Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1261 / 3973
(#) Elektro Boy hozzászólása Márc 27, 2011 /
 
Sziasztok!
Meg szeretném kérdezni, hogy milyen műszer ez? Úgy kaptam és nem tudom mire használni. Elvileg valami féle IC mérő lehet azt mondták, de nem tudom, ezért is fordulok felétek. Sőt örülnék, ha meg tudnátok mondani, mekkora feszültség kell a működtetéséhez. Amit fontos tudni róla az, hogy egy 7410pc IC a lelke. A válaszokat előre is köszönöm!

Kép0424.jpg
    
(#) kendre256 válasza peti16biro hozzászólására (») Márc 27, 2011 /
 
Az a kérdés, hogy a 8V hogy értendő. Ha üresjárásban van rajta annyi, akkor kevés. Ha 8V van ráírva, és nem stabilizált, akkor valószínűleg sokkal több kijön belőle, akár 10-11V is, és akkor lehet róla tölteni. Közvetlenül rákötni nem elegáns, de "vészhelyzetben" (ha nincs jobb megoldás) lehet róla tölteni. Mindenképpen mérnék egy töltőáramot a töltés kezdetén, meg pár óra múlva is. A töltés során ez persze csökkenne, elég nehezen kiszámítható lenne, hogy meddig is kellene tölteni, de ha más nincs, "vészhelyzeti" megoldásnak megteszi.
(#) Elektro Boy válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 27, 2011 /
 
Köszönöm szépen!
Még kezdő vagyok nagyon ezen a téren, szóval kifejtenéd bővebben, hogy mit is jelent az, hogy állapot jelző?
(#) kendre256 válasza Elektro Boy hozzászólására (») Márc 27, 2011 /
 
Ránézésre logikai ceruzának gondolom.
A logikai ceruza a tapintócsúccsal a digitális ic-k lábaira csatlakozva megmutatja, hogy ott alacsony vagy magas logikai szint van (egyik vagy másik LED világít). 5V kell hozzá, azt arról az áramkörről lehet neki adni, amit vizsgál vele az ember. A profibb megoldásúakon 3 LED, vagy egy hétszegmenses kijelző van, azzal nem csak alacsony vagy magas szintet lehet érzékelni, hanem érvénytelen szintet, vagy impulzusokat is.
(#) Elektro Boy válasza kendre256 hozzászólására (») Márc 27, 2011 /
 
Köszönöm szépen a segítséget!
Valahogyan majd csak hasznát veszem
(#) jdani hozzászólása Márc 27, 2011 /
 
Helló. Egy olajszintmérő visszajelzője a motoromban egy Izzó. Ha van elég olaj nem világít, ha kevés az olaj világít. Ide a feszültség a feszültségszabályzóról jön. Ha nincs rajta az izzó, terhelés, akkor a feszültség mindig 12V. Tehát ezt egy ellenállással terhelni kellene, hogy a feszültséget tudjam mérni rajta, hogy mikor 0 és mikor 12V, mert szeretném PIC-vel lemérni mikor van jel és mikor nincs. Egy feszültségosztót raktam a PIC elé, párhuzamos 4,7K és soros 10K. Ide ha 12V érkezik, akkor a PIC 1es értéknek veszi, ha 0V akkor 0nák veszi. De azt nem tudom hogy az olajvisszalejtő kimenetét hogyan kössem oda, hova kell ellenállás, és milyen értékű, hogy terhelve legyen.
(#) qvasz2 válasza jdani hozzászólására (») Márc 27, 2011 /
 
Vagy tartsd meg az izzót is, vagy emuláld egy teljesítmény-ellenállattal. Ahhoz persze tudni kell, milyen volt az izzó.
(#) jdani válasza qvasz2 hozzászólására (») Márc 28, 2011 /
 
Izzó nemlehet, akkor marad az ellenállás. Az izzó 12Vról 200mA evett.
(#) qvasz2 válasza jdani hozzászólására (») Márc 28, 2011 /
 
Akkor 62 ohm / 3W a szabványos helyettesítője az izzónak. De én biztos kicsit próbálgatnám mással is: 100 ohm, 150 ohm, vagy még nagyobb, amivel még biztonságosan, határozottan működik. Egyébként izzó miért nem lehet? Van olyan mini izzó, aminek drót lába van, be lehet forrasztani a nyákba; van belőle 50mA-es meg 100mA-es bizonyosan, de lehet, hogy még többféle is. Méretre kb. ötöd akkora, mint az ellenállás, és nem is fűtene annyira.
(#) proli007 válasza qvasz2 hozzászólására (») Márc 28, 2011 /
 
"és nem is fűtene annyira" Nono! Szegény Joule most igen szomorú..
(#) qvasz2 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 28, 2011 /
 
Miért? Az izzó akár 5% fényt is ad
(#) proli007 válasza qvasz2 hozzászólására (») Márc 28, 2011 /
 
Egy kis izzó szerintem még annyit sem. De egy apró elméleti gond is van, miszerint..
"Minden energia végterméke HŐ!" (mondom én, egy volt hőerőműves) :yes:
(#) qvasz2 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 28, 2011 /
 
Szerintem egy rizsszem izzó üzem közben megfogható, inkább csak langyos, nem éget. A 3W-os ellenállás pedig, ha megküldöm azzal a 2,5W-al, olyan forró lesz, hogy megbarnul alatta a NYÁK. Erre gondoltam, hogy nem fűt annyira.
(#) szasza10 hozzászólása Márc 28, 2011 /
 
Láttam a kapcsolások között egy tranzisztoros kivezérlésjelzőt, a kérésem az lenne, hogy valaki tudna mutatni hozzá nyáktervet?
(#) jdani válasza qvasz2 hozzászólására (») Márc 28, 2011 /
 
Ha SMD izzó lenne, akkor se kötném be, mert izzó visszajelzés egyáltalán nem lesz a mocin, csak LCD kijelzős Egyébként sincs hova tenni az izzót, csak úgy fityegne valahol, akkor már inkább Ellenállás. Az ellenállást a földre húzni ugye?
(#) qvasz2 válasza jdani hozzászólására (») Márc 28, 2011 /
 
Nem azért kéne izzó, hogy jelezzen, hanem mert valami kell, hogy működjön, és jobb mint az ellenállás. Egy szóval sem mondtam, hogy vezesd ki és nézegesd. Épp azt mondtam, hogy drót lába van, be lehet forrasztani a NYÁKba, és sokkal kisebb helyen elfér, mint az ellenállás.
Ha a másik vége a fesz.szabályzótól jön, akkor gondolom igen a testre kell lehúzni.
(#) jdani válasza qvasz2 hozzászólására (») Márc 28, 2011 /
 
Az a gond, hogy egy dobozba van az egész, még csak ,,demo,, , de ha izzó, akkor már dobozon kívül, elrejtve valahova, hogy majd világítson magányosan magának, mert nincs rá szükség.

DSC05289.JPG
    
(#) qvasz2 válasza jdani hozzászólására (») Márc 28, 2011 /
 
Jó, akkor te tegyél ellenállást. Én nyugodt szívvel betenném az izzót, hadd szomorkodjon magában a dobozban. Legalább a PIC sem félne a sötétben
(#) jdani válasza qvasz2 hozzászólására (») Márc 28, 2011 /
 
Van ilyen mérőceruzám 12Vra. Azzal ha mérem, akkor amikor 12Vvan akkor erősen világít, de amikor ki kellene kapcsolnia, az izzó nem oltódik el teljesen, tehát akkor gyenge lehet az az izó nem? Mégsem elég olyan pici izzó?
(#) Mybuster hozzászólása Márc 28, 2011 /
 
hello mindenkinek!

Felkeltette a figyelmet ez a "ledes alagút "de nem értem hogy működik aszt addig tudom hogy van benne egy ledes keret meg egy tükör de nem értem hogy lesz több pont visszatükrödni?? akkor most ez hogy is van? Bővebben: Link
(#) qvasz2 válasza jdani hozzászólására (») Márc 28, 2011 /
 
Én nem ismerem a motorodat, ki kell próbálni ! Amúgy azt gondom, hogy az eredeti izzón sem 0V van, amikor nem jelez, de ezt is csak te tudod megmérni, nekem nincs ilyenem. Ezért is írtam, hogy ki kéne próbálni többféle ellenállattal.
(#) szucsip hozzászólása Márc 28, 2011 /
 
Üdv!

Hogyan lehet elérni azt, hogy egy műveleti erősítő (pl. az OP07CP ) egy N-MOS fetet, vagy egy npn tranzisztort vagy teljesen nyisson ki, vagy semennyire? Mert sajnos szimulációkban ez nekem nem sikerül, mert nem képes lemenni a műveleti erősítő kimenete 0V közelébe?

Nagyon idegesítő...
(#) proli007 válasza szucsip hozzászólására (») Márc 28, 2011 /
 
Hello!
Ha féltápfeszed van, akkor olyan erősítőt kell választani. De a MOS küszöbfeszültsége alatt már zár. De tranyónál osztót, vagy Zéneres szinteltolást is lehet készteni.
üdv! proli007
(#) szucsip válasza proli007 hozzászólására (») Márc 28, 2011 /
 
Igen, mondjuk a BS170 -nek kb 2V a határfeszültsége, és az imént említett műveleti erősítő 2V fölött marad a földhöz képest, akár mit is csinálok. Szimpla tápfesz áll rendelkezésre, 8V.

A szinteltolást hogyan gondoltad..?
(#) Doncso válasza szucsip hozzászólására (») Márc 28, 2011 /
 
Idézet:
„A szinteltolást hogyan gondoltad..?”

Magasabb potenciálra helyezni.
(#) kendre256 válasza Mybuster hozzászólására (») Márc 28, 2011 /
 
Két tükör van benne. Amelyik felől nézni lehet, az egy féligáteresztő tükör (gyanítom, hogy azt nem üvegeseknél fogsz kapni...)
(#) lapose válasza szucsip hozzászólására (») Márc 28, 2011 /
 
Használj 358-at.
(#) CoolZero hozzászólása Márc 28, 2011 /
 
Egy timer potméter amin azt irja, hogy 224 az hány Ohmos? Egy régi monitornak az alaplapjáról származik
(#) pucuka válasza CoolZero hozzászólására (») Márc 28, 2011 /
 
22*10^4 = 220 kohm
(#) peti16biro válasza kendre256 hozzászólására (») Márc 28, 2011 /
 
Heló!
Az adapterre 7.2v van írva és 8v jön ki rajta. Tehát akkor nem jó. Majd nézek egy másikat ami többre képes.
Amúgy lehet vele tölteni? Ha igen akkor csak rákötöm vagy valamilyen elektronika is kell hozzá?
Következő: »»   1261 / 3973
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem