Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fémhalogén és Xenon-izzók meghajtása
Lapozás: OK   9 / 20
(#) Őrült Ödön válasza Qulecc hozzászólására (») Jún 24, 2007 /
 
Hát gratula, szép munka!


Remek képeket csináltál, ha meglesz a weblapom, és van kedved bedolgozni, akkor feltehetsz majd oda mindenfélét!

A Gő-höz külön gratula, nem semmi hogy világít...

De mostmár biztos, hogy az én lámpám is Gő, csak a másik verzió. Kábé annyi (se) a különbség köztük, mint a MonoEKA és a DuplaEKA között, mert ugye alapban a Mono 1x HgLI 250, a Dupla meg 2x125, u.avval a felépítéssel és szerelhetőséggel.

Tehát az enyimé u.így néz ki, mint amit fotóztál, csak ez az 1x 250W Hg/HgL verzió. És ez is EKA, csak vmi istentelen régi, van vagy ötvenéves, egyatta alumínium az egész, nehéz mint a dög!
Rajta van a típusszáma is, majd holnap beírom..

Sajna, nagyon jó fotókkal még egy darabig nem tudok szolgálni, mert nincs digifényképezőm, de rövidesen veszek egyet... most csak telefonnal bohóchodok...
(#) Őrült Ödön hozzászólása Jún 24, 2007 /
 
Figyelem!

Eladnék pár dolgot.. vagy csere is érdekel, ócska égőkre!

LU 70 nátriumlámpa, van csőbúrás átlátszó, és diffúz elliptikus is. 1000HUF /db 5db van.
LU 250 elliptikus nátrium, 1500/db 3db van.

LSI 70 gyújtó: 1000/db 2db van.
LSI 250: 1700/db 4db van.

AN 70-es fojtó 1200. Csak egy van ebből.

Ha valakit érdekel, írjon privit!
(#) Moderátor hozzászólása Őrült Ödön hozzászólására (») Jún 24, 2007
 
Ez nem az apróhirdetési rész!
(#) Qulecc válasza Őrült Ödön hozzászólására (») Jún 24, 2007 /
 
Ok, vállalom, nekem van kedvem bedolgozni, most úgy is ráérek, mert nincs suli . Majd szóljál, ha kész van az oldal. Sajna bilit nem sikerült fotóznom, mert nem arra mentünk (eredetileg a múzeumok éjszakájára mentünk, és közbe fotózgattam). Azt a lámpát ismerem, az a madárlámpa (Mono-gő) az szerintem sokkal jobb két fényforrásos társánál, és abból a legtöbb (ami még megvan persze) még (ha bángyorgósan is, de) világít. Tudom miért raksz bele ócska fényforrást, az tényleg jó, hogy ilyen zöldes a fénye, mert ez a lámpa régi, és már nem cserélik benne a fényforrást, és amik még jók, azok is közelednek az élettartamuk végéhez, mert a higanylámpa fénye az élettartam vége felé lecsökken, és bezöldesedik, és a felvett telyesítmény megnő, ez a nagy fényáram csökkenés a kvarc kisülőcső elfeketedése miatt van. Sőt még olyan is előfordul a kiégés előtt, hogy a lámpa csak fogyasztja az áramot, de fényt nem ad (ez más gázkisülőkkel nem fordul elő). A 250W-os higanylámpád esetében, amikor már zöldesedik a fény, már kb. 275W-ot fogyaszt, amikor meg már nem ad fényt akár 300W-ot, vagy mégtöbbet, aztán kiég. Én ezért (is) nem szeretem a higanylámpát.
(#) Tom025 hozzászólása Jún 25, 2007 /
 
Sziasztok!

De jó megtalálni ezt a topicot!
Kezdésképp két kérdés. Először is, sikerült szert tennem 2db sima általános 80W-os HgLI égőre, és szeretném őket beizzítani. Csak fojtóm nincs hozzá. A helyi MÉH telepen láttam dögivel 150W-os fojtókat, de olvastam itt korábban, hogy nem jó a nagyobb fojtó, mert jelenősen csökken az élettartam. Na akkor mit is csináljak? Vannak 40W-os fénycsőfojtóim, abból 2-t párhuzamosan kötve működhet a dolog? Vagy másik megoldás: 1db 150W-os fojtón 2db 80W-os HgLI. Melyik lenne jobb?
Na másik: Csatolok egy képet. Ilyenből tudnék szerezni jó sokat, csak igazából nem tudom mik ezek, és mire lehet őket használni. Annyi biztos, hogy különféle gázokkal töltött csövecskék, és úgy néznek ki, mint a doboz elején látszik. Érdekel, hogy milyen típusú kisülőcsövek ezek, illetve milyen feszről ajánlott ezeket használni. A segítséget előre is köszi.

Ha már a lámpabuzulásról esett szó korábban, én is szeretem a különféle utcai lámpákat, nem gyűjtöm, csak csodálom őket. Találkoztam már igazi különlegességekkel, mint pl. Erdélyben, ahol 3db 40W körüli fénycső volt egy lámpatestben. Sármelléken is igen szép darabok vannak (voltak?), annyi biztos, hogy a falucska nevét csak a lámpák miatt jegyeztem meg átutazóban Én a biliket igazából nemnagyon bírom, viszont egyebeket annál inkább (főleg a régieket) A kedvencem Gödöllő-Isaszeg közötti gépgyár környékén van, szolgálati lakások előtt. Ilyet még sehol máshol nem láttam. Kb az itt említett "gő"-vel lehet egykorú, mert kétágú oszlopokon egy ilyen-egy olyan elrendezésben találhatók. Ha egyszer arra járok, majd lefotózom, és felvilágosíthatnátok, pontosan milyen típus ez. Szép lekerekített formái vannak. Egy biztos, hogy már nem használják ezeket, az oszlopokra jóval lejjebb Z2-k kerültek, amik világítanak, ezek meg fent kitéve az enyészetnek. Sajnos rohadt magasan vannak.
Ödönnek külön üdv, már kerültünk kapcsolatba nixie-k illetve tranyók ügyében.
Válaszokat szívesen vennék fent feltett kérdéseimre.

Üdv, Tom
(#) Qulecc válasza Tom025 hozzászólására (») Jún 25, 2007 /
 
Hello, a 150W-os fojtó az nagyon nem jó hozzá. A 80W-os higanyt 0,8A-val kell hajtani, a 150W-os fojtó az nátriumfojtó, és 1,8A-val hajtja az izzót, szerintem ha a 150W-os fojtót használnád hozzá egyből tönkremenne, mert már 0,2A különbség is a felére rövidíti az élettartamot. A 40W-os fénycsőfojtó nem jó hozzá, és szerintem ne bohóckodj azzal, hogy párhuzamba kötöd őket, és az se jó, ha a 150W-os fojtóra rákötöd mindkét fényforrást. Inkább szerezzél be egy 80W-os gyári higanyfojtót, az a biztos, nem kerül többe 1500Ft-nál, gyújtó nem kell hozzá. A Bartók Béla út 136 alatt van egy villanyszerelési bolt, én is ott vettem a 70W-os fojtót a nátriumomhoz.
(#) Tom025 válasza Qulecc hozzászólására (») Jún 25, 2007 /
 
Szia!

Persze az a legjobb, ha újat veszek, de szeretek próbálkozni, barkácsolni, és olcsóból szeretném megúszni. A 2db fénycsőfojtó miért nem jó? A másik verzióban már én is kételkedek, mert mi van, ha az egyik HgLI elromlik, vagy alapból nem jó (még nem tudom). Esetleg soros izzó hozzá?

Üdv, Tom
(#) Qulecc válasza Tom025 hozzászólására (») Jún 25, 2007 /
 
Hello, a 2 fénycsőfojtót úgy akarod megoldani, hogy mindkettőt külön rárakod a tápfeszre, és mindkettő fázist bekötöd a foglalatba, lehet, hogy müxik, nem tudom, az a lényeg, hogy nem ajánlom. A soros izzó, a legjobb megoldás, amit idáig mondtál, csak az vele a baj, hogy nagyon nagy a vesztesége (80W körüli), egy 200W-os izzót kell sorbakötnöd a higannyal, FONTOS, HOGY A BARNA FÁZISVEZETÉKHEZ KÖSD SORBA AZ IZZÓT.
(#) Tom025 válasza Qulecc hozzászólására (») Jún 25, 2007 /
 
Igen, úgy gondoltam a fojtókat. Hátha valaki próbálta már. Van egy 250W-os infra izzóm, kipróbáltam azzal sorba kötve. Fáziscerkával kimértem a fázist, de amúgy miért fontos pont a fázisba kötni az izzót? Az egyik HgLI világított, bár elég gyengécskén, a másikkal semmi. Még az izzó sem égett. Gondolom ez ->kuka. Nem újak voltak, teljes mértékben használtak, nem is mertem remélni hogy mindkettő jó.
A kisülőcsöveimmel mi a helyzet? Tudja valaki mik ezek és hogyan lehet működtetni?

Üdv, Tom
(#) Qulecc válasza Tom025 hozzászólására (») Jún 25, 2007 /
 
A 250W-os infraizzó kicsit lehet, hogy sok volt, 200W-os lett volna az igazi, de így is megteszi. Ha gyengécskén világított, akkor az elég régi, úgyhogy mindkettő kuka, hogyha akarsz hgli-zni vegyél egy újat a tungsram márkaboltba. Azért kell a fázisba kötni az izzót, hogy a befele fojó áramot fojtsa, és ne a kifelemenőt.
(#) Őrült Ödön válasza (») Jún 25, 2007 /
 
Elnézést szaki, de ez itt egy szaktopik, nem? Nem vagyok nepper, milliomos se leszek ebből, de az aprókat újabban a kutya se nézi, vagy idegesíti őket a sok ócska égő..
Ez a pár sor ugye hogy elfér itt, és csak a "szakmabeliek" látják, nekik is szól elsősorban...
üdv: Ödön
(#) Őrült Ödön válasza Qulecc hozzászólására (») Jún 25, 2007 /
 
Nos, hát nagyon jól mondasz mindent, a szakmai felkészültséged igencsak korrekt! Naggyon helyes, jó válasz!

Most pedig nézzük, én miket fotztam..

ez az én általam lebontott és felújított Gő (mono-madárlámpa.. )

Kép(12).jpg
    
(#) Őrült Ödön válasza Őrült Ödön hozzászólására (») Jún 25, 2007 /
 
És az adatlapja:

Kép(13).jpg
    
(#) Őrült Ödön válasza Őrült Ödön hozzászólására (») Jún 25, 2007 /
 
A sufnimból egy apró részlet..

Kép(15).jpg
    
(#) Őrült Ödön válasza Őrült Ödön hozzászólására (») Jún 25, 2007 /
 
MonoEKA, szépen felújítva, 1x HgLI 250

Kép(16).jpg
    
(#) Őrült Ödön válasza Őrült Ödön hozzászólására (») Jún 25, 2007 /
 
Ekagomba, és egy régi NDK-s armatúra, ez utóbbi még nem az enyém, de rövidesen az lesz!
Aztán újabb sufni-csendélet..
Felújított Z 1 N 70...

(#) Őrült Ödön válasza Őrült Ödön hozzászólására (») Jún 25, 2007 /
 
És végül: Gyertyaláng-glimmlámpák, gyújtók és még pár bizbasz...

Kép(21).jpg
    
(#) Őrült Ödön válasza Tom025 hozzászólására (») Jún 25, 2007 /
 
Szevasz!

Akor mi már ismerjük egymást..

Qlecc kolléga már asszem elmondott minden tudnivalót, amit tudnod kellhet!

Azok a ruszki feliratos izék spektroszkópia lámpák valszeg, szerezhetnél nekem pár darabot , tekintve hogy ha rendelkezek mintapéldányal, akkor fel tudom venni az adatait!

Így ránézésre sajna a rossebb se tudja, mi lehet az igényük ezeknek a csöveknek...

Azokat az oszlopokon rohadzó, Z 2-esek által nyugdíjazott öreg cuccosokat pedig jó volna mexerezni, szted lehetne ott tárgyalni valakivel ezügyben?
Fuvarost tudok szerezni, egy ilyen nyavajás Gő van vagy 15 kiló, még most is fáj a kezem ott, ahol ráesett egy...
(#) Őrült Ödön válasza Qulecc hozzászólására (») Jún 25, 2007 /
 
HgLI-k sorbakötése sajna nem megy!

Gázkisülőknél fontos, hogy a hálózati feszültség LEGALÁBB 30%-kal nagyobb legyen, mint a lámpa kisülőcsövének égési feszültsége!
A legkisebb HgLI, az 50-es is 90V körül operál, a 80-as még feljebb!

Normális fojtót kell venni hozzájuk, nem drága, ha nem tudsz szerezni, intézek neked egyet!
HgLI 80-at is tudok szerezni, ha nagyon fosadékaz a kettő, ami van neked..

2 fénycsőfojtó: Valszeg sem az amper, sem az égőfesz ne stimmelne, hiába 80W az összteljesítmény, a fénycső KISNYOMÁSÚ, a HgLI NAGYNYOMÁSÚ gázisülőeszköz, tökre más karakterisztikával és égési jellemzőkel!

Néha azért müxik a dolog, mint pölö CMH 35-ös fémhalogént 40W-os fénycsőfojtóval, de ezek " elszigetelt egyedi esetek!"
(#) Őrült Ödön válasza Őrült Ödön hozzászólására (») Jún 25, 2007 /
 
Sorry, ezt Tomnak akartam címezni, de így sikerüt...
(#) Tom025 válasza Őrült Ödön hozzászólására (») Jún 25, 2007 /
 
Sziasztok!

Sikerült működésre bírni a Hgli égőmet, de a soros izzó nagyon nem jó dolog. Nagy mákom volt, első próbán világított, bár gyengén, de utána mkor próbáltam gyújtás közben mindíg kialudt. Aztán kipróbáltam 1 fénycsőfojtóval, sokkal jobb, megbízhatóan indul, bár az forrósodik és a fény se túl sok. Végtére szereztem a méhből egy 100W-os 1A-es fojtót, most szépen megy, volt kemény 500 pénz 5 sz.gép-táppal és egyéb panelekkel, trafókkal és két 40W fénycsőfojtóval együtt, az a 0,2A és az élettartam-csökkenés annyira nem aggaszt. Amennyit én fotózni tervezek vele, örök élet.

A bizonyos csövek most nincsenek nálam, csak a topicot olvasva ugrott be, hogy annó mennyire érdekelt mik ezek, csak nem találtam róluk semmit, és tönkretenni sem akartam őket. Talán kb egy hét múlva tudok pontosabb dolgokat mondani róluk.

A lámpák amiket előző hszemben emlíettem, pontosan ilyenek!
Hogy megszerezni, az már neccesebb dolog. Nem kell nekik, az biztos. De a leszerelése lenne érdekes dolog. Ahhoz minimum daruskocsi kell, vagy kilométeres létra. Kunyizással sztem megoldhatod hogy gyűjtő vagy, és önköltségen leszereled, ha odaadják, csak a technikai részén gondolkodj ha tényleg érdekel. Majd lekapom ha arra járok milyen magas is.

Üdv, Tom
(#) Tom025 válasza Őrült Ödön hozzászólására (») Jún 25, 2007 /
 
Amit írtam úgy gondoltam, hogy 150W-os fojtó után párhuzamban a két HgLI. De az egyikről kiderült hogy rossz. A másik jó, nem tudom hogyan lehet fosadék. Jó régi Tungsarm cucc, egy kidobott gombából kukáztam őket. Két fénycsőfojtó: az áramerősség stimmelne, 0,42A-esek, a feszt nem tudom, de mivel már van fojtóm, letettem a tervről.

Üdv, Tom
(#) Őrült Ödön válasza Tom025 hozzászólására (») Jún 25, 2007 /
 
Jól tetted, hogy szereztél fojtót hozzá, valszeg egy AN-100-as vehettél... megérte az árát!
De ha nyákfotózni akarsz, akkor tudok adni óccóér' HgOK 125-ös kvarcégőt, már küldtem másoknak is..

Az a lámpa akkor egy NDK HgL/ (Narva HgLS) 250-nel üzemelő csoda... hát kérdés, hogy télleg menyire van magasan!
Daruskocsit nemtom honnét szerzek, de azért van egy ötletem.. ( mint mindig)
Ha nem olyan rohadtul magas,vagy netán faoszlopon vanak, akkor a mászás elvileg nem gond...

A "gyanús csövekből" amint tudsz, hozzál párat, aztán vhogy elindítjuk majd!
(#) Őrült Ödön válasza Tom025 hozzászólására (») Jún 25, 2007 /
 
Párhuzamban sem megy a HgLI, mert semmilyen gázkisülőcső nem járatható párhuzamosan közvetlenül: U.is mindig a kisebb gyújtófeszültségű fog beindulni a kettő közül!
(#) Qulecc válasza Tom025 hozzászólására (») Jún 25, 2007 /
 
Ha infralámpával próbálkoztál, az persze, hogy nem jó, ehhez normál kellett volna. De látom most már megoldottad, egy kicsit sok lesz neki az az 1A, dehát én nem akarok beleszólni, ha neked jó igy, akkor nekem is.
(#) Tom025 válasza Őrült Ödön hozzászólására (») Jún 25, 2007 /
 
Megnéztem, tényleg pontosan AN-100. Nyákfotózni akarok, de még nem csináltam, egyenlőre csak kipróbálni, azzal ami van itthon, és sokan csinálják levert búrájú HgLI-vel is,szóval rossz nem lehet.

A lámpában 2db égő van, és vasoszlopon vannak, ha jól emlékszem. Holnap dobok képet.

Csövek amint meglesznek szólok.

Üdv!
(#) Qulecc válasza Őrült Ödön hozzászólására (») Jún 25, 2007 /
 
Ez nem madárlámpa, ez egy mono-gő, én ilyet még nem is láttam, én a Ti-Ba 250-esre gondoltam először, de tévedtem. De miért a sufniban tartod ezt a sok jó cuccot, miért nem használod őket? Amit Tom kollegánk le akar szerelni, az egy "mamusz", én így hívom ezt a lámpát.
(#) Őrült Ödön válasza Qulecc hozzászólására (») Jún 25, 2007 /
 
Szerencséje van a srácnak, el fogja vinni neki az AN-100 as is, csak éppen nem ez a tökéletes üzemállapot...
AN-70 már inkább buktavári lenne, ez tán éppenhogy fedi a kisülőcső üzemi tartományát..

Az infra égő valóban nem jó, aláfeszített szálas, másabb a nomál égőnél sokmindenben...

De errő a letört búrás HgLIről úgy látszik soha sem fogom tudni leszoktatni itt az embereket... na mindegy, majd írok privit vmikor az olvtársnak, mire vigyázzon avval a rohadt HglI kisülőcsővel!
(#) Tom025 válasza Qulecc hozzászólására (») Jún 25, 2007 /
 
Szia!

Normál izzóm nem volt még 100-as sem jelenleg, nem hogy 200-as, olyat még kézbe nem fogtam, de miért nem jó az infra? Elvileg ugyanaz mint a sima, csak kevésbé van felizzítva, viszont a teljesítmény stimmel.

1A nekem jó , maximum ellenállásokkal küzdhezem le kisebbre, új fojtót nem akarok venni hozzá, a méhben meg ez volt a legkisebb. A színhőmérséklete rendben van, talán kicsit több a rózsaszínes árnyalat, de úgyis be lesz építve levilágítóba, amit hetente pár percig működtetnék, ha meg mégis tönkremenne, asszem tudok még szerezni ingyért.

Üdv, Tom
(#) Őrült Ödön válasza Qulecc hozzászólására (») Jún 25, 2007 /
 
Azért vannak a sufniban, mert kérófelújítás van, a kert tele mindenféle szarral, sitkóval, téglával, stb... nincs civilizált hely nekiki egyelőre!
És amíg nem tudom az összeset rendesen fölszerelni, és korrózió ellen levédeni, addig minek? Csak tönkremennének, azért meg kár lenne...

Mono-Gő: Ez jó, akár gyárilag is hívhatták olna így... egyébként van még ezekből jó pár darab használatban, csak szinte mindnek sérült a plexije..

Mamusz: Azt én fogom leszerelni ha minden jól megy, csak rám ne essen ez is, tele vagyok sérülésekkel, f*szom kivan már az összes balesettel..
Következő: »»   9 / 20
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem