekem, hogy éppen melyik körben járok. Az ötleteket, segítséget előre is köszönöm.
Nem egeszen vilagos a feladat: A palyan egyszerre csak egyetlen jarmu lehet? Magyaran egyszeru optikai vagy kapacitiv ill induktiv erzekelo elegendo-e, avagy a jarmure aktiv vag passziv jelado kell? Pl szin vagy vonalkod erzekelo is lehet passziv jelado ha nincs veszelye koszolodasnak...
Van egy jármű vagy bicikli stb ez végül is lényegtelen. Ha én megtettem a járművel egy adott távolságot tegyük fel 400m-t akkor ő kijelzi hogy az egy kör, és így tovább. +Le lehessen nullázni. Én valami olyasmire gondolok, hogy mérni a kerék fordulatot, abból tudom a megtett távolságot és akkor valami számlálós megoldás..
Ja, hogy magan a jarmuvon szeretned ezt elintezni? Ha a jarmu kereken mered a tavolsagot, akkor az csaloka lehet: Pl. nem mindig pont ugyanabban a savban halad a kerek (ki kell kerulni egy masik jarmuvet vagy pocsolyat, vagy egyszeruen csak lehetetlen hajszal pontosan ugyanazt a kort tartani). Tehat elteres mindig lesz, meg akkor is ha bekalibralod, es az elteres nem szamottevo.
Akkor mar sokkal jobb, ha a kor szelere helyezel egy jeladot (megintcsak lehet aktiv vagy passziv, pl egy feny csova), es a jarmuvon ezt erzekeled...
Szoval gondolom nem fontos a nagy pontossag ,versenyrollenne szo ugy nez ki ..es tudni szeretned hanyadik korbe is vagy .
Kell egy digitalis Km-ora tipusu szamlalo . Megmersz egy atlag uthosszusagot ennek a szamerteket erteket beteszed egy "tarololoba" a memoralas egyben nullaza a szamlalot . Mostantol aztan egy "komparator " varja az illeto szamot a szamlalo kimeneten .Mikor a szamlalo kimenete eleri az illeto szamot ad egy impulzust ami nullaza a szamlalot es egyben ez a impulzus "meg lesz szamolva" egy masik szamlaloval" amelyik majd kijelzi a korok szamat. Ez lenne az algoritmus , most attol fuggoen hogy mileyn alkatreszeid vannak ..logikus IC-k , UProcesszorok ,PIC vagy ami meg van lehet megvalositani.
Szerintem egy kis teljesítményű rádióadó a pálya szélén ,a járműben egy vevő.Ha elég nagy a kör ,akkor egy vezeték nélküli csengő is megteszi adónak.A vevőt meg a járműre teszed ,egy egyszerű késleltetés után egy számlálóra kötve a kimenetét.
Ez a távolságméréssel szemben bármikor bárhol előzetes mérések nélkül is alkalmazható. Esetleg valami infrás megoldás,de ott a kosz meg az irányítottság befolyásoló tényező lehet.
Ha kerékpár,akkor nagyon egyszerű.
Egy olcsóbb zsebszámológéppel megoldható. A kilométeróra kontaktusát az "=" jel gombjával párhuzamosan kötöd. Csak előtte ki kell számolnod,hogy egy kör mennyi kerékfordulattal egyenlő. A többi csak összeadás kérdése.
Ha a pálya szélén elhelyezel egy infra ledet , és minden
"járműre kerül egy infra érzékelő egy egy számlálóval mindenki tudni fogja hányadik körben jár . Az eredmény jelző topikban van fent egy 7szegmenses kijelzőhőz tervezett pices áramkör ami emlékeim szerint 99 ig számol ez biztosan elég lenne egy versenyre csak a szenzorrt kéne hozzá illeszteni . Már van is ötletem : a szenzor lehetne 36khz-s infravevő és az adó egy 555- el megvalósított 36khz-s astabil
A pálya szélén elhelyezni nem biztos, hogy jó ötlet. Ha két versenyző egymás mellett megy, az egyikük takarásban lehet; ha hárman is vannak, a középső vevő akár egyik pályaszélre sem lát rá.
Infravörös adókat föntre kellene tenni, pl. a célvonal fölött kihúzni egy kábelt, amiről kellő sűrűségben beépítve lefelé, vagy kicsit a haladási iránnyal szemben megdöntve szórnak az infraledek, egyfajta fényfüggönyt képezve. A járműveken pedig úgy kell elhelyezni a vevőt, hogy az szabadon láthasson fölfelé. Utat mérni, és ebből kört számítani azért nem jó, mert aki valamiért állandóan a külső ívre kényszerül, nagyobb utat tesz meg a belül haladóknál, vagyis neki hamarabb "letelik" a verseny
Nagyon igazad van ! De az infra elhelyezése már másodlagos . Biztosan ki lehet kiésletezni egy optimális megoldást (én akár több vizszintesen elhelyezett , egymás "sugarát" átfedő adóledet is el tudnék képzelni
mondjuk 2-3 méter távolságon elhelyezve , és az elektronika csak akkor léptetné a számlálót ha éppen az infra sugarába ér . Annak a valószínűsége hogy két jármű végig egymást takarva halad át az infra sávon elég kicsi de ha a pálya mindkét oldalán van sugárzó már szinte nulla az esélye .
Tényleg nem kötözködésből írom, csak úgy eszembe jutott: a kicsi, és szinte nulla esélyeket nem szeretjük. A bizonyosat vagy a nullát, azokat igen
"Feltételezés a siker halála"
Nem tudom ,egy salakmotor ,vagy cross motor versenyen eléggé kétséges számomra a megfelelő infra vevő elhelyezése a járművön.(esetled arra is külön "ablaktörlő" kell,vagy téphető fólia mint a bukókra)
Az esélyek átértékelődenek-légörvényben bukdácsoló repülőgépen is.
De Stanislaw Lem is írja egy helyen"...képzelje el a kedves olvasó,hogy milyen véletlenek sorozata kellett ahhoz,hogy ön egyáltalán a világon van... Kicsi volt a valószínűsége,de bekövetkezett." A valószínűségszámítás nem szerelem kérdése. Pláne nem a körszámlálók témájánál tárgyaljuk.
Üdv!
A kör érzékelőt dugabácsi te is helyettesítheted, és akkor marad egy léptethető és törölhető számlánc LED-es kijelzővel! Amikor eléred a kör végét megnyomod a léptető gombot, így lép egyet a számlánc.. amikor új körözést kezdesz törlöd a számlálót.. Rajz rengeteg van ilyen... "Az a gép a tökéletes amiből már elvenni nem lehet egyetlen elemet sem, mert akkor már nem működik"
Szerintem egyszerű számlálós megoldás.A pálya elejére elhelyezel bármilyen jeladót(infra) és a járművön a vevő része egy számlálót triggerelne minden egyes körbe. ez hajtana egy kijelzőt amin csak lépkedne előre az érték.
Sziasztok
Építeni szeretnék egy olyan áramkört, ami köridőt tudna mérni, egyszerre több járművön, és laptopra küldené a jelet. Használnom kéne valamilyen processzort, vagy IC-kkel megoldható?
Szeretnék építeni egy Körszámlálót r/c autókoz.
PL.:http://www.robitronic.com/lap-counter-en.html vagy http://www.youtube.com/watch?v=fkT9yr8dyrI 4 autóhoz kellene ezt megépíteni. Működési elv: Mind a négy autón lenne egy adó és ha elhalad a vevő előtt az számol egyet. A vevő tudja megkülömböztetni a 4 autó közül hogy melyik megy el előtte. |
Bejelentkezés
Hirdetés |