Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Lemezjátszó beállítása, javítása
Lapozás: OK   4 / 87
(#) NHGY válasza szisa hozzászólására (») Márc 9, 2011 /

Itt a hozzászólások között a vége felé éppen a tengely kenésről írnak...
(#) szisa válasza NHGY hozzászólására (») Márc 19, 2011 /

Köszönöm! Kipróbáltam grafitos lánckenővel, sokat javult a morgás. De sajnos kicsi karcok így is vannak a tengelyen, megpróbálom felpolírozni valahogy.
(#) CT-3 hozzászólása Márc 25, 2011 /

Sziasztok!
Szerintetek milyen hagszedö ez?Piezo,kristály?Hiába kötöm a phono bemenetre,nagyon "távolról" szól,lehet,hogy RIAA-korr kell hozzá?Egy közel 50 éves csöves lemezjátszó erösitöre is rákötöttem,ott sem szól.Lehet,hogy a fej szevasz.
A fej egy kb. 50 éves "Koncertnyij"tipusu lemezjátszó deck feje,két tüvel,átforditható.
Köszi a segitséget
(#) ludus válasza CT-3 hozzászólására (») Márc 25, 2011 /

Üdv!
Koránál és gyártójánál fogva több mint valószínű hogy kristály hangszedővel van dolgod, ha phono bemenetre kötötted ott volt már volt a jelútban korrektor de ha nem lett volna akkor is kellett volna szólnia csak nagyon magas hangon (a RIAA ajánlás szerint a mély tartományt gyengítik, a magasat felerősítik).
(#) CT-3 válasza ludus hozzászólására (») Márc 25, 2011 /

Üdv!
Köszi,szóval akkor a fej rossz?
(#) ludus válasza CT-3 hozzászólására (») Márc 25, 2011 /

Valószínű igen mivel a kristály hangszedő eredendően nagy kimenő jelet kéne hogy produkáljon (az ajánlás szerint még riaa korrektorra sincs szükség)... Tehát ha nagyon "távolról szól" ahogy írod egy érzékeny lemezjátszó bemeneten úgy a hangszedő a ludas!
(#) CT-3 válasza ludus hozzászólására (») Márc 28, 2011 /

Köszi a segitséget!
(#) mustang74 hozzászólása Márc 31, 2011 /

Sziasztok! Nekem van egy Videoton gsp 309-es lemezjatszom. Arra lennék kíváncsi hogyan lehet rajta a tűnyomást beállítani? Milyen egyszerűbb mérőeszközt lehetne hozzá csinálni? Jelenleg képet nem tudok feltenni.
(#) mustang74 válasza mustang74 hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /

A képek:

A tű ugye nem kopott?
Kép:

P1020974a.JPG

Tulajdonképpen az a gondom, hogy a lemez közepe felé mikor a kar eléri a visszatérítő mechanikát berezeg a lemezjátszó hallhatóan az erősítőn pedig torzul a hang. Pedig "laza" a mechanika még kenést is adtam hozzá. Persze a házon belül van mindez.
Teszem fel azt, ha induláskor a kart betolom a lemez utolsó track-jéig és úgy kezdem a lejátszást az elejétől simán végigmegy. Ezért is gyanakszom a fent említett mechanikára. Esetleg gyenge tűnyomásra. Ötletetek lenne még?
(#) mustang74 hozzászólása Ápr 1, 2011 /

Ennek a tűnek miért van két különböző méretű oldala? : http://www.hupse.eu/radio/reproducers/GP224.htm
(#) gkari válasza mustang74 hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /

A 18um-es tű a "mikrobarázdás"(vagy LP), a 75um.-es az ősi 78/p fordulatú "normál"(ezek a tényleg bakelit-ból készültek)lemezekhez való tű.
(#) ruttkay hozzászólása Ápr 15, 2011 /

Sziasztok !

Segítséget szeretnék kérni tőletek. AKAI AP-Q310 lemezjátszómból kiesett egy fucsa kis rúgó, melyet az angol nyelvű szervízkönyv 12-es, 13-as számozással jelöl. A szervízkönyv vonatkozó oldalát és ezt a rúgót ábrázoló részét kinagyítva is itt mellékelem.
A szevízkönyv ill. a rajz nem mutatja, hogy pontosan, konkrétan hol is van ennek a rúgónak a helye, hogy hová kell ponosan visszahelyezni.
Amióta ez a rúgó kiesett a tolokapcsoló nem kapcsol ki / nem csúszik vissza alaphelyzetbe . Ezért a lejátszókar ugyan visszaáll a helyére, de azonnal újra kezdi a lejátszást a végtelenségig.

Nagy örömöt okozna, ha valaki pontosan leírná, vagy fényképen megmutatná hová való, hogyan helyezkedik el ez a 12, 13 számmal jelölt rúgó.

Előre is nagyon köszönöm bárki segítségét, de mindenekelőtt azokét akik maguk is redelkeznek ezzel a jó öreg, de kitűnő lemezjátszóval.
(#) zolika60 válasza ruttkay hozzászólására (») Ápr 15, 2011 /

Ha jól látom a 11-es alkatrész alján van egy pöcök, ahová egy zégergyűrű rögzíti.
(#) bta válasza szisa hozzászólására (») Ápr 15, 2011 /

"Kérdés: fel lehet-e valahogyan polírozni a tengelyt, illetve a perselyt belülről?"

Jaj, csak az ne... neki ne állj még inkább elkoptatni. 1. A csapágyfészket és a tengelyt zsíroldószerrel ALAPOSAN, ha kell, többször is ki/megpucolod 2. Eltávolítod a zsíroldószer maradékát, lehetőleg alkohollal. 3. A valószínűleg szinterbronz csapágyfészket olajjal feltöltöd, az olajat egy darabig benne hagyod, hogy jól beszivároghasson a pórusokba. 4. Az olajfelesleget felitatod, nagyobb részét lehetőleg még a tengely visszahelyezése előtt. Hagyományos tányércsapágyba inkább olaj, mint zsír. A hajtószíjra különösen figyelj, nehogy olaj érje!
(#) ruttkay válasza zolika60 hozzászólására (») Ápr 20, 2011 /

Nagyon köszönöm válaszod.Sokat segítettél. Igazad van a 11-es műanyag alkatrész alján van egy kis csap ami a rúgót tartja. A rúgó rövidebb végét pedig egy szögletes alakú nyílásba kell bedugni. Ez fölülről nem volt látható, ki kellett venni a 11-es alkatrészt.
Kiderült,hogy a rúgó azért esett ki, mert az azt tartó kis csap letört. Ez a nagy baj.Most megpróbálom egy 2 mm átmérőjű csavarral felfogatni, de nagyon kicsi a hely a 11- es alkatrész és az alatta következő fém lemez között, olyan 6-7 mm. Hogy fog itt elférni a rúgó spirál része, a csavar feje, alátét, a csavart alulról rögzítő kis anya??? Sehogy sem.
Esetleg van ötleted?

Üdvözöllek: István
(#) mrrack hozzászólása Ápr 25, 2011 /

Sziasztok!

Talán belefér ebbe a topikba a kérdésem. Jelenleg egy Tesla lemezjátszóm van, szeretnék egy komolyabbat, természetesen nem DJ lemezdarálót. A kérdés, hogy milyet. Tudom, hogy ízlések és pofonok, meg hogy kinek mi jön be, de főleg az érdekelne, hogy mi az amit semmiképpen ill. mire figyeljek oda. Egy használt példány tökéletesen megfelelne. A vásárlás nem sürgős, előtte még sok infót szeretnék begyűjteni.
Ami még érdekelne: melyik megoldás a jobb a tányérhajtásra(közvetlen, szíjas), mennyire kompatibilisek a hangszedők egymással, ill. a tűk, a kar mechanikánál mi a jobb, ami egyszerű, vagy ami "magától megy" oda és vissza?
Bocs a sok hülye amatőr kérdésért, de a lemezjátszó kimaradt az eddigi életemből...
(#) Pityu9 válasza mrrack hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /

Üdv!

Először is, ha használtan akarsz lemezjátszót venni, akkor először is ellenőrizd a kezelőszervek állapotát, és főként a kar-és a tányércsapágyat, ha lötyög, üt vagy kopott felejtős. Legalább egy mágneses hangszedővel szerelt lemezjátszót érdemes vásárolni, amiben cserélhető a hangszedő (2 csavaros rögzítés) és érdemes megnézni a shell felfogatását, hogy esetleg az is cserélhető legyen (bajonettzáras), és így kényelmesebb a tűcsere. Egy ilyen mágneses hangszedőhöz szükség van egy phono-előerősítőre (riaa korrektorra), de ezt a legtöbb erősítő tartalmazza. Ha mozgó tekercses hangszedőt akarsz alkalmazni akkor szükséged lehet egy illesztőtrafóra vagy elő-előerősítőre.A hajtási módokról csak annyit, a dörzshajtásnál a közlőgörgő állapotára nagyon kényes a készülék, a rossz állapotú magashang ingadozáshoz vezet, és általában a dörzshajtásos lemezjátszó dübörög. A szíjhajtásosnál a szíj csillapítja a motorról jövő zajokat, nem dübörög annyira (audiofülek szeretik) de a szíj nyúlásával nő a sebességingadozás. A közvetlen hajtásu (directdrive, DD) lemezjátszóknak a legkisebb a sebességingadozása, de mivel a motor a lemeztányér így esetleg jobban belehallatszódhat a műsorba a motor dübörgése(egyébként hangtalanul járnak ezek a készülékek). A noname lemezjátszók felejtősek. Csak olyan készüléket szabad megvásárolni, amiben állítható a tűnyomóerő és az antiskating. A lineáris karoknál az a jó, hogy mindig merőlegesen érinti a barázdát, de ennek a mozgatása szakaszos, hallatszódhat a mozgató motor hangja, és itt általában nagyobb a tűnyomóerő a zsakaszos mozgás miatt. Az s alaku, tört száru karoknál mindig van egy kis szöghiba ami a stereo egyensúly megbomlásávan ad tudtunkra a készülék. Minden esetre egyéni véleményem szerint érdemesebb egy egyszerü HI-FI készüléket venni, nem feltétlenül full automatát (több funkció->több hibalehetőség). Én most egy TAYA DP-510 lemezjátszót használok, közvetlen hajtásu, s karos, én elégedett vagyok ezzel. Pontosan milyen tesla készüléked van? Akkor többet tudnék segíteni. Remélem pontosan fogalmaztam. Remélem tudtam segíteni. Üdv!
(#) Pityu9 válasza Pityu9 hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /

Még valami: a noname lemezjátszókban egyedi felfogatásu kerámia hangszedő van, aminek rossz a hangminősége, nagy tűnyomóerővel dolgozik, rongálja a lemezt, és speciálisan kell az erősítőhöz illeszteni (nagy impedanciás bemenetre van szükség).
(#) fabrizio hozzászólása Ápr 30, 2011 /

Sziasztok! Van egy Unitra WG 900 lemezjátszóm. Ebben eredetileg UF-50 hangszedő+tű van. Kérdésem az lenne, milyen hangszedővel lehetne pótolni az eredetit. A segitséget köszönöm.
(#) Pityu9 válasza fabrizio hozzászólására (») Máj 1, 2011 /

Üdv!

Elméletileg bármilyen kerámia hangszedő megfelelne a feladatra, hiszen mindegyiknek kb. azonosak a paraméterei, de akkor ha másik hangszedőt teszel a készülékbe, akkor a karban lévő felfogatási módot módosítani kell. Ha megvan az eredeti hangszedő és gondolom csak a kerámia lapok porlottak szét, akkor meg lehet próbálkozni egy másik kerámia hangszedőből átműteni a lapokat (csak saját felelősségre, elléggé nehéz művelet). Én így 2 éve javítottam meg egy tesla vk4302-es hangszedőt, sanyo hangszedő volt a donor, máig működik. Elméletileg itt még árusítanak ilyen hangszedőt.Bővebben: Link de ennyi pénzből már egy komolyabb használt lemezjátszót lehetne vásárolni. Ha nem a beépített erősítőjét használod és óvni szeretnéd a lemezeidet érdemes egy hi-fi lemezjátszóba beruházni, amiben nem kerámia hangszedő van hiszen az UF-50-es hangszedő 6 grammal gyilkolja a lemezeket, szemben az átlagos hi-fi hangszedővel ami 2,5grammal.
(#) fabrizio válasza Pityu9 hozzászólására (») Máj 1, 2011 /

Hello! Köszi a választ! Látom van ilyen hangszedő, de hát viszonylag húzós áron 13000ft. 85-ben a WG 900 újonnan 3000 ft.volt.A hangszedői 250 ft-ba kerültek anno.Akkoriban vettem jópárat de mind szétporladt. Egyébként a saját erősítőjével, két kis hangdobozával nagyon gyenge minőségű hangot adott.Én Orister erősítővel, és HS 280-kal hallgattam, és így már egészen "emberi" hangja volt. Van egy musiccenterem, abban van lemezjátszó, de annak a hangja, még ha másik erősítőre kötöm is, igen gyatra minőségű. A komolyabb LP-ről, a hirdetéseket böngészve 5-10 ezer között már vannak használható darabok(Akai,Pioneer,stb. Éppen tegnap sikerült egy DD-és Sanyo TP 1012 UM-et beszerezni, 5 rúgóért. És a JVC erősítővel, újra élmény hallgatni a lemezeimet. Az Unitrához sikerült egy használt UF-50-et szereznem. Közel hajolva lehet hallani a tűnél hogy halkan szól, de sem a saját hangszórójával, sem az Oristerrel nem szól. Ecsettel megsimogatva a tűjét, nem ad vartyogó hangot. Valószinűleg nem jó. Emlékszem, régebben ha új hangszedőt tettem bele megtáltosodott a kis készülék. Csak sajnos nem bírta benne sokáig.
(#) mrrack válasza Pityu9 hozzászólására (») Máj 1, 2011 /

Húú, ez kimerítő válasz volt. Köszi. Most nem vagyok otthon, nem tudom a Tesla pontos típusát, majd megnézem. Szerintem dörzshajtásos a tányérja, elég egy picit hozzáérni a lemez széléhez, és már nyújtja is.
Van beépített erősítője + hangdobozok hozzá, ahogy akkoriban "trendi" volt, de a hangzása szerintem messze elmaradt egy riaa korrektor + hi-fi erölködő párostól.
Ezért is mozgatja a fantáziám, mert szerintem még mindig ez a legtisztább (és otthonra is megfizethető) audio eszköz.

köszi
(#) Dinamik hozzászólása Máj 5, 2011 /

Nemrég kaptam egy Akkord 203-as lemezlejátszót de sajnos mikor elnidítottam rádöbbentem hogy az erősítőjével baj van. Nagyon halkan hallatszik és nem tudtam mit tegyek vele így kibontottam. rövid idő után rájöttem hogy kell a segítségetek A kérdéseim a következők :Elromolhatott az erősítő? Azt ki lehetne cserélni? Nincs e benne valmi dekóder fajta hogy a tűtöl jövő hangokat átalakítsa? mijen erősítőt tudnék bele tenni? rajzot, képet a későbbiekben csatolok.
(#) Dinamik hozzászólása Máj 5, 2011 /

Itt van pár kép és a kapcsolási rajza:
(#) B.I válasza Dinamik hozzászólására (») Máj 5, 2011 /

Szia. Az erősítő bemenete előtt van egy RIAA korrektor amiről itt olvashatsz. Ha az erősítő halkan szólott akkor már eleve el volt romolva.
(#) CHZ válasza Dinamik hozzászólására (») Máj 5, 2011 /

Szerintem, csak a PU betét rossz, mivel kerámia és az idő vas foga kikezdte. Ebben nincs RIAA!
(#) Dinamik válasza CHZ hozzászólására (») Máj 5, 2011 /

Esetleg jo lenne valami info hogy mit kell kicserélni benne mert gondolom nem kell az egész erősítő részét ujraépíteni.
(#) CHZ válasza Dinamik hozzászólására (») Máj 5, 2011 /

Hangszedő hibájára tippeltem, próbáld ki , kivezetéseire lépve az erősítő érzékenysége megítélhető.
Következő: »»   4 / 87
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem