Fórum témák
» Több friss téma |
A bemeneti csatlakozó elvan szigetelve a doboztól. A zener feszültségeket megfogom mérni, csak munkából adódóan kevés időm van
![]()
A tápegység is lehet földhurkos, de arról majd holnap. A táp diódái átkapcsolásnál 50Hz-s brummal modulált zavarjeleket kelthetnek, ezért kell a Greatz híd diódáival 4 22-47nF-s kondit párhuzamosan kötni. A pufferelco "hatékonyságát" 100-220nF-s kerámia vagy fóliakondival "megnövelni". A pufferkondik töltő és kisütő ágához külön-külön vezetéket kell használni. A közös szakasz szinte csak egy külön pont lehet. Ha nincs zárlatos készüléketek a saját felelősségedre a konnektor védőföldjét - fázisceruzás ellenőrzés után - rákötném az erősítőpanel testpontjára, de csak egy rövid próbára. Kíváncsi lennék így megszűnik -e a búgás, vagy lecsökken -e? Feleslegesen nagyobb erősítés a kelleténél szintén megnöveli a zúgást. Jó éjt. Holnap vár a robot engem is.
A konnektor védőföldet soha ne kösd a panel földre!!!
Még fázisceruzás ellenőrzés után sem, mert nem lehet tudni később mi kerülhet a védőföldre.
Zavarvédelem is rosszabb lenne.
Végtére igazad van. Csak kísérletnek gondoltam. Akkor maradjunk a vízcsapban vagy egy radiátor fémes részében helyette. Rádiós koromban ez néha segített. Ennek kiváltására tettem a Greatz diódáival párhuzamosan 22-47nF-t, illetve a trafó primer körébe 2x30 menetes bifiláris fojtót és 2db 22nF-t (500V). Ezek viszont nincsenek összekötve a szekunder oldali testponttal. Elnézést kérek álmosan nem szabad a legkisebb kockázattal járó tanácsot se adni.
Idehaza a konektorok földeletlenek, tehát csak 2 vezeték van a konnektorba kötve. Graetzre rakok majd kondit hátha sikerrel járok.
Szia!
100. vagy 50Hz-s, az a brumm? Ha 100, akkor táp probléma, ha 50, akkor a trafó, vagy a hálózati kábel megszórja a panelt, vagy a jelvezetéket.
Küldöm az általam elképzelt tápegység Paint-s rajzát. Szerintem sima diódák is megfelelőek. A Shottky diódák gyorsabban kapcsolnak. A bölcsek szerint kevesebb zavarjelet produkálnak.
Sziasztok, megoldódott az erősitőm búgás problémája.
Kicseréltem a bemeneten lévő vezetéket árnyékoltra és elmúlt a búgás. Ezúton köszönöm mindenkinek, aki segítet. Üdv Attila
Lám lám, az ember mindig tanul!
Üdv!
Megépítettem a képen látható nyákrajz alapján ezt az erősítőt.BD139 helyett nekem MJE340 van. A végtranyók MJE3055 és MJE2955.A probléma az,hogy csak nagyon nagy bemenőjel hatására szól az erősítő és torzul illetve halkan.Az IC 4-es lábán nem mérem a 15V-ot(1,6V-ot mérek csak) A + oldalon pedig megvan a 15V.A tápfesz +-35V.Ha a végtranyókat lekötöm akkor az IC-n +-9V-ot mérek.A nyugalmi áramot betudtam állítani 50mA és a kimeneten sincs egyenfesz.
Szia!
Ellenőrizd le a zenert hogy jól van-e beültetve és hogy működik-e rendesen. Amíg a műver csak féltápot kap addig nem is fog jól szólni. A hibajelenség a zenerre utal.
Az volt az első amelyet kicseréltem és működik. Még le is teszteltem az újat is és jó.
![]()
Másnak nincs ötlete
![]() Illetve azt szeretném megkérdezni,hogy +-35V-os a tápom és így nem kell a meglévő értékeken változtatnom semmit? Így működhet 4 ohmon is?
Nagyon szépen köszönöm.Akkor még egyszer neki esek mert a párja szépen muzsikál.
![]() Akkor +-35V-hoz nem kell semmi változtatás elvégeznem? Gondolok itt kisebb esetleg nagyon ellenállás valahová? Illetve akkor ezekkel a tranyókkal üzemelhet 4 ohmon is?
Hát gondolom így nem 25W jön ki belőle hanem jóval több.Akár 50W-is nem?
Addig terhelhetem míg nem torzít ,ugye? (Órákon keresztül normális hűtéssel.)
Helló! Az IC 4-es lábán meglett a -15V?
A végtranyóid katalógus szerint 60V-ot bírnak, a +/- 35-öt sokallom.
Van egy működő panel meg van egy ami nem jó. A rosszba még mindég nincs meg a -15V.
Ha sok lenne neki a +-35V akkor már rég elpukkant volna. Meg volt egy másik erősítőm is abba is ugyan ilyen tranyók voltak és abba is +-35V volt a tápfesz és több bulit is végigvitt. Zoli: Gondolom ez,hogy mennyire melegszik a borda méretétől függ. Illetve hogyan tudja átadni a hőt a bordának. Vagy rosszul tudom?
A zener és a mínusz táp közötti ellenállást nem árt kimérni. Másik lehetőség az MJE340 hibája lehet.
Az IC kimenetén lévő 50 ohm ellenálláson van-e feszültségesés?
Az 50 ohm ellenállás előtt az-az a kimeneten 0,4V van.
Most kicseréltem a zenereket és ha nincs benne az IC akkor megvan a megfelelő fesz.Ha pedig benne az IC akkor a 7-es lábon van csak meg a fesz .Működőképes a 3,3k ellenállás.Már beleraktam egy másik új IC-t is és ugyan az a helyzet.
Kérlek mérj rá az 50 ohm-ra. Félek közel 0,5V lesz rajta
![]()
Ha az ellenállás két lábán mérem a feszt akkor ott 127mV-van
Akkor az 3,3k úgy tűnik nem annyi, mint ami rá van írva. Az 50 ohm-on folyó 2,5 mA áramból 15k ellenállásra következtetek.
Ebben az esetben 10 mA áram folyik rajta. Ebből 2,5 mA az 50 ohm ellenálláson, a többi valahol átvezet az ellenállás és az IC kimenet közötti vezetősáv környékén, valószínűleg a test felé.
Tudom,hogy hihetetlen de mindent kimértem szakadásvizsgálóval de sehol semmi.
![]()
2 IC-vel is lepróbáltam és semmi változás. A működőből is átraktam.
Az IC-d teljes erőből próbálja a mínusz táp irányába elmozdítani a tranzisztoros fokozatot, ez látható a 4-es és 6-os láb között jelen lévő 2V feszültség különbségből. Ennek be is kéne következni, és a visszacsatolás révén be kéne állni a kiegyenlített állapotnak.
Ha a vezetősávok közötti átvezetést kizárhatjuk, akkor a 4,7k ellenállás és a BD139 helyén lévő tranzisztor jöhet szóba. Az ellenállás nem valószínű, hogy ilyen gondot okozhat, marad a tranzisztor. Normál körülmények között az említett tranzisztor emitterén 0,4V , bázisán 1V a testhez-, kollektorán -1V a pozitív táphoz képest a feszültség. Ezt jó lenne ha megmérnéd. A nyákon az "out" jelű kimeneten érthetetlen számomra, hogy miért nincs durva egyenáramú hiba, de majd kiderítjük. A végtranzisztor lábain is lehet ellenőrizni, hogy az emitter a táphoz képest 10mV, a bázis 0,7V-e. Mivel van egy működő csatornád könnyen összevetheted mind a négy tranzisztor BCE feszültségeit a párjukkal, egyszerűen testhez képest is. Ha találsz eltérés, abból ki lehet következtetni a hiba okát.
BD139 helyén lévő tranyó Emitterén 0,560mV Kollektorán 23V Bázisán 0,8mV.
Ahová a PNP tranyó kerül ott a Kollektoron 61mV Emitteren 23,1V van. Ahová az NPN végtranyó való ott a Kollektoron 62mV az Emitteren pedig -16V van. |
Bejelentkezés
Hirdetés |