Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   948 / 1320
(#) icserny válasza norby87 hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /

Idézet:
„többször említik a referencia feszültséget. Ez pontosan miért is kell?”
Azért, mert előfordulhat, hogy pontosabban szeretnél mérni annál, mint amilyen a tápfeszültség (in)stabilitása. Ilyen esetben egy stabilabb referenciaforrásból származó jelet használunk viszonyítási alapként. Bővebben: Link
(#) kiskacsa2009 válasza potyo hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /

Köszönöm!
Utána nézek!
(#) n_yálastrubadúr hozzászólása Ápr 11, 2011 /

Jó reggelt!
Szeretnék segítséget kérni a hőfok szabályzót építek pákához, és érdekelne hogy egy regiszter értékeit, hogyan lehet 7 szegmenses kijelzőre kiíratni. mert az én megoldásom az biztosan nem a legrövidebb. 500 sor lett egy 10Ezerig számláló. Unalmas és cseppet sem elegáns. Nagyon egyszerű ha feltételekkel ugyanaz ismétlődik. Azt sem értem hogy egy láb hogyan viselkedhet bemenetként és kimenetként is pl: egy óránál az rb,0 meg az rb,1. A program futása közben folyamatosan át lenne definiálva?
(#) Hp41C válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /

Szia!

Gondolom a bináris - decimális átalakítás az a hosszú rutin. Itt egy csinos, rövid (32 utasításból álló) 24 bites bináris -> 8 digit BCD megoldás, amit tetszőleges szóhosszúságra általánosítható.

Két lapot ajánlok a figyelmedbe:
PIC Micro Controller ASM Language Routine Library
C sample code for PIC micros and Hi-Tech C
(#) n_yálastrubadúr válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /

köszönöm, átnézegetem
(#) dinokal válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /

Szia!
Ezekről a programozási sorrendekről és megvalósításukról hol lehet bővebben olvasni? Előre is köszönöm a válaszod.
(#) Hp41C válasza dinokal hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /

Szia!

A sorrendről olvasni minden típus programozási leírásában lehet, de józan ésszel rá is lehet jönni. Az egész kontroller törlése (Chip Erase) visszaállítja a kiolvasás elleni védelmet. Ha védett volt a kontroller, akkor ennek kell lennie az első lépésnek. A konfigurációs szavakban lehet a kódvédelmet beállítani. Ha ellenőrzés előtt beprogramoznád, nem tudnád kiolvasni a program és az adat memóriákat, nem lehetne ellenőrizni. Ezek szerint, a konfigurációs szavakat kell utoljára beprogramzni és ellenőrizni.
(#) n_yálastrubadúr válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /

Amit küldtél link. Abban van a 8bit to extract decimal 1's, 10's, 100's convert sample. Azthiszem az kell nekem Nem értem hogy honnan lehet lehívni, vagy milyen regiszterekbe menti a konvertált értéket, hogy azt lehessen kiíratni úgymint egyes regiszter 10-es -s 100-as. ja és hogy ő melyik regsizterből szedi a bináris értéket.
(#) dinokal válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /

Köszönöm! Csak azt nem értettem, hogy külön utólag kell-e a konfigurációs szavakat beégetni a kódvédelemmel, vagy az egészet egyben újra kell égetni.

Szia!

Mindig csak az az osztás...

Az alábbi rutinban a bemenet helyiérték szerint:
(MSB) HBYTE, MBYTE, (LSB) LBYTE
a kimenet helyiérték szerint:
R3 (10000000 -es és 1000000 -es)
R2 (100000 -es és 10000 -es )
R1 (1000 -es és 100 -as)
R0 (10 -es és 1 -es)
Egy byte-ban két decimális digit lesz: Az alacsonyabb helyiértékú a 3..0, a magasabb a 7..4 biteken. Az alacsonyabb egy maszkolással, a magasabb egy swap -pal és egy maszkolással vehető elő...

Ha nem kell ekkora számokra:
- A számálót 20 -ról indítsd -> 20 bit bináris - 7 digit BCD
- Hagyd el az R0 -t, HBYTE -ot és a számálót 16 -ról indítsd -> 16 bit bináris - 5 digit BCD
- Hagyd el az R0 -t, HBYTE -ot és a számálót 12 -ról indítsd -> 1 bit bináris - 4 digit BCD
- Hagyd el az R0, R1 -et, HBYTE, MBYTE -ot és a számálót 8 -ról indítsd -> 8 bit bináris - 3 digit BCD

Ha nagyobb számokra kellene:
- Vegyél fel újabb tárolót a bináris és decimális számjegyeknek, a számlálót 4 -esével, 8 -asával lehet növelni.

A belső ciklus kezdő regiszterét és a léptetéseket módosítani kell még.

1. BIN2BCD MOVLW   18H
  2.         MOVWF   COUNT
  3.         CLRF    R0
  4.         CLRF    R1
  5.         CLRF    R2
  6.         CLRF    R3
  7.         BCF     STATUS,C
  8.         GOTO    BIN2BC2
  9. BIN2L   MOVLW   R3
  10.         MOVWF   FSR
  11. BCDADJ  MOVLW   03H
  12.         ADDWF   INDF,F
  13.         BTFSS   INDF,3
  14.         SUBWF   INDF,F
  15.         MOVLW   30H
  16.         ADDWF   INDF,F
  17.         BTFSS   INDF,7
  18.         SUBWF   INDF,F
  19.         INCF    FSR,F
  20.         MOVF   FSR,W
  21.         XORLW  R0
  22.         BTFSS    STATUS,Z
  23.         GOTO    BCDADJ
  24. BIN2BC2 RLF     LBYTE,F
  25.         RLF     MBYTE,F
  26.         RLF     HBYTE,F
  27.         RLF     R3,F
  28.         RLF     R2,F
  29.         RLF     R1,F
  30.         RLF     R0,F
  31.         DECFSZ  COUNT,F
  32.         GOTO    BIN2L
  33.         RETURN
(#) Hp41C válasza dinokal hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /

Sza!

Külön menetben, az ellenőrzések után kell a konfiugurációs szavakat beprogramozni...
(#) janikukac hozzászólása Ápr 11, 2011 /

Hali!

Aki tud, COM portra égetőt, az adjon rajzokat, mert nagyon fontos lenne. Nem baj, ha nem tud nagyobb PIC-eket égetni, csak kisebbeket... :yes:
(#) adamhollos hozzászólása Ápr 11, 2011 /

Sziasztok!

Valaki tudna nekem mutatni egy egyszerű megoldást arra, hogy hogyan tudok pickit2-höz valamilyen adaptert csinálni, amivel minden pic-ket lehet programozni, de nem kell vezetékeket dugogatni egyik helyről a másikba?

A másik kérdésem pedig az, hogy hová kell kötni a hatodik lábát a pickit-nek?

Előre is köszi!

ui.: kerestem a kapcsolásoknál meg a fórumokban, de nem találtam sehol semmit.

Köszi a részletes leírást, így világos (abb). Lehet banális és ezek után evidens lehetne a problémám megoldása, de nekem az kellene hogy letudjam hívni a tárolók értékeit decimálisan és az Rb 7 bitjét használni kírásra és egy másik mondjuk az Ra 4 bitje segítségével multiplexben kiírni az értéket. vagyis a BCD-t nemtudom hogy átalakítani. Vagy így teljesen más módszer kellene?
(#) Hp41C válasza adamhollos hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /

Szia!

Rossz irányba mész... Ilyen adapter egyszerűen nem létezik. Ha az összes család bekötését áttekinted, annyi féle bekötés lesz, hogy nem győzöd majd panellel. (Analóg táp és föld, Vcap láb, a tápkiosztás a 24F, 30F, 33F családban más, mint a 16F, 18F -eknél - még azonos tokozás esetén is...)
A legegszerűbb az, ha magát a felhasználói áramkört használod programozásra is - elvégre In Circuit Serial Programming. A kapcsolást úgy tervezd meg, hogy a programozást - és ami még jól jöhet, a nyomkövetést is - lehetővé tegye.

Egy 64 / 80 / 100 lábú tokot nem lehet csak a programozásért levenni a panelről...

Egyébként a 16F szériához számtalan van a PICKit2 klón építése topikban...

Az AUX limenet (PICKit2 6. lába) az alacsony feszültségű programozást megengedő kontrollerel PGM lábára kell kötni.

Szia!

Tölts fel egy kapcsolási rajzot.
(#) janikukac hozzászólása Ápr 11, 2011 /

Én is várom a válaszomat a COM-os PIC-re...
(#) El_Pinyo válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /

Mi ez a türelmetlenség?
Használd inkább a keresőt, minthogy itt követelőzöl.
Egyébként is neked ez még korai.
(#) janikukac válasza El_Pinyo hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /

Használtam is a guglit, és csak 1 találatom lett...
(#) El_Pinyo válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /

A témában való keresésre gondoltam itt a fórumon.
(#) icserny válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /

Idézet:
„Aki tud, COM portra égetőt, az adjon rajzokat”

"Keressetek és találtok..." Bővebben: Link
(#) norby87 hozzászólása Ápr 11, 2011 /

Sziasztok!
Elővettem a porosodó PICemet, és Pickitet. Nem tudok működésre bírni egy roppant egyszerű kódot, ami egy ledet kapcsol be, kezd nagyon idegesíteni Nem tudom, hogy a kódban van-e a hiba, vagy az oszcillátor nem indul be (Nincs szkópom). Légyszíves bólintsatok rá a kódra. Köszönöm.
(#) Hp41C válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /

(#) janikukac válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /

Jó, akkor ne építsek ilyen portos vackokat? Csináljak akkor olyat, amiben alapból PIC dübörög. Avval csak egy a baj, sajnálom bele az 1500 ft-os PIC-et.

Van olyan égető, amibe olcsóbb PIC megy?
(#) icserny válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /

Idézet:
„Van olyan égető, amibe olcsóbb PIC megy?”
Van több is, de nem ajánlom, mert nem tudunk segíteni, ha elakadsz vele.
WISP 628
http://www.picbasic.nl/galvawisp2_uk.htm" target="_blank" rel="nofollow" >Galva WISP
PIC18F14K50 alpú WISP programozó

Ha igazán olcsó megoldást akarsz, akkor használj bootloadert, s kérj meg valakit, hogy égesse be a bootloadert!
(#) janikukac válasza icserny hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /

Na, akkor maradok emennél.

Adtok egy jó kapcsolást?

Elvégre, igazad van, amúgy sem mehet egy országos versenyre sz**ral..
(#) potyo válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /

Idézet:
„Avval csak egy a baj, sajnálom bele az 1500 ft-os PIC-et.”

Aztán miért? Igen elenyésző összeg az égető akkor, ha az ember komolyan gondolja a picezést. Ha meg nem, csak egy alkalomra kell, akkor meg érdemesebb valakit megkérni, hogy égesse be neki az adott kódot.
(#) janikukac válasza potyo hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /

Hát, jól van. Akkor már csak egy '"bejáratott'" rajz kéne..

Ennyi lenne egy A/D konverterrel az ADRESH regiszter értékét akarom kijelezni 0-255-ig.

P1060461.JPG

(#) norby87 válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /

Ha komolyan gondolod a PICezést, akkor ne véletlenszerűen működő áramköröket használj, mert soha nem tudhatod, hogy az áramkör, a soros port, a táp, vagy a PIC a hiba oka. Végy egy PICkit 2 programozót, ami a népszerű PIceket tudja programozni, és USB -ről működik. 4k az eBay-en
Következő: »»   948 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem