Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádiós adó-vevő modulok
Lapozás: OK   9 / 53
(#) Topi válasza MolnarG hozzászólására (») Feb 1, 2011 /

Szia!

HCS-hez HCS-t használj, és semmit nem kell barkácsolni.
Bővebben: Link
(#) MolnarG válasza Topi hozzászólására (») Feb 1, 2011 /

Szeretném olcsón megúszni, azért gondoltam a BC-NBK-ra. A barkácsolás nem gond, csak sosem volt dolgom RF adatátvitellel. Igazából az sem tiszta, hogy a távirányító gombjának lenyomásakor mit látok a vevő kimenetén? Egy adatsorozatot, vagy csak egy impulzust? Igazából a mikrovezérlő sem lenne nagy, gond. Csak a legegyszerűbb és legolcsóbb konstrukcióra lenne szükségem.
(#) Topi válasza MolnarG hozzászólására (») Feb 1, 2011 /

Igen, ez a baj... Csak nem tértem ki rá. Te HCS adót akarsz választani, ami ugrókódos.

Ehhez a BC-NBK azért rossz választás, mert ugrókódos dekódolást kell neked megírni, ami mikrovezérlő nélkül nem lehetséges. Te pedig anélkül szeretnéd.
(#) MolnarG válasza Topi hozzászólására (») Feb 1, 2011 /

Hát köszi a felvilágosítást, még rágódok rajta, hogy egyszerű legyen vagy olcsó.
(#) alibaba40 hozzászólása Feb 4, 2011 /

Üdv! Ezt a kapcsolást próbálta valaki?
Bővebben: Link
A HM-R 868s enable lába mire való? Itt egy kapcsolásban láttam, hogy Vcc-e van kötve, ezt kötelező bekötni?
(#) Satya666 hozzászólása Feb 8, 2011 /

Üdv,
Rendeltem egy TX-SAW433/s-ZRFM adót. Elvileg mindent jól kötöttem, de ezt az antenna részt nem értem. 16,5mm-es kábelt (koax antenna közepe) forrasztottam rá, nincs a közelben semmi zavaró, de csak akkor működteti a 2 méterre lévő vevőt, ha megfogom az antennát. Mit rontottam el?
Köszönöm a segítséget.
(#) otto54 válasza Satya666 hozzászólására (») Feb 8, 2011 /

Helló!

Egyszerű,sima réz "drót" legyen az antenna kb. 165 mm hosszal(434MHz).
Gondolom,hogy amit írtál a "16,5mm" elírás lehet!

Üdv. Ottó
(#) Satya666 válasza otto54 hozzászólására (») Feb 8, 2011 /

Igen, elírtam. Túl vastag a koax antenna kábel középső réz szála?
Üdv.:
Laci
(#) otto54 válasza Satya666 hozzászólására (») Feb 8, 2011 /

Szia!
A linken van egy antennákról szóló pdf.Bővebben: Link
Érdemes belenézni (olvasni).
Szerintem utána már az antenna témában nem lesz kérdésed.
Üdv. Ottó
(#) mechanika hozzászólása Márc 7, 2011 /

Sziasztok!

Az következő lenne a kérdésem:

szabad területen szeretnék távirányatással vezérelni egy izzót.
Ami fontos: fokozatmentesen legyen állítható a fényerősség, lehetőleg finoman. Az elektronikában való jártasságom csekély, a 2 tranzisztoros villogó megépítésénél megállt. Pár hete böngészem a netet ilyen kütyüért, de salynos nem jutottam előrébb.
Kétféle megoldást gondoltam:
1. valamiféle forgó vagy csúszó potméteres megoldásra gondoltam, Illetve a topi cikkében említett modulokra:
AUREL TX-4MSIL és AUREL BC-NBK.
vagy

2. talán jobb lenne, ha valami kész távirányítóval lehetne vezérelni a vevőt. Pl.: gd5
gd5

a segítségért előre is köszi
(#) otto54 válasza mechanika hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Helló!
Én mindkét oldalra tennék a modulok mellé egy-egy controllert és azután már a "könnyen" megoldható a feladat.
A "könnyen" csak akkor igaz,ha van jártasságod valamelyik controller típus programozásában.
Biztosan ajánlanak a többiek valamilyen egyszerűbb megoldást is.
Üdv. Ottó
(#) pucuka válasza otto54 hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Jó a megoldásod, mivel ezek a modulok nem tudnak analóg jelet átvinni, csak ez a mód lehetséges. Amit a kérdező linkelt, azok csak néhány (1 - 4) áramkör ki-be kapcsolására jók.
(#) echo11 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Hello!

Én nem vagyok nagy szakértő, de szerintem meg lehetne csinálni, a Topi-féle adó-vevő párral, mert csak egy PWM jelet kell átvinni, ami ugyebár digitális. Szóval az adó oldalra kellene egy AVR vagy ilyesmi (ami tudja a PWM-et), a PWM jelet rákötni az adó bemenetére, és a vevő oldalon, meg egyszerűen tranzisztorokkal megcsinálni az áram erősítést. Persze ehhez kell egy nagy adatátviteli sebesség. Nem tudom, hogy ez így jó-e, de nekem hirtelen ez jutott eszembe.
(#) zenetom válasza mechanika hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Hali!
Csak jószándékból: nem salynos hanem sajnos.
Viszont ehhez a 2 LED-es villogó által szerzett tapasztalat kevés.
Esetleg ha találsz ilyen kész projectet a neten, és utánépíted (ami valószínűleg mikrovezérlős lesz, tehát esetedben ez még bonyolultabb) akkor lehetséges.
(#) mechanika válasza zenetom hozzászólására (») Márc 7, 2011 1 /

sajnos gépelve gyakran ly-t írok j-helyett
talán azért mert silyetek'
(#) pucuka válasza echo11 hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Ha már benne van az "AVR, vagy ilyesmi", akkor már jó lehet. A vevő oldalon is kell az "AVR, vagy ilyesmi", amivel a vett adatból előállítod a PWM jelet. Az ilyen modulok többségének vezérléséhez, beállításához amúgy is kell az "AVR, vagy ilyesmi", a jobbakhoz legalábbis.

Hello!

Én segítségből próbáltam hozzászólni a témához, ezért úgy érzem, hogy nem illő a csúfolódás. Azért mondtam, hogy AVR vagy ilyesmi, mert arra gondolok, hogy az adó bementére bármilyen IC-t vagy áramkört ráköthet, ami pwm-et ad ki. Szóval én arra gondoltam, hogy magát a pwm-et vinné át a modulokkal, és így nem kell dekódolni. Persze ha van valami zavar, akkor annak függvényében villogna az izzó. Lehet, hogy elborult ötlet, de eliveg működhet, és nem is bonyolult.
(#) pucuka válasza echo11 hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Nem csúfolódásnak szántam, mert mikrovezérlő nem csak AVR van, én lehet, hogy PIC -et vagy akármit írtam volna.

Hello!

Most végülis nem is ez a lényeg, hanem hogy a kérdezőnek segítsünk. Szóval nekem az említett módszer jutott az eszembe, nem tudom, hogy működhet-e de ugyanazok az alkatrészek kellnek hozzá, mint egy igazán komoly megoldáshoz (mínusz 1 mikrovezérlő) és ha óvatosan lesz összerakva, akkor nem is romolhat el. Ha pedig nem megy, akkor kell mégy egy vezérlő, meg egy alapos C tanulás, és akkor stabilan fog menni.

Vélemények?
(#) geko hozzászólása Márc 23, 2011 /

Sziasztok!

Távirányítással szeretnék egy relét működtetni, amire különféle dolgokat szeretnék kötni. AUREL TX-4MSIL és AUREL BC-NBK modulokat használom kapcsolásomban, de elakadtam, mert relét nem húzza be teljesen az áramkör. Amikor az adóra jelet adok akkor csak kattog de nem kapcsol.

Örülnék ha segítenétek,ha esetleg tudtok valami jobb megoldás erre a célra azt is szívesen fogadom, csatoltan küldöm az adó és a vevő egység kapcsolását.

A válaszotokat előre is köszi!

tina.doc

(#) echo11 válasza geko hozzászólására (») Márc 24, 2011 /

Hello!

Az adó nem állandó magasszintet sugároz, amikor bekapcsolod, hanem csak pár ms-ig. Ezért kellene hozzá mikrovezérlő is.
(#) geko hozzászólása Márc 24, 2011 /

Szia!

Értem, és ezeket a mikrovezérlőket minden esetben programozni kell vagy van esetleg készen kapaható típus is, vagy valami egyszerű megoldásút amivel működne. Esetleg tudnál ajánlani egyet?

Válaszotokat előre is köszönöm!
(#) laszlo987 válasza geko hozzászólására (») Márc 24, 2011 /

Programozni kell őket, én sajnos ebben nem tudok segíteni, nincs programom.
(#) echo11 válasza geko hozzászólására (») Márc 24, 2011 /

Hello!

Én alapból nem ezekkel a modulokkal foglalkoznék, mivel viszonylag kicsi a hatótáv és könnyen zavarhatóak ha nem adatcsomagok küldésére használod. (nem személyes tapasztalat, de sokan panaszkodtak már erre) A mikrovezérlőket porgramozni kell minde esetben és sajnos ha csak egy bizonyos feladatra kellene mikrovezérlő és soha többet nem, akkor nem olcsó (a programozó ára), bár ha valamelyik ismerősödnek van, akkor lényegesen olcsóbban megúszható. Én személyszerint a legolcsóbbat (attiny13-at) ajánlanám, hiszen a célnak tökéletes. A program már komolyabb dolog abban az esetben, ha teljes adatcsomag küldést akarod megoldani, de szerintem ha a cél a ki-be kapcsolgatás, akkor nem szükséges ezt túlbonyolítani. Amúgy Topi cikkeit ezekről a modulokról, érdemes átnézni.
(#) geko válasza echo11 hozzászólására (») Márc 24, 2011 /

Szia!

Értem köszönöm válaszod. Utána járok.
(#) zenetom válasza geko hozzászólására (») Márc 24, 2011 /

Hali!
Van speckó cél IC, amivel csak összekötöd és van x csatornád, amit kapcsolgathatsz, multkor láttam valahol a fórumban, de nem tudom már hol.
(#) vicsys válasza zenetom hozzászólására (») Márc 24, 2011 /

(#) zenetom válasza vicsys hozzászólására (») Márc 24, 2011 /

Igen, ha nem lennék ilyen lusta, valószínűleg meg is találtam volna.
Bár nem nekem kell, de azért köszi.
(#) vicsys válasza zenetom hozzászólására (») Márc 24, 2011 /

Semmi gond! Az úttörő segít ha baj van!
(#) geko válasza vicsys hozzászólására (») Márc 24, 2011 /

Szia!

Akkor ha jól értelmezem ezeket az ic-ket nem kell programozni, ha az adó oldalon jelet adok akkor vevő oldalon egy állandó jelszint fog jönni?
Következő: »»   9 / 53
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem