Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Propeller Clock
Szia! Igen egy 10nF legyen rajt párhuzamosan.. A kitöltést vedd vissza mert kicsi a menetszám! A szekunderen ki kell deríteni,hogy melyik polarítás a jó egy schottky dióda egy kis szofita izzó és meg kell nézni egyik állapotban bekötve,hogy világít és meg kell próbálni a tekercs kivezetést megcserélni..Ahogy erősebb úgy a jó!
És az számít hogy vannak sorba kötve a tekercsek? Már mint úgy hogy addig oké hogy egyik végét a másik kezdetével de pontosan egyik végét a másik kezdetével vagy az egyik kezdetét a másik végével?
Amúgy az normális ha a tekercshez menő csatlakozón 12V-ot mérek multival dc-be? Ac-be meg 0. Ott nem nagy frekinek kéne lennie? Nem tudom valami sztem nem stimmel.
Javítok: ac-be 25V és dc-nél ha beteszek egy diódát (a bázisáramkörnél ahová a videofej trafója menne) akkor 3.4V dc-be. Tehát csak van valami mert dióda nélkül dc-be 12V legalább nem egyenfesz van, de a trafó szekunderén nem jön ki semmi eddig.
PWM nem mérhető egyszerű műszerrel.. A szekunderen kell lenni feszültségenk (köss rá egy kis pár Wattos izzót! A tekercseket neked kell eltalálni,hogy a jó..
Valami nem jó biztos olyan mintha egyenáram lenne nincs semmi fesz a szekunderen igaz 1nF kondit kötöttem rá de próbáltam kondi nélkül is 3ohmos 5W ellenállással sorba, de semmi. Valahogy nem lehet kiszűrni hogy tényleg jót kap a tekercs?
Egyébként most magában a bázis milyen jelet ad? Üzemi kitöltés menne? Vagy egészen értem mert alapból a távirányítóval lenne kapcsolgatva a funkció nem? Így meg hogy nincs alaphelyzetbe ahogy megkapja a váltó 12V-ot mindent tud csinálni?
Köszi a válaszokat.
Én a 4004 alapu hidat kezdtem megépiteni, de ezekszerint kár. A kérdésem az történt e valamiféle mérés erről a hatásfokról hogy mégis mennyivel rosszabb igy vagy úgy? De az igazi kérdésem az, hogy többször elhangzott itt az egyfetes megoldás, de nem látok elmélkedést se a többfetes megoldásról. Az eddigiek alapján nekem azt sugalja ez a helyzet, hogy a többfetes megoldásnál növekszik a hatásfok. s a kérdés az, hogy növekszik e annyival hogy megérje inkább azt megépiteni? Az elektronikai ismereteim még hiányosak, a feltöltése folamatban van. Igy néha ostoba kérdéseket teszek fel, kaptam is már emiatt retorziót. remélem most nem fogok. Merthogy én azt hinném, hogy az egyfetes megoldás csak pozitiv és nulla közötti négyszögjelet használ, pulzáló egyenáram, s ehhez elég egy dióda a kisimitáshoz, amihez grace kellene az a pozitiv negativ váltofeszültség. Kérdés van e ennek értelme? Igaz már azt sem értem, ha csak pozitivan pulzál akkor miért kell hozzá dióda, miért nem elég csak a kondi? Elnézést ha nagyon nagy hülyeséget kérdeztem...
Kérnék egy kis segítséget, de komolyan.
Olyat látott már valaki hogy az irl530n-nél pic nélkül egyből vezet? Nincs sehol rövidzár és 2x cseréltem ic-t. A gate nem kap semmit és mégis záródik a source és a drain.
Ez normális eset ha nincs a G lába lehúzva GND-re mivel elég ha hozzáérsz és az a kicsi kis töltés nyitva hagyja a fetet! Tedd be a PIC-et tegyél a tekercs helyére egy szofita vagy 5W izzót kapcsold be ha világít mikor bekapcsolod szinte 100% ,hogy megy a PWM ha kikapcsolod vagy csökkenni kell a fényének vagy teljesen ki kellaludni ez attól függ a stanby engedélyezve van e a programban mi bele lett égetve..
Szia! Készítettünk (janocsi tervezte) egy H-hidas meghajtót de nem igen lett jobb az eredmény sőtt!! Van a rádiós mit kly épített az alkalmas nagy teljesítmények átvitelére de PC motorhoz nem jó mert megolvasztja az egészet olyan hőt tud termelni..
Na igen de ha bent van a pic akkor megy is, de hogy kapcsolom standby-ba? Nincs távirányító amint már írtam. Vagy egyáltalán ki tudom próbálni nélküe?
A másk nagy gondom hogy a trafó szekunderén semmi de egyáltalán semmi sincs, de kiségő se diódahíddal led semmi.
Szia
Még hogy ismereteid hiányosak?Ellenkezőleg El sem hiszem ,hogy végre valaki leírta miért jobb a híddal szemben az egy diódás egyenirányítás.Ezzel ugye megfejtetted a tekercs polaritása kérdést is. Jól látod sosem volt itt válófeszültség egy FET-el. Két FET beépítésénél már forgatva van a feszültség így ott már lehet beszélni váltóáramról mivel az áram folyásának iránya is változik.Oda már nem jó az egy db dióda.Én végeztem méréseket kb 25 % hatásfok javulás volt mérhető két FET es megoldásnál.
Szia! Ha viszont az egyfetesre teszel kondit és egy diódával egyenirányítod (azért a tekercs rúg ezért kell dióda mindenképp) ott is van akkora a hatásfok javulása!
Nem tudom miért de szterintem nem pwm jön ki hanem dc akkor valószínűleg a lebegő gate miatt kinyithat mivel a pic csak nem akar működni vagy valamiért nem vezérel jól kipróbáltam több videofejen 1 illetve 2 tekerccsel schottkyval 1nF kondival és anélkül de ez így nem jó.
Rossz lenne a pic? Visszaolvastattam a programot benne és az még mindig az vagy nem lenne jó a progi?
Be lehet kapcsolni a bázist? A motorkimenetet kapcsolja? Végezd el izzóval ahogy írtam! Ne köss rá tekercset izzót tégy rá először írd le mit csinál a ki be kapcsoláskor vele!
Lényegen nem változtat. Transzformátorhoz, mert ez ugye az.Váltóáramot illik használni illetve rezgőkörhöz pedig szinusz jelalakot. Az hogy így is működik csak annyit jelent ,hogy viszonylag nagy veszteségek árán tudod a teljesítményt a szekunder oldalra juttatni. Szerencsére ez a rossz hatásfok itt még pont belefér így használható megoldásként az egy FET-es meghajtás is.
Azt leszögezem,hogy a kétfetes illetve H-Hídas verziónál ez a rezgőkör nem működik! Semmit nem emeli a hatásfokot ahogy néztem viszont egy fettel nagyon sokat számít..A négyszögjelet persze nem szereti a trafó hiszen ott végül is egyenáramot kap meg nem a kondi ezt a négyszögjelet kicsit átalakítja..
Bővebben: Link ez van a dióda után a szekunderen a kondival..
Próbáld ki hogy kihagyod a diódát , vagyis nem kihagyod hanem úgy kösd rá a tekercsre mint ahogy a relékre szokták záróirányba ,szerintem még jobb lesz az eredmény.
valahogy így: tekercs,dioda záróirányban,puffer kondi ezek mind párhuzamosan.
Azért van ám ott kicsi a másik oldalon is mi az önindukcióból keletkezik! Még úgy nem próbáltam,hogy mondod de akkor nem világítana az izzó egyik helyzetben! Márpedig világít Érdekesek ezek a dolgok nagyon érdemes kipróbálni kinek van rá ideje módja jó szórakozás
Nekem már okafogyott a kísérletezés mivel a wireless power kifogástalanul működik és nagyon egyszerű megépíteni elsőre indul nem beszélve hogy csak 10 menetet kell tekerni így sokkal könnyebb is a szekunder. Szóval nekem ez jött be.
Szegény c27 nézdmeg mit összeszív a PWMel
Szia C27!
Csak a bázisáramkört és a forgótrafót elemezzük! El van szigetelve a hűtőbordán az a FET, biztosan nincs átvezetés? Először azt vizsgáljuk meg. csavarozd le ideiglenesen, amig a bemérése tart. Ha akkor is átvezet, zárlatos, akkor sajna elszállt ismét.
Én maradi vagyok! De komolyra fordítva a szót én teszteltem a wireless power-t is csak azt nem tudtam a PC ventibe alkalmazni ez az egy oka,hogy én ilyen sokat kísérleteztem de szerintem megérte mert sok dologra jöttem rá és ki megépíti a cikkben szereplőt még nem a legjobb minőségű tekercseket is fel lehet egyszerűen tuningolni ezzel a pár apró változtatással
Szia.
El volt szigetelve a hűtőbordán de már levettem úgy sem jó. Most úgy csináltam hogy egy 470ohm-os ellenállás és egy led van betéve ahová a tekercs megy. Pic nélkül néha világít néha nem attól függ ha hozzáérek valamihez akkor hol világít hol elalszik. A bent van a pic sajnos nagyon hasonló a dolog és ha akkor érintem meg a gatet elalszik a led olyan mintha még mindig lebegne a gate a pic foglalatban van de közvetlenül a lábát néztem és a gate között kapcsolatot az is jó. A program amit még régebben küldtél az van feltöltve. (Egy mappában több féle kitöltésű és a legkisebbet töltöttem bele.) Visszaolvasva megvan a program. Szóval nem tudom a pic kimenete szállt volna el? (Sajnos nem tudom mit kéne mérni a picen most betéve, de hát a tápfeszen kivül nincs is semmi. Elvileg van egy infra led is betéve de az sem kap semmit olyan pichibának tűnik de nem tudom mi van. Esetleg a progi nem lenne jó?)
Húzd le egy 10K-val GND-re akkor is nyitva marad??
Sziasztok!
Csak azért nem szóltam bele ebbe a párbeszédbe, (már meg is tettem), mert mindkét átviteli rendszer módját jól ismerem. A Wireless energia átviteli rendszer az szerintem is jól kézben tarható, és tetszés szerint növelhető ez az átviteli teljesítmény. (Már négy darabot készítettem különböző intézményeknek demonstrációs célokra, mindegyiket nagyon nagy becsben tartják.) Annyi már korábban is kiderült, ezt nem lehet, ill nem érdemes egy PC ventibe építeni, mert ott csak lekorlátozva lehetne alkalmazni. Annyi bizonyos, a hagyományos propellerekhez nem szükséges ezt a fajta átvitelt használni, ott megfelel az egy FET-es meghajtás tökéletesen. Ha viszont nagyobb teljesítmény igény van a propeller felé, de marad a PC ventillátoros hajtás, mindenképpen kellett egyfajta fejlesztése az egy FET-es hajtásnak is, ami szerintem is elviseli a szükséges terhelést. Nem lehet ebben igazán állást foglalni, mert a két FET-es verzió is elég jól használható lehetne megfelelő PIC-kes vezérléssel, (és a négy FET-es is hasonlóan működne), de szerintem sem érdemes annyi munkát, kísérletet befektetni, amikor már megvan a megoldása a sikeres áramátvitelnek, meghajtásnak.
Akkor nem. A 10. lábon van 3.8V a földhöz képest + a tápfesz 5v ennyi feszt kap a pic.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |