Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp számítógépre
Lapozás: OK   4 / 29
(#) borvendeg hozzászólása Jún 10, 2007 /
 
A kérdésem az lenne ismeri e valaki ezt a progit és el tudná e mondani nekem hogyan működik mi kell hozzá stb. A progi kezelőfelületéről mellékelek egy képet

scope.jpg
    
(#) Moderátor hozzászólása borvendeg hozzászólására (») Jún 10, 2007
 
"winscope" nevű téma ide áthelyezve!

És borvendeg! Többé nem teszünk fel az oldalra BMP képet, ugye???
(#) lgyk válasza borvendeg hozzászólására (») Jún 10, 2007 /
 
Röviden: az a hangkártyabemenet kerül elemzésre, amit beállítottál a keverőpulton felvételi forrásnak. A többi beállítás hasonló az analóg szkóphoz.
(#) m.joco hozzászólása Jún 11, 2007 /
 
így jó volna rákötni a hangkártyára a jelet?
Mekkora legyen és milyen legyen az ellenállás és a dióda (Pl max 300V fesz mérésénél)?

És mekkora feszt lehet max rákötni a line-in - re?

névtelen.JPG
    
(#) m.joco hozzászólása Jún 23, 2007 /
 
Az egyik szkóp progiban a súgófájlban ez volt írva. Valaki esetleg a lényeget le tudná irni magyarul, és elmagyarázni, hogy milyen kaszkád-ról írnak, és hogy hogy van az??

"Create a home made measuring cable that fits in the input of your sound card that you wish to use as measuring input. Use a shielded, mono cable and connect the signal that you want to measure directly to this cable.

If you wish to measure higher voltage signals you may also need a voltage divider by adding a mono potmeter (100 kilo ohm linear for instance, or whatever you have lying around in your home electronics lab) to the input. You may also like to experiment by placing a resister of 100 kilo ohms or more in cascade with the input signal. This increases the input impedance of your scope."
(#) lgyk válasza m.joco hozzászólására (») Jún 23, 2007 /
 
Készíts házilag egy mérőkábelt, ami illeszkedik a hangkártyád bemenetéhez (amit bemenethez használsz a méréshez). Árnyékolt, mono kábelt használva kösd a mérendő jelet közvetlenül a kábelre.

Ha nagyobb feszültséget akarsz mérni, szükséged lehet egy fesz.osztóra, ami egy mono potméter (100 kOhm, például vagy ami éppen kéznél van). Próbálkozhatsz ellenállásokat (100k vagy több) kötni sorosan a bemeneti jellel. Ez megnöveli a szkóp impedanciáját.

cascade = sorosan kötött
(#) Medve hozzászólása Júl 20, 2007 /
 
Üdv! Szeretném módosítani a szkóphoz használt hangkártyát, és erről szeretném megtudni a véleményeteket. Nem tudom, hogy mindegyik hangkártyán igy van-e, de a LINE-IN és az IC bemenet között van egy kondi. (vagy több) ha ezt (ezeket) rövidre zárnám akkor tudnék mérni DC-t is a szkóp programmal? Illetve mi változna meg a rendszerben ettől a módosítástól?
(#) vega55 válasza Medve hozzászólására (») Júl 20, 2007 /
 
A mai hangkartyak nem alkalmasak DC atvitelre!!!
Egy modern AD atalakitoban sokat trukkoznek mindenfele digitalis szurovel, aminek (roviden) a vege, hogy az adatlapi parametereket csak bizonyos frekvenciatol kezdve(0,5-10Hz) garantaljak(?), alatta nem. Ezert aztan a DC, ami atmegy rajta a legjobb esetben is sokkal gyengebb felbontas, dinamika tartomanyba fog esni, mint a tobbi jelkomponens.

Persze, ha linearis megjelenitesu szkopban akarod csak hasznalni, akkor ott meg akar elfogadhato offszetet is produkalhat az egesz, de inkabb csak nem fogsz latni semmit sem...!

Regebbi 16bites hangkartyaknal nagyobb az eselyed ilyesmire...
(#) Medve válasza vega55 hozzászólására (») Júl 20, 2007 /
 
Köszönöm válaszod, naja, nem egy SB Platinummal kisérleteznék, hanem csak egy ISA Nomame-el, de akkor megnézem, mit lehet tenni...
(#) Directors hozzászólása Okt 2, 2007 /
 
Ha jól vettem ki a szövegből akkor ez a kapcsolás tökéletesen működik, ugye?
(#) bbatka válasza Directors hozzászólására (») Okt 2, 2007 /
 
Olvasd el a kettővel lejebbi hozzászólást is.
(#) Directors válasza bbatka hozzászólására (») Okt 2, 2007 /
 
akkor igen.
Köszike
(#) Krajcsooo hozzászólása Nov 11, 2007 /
 
Üdv! Készítettem egy négyszögjelgenerátort, aminek a jelalakját szeretném megfigyelni. Mivel nem akarok állandóan berohangálni suliba szkópozni, letöltöttem egy szkóp progit, de nem szeretném kinyomni a hangkártyám bemenetét. Kérdésem, hogy egy potméter, mint feszültségosztó a kártya elé, elég a jel csökkentéséhez? Úgy tudom 1Vp-t bír ki a legtöbb kártya. Láttam itt diódás, kondenzátoros műv.erősítős összetett megoldásokat is, de most nekem az egyszerűség a lényeg. Meg kérdés hogy a hangkártya négyszögjelet beenged-e.
(#) Medve válasza Krajcsooo hozzászólására (») Nov 11, 2007 /
 
Hello! Eltekintve az extrém esetektől egy poti elegendő védelmet nyújt egy PC számára. Ha az egyszerűség a lényeg. A négyszög jel nem gond egy PC-nek de van itt egykis veszély! Ha némi induktivitás is keveredik oda, előállhatnak nagyon rövid és magas feszülségcsúcsok, amit a szkópod nem tud már megmutatni, de a bemenetre veszélyt jelenthet. Ennek kivédésére javallanám azt a "diódás" megoldást, amely nem bonyolítja meg nagyon a kapcsolást, de biztonságban tudhatod a gépedet. (na jó, 3-szor lesz bonyolultabb )
(#) Krajcsooo válasza Medve hozzászólására (») Nov 11, 2007 /
 
Rendben, alkalmazni fogom a dolgot. Jobb a biztonság. Nameg olcsóbb is
(#) Babó22 válasza bbatka hozzászólására (») Feb 3, 2008 /
 
És hogyan lehet oszcilloszkópozni az általad írt módszerrel? Kell hozzá valamilyen kapcsolás vagy ilyesmi dolog? Engem érdekelne a dolog.
(#) Medve válasza Babó22 hozzászólására (») Feb 3, 2008 /
 
Jól visszamentünk az időben...Ugyanúgy, ahogy pl zenét rögzítesz (digitalizálsz) a PC-n. Használtad már az wave-editorok közül valamelyiket? Kapcsolás nem kell hozzá, de ajánlott.
(#) Babó22 válasza Medve hozzászólására (») Feb 3, 2008 /
 
Tudnál feltenni egyet?
(#) Medve válasza Babó22 hozzászólására (») Feb 3, 2008 /
 
Szívatsz??? Ott a link, abban a hozzászólásban, amire válaszoltál!
(#) Baxi hozzászólása Feb 12, 2008 /
 
Hi
Segitség kellene, az automhoz csináltam kobold segítségével egy gyujtás jel ellenörzéséhez egy kapcsolást oszciloszkop helyet. Ez ledel vilogtatja ki a gyujtás impulzusokat, ez jó is. Utánna olvastam a szakirodalomba (auto villamosság) és ott a oszc. képről még rengeteg mindent le lehet olvasni, a csilapodás utó rezgések stb. amiből lehet tudnia a gyujtás hibákat.
Tehát nekem is kelleni valamilyen okasság amivel ezt a nagyfeszt a gyútó trafóból be lehet vinnia a hangkártya in bemenetére.

Remélem megolddható, és van valmi ötletettek.
Elöre is köfi.
(#) Medve válasza Baxi hozzászólására (») Feb 12, 2008 /
 
Hello. Én egy "transzformátort" készítenék, amely egy huzaldarab, amely a gyújtáskebelen lenne. Csak a szigeteléshez érne hozzá, de még igy is félteném a hangkártya bemenetét!!! Milyen nemzetiségű vagy amúgy???
(#) kobold válasza Baxi hozzászólására (») Feb 12, 2008 /
 
Ejnye... Majdhogynem ezzel kezdődik a téma: link

Úgy látom, nagyon diagnosztizálni akarsz Pár dolog azért nem mindegy a járműnél. Az általad mérni kívánt primer körben több 100, a szekunderben több 10000 V-os csúcsok is előfordulnak, míg te a gépbe max. 0.7 V-ot engedhetsz be. Ez azt jelenti, hogy osztani kell a bemenő jelet, igen nagy arányban, ráadásul halálprecízen, ez nem túl ideális feladat, és a siker sem garantált.
Gyújtótrafót amúgy aligha kezdenék el így mérni. Ja, és még egy bökkenő: mit csinálsz a diagrammal, ha hozzájutsz? Mert annak az értelmezését aligha találod meg a neten, legfeljebb a gyors összefoglalását.
(#) Baxi válasza kobold hozzászólására (») Feb 12, 2008 /
 
Ok, akko paszolok, a PC-m még jó
Tsak Én drágának tartom a 7e huf-os csekolás dijat.
Képzeld már a gyujtás is mászkál, elő gyujtásom van.
De valamikor beáll és megyen szépen aztán leáll és kész, de ezt már tudod.
Na mindegy további szépnapot
(#) kobold válasza Baxi hozzászólására (») Feb 12, 2008 /
 
Idézet:
„a gyujtás is mászkál, elő gyujtásom van”

Szerintem cserélj benne vezérlőelektronikát, amíg meg nem döglik alattad valahol a préri közepén...
(#) mrx23 hozzászólása Feb 13, 2008 /
 
Hellosztok!

Az mért van hogy ha 2db 1N4002 diódát ellenparallel kötök egy 10k-s feszültség osztó és 1k-s soros ellenállás után akkor rendesen eltorzul a bemenő szinusz jel, a csúcsokat jól levágja +-0.7V-ra.

Ha 2 zenert rakok ellen-sorosan akkor kicsit sem torzul a jel, viszont nem találtam 0.7V-os zenert.
Milyen megoldás lenne erre?

Üdv.
(#) doky válasza mrx23 hozzászólására (») Feb 14, 2008 /
 
Talán azért, mert a zener záróirányban átenged egy bizonyos határig, az 1N4002 meg nem?
(#) mrx23 válasza doky hozzászólására (») Feb 14, 2008 /
 
Erről beszélek:
http://www.headwize.com/projects/limiter_prj.htm (1.kép)
Kép: Hivatkozás
Sima dióda nyitó irányban 0.7V felett vezet, vagyis ha a jel meghaladja ezt akkor a diódán keresztül folyik az áram a föld fele (vagy -től) vagyis a kimenet nem lesz nagyobb 0.7V-nál.

Csak nálam a képen is látható kapcsolást leszimulálva, eltorzítja a jelemet. Mellékelem a szimulációt. Zöld a bemenő jel, piros: leosztott jel, narancs: dióda utáni jel. 10Khz a frekv.

Scope.PNG
    
(#) kobold válasza mrx23 hozzászólására (») Feb 14, 2008 /
 
Szerintem kicsit félreértetted a diódát: nem 0.7 V-nál kezd el vezetni, hanem valamekkora nyitóirányú áramnál, és ha nyitva van, kb. 0.7 V esik rajta, ezért korlátozza a kimenő feszültség csúcsértékét. Ennek a diagramnak ilyen kapcsolás mellett gyakorlatilag így is kell kinézni.
Ha úgy méretezed a bemeneti osztódat, hogy a diódákon sose eshessen annyi feszültség, amekkora a nyitóirányú, akkor visszakapod a szinuszgörbét, természetesen kisebb amplitúdóval.
(#) László zs válasza mrx23 hozzászólására (») Feb 14, 2008 /
 
Szerintem próbáld meg 1N 4148-as diódával (gyorsabb és a kapacitása kisebb).
(#) mrx23 válasza László zs hozzászólására (») Feb 14, 2008 /
 
Kb olyan 0.37V-nál visszakaptam az eredeti jelet, és annál nem zavar be a dióda. Ilyen kis jelnél érzékenyebb is lesz a zajokra.
1n4002 és 1n4148 kb azonosan teljesít hangfrekin.
Következő: »»   4 / 29
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem