Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Propeller Clock

Témaindító: vicsys, idő: Jún 3, 2005
Lapozás: OK   233 / 489
(#) janocsi válasza c27 hozzászólására (») Márc 26, 2011 /

Szia C27!
Távirányító nélkül nem tudod elindítani azokat a bázisprogramokat! Mindenképpen kell legalább egy RC5 hozzá. (Így készenlétiben van az áramkör, a feszek jók!)
(#) c27 válasza janocsi hozzászólására (») Márc 26, 2011 /

Ahhoz is kell hogy egyáltalán a trafót kipróbáljam? Nem indul automata módon a propeller vagy ha megkapja a váltót akkor készenlétibe vagy mibe van? Mert én rákötöm a 12v ac-t és semmi a motor pwm-e az jó de semmi más. (A trafó vezérlés sem indul akkor el?)

Szia C27!
Igen, mert így csak készenléti állapotban van a bázisáramköröd, (kis kitöltési tényezővel talán egy LED-et "halványan" meghajt).
(#) Prome válasza kly hozzászólására (») Márc 26, 2011 /

Köszi!

Ha jól értelmezem itt most vita van azon, hogy a kétfetes dióda hidas megoldás hatásfok javulást okoz e, vagy pedig ugyanakkora hatásfok javulás van akkor ha az egyfetes megoldásnál levesszük a diódahidat és csak egy diódával pótoljuk.

Nekem innen most úgy tűnik, hogy a dióda hid esetében 2 diódán megy át az áram (ha jól tudom egyszerre csak a hid fele aktiv) és ez hatásfok romlást okoz, tehát a hatásfok javulásnak az iránya az, ha nem kell 2 diódán átvezetni az egyenirányitás miatt hanem eleve (pulzáló) egyenáramot állitunk csak elő, ép azért hogy elég legyen 1 dióda.

Jól gondolom?
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Márc 26, 2011 /

Szia! Többet nem lehet ezen már tuningolni mert akkor oda jutunk ismét,hogy nem jó a PC ventibe mert elolvad tőle Szerintem mit most készítettem az teljesen kiaknázza ezt a meghajtást szerintem nem lehet jobbat készíteni egy ventibe.. viszont videófejen is szép áramokat lehet lezavarni bár nem sokat kísérleteztem de ment a 21Wattos izzó róla és nem melegedett a fej! A ferrit nagyon sokat számít az biztos! Videófejen át lehet vinni profin zavarmentesen a tápot nincs szórása sem!!

Na akkor itt van az első gond. Mivel mégis csak elég nagy áram folyik át a tekercsen hiába van készenlétibe. A másik gond az hogy a tekercs helyére tettem egy 470ohm-os ellenállást és egy ledet de az a leg nem hogy éppen hogy világított hanem ha hozzáértem a gatehez akkor ha világított kialudt ha nem világított akkor kigyulladt. Szóval olyan volt mintha bent sem lett volna a pic. Ezért nem tudom most mit kéne tennem mert igaz még nincs távirányító, de legalább jó lett volna kipróbálni így viszont csak nem jó valami.

Szia C27!
Ha ennyire "zavarérzékeny" a PIC, akkor a 14. és 5. láb közé forrassz be egy SMD 100nF-os kondenzátort vagy kerámiát. Nézd át a puffer táp szűrése rendben van-e, és a stab 5V-os táp után is egy 100µF-os elektrolit legyen rajta is.
- Melyik bázisprogram van beégetve, kitöltés: készenléti/üzemi?

Base_04_24.HEX

Szia C27!
Ha a PIC nincs bent az áramkörben, akkor is érzékeny a Gate ha hozzá nyúlsz valamivel, ill. a 10. lábhoz érsz?
Keress ezután egy olyan bázisprogramot, ahol a kitöltés készenlétiben nagyobb mint 10% értéken van, azt égesd be. A fejmotor primer tekercsével legyen sorban egy 4.7-10 Ohm/3-5W-os ellenállás, mert ezeknek a tekercseknek csak 1-2 Ohm az ellenállásuk, aztán gyorsan le is tudnak füstölni és zárlatba mennek át nagyobb puffer feszültségnél.
Ha elvégezted a feladatokat, most kell egy LED-nek halványan világítani közvetlen a szekunder tekercsen, ha minden rendben van.
(#) c27 válasza c27 hozzászólására (») Márc 26, 2011 /

A diódahíd után 2200µF puffer, 7805-nél 47uf, lm2941-nél 100uF, és még van egy 100µF a tsop és a föld között. (A mellékelt nyáktervekből a bázis az amit megépítettem és van hozzá az rtc rotor. A bázis rajza szerint pakoltam be a szűrőkondikat.)

Igen nagyon érzékeny a gate 2db fetet is kipróbáltam attól függ hogy érek hozzá de mindig sikerül változtatni rajta hol világít hol kialszik a figyelő led.
A tekerccsel sorba egy 3.3ohmos ellenállás volt most, de az szépen melegedett szerencsére a tekercsek nem.
Akkor módosítom a bázisprogramot erre: Base_10_32.HEX és beteszek egy 100nF-os kerámiát bár lehet csak 470-es lesz itthon.
Esetleg cseréljem ki a 7805-nél a 47µF-ot 100µF-ra?
Sajnos ma már nem hiszem hogy meg tudom ezeket csinálni de holnap délelőtt kipróbálom és megírom mi a helyzet.
Kösz a segítséget!
(#) patexati válasza c27 hozzászólására (») Márc 26, 2011 /

Nincsenek forrasztóanyag maradványok a nyákon?? Az tisztítsd le ha van! Elég a 47µF nem az a baj.. Ne tedd rá a tekercset hanem egy izzóval nézd! A led világít kis áramtól is az nem jó tesztelni..
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Márc 26, 2011 /

Szia!
Az a baj, hogy nem tudja bekapcsolni a bázist, csak a 10% kitöltésen "készenlétiben" a forgótrafó működését ellenőrizni. Ott az izzó az szerintem sok lesz, most elég a szekunderen csak a LED az átvitel ellenőrzéséhez.
(#) kly válasza janocsi hozzászólására (») Márc 26, 2011 /

Szia

Igen nehéz állást foglalni ebben de talán nem is kell. Abban szerintem mindenki egyetért hogy tökmindegy melyik megoldást választjuk az működik és használható.
És szerintem ha nagyobb teljesítményt akarunk átvinni mindegy mit használunk a PC venti elolvad. Van egy bizonyos teljesítmény ami felett nem lehet ventilátor motort használni.

Várom a képeket az új órádról
(#) patexati válasza janocsi hozzászólására (») Márc 26, 2011 /

Új óra készült?? Ne rejtegesd! Had lássuk
(#) janocsi válasza patexati hozzászólására (») Márc 26, 2011 /

Szia!
Csak az alaplap, a HDD motorvezérlő és Wireless átviteli áramkör van meg a készülő órából. Az előző oldalon fent is vannak a képek róla. Óra, arra még várni kel egy ideig, amig össze nem jön minden alkatrésze...

És ha tovább tudjuk növelni a hatásfokot valahogy?
Akkor kevesebb hő keletkezik ugyanakkora teljesítmény átvitelnél nem?
(#) kly válasza Prome hozzászólására (») Márc 26, 2011 /

Nem a hatásfok a probléma hanem az induktív csatolás túl nagy örvényáramokat kelt és melegíti a motor alkatrészeit.
(#) c27 válasza patexati hozzászólására (») Márc 26, 2011 /

Az a gond hogy az izzó a tekercs helyén nem sokat ér sajnos mivel valami miatt a fet kinyit teljesen hiába világít az égő csak sima dc-t kap (ráadásul a teljes dc feszt) elvileg pedig csak a készenlétinek kéne lennie ami meg sajnos még nem jött össze. Holnap kipróbálom a javításokat. (Sajnos néha megszenvedem a szkóp hiányát.)

Értem.
Én úgy tudom, hogy a villanymotorok azért lehetnek 98% hatásfokúak, mert nagyon pontosan illeszkednek , befordulnak a mágneses tér alakjába.
Ezért olyan furcsa térbeli formájú a tekercselésük.
Ez alapján itt is az lehetne a megoldás ha egy speciális alakzat elrendezésű motor lenne erre a célra készítve ami tekintettel van az örvényáramokra?
(#) kly válasza Prome hozzászólására (») Márc 26, 2011 /

Minden bizonnyal egy speciálisan erre a célra tervezett motorral tökéletes eredmény lehetne elérni de ilyet még nem gyártottak
(#) c27 válasza janocsi hozzászólására (») Márc 27, 2011 /

Szia.
Amúgy nem a 9. és a 5 láb közé kell betenni a kondit? Így megoldotta legalább azt hogy nem vezet pic nélkül. Mindjárt nézem a Pic-el együtt.
(#) c27 válasza c27 hozzászólására (») Márc 27, 2011 /

Nem tudom mi van a piccel, de valami biztos nem jó. A program visszaolvasva eddig egyezett, talán a kimenete nem lenne jó?
Most a fet mindig zárva van semmi nem jön ki kitöltési tényező 10/32. Egyszer valahogy kijött rajta 70mV legalább is a multi ezt mutatta (tudom pwm-be egyész más) de még egy ledet sem hajtott meg.
A pic 1. lábán kb 5V-nak kell lennie? (Vicsys féle bázisom van.)
(#) patexati válasza c27 hozzászólására (») Márc 27, 2011 /

Szia! Kell egy távirányító addig semmi értelme kínlódni vele.. Mindenképp kell a távirányító úgy is..
(#) Hp41C válasza c27 hozzászólására (») Márc 27, 2011 /

Mennyivel egyszerűbb lenne az élesztés, ha a Base_alarm 16F628 -es változatát építenéd. A PC-s soros kapcsolattal szinte belelátnál a kontrollerbe. Az RTC és a csipogó nélkül is működne.
(#) c27 válasza patexati hozzászólására (») Márc 27, 2011 /

Lehet kéne venni egy univerzális távirányítót, de elvileg a készenlétinek akkor is mennie kéne nem? Igaz eddig nem programoztam picet, de lehet megpróbálom csak azt a kimenetét beállítani hogy kinyissa a fetet ha nem nyissa ki akkor valószínűleg a picnek van baja.
(#) c27 válasza c27 hozzászólására (») Márc 27, 2011 /

Ideiglenesen feladtam amíg nincs távirányító, bár szerintem a készenlétinek mennie kéne de nem megy. Nem tudom jók e a programok egyáltalán többféle kitöltéssel is próbálkoztam de a pic nem csinál semmit. (A program visszaolvasva mindig jó volt.)
(#) janocsi válasza c27 hozzászólására (») Márc 27, 2011 /

Szia C27!
Ezek a bázisprogramok hibátlanok, "a Te készülékedben lehet a hiba"!
Nézzük végig, a PIC melyik lábán mekkora fesz mérhető készenléti/üzemiben, a továbbiakban (k-ü).
1. láb TSOP kimenete (4.7V-5V között!)
2. NC
3. NC
4. NC
5. GND
6. NC
7. Infra LED, (0V-5V)
8. NC
9. PWM kimenet, kb. 60KHz, 2.5V-3.5V körüli váltófesz.
10. LM2941 2. lábára megy, a motor engedélyezése, (5V-0V)
11. NC
12. NC
13. NC
14. +5V PIC stab tápfesz.
15. Osc
16. Osc
17. NC
18. NC
A PIC 9. lábára nem rakhatsz 100nF-ot, mert rövidre zárod vele a PWM jelkimenetet! Ezt szkóppal lehet jól bemérni, de egy multiméterrel is láthatsz néhány Volt feszültséget mindkét üzemmódban.
Kell egy LED-et meghajtani a forgótrafónak, ha legalább 10% a készenléti kitöltése. Ezt közvetlenül a szekunder tekercsel kell párhuzamosan kötni. Inkább kettő LED-et célszerű rákötni párhuzamosan, ám az egyik polaritása fordítva legyen.
(#) c27 válasza janocsi hozzászólására (») Márc 27, 2011 /

Csak az a baj a 100nF-dal hogy a 9. láb pwm-e megy az irl530-hoz és azzal van a gond. Nem a pic zavarérzékeny hanem az irl530-as fet pic nélkül és picel is teljesen kinyit. (És sztem rendes dc fesz jön ki rajta nem nagyfrekis valamiért töltés kerül a fetre és nyitva marad akár mi van.)
Az általad írt értékeket még ellenőrzöm.
(#) janocsi válasza c27 hozzászólására (») Márc 27, 2011 /

Szia C27!
Akkor a Gate láb és a GNG közé rakj fixen egy 10K ellenállást! A PIC 9. lábán mérhesz multiméterrel (váltóban!) feszültséget, legalább 2V, vagy nagyobb lesz rajta, ha jó még a PWM kimenete.
Következő: »»   233 / 489
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem