Fórum témák
» Több friss téma |
Aha.Megnéztem az oldalakat.Esetleg a szekszárdi üzletben tudnak nekem ilyennel szolgálni?
Ott sajnos nincs ilyesmi :no:
Aha értem.Esetleg valamiből bontani?VAgy nem éri meg.
PC táp trafója, esetleg használj föl 2 db-ot
Épített már valaki IRS 2153 ícével full hidat?
A TME -nél van ilyen ícé, ha érdemes foglalkozni vele akkor rendelnék.
PC tápból van két E magon egybe fordítva csévetestel együtt.De az nem kicsi?
VAgy esetleg két ugyan olyan megtekerek azonos primerrel és egyenként egyszer 44V-ra aztán a két trafó szekundereit össze kötöm lesz GND. Csakmert ugyan olyan PC trafóm van akár 4-5db is.
Én már gondolkoztam rajta. Sajnos a teljes hídban a rezonáns működés megvalósítása sokkal nehezebb. Mondjuk a rövidzárvédelem meg könyebb. A teljes híd előnye úgyis 1kW felett jönne ki igazán.
Ha jól tudom cimopata dolgozik egy teljes hidas tápon 2kW környékére.
A szekunder oldali rezonáns rész könnyen kialakítható - ha csak 1db szekunder kell. Ha kettőstáp kell akkor már kicsit nehezebb...
Hát azért ez nem lesz egyenértékű 2db IR2110-el. Gondolj csak a meghajtásra (0,2A vs 2A)! De amúgy azt is megcsinálhatod hogy a mostani IR2153 vagy akármi kimenetét beviszed 2db IR2110-be és kész a teljes híd... Mondjuk az SG3525-al a cimopata féle (terminál fórumon amúgy sok egyéb változat található belőle) megoldás előnye a 200kHz fölé vihető freki, valamint az állítható DT.
Én az IRS27951-nek örülnék, ha végre itthon beszerezhető lenne. ekkold alapján: Amúgy a kettőstápnál annyit kellene csak tenned ez a kapcsolás alapján, hogy ott a crez kondik közepét földeled le, persze érdemes dupla szekundert haszni és teljes egyenirányító hidat, középmegcsatolással, mert ez így nem bírna sok áramot. Mondjuk ha gazdaságosságnál tartunk, akkor szerintem az SG3525 és 1 db IR2110 félhídbad még gazdaságosabb.
A 3525-tel hogyan kell a DT-ot állítani? Mennyi a minimum DT-ja? ZVS módban lehet hogy jól jönne a DT állithatósága?
A 2453 -at végül is meg lehetne fejelni komplementer meghajtókkal és úgy már nem volna gyenge. Vagy szerinted inkább ne foglalkozzak vele?
A DT állítására több trükk is van. Ha visszalapozol cimopata azt csinálja (de ő nem SG3525-öt használ, hanem egy egyszerű CMOS multivibrátort, aminek van egy frekvenciafelezős komplementer kimenete), hogy az IR2110 bemenetére kondikat rak és ellőtte van egy RD tag, szóval a bementetét az R lassan tölti és a D gyorsan kisüti... (ugyanaz mint mondjuk az IR2110 után szoktak, csak előtte), persze mivel az IR2110 bemenete logikai, így nem felfutás lesz a kimeneten, hanem DT.
A terminál fórumos lapon több más megoldást is láttam, de cimopatáét találtam a legegyszerűbbnek, és legtalálóbbnak. Ezt persze megcsinálhatod úgy is, hogy IR2153 és IR2110 persze ott a 1200ns dead-timeból lefaragni kellene, én azért is használok IR21531-et, aminek 600ns a deadtimeja, bár azt is jó lenne lefaragni. Mivel most sikerült eléggé jó feteket szereznem, kicsi gate töltéssel, így már 300ns dead-time is lazán elég lenne. Minél kisebb a dead-time annál feljebb lehet lehet vinni a frekit, és annál kisebb lesz a terhelésre az esés is. Azt, hogy melyikkel érdemes foglalkozni, azt neked kell eldöntened. Az IR2452+komplementer szerintem speciel bonyoltabb, mint egy rendes félhidas.
Nemrég csináltam egy nagy félhidas PWM tápot TL494 + IR2110-el, ETD 59 maggal. Működik, de vannak problémái.
Az öntáplálása sehogy nem akar jó lenni, hol működik hol nem. A rezonáns tápnál jól bevált fetes-zéneres megoldással próbálkoztam itt is. Van egy rakat 12V-150mA-es nyáktrafóm, az szerinted győzné tartósan táplálni az SG3525 + 2 db IR 2110 párosítást 4 db IRF 740 fettel, teljes hídban? A következő méret nyáktrafóból a 12V-500mA (6VA), de az már elég nagy kocka. Mindenképpen teljes hidat szeretnék következő tápnak (+/-75V 1200W), mert sok IRF 740-em van itthon és oda ez is jó lenne a kisebb áram miatt.
Nem egészen így gondoltam. A két E mag egymásra forgatásával nem nő a mag keresztmetszete. Az nem jó.
Ha 2 trafót használsz, akkor én a két trafó két primer tekercsét nem sorba, hanem párhuzamosan kötném. A szekunder oldalt meg előbb egyenirányítanám, és utána közösíteném. Vagy majd leírják, hogy ki hogy oldaná meg.
Maga a fetmeghajtás 4xQgxfsw szóval 17,2mA lenne, a többi cucc már mA áram fogyaszt így biztos elég lenne.
Az öntáplálással melyikben volt probléma? Mivel PWM tápról van szó, így a PWM szabályázás a segédtápot is szabályozza, így előfordulhat, hogy mondjuk ha a kimeneten nincs terhelés, akkor kis impuzlusokat küld, és akkor segédtekercsen csökken a fesz. A kis segédtrafó atombiztos megoldás persze, régen gondolkztam rajta, aztán az 5W-os ellenállás mellet maradtam. Sőt most találtam egy jó cuccot: 2 tranzisztoros step-down Ezt lehetne átméretezni, méretben nagyon pici lenne. Remélhetőleg a héten ki tudom próbálni a stabilziálós ötleletes megoldásomat, aminek nagyon örülnék. Akkor arról már lehetne cikket írni. Az IRS27951-nél nagyon kicsi az esés, kiváncsi vagyok mennyi lenne, ha fele annyi mint eddig az már mennyei. Amúgy ha teljes-hidat akarsz, akkor csinálj egy teljes-hidat, az szerintem úgysem volt még itt. Persze aztán oszd meg a részleteket, mert ha tudsz egy üzembiztos >1kW-t alkotni, akkor én is nyomatnám. Mondjuk ahogy nézem te teljes hidas PWM-et akarsz, én meg lehet maradnék a rezonáns megoldásoknál. De amúgy a stabilizálós ötletem egy teljes hidas rezonánsnál is működne, szóval mondjuk az IR2453-nál is jó lenne...
Vajon bírná e üzemszerűen egy rezonáns táp ha az SD kivezetésen szabályoznék? Lehet hogy hülyeség, de arra gondoltam, hogy mi lenne ha a szekunder feszültség zéneren át működtetne egy optót, ami az IR 2110 SD-jére kapcsolgatná a 15V-ot. Ilyenkor ugye ki-be kapcsolgatna a táp és itt is fellépne az öntáplálás problémája de talán stabilabb kimenőfeszt adna... bár ennek is biztosan vannak buktatói, hogy ne legyen ilyen egyszerű Szerinted életképes lenne egy ilyen megoldás?
Bocs.Azt írtam hogy a primer kötötm sorba?párhizamosra gondoltam.?Mutatja is a rajz.
Két PC trafóó elég a 320W-hoz?Mivel hát egy PXC táp is van 300W egy trafóval.Csak gondolom mivel itt egy fesz kell nagyobb árammal így vastagabb drót is kell és egy trafón nem férne el.
A kérdés, hogy akarod-e ventilátorozni? A 300W-ot a pc tápban is csak hűtés mellett tudja a trafó. Ha állandó gyilkolás lenne a feladat, akkor inkább 2 trafót használnék, és több huzalt tekernék rá.
MEhet 2 PC trafóval az sosem árt ha marad tartalék a tápban.MEg legalább a fesz sem esik annyit.
Sziasztok!
Összeraktam próbapanelen egy TL494-et és egy IR2110-et. A TL494-nek lágy indítást szeretnék csinálni a DT lába segítségével ami a következő képpen van most: A 4. (DT) láb egy 10µF kondezátorral refen van és egy 10K ellenállással GND-re van húzva. Nem nehéz belátni hogy ahogyan a kondenzátor töltődik úgy növekszik a kitöltés is a TL kimenetén. Az a gondom vele hogy kis kitöltésen (0-10% valahol) olyan mint ha begerjedne az áramkör mikor még semmi vcs kör nincs benne. Kicseréltem a 10µF-ot és a 10K-t egy 1K potméterre és a közösét a DT lábra az egyik végállást refre a másikat GNDre így tudtam vele szabályozni a kitöltést értelemszerűen. Itt is ahogy vittem egyre lejjebb vagy 0%-tól növeltem a kitöltést előjön a probléma. Ha a félhíd nem kap tápfeszültséget akkor semmi baja. Ha kapja akkor megőrül a TL kimenete. Ez mitől lehet?
Látszik a kitöltésnél hogy valamiért nőnek a zavarok a 4szög jelben.
A nagyítva képen látszik hogy a piros jel mikor H szinten áll (Low side jele) akkor a sárga jelben megjelenő zavar nagysága a kitöltés csökkenésével növekszik. Ebben annyi a hiba hogy ha a zavar elég nagy amplitúdojú akkor H szintnek hiheti a fet meghajtó és egymásra nyitja a félhíd 2 fetjét. Mi lehet ez szerintetek?
HEllo.VAn egy DVD-ből bontott működő kapcsi tápom.VAn benne visszacsatolás segédtáp minden.KA3842B IC van benne.A kérdésem hogy ha a primer egyenirányítást kicserélem erősebbre,nagyobb puffert a primerbe meg a trafója helyett rakok egy erősebbet olyan menetszámokkal ami nekem jó(2x44VDC kell a szekunderen) akkor össze lehet-e vele hozni hogy 250-300W-ot tudjon.?
Kiméregetném hogy mennyi a primer fesz meg a segédtáp és abból akkor lehet már számolni hogy mennyi kell a szekunderre. MEg lehet oldani vagy nem érdemes vele foglalkozni?
Ha már minden fő elemet cserélni kéne benne hogy megfelelő legyen, akkor már érdemesebb csinálni egy új rezonáns tápot.
Hát mi számít fő elemenek.Ez meg van mág csinálva a szekunderbe meg nincs sok minden amit el lehet rontani.A trafót egy FET vezérli egy olyan ami a PC tápokba aprimer oldalon van.A típusát nem tudom fejből.
CSak azért gondoltam erre mivel nem vagyok olyan eszes ezen a téren hogy ez már meg van csinálva működik és csak néhány dolgot erősebbre cserélek benne és kész.Mégsem a nulláról kezdem. Ahogy nézegettem a fet vezérli atrafót van visszacsatolás is segédtáp elég komoly szűrés a hálozatról.
Abból az alkatrészkészletből nem fogsz tudni kivenni 300W-ot gyanítom.Egy DVD lejátszó is max.50W-os Ezért kellene drasztikusan átalakítani az egészet...csinálj másikat.pl:ilyet ez 80W-os,ha nagyobb kell ott a cimó rezója vagy,ha visszaolvasol van itt egy jóféle Flyback is TOP 249-el.
Cimo 1,1-es tápjával szemezek.Az 320W és 44V-ra csinálnám.TDA 7294 hidat hajtana.
A legtöbb alkatrész nem is gond csak a trafóval vagyok kicsit megakadva.De nagy valószínűséggel 2db pc táp trafó lesz benne.
Helló, én is Cimo 1.1-es tápját csináltam meg, Quadot hajtanak, 1-1 táp oldalanként. Nagyon jól működnek.
A lomexben olcsók ferritek nézd meg ott.
Itt a link alatt a kapcsolás nem 230V bemenő feszültségre van tervezve. A kapcsolásban szereplő IRFZ44N nem alkalmas 320V-os DC feszültségre.
Szerintem ne szemezzél vele tovább, hanem építsd meg
Gyűjtsd be a hozzávalókat, aztán hajrá. A trafóval miért vagy megakadva? A pécés magok általában légrésesek. Ha sikerül ügyesen törés nélkül szétszedni, akkor sem a legjobb választás de talán jobb mint a TV trafó. |
Bejelentkezés
Hirdetés |