Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Sejtettem
![]()
Most készült el a Mule V2 órám azokkal a bizonyos piros csövekkel... Sajnos volt egy kis akadályoztatásom a forrasztással és egyéb finom munkálatokban...
Sziasztok,
Olyan valakit keresek aki megfelelő ellenszolgáltatás fejében nyákot tud készíteni 6 csöves dcf-es órához, non-multiplex vezérléssel, szünetmentes ellátással, kapcsolóüzeműs anód táppal. köszi.
Hú, már nem emlékszem, adtam én neked piros csöveket?
Ha Z573M-ek voltam akkor szívesen adok Z560M-eket újakat ha építenél vele!
Emberek,
Megvettem azokat a Texas SN 74141-eket 280 Ft/db áron és beszéltem az eladóval, van még neki ugyanebből 70-80 darab. Ma este küldi a számlaszámot, annyit utalok amennyire szükségem van. Szóval ha valaki híján van nixie drivernek (az eredetinek ![]() üdv.
Sziasztok!
Nemrég elhatároztam, hogy egy sikeres Tom025-féle nixie óra után építek egy VFD csövest is. Mivel egy helyen találtam olcsón IV-6 csöveket, ezért erre a típusra esett a választásom, de sajnos kapcsrajzot nem találok hozzá. Ezért arra gondoltam, hogy a nixie vezérlőpanelját átalakítom és kész. Mivel a nixie meghajtó IC helyére beterveztem egy 74LS47-est nem tűnik kivitelezhetetlennek, mivel mindkettő opencollector kimenetű, tehát testet ad. Így a megfelelő feszültség előállítása az MPSA tranzisztorokra korlátozódik, elméletem szerint. Tehát a kérdésem az, hogy jó nyomon járok-e az elméletemmel!? És ha igen, akkor a 15kOhm-os anódellenállásokat mekkorára kellene cserélnem, hogy az IV-6 -nak megfeleljen? Előre is köszönöm a segítséget! Mellékeltem a nyáktervet és a csövek adatlapját is!
Időközben eszembe jutott, hogy ha anódellenállásokat alkalmazok, akkor a fényerő függ a kijelzett számhoz szükséges szegmensek számától. Tehát akkor a katódokhoz kellene ellenállást raknom!?
Csillagszórót akarsz gyártani? VFD 230V-ról? Egy TTL iC-vel direktben kapcsova.
![]()
Nézd meg ezt az 1 csöves kapcsolást, ebből látszik, hogyan kellene meghajtani:Bővebben
![]()
Na igen...
![]()
Ez is elég hasznos link: Bővebben: Link
A youtube-on találtam videót.
Mit nem adnék egy ilyen csővel készült óráért. Rodan CD47 Nixie óra Ezzel az óriás Nixie-vel (22cm hosszú 13,5cm a kijelzett szám) készített órát bizisten vennék valamint építenék is. Bár nem tudom mennyi maga a Nixie egy darab.
Van egy árva példány most is fönt a Z568M -ből nem is oly drágán.
Láttam fent ilyet ebay-en már párszor... a csövek darabja ment el átlag 600€-ért (!!!)...
Szia Barna!
Én szívesen megcsinálom Neked a nyákot, csak tudnom kéne a részleteket, hogy milyet szeretnél. Meg van tervezve, vagy azt is nekem kéne megcsinálni? Ha gondolod keress meg priviben, aztán megbeszéljük a részleteket. Jó? ![]() ![]()
Hát egy ilyen óráért sokan bármit megadnának. Többhavi fizetésbe kerülne... Én már 6db Z566M-nek is örülnék, mint majom a farkának. Hát még ha sikerülne Z568M-eket szerezni, akár csak négyet is... :yes:
A Z566M is igen szép nixie. Bár én a Z566M mellett egy IN-18-nak is örülnék mivel kifejezetten szépen mutat a Z567M Nixie-vel.
A z566m, z5660m a maga 20 euro/db körüli árával még mindig jobban elérhető, mint a túlárazott in-18-ak majdnem a duplájáért (40 euro vagy 40 dolcsi). Ami még nagyon kellene az egy garnitúra Burroughs B7971 Alfanumerikus nixie
Laci Te ismersz, tudod hogy ha azt mondom jobban tetszik a 4 568-as mint a 6 akkor az úgy is van. Ha volna 6 darabom akkor abból 2 tartalék lenne :yes:
Az az 1 ebay-es meg már volt 350 dollár is. Elé gopott de az új fotók "jobbak" róla ezért nem látszik. Én nem bíznék ebben a bizniszben. 568-ast csak olyan olcsón vennék amennyiért sokkal elöttem elhalásznák a nixie vadászok akiknek még nincs ilyenjük.
Szerintem az 566-os sokkal-sokkal szebb mint az IN-18 minden szempontból, tudom mert élőben próbálgatom őket
![]() Az IN-18-as arányában sokkal keskenyebb ezért is tetszik belőle a 6 csöves óra jobban mint a 4-es. Egyébként gyönyörű meg kuriózum az a CD47-e de a karakterei szerintem sokkal szebbek az 566-568-asoknak.
Szia,
Én igazából olyas valakit keresek akinek már van a kívánt feltételeim mellett működő órája és ellenszolgáltatás fejében hajlandó volna nyákot készíteni hozzá 2-3 példányban. Persze nekem tökéletes az is ha megszerezzük a nyáktervét és Te legyártod ![]() Köszönöm a felajánlást!
Szia!
Nagyon szívesen bármikor. ![]() ![]()
Az új K sorozatú PIC-ekben van hardver beépített RTCC (Real Time Clock) modul, pl 18F65K22, Chipcad-ban nettó 720 forint körül van 64 lábú tokban, tehát port hegyek vannak, 12 bites ADC, 2 KB RAM, 1 KB EEPROM, 32 KB flash, 1,8-5,5 V táp, 8 darab időzítő, XLP alacsony fogyasztás, stb...
18f66k22 nettó 810 forintért 64KB flash, 11 időzítő... Ezekkel kevesebb a gond portszámmal, szoftverrel, tárhellyel, meghajtásal, illesztéssel.
5,5 V-ig bírják a tápfeszt, én is túl vagyok a 4 X-en
![]() Ha gond a forrasztás, alkalmazz öcsipanelt, melyre az IC-t vasaló-gázláng felett forrasztod be.
Van egy rossz hírem. Majd ha Te is túl leszel a 6X -en, te sem fogod annyira látni.
Szerintem aki akar (és tud) nyugodtan készíthet ezekkel az új pic-ekkel tervet, prototípust. Nemárt, ha a szoftvert is mellékeli. Amíg ilyen nincs kár azon tűnődni, hogy nehéz lesz-e azt az 1 picet, ami mindent tud beforrasztani vagy sem.
![]()
Nálam a helyzet fordított, mire beszenvednén a 80 - 100 lábú tokot (rövidra zárt lábak nélkül, minden lábat bekötve), kész is lenne a program...
18f66k22: igaz az 5V, de még programozáskor se felejtsd ell az ENVREG lábat tápra húzni és a Vcap lábra jó minőségű (low ESR) kondenzátort csatlakoztatni. Ha ezt nem szeretnéd, akkor jobb 3.6V alatt táplálni.
Számíthatsz rám, majd segítek, faxa szerelőmikroszkópom van te csak programozz
![]()
-5.5 és -4.5 dioptriás a szemüvegem, de nem cserélem el a +20 évedre :wow1:
64 lábú a tok és csak egyszer kell bemelegíteni. Az igazán kis méretek az smd 0402 és 02005 tartományok, lásd bármely mobiltelefonban ![]() A prototípuson dolgozom, az eredményt be mutatom (ha érdekel Benneteket ![]()
Elkészült végre a Mule 2 verzióm. Néhány helyen módosítottam - főleg alkatrész típusokat:
- a tápban levő két tranzisztor BC546 (Ucemax 80V), itt csak a táp feszültségéig vannak igénybe véve, - a nagyfeszültségű dióda UF4007 (1A, 1000V, 25ns), - a 100pF kerámia kondenzátor 1000V -os kivitelű, - az 1Mohm és az 220 kohm ellenállások 2W -osak - ezek bírják a 300V-ot. A glimeket új 220V-os jelzőlámpákból bontottam ki (220V -ra 150k előtét ellenállással szerelték). Az áramfelvétel 12V tápfeszültségnél 240 mA, azaz 2.9 W a fogyasztás. A fet -re nem kellett hűtőfelületet szerelnem, a tok hideg. A nagyfeszültségű táp alkatrészei közül a 220 kohm -os ellenállások a legmelegebbek (170-180 V feszültség miatt 770 .. 820 mA folyik rajtuk, az eldisszipált teljesítmény 2 * (130 - 144 mW)). A másik hasonló tétel a 7805 és a 74141 (5V -on 25 mA). 12V tápfeszültség mellett ketten már 300 - 360 mW -ot fogyasztanak. |
Bejelentkezés
Hirdetés |