Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1256 / 3995
(#) lapose válasza janikukac hozzászólására (») Márc 24, 2011 /

Szintén hibás, felcserélted a táp két ágát, nincs be és kimenet.
(#) janikukac válasza lapose hozzászólására (») Márc 24, 2011 /

Kijavítanád?
(#) lapose válasza janikukac hozzászólására (») Márc 24, 2011 /

Nem. Egyrészt nem otthon vagyok és most csak megnézni tudom a rajzot, másrészt ez egy nagyon egyszerű rajz, nyugodtan kezd el előröl. Közben pedig tapasztalatot és gyakorlatot is szerzel.
(#) janikukac válasza lapose hozzászólására (») Márc 24, 2011 /

Okés.
(#) Chainsaw hozzászólása Márc 24, 2011 /

Üdv! Nekem az lenne a kérdésem, hogy a képen látható műszerben miért van az a kis tekercs sorba kötve a műszerrel. És, hogy miért akad ki a műszer akármekkora feszre? Még a multiméter diódavizsgálójára is. Vagy ez a műszer csak előtét ill. söntellenállással használható? Köszi
(#) lapose válasza Chainsaw hozzászólására (») Márc 24, 2011 /

Szia!
Idézet:
„Vagy ez a műszer csak előtét ill. söntellenállással használható?”

Pontosan, ez csak egy alapműszer.
(#) Chainsaw válasza lapose hozzászólására (») Márc 24, 2011 /

Csak mert van egy ampermérőm is ilyen. Abban eleve benne van a sönt. Köszi!
(#) storm hozzászólása Márc 24, 2011 /

Üdv mindenkinek!
Van egy 200W-os erősítőbe szánt trafóm. Az egyetlen baj vele h 110V-os. Mit lehetne vele kezdeni, hogy 220-ról is menjen? Tudom tekerjem át de ez nem megoldás, valami más 'trükk' kéne.
(#) lapose válasza storm hozzászólására (») Márc 24, 2011 /

Hátha van egy másik 230/110V-os, akár autótrafód..
(#) blackdog hozzászólása Márc 24, 2011 /

Sziasztok!

Szeretnék készíteni egy dec -> bin 9 jegyű billentyűzetet.
A melléket rajzot össze is hoztam és működik is, de nem tetszik a sok dióda. Ezt meglehet oldani elegánsabban?
(a rajzot igen, ezt gyorsan csináltam)

billentyu.JPG

(#) blackdog válasza storm hozzászólására (») Márc 24, 2011 /

Ha nem akarod áttekerni akkor csinálsz neki 110VAC-t.
Vagy szerzel másik trafót.
(#) lapose válasza blackdog hozzászólására (») Márc 24, 2011 /

Pl. itt néz körül: Bővebben: Link
(#) blackdog válasza lapose hozzászólására (») Márc 24, 2011 /

Köszönöm.
Csak egy kérés: 74LS147-nek kellene a CMOS megfelelője.

CD74HC147E

CD40147
(#) blackdog válasza lapose hozzászólására (») Márc 25, 2011 /

Köszi!
74HC147 van is itthon. Megvan a hétvégi program
(#) djadji hozzászólása Márc 25, 2011 /

Hello!
Úgy fest bénaságom határtalan. Van egy kapcsolási rajz, amit nem sikerül megcsinálni. Próbapanelen, NYÉKba forrasztva se, sehogy se.
MIvel próbepenelt nem sokat használtam (most vettem nemrégen) nézzen már rá valaki, hogy mekkora hülyeséget csináltam.
Az első kép a kapcs rajz. A második, meg ahogy én beültettem a próbapanelbe, meg a NYÁKba is. Jó ez így? vagy valamit elbaltáztam?
Van valami okos szabály arra, hogy a rajzot hogyan érdemes beültetni a próbapanelbe?
(én úgy próbálkozok, hogy megkeresem a "csomópontokat, amik a NYÁKon is egy csík lenne. Ezek a lábak lesznek 1-1 vízszintes sorba beültetve. )
A harmadik kép ezt mutatja, színezve és számozva a sorokat.
http://kepfeltoltes.hu/110325/KapcsRajz1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/110325/kapcs2_www.kepfeltoltes.hu_.png
http://kepfeltoltes.hu/110325/Indexvillog_Szineszve1_www.kepfeltolt...u_.jpg
(#) djadji hozzászólása Márc 25, 2011 /

Hi!
Most megpróbáltam más módon beépíteni a panelba, de most sem működik. (eddig csak sípolt, most meg sem szólal).
Nem tudom mit csináljak. 3dik kapcsolást próbálom megcsinálni és nem működik.
Lenne itt még egy :
http://bsselektronika.hu/album.php?src=rajzok/indexvez2.gif&x=555&y...z&lst=
Véleményt szeretnék kérni rá. Nekem (jelenleg) 24Vra kellene rákötni. Gondolom, hogy akkor a tranzisztornak kell elég nagynak lennie, valamint ami az 555höz kellene valamivel kisebb feszültség. Meg lehet ezt tenni valahogy?
UI: tudom, hogy nem a kapcsolás a hibás, de ha 5dik összeszerelésre sem tudom életre kelteni, akkor nem tudom mit tegyek.
(#) albinolynx hozzászólása Márc 25, 2011 /

Kicsit fel kellene turbóznom a bemérő tápomat. Diódahidak bekötésével kapcsolatban kérem a segítséget!

Van egy leválasztó trafóm, aminek ~2 x 12V kimeneti feszültsége van, illetve 2db 60A-es diódahidam.
Kétféle módon szeretném használni a tápot:

1. amikor a leválasztó trafó kimenetei párhuzamosan vannak kapcsolva

2. amikor a leválasztó trafó kimenetei sorba vannak kapcsolva

Milyen formációban lenne a legjobb a diódahidak bekötése?
A két felhasználási mód közötti átkötözés nem akadály, a legjobb megoldás érdekelne, hogy közel egyformán legyenek a diódahidak terhelve, ha kidől az egyik, ne hasaljon el minden, stb.

A mérendő rendszer 12V-on ~50A egyenáramot vesz fel csúcsban, amit nem órák hosszan, de 5-10 perc között tartósan szeretnék járatni is. A diódahidak hűtése egy bitang nagy bordával megoldott, szükség esetén akár vízhűtő körre is tudom kapcsolni.
Még annyit, hogy a kimenetek sorba kapcsolására azért van szükségem, hogy emelt tápfeszültségről is meg tudjam nézni, hogyan viselkedik az áramkör.
(Terhelésnél beesik a bemérő táp feszültsége pár V-ot, sorba kapcsolás nélkül nem tudom emelt tápfeszről teljes terhelés mellett járatni.)
(#) blackdog hozzászólása Márc 25, 2011 /

Sziasztok!

Heli potit mikor érdemes/kell használni? Nem valami olcsók, de a hagyományos tengelyes potik főleg a műanyag házasak elég
(#) kadarist válasza blackdog hozzászólására (») Márc 25, 2011 /

Szia!
Akkor érdemes használni, ha nagyon fin finom és pontos beállításra van szükséged.
(#) blackdog válasza kadarist hozzászólására (») Márc 25, 2011 /

Erre tippeltem.
Akkor lehet, hogy a tápomra ilyen potit teszek.
Viszont van egy gondom. Az adatlapon a 100 ohm potihoz az van írva, hogy 10-100 ohm. Vagyis nem lehet nullára tekerni?
(#) janikukac válasza blackdog hozzászólására (») Márc 25, 2011 /

Szerintem az akarja jelölni, hogy 10-100 OHM-ig jó mindegyik. De , nem tudom. :pirul: :yes:
(#) kadarist válasza blackdog hozzászólására (») Márc 25, 2011 /

Mutasd az adatlapot!
(#) szucsip válasza janikukac hozzászólására (») Márc 25, 2011 /

Üdv!

Privátban kérted tőlem a hangszínszabályzós nyákrajzot, mert kételkedtél a jpeg képem helyességében. Mondtam, hogy miként tudod ellenőrizni a méretet, de sebaj. Itt van a nyákterv.

HANGSZIN.lay

(#) ludus válasza albinolynx hozzászólására (») Márc 25, 2011 /

Az egyenirányított feszültségeket kellene sorosan/párhuzamosan kötni... Szerintem ez a legegyszerűbb.
(#) janikukac válasza szucsip hozzászólására (») Márc 25, 2011 /

Szia ! Köszi, de már megépítettem!
(#) blackdog válasza janikukac hozzászólására (») Márc 25, 2011 /

Idézet:
„Szerintem az akarja jelölni, hogy 10-100 Ω-ig jó mindegyik”

Ezzel most mit szerettél volna mondani?
(#) blackdog válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 25, 2011 /

Ne bántsd szegény srácot. Annyira lelkes csak túl mohó.

Közben rájöttem, hogy lehet elnéztem valamit. A forgalmazó úgy adta meg a főcímben, hogy 100/10 ohm.
Én ezért kezdtem el gyanakodni, de az adatlapon Bővebben: Link én nem találtam olyan utalás, hogy a 100 ohm potinak 10 ohm lenne az alsó határa.
Persze lehet, hogy vak vagyok.
(#) Zsora válasza blackdog hozzászólására (») Márc 25, 2011 /

Szerintem a 10 azt jelenti hogy 10 fordulat alatt jut el az egyik végállástól a másikig, azaz 0-tól 100Ω-ig.
Következő: »»   1256 / 3995
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem