Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1281 / 3980
(#) Mybuster hozzászólása Ápr 11, 2011 /

hellosztok!

Megbízott egy ember azzal a kérdésel hogy lehe e csinálni váltó fokozat kijelzőt ami a rally autókba van mivel ő is rallys! Kérdés lehet e? hogyan lehet ezt kivitelezni?
(#) Letiodj hozzászólása Ápr 11, 2011 /

Szoval senkinek nincs egy kapcsolasi rajza egy tesla cm130 as szalagos magnohoz?
(#) qvasz2 válasza Letiodj hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /

Van kereső, van neki topikja:
Bővebben: Link
(#) Medve válasza JosephAlfaman hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /

E-mail ment, véleményem szerint ilyen esetben, bármiféle mechanika nagyobb "reakcióidőt" okoz, mint egy nem szándékosan lelassított elektronika.
(#) tom0407 hozzászólása Ápr 11, 2011 /

Sziasztok! Új vagyok még itt így nem tudom melyik témakörbe kellene irnom. NJM 2060M típusú ic-t keresek, de sajnos sehol nem találok Ha jól olvastam egy műveleti erősítő lenne ez. Hol keressem? Esetleg valami helyettesítője?
Üdv.
(#) kadarist válasza tom0407 hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /

Szia!
Ez egy négy műveleti erősítőt tartalmazó tok. Az LM324 jó helyette, ha nem valamilyen speciális kis zajú gyors alkalmazáshoz kell.
(#) tom0407 válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 12, 2011 /

Köszike!
A story röviden: egy négycsatornás keverőbe kellene, a gond az volt hogy egyik srácnak volt egy aktív hangfala aminek nem csak jelbemenetje volt hanem erősitett kimenet is, hogy másik hangfalat is tudjon vele hajtani. A kettő ugyanolyan 6,3as jack csatival volt megoldva és véletlenül a keverő kimenete megkapta az erősített jelet:S
(#) kadarist válasza tom0407 hozzászólására (») Ápr 12, 2011 /

Akkor inkább a TL074-es vagy a MC3307típust ajánlom, a kettő közül inkább az utóbbit. Kisebb zajúak, keverőbe jók lesznek.
(#) vgerp hozzászólása Ápr 12, 2011 /

Sziasztok

Lenne egy elég kezdetleges kérdésem, mostanában elkezdtem makketzeni ehhez szeretnék csinálni egy kis festő, forrasztó állványt valami hasonlót mint a link http://legwinskij.blogspot.com/2010/12/altoids-tin-portable-helping-hands-with.html
Igazából nemcsak e miatt hanemm pl a 12v-os forrasztó páka, 12 v os smd ledes panel és stb miatt lenne szükségem egy egyszerű 12v-os egyenáramra.
Azt gondoltam ki hgy legegyszerübb egy változtatható feszültségű 220-as adapter lenne.
Namármost ebből van egy csomó féle az áramerősség szerint.Ezzel kapcsolatosan szeretném kérdezni mi az
az áramerőség amire szükségem lehet.
Kinéztem egy ilyet http://elektronika.vatera.hu/muszerek_alkatreszek/transzformator/tapegyseg_adapter_3_12v_1000ma_univerzalis_1451913796.html
Másik kérdésem ami elég nevetséges is lehet egyeseknek de azért megkérdezem :
Mekkora az az áramerőség ami még ha valami kis félrekötést vagy valami nem ok dolgot csinálok sem veszélyes az emberre?
Válaszotok előre is köszi
(#) Mybuster válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 12, 2011 /

OKÉ KÖSZI!
(#) MaTe193 válasza vgerp hozzászólására (») Ápr 12, 2011 1 /

Szia!
Nagyon sok mindentől függ az áramerősség.Hány wattos a forrasztópáka,a LED panel stb.Az emberre veszélytelen áramerősség azt hiszem 10mA.De,mivel te kisfeszültséggel(12V) dolgozol,ezért valamivel magasabb.
Máté.
(#) Mybuster hozzászólása Ápr 12, 2011 /

Hello mindenkinek!

Megépítettem ez a Vu meter kapcsolási rajzot működni működik csak egy problem van vele mikor nincs zene akkor az egész led sor világít.. hogyan tudnám ezt megoldani?

Vu meter.gif

(#) vgerp válasza MaTe193 hozzászólására (») Ápr 12, 2011 /

Azt hiszem a forrasztó 30 vagy 40W
Az smd led panelről ezt nem tudom mert ebayről van
(#) MaTe193 válasza vgerp hozzászólására (») Ápr 12, 2011 /

Nem a legcélszerűb dolog a 12V-ot választani.(Mármint páka esetén)Ha a pákád mondjuk 30W-os,akkor 2,5A-es áramerősségről beszélünk.Legjobb volna egy trafót rendszeresíteni erre a célra,abból is 24V-osat ajánlok.Az áramerősséget pedig könnyen meg tudod mérni,fogyasztóval sorba kell kötni a mérőműszert.
Máté.
(#) MaTe193 válasza Mybuster hozzászólására (») Ápr 12, 2011 /

Szia!
Erősítő után kötötted?
Máté.
(#) Markota hozzászólása Ápr 12, 2011 /

Hello!
Volt egy régi hangfalam számítógéphez, és most szeretném hogyha akkuról is működhetne.
Elektronikához csak nagyon alapismeretekkel rendelkezem ezért kérek egy kis segítséget.
A 220 átmegy először egy trafón ami 10v 1,5 A-t csinál belőle. Ez megy a kapcsoláshoz ami rögtön 4 egyenirányítóval kezdődik.(1N5392) Aztán megy tovább egy 2200uF,25v os kondenzátorhoz és a többi dologhoz.
A kérdésem az, hogy lehetséges e, és ha igen, akkor hová kössem a 10V DC áramomat. Kép mellékelve.
Köszi, Márk

erosito.jpg

(#) Vacok válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 12, 2011 /

Szia!
A trafóval előállt az a probléma, hogy nincsen annyi huzalom, amivel vissza tudnám tekerni a régebben letekert meneteket. A két szekunder összességében ad akkora feszültséget, amire nekem szükségem lenne, de az a feszültség nekem szimmetrikusan kéne. Konkrétan DC-ben el tudok érni 30V-ot, és nekem egy DC 2x15V-os táp kell, így én egy huszárvágásra gondoltam, hogy ha ez így működik. Amúgy egy 30W-os erősítő menne róla.
(#) kadarist válasza Markota hozzászólására (») Ápr 12, 2011 /

Szia!
A pufferkondenzátor sarkaira kösd, polaritáshelyesen.
(#) kadarist válasza Vacok hozzászólására (») Ápr 12, 2011 /

Ez így nem túl korrekt megoldás, de van, aki így használja az erősítőjét. Inkább akkor tekerj le a primerből, persze csak ha hozzá tudsz férni.
(#) Markota válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 12, 2011 /

Köszi megy A másik kérdés, hogy mennyi ideig megy, 9 2700mah-es 1,2v os sorbakötött akkuval?

Nem sokáig. De kipróbálod és meglátod.
(#) Vacok válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 12, 2011 /

Hát... a primerhez nem nagyon tudok hozzáférni, mivel rá van tekerve a szekunder, meg akkor is abban a problémában leszek, hogy a két szekunder nem egyforma feszültséget szolgáltat. Nem tudom mihez kezdjek.
(#) proli007 válasza Mybuster hozzászólására (») Ápr 12, 2011 /

Hello!
Gyanítom, hogy egy kondit tettél a bemenettel sorba. Tégy egy ellenállást az IC 4-5 lába közé, és úgy nézd meg.
(Bocs, de.. ez a téma nem ide való, van erre külön topik. Ha valaki kezdő, akkor nem törvényszerű, hogy minden kérdést a kezdő topikban kel feltennie. Ugyan ez vonatkozik a nyáktervezések segítségére is. Akkor minek a többi topik?)
üdv! proli007
(#) Markota válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 12, 2011 /

Nagyjábol? Csak fogalmam sincs róla és az akkukat fel kell töltenem. Utána meg szeretném élesben hasznáni
A dobozán 25W van.
(#) gyuri86 hozzászólása Ápr 12, 2011 /

Sziasztok.
A problémám a következő: Digi beltéri + LCD tv. A tv analóg paneljai sérültek amikor megsült a tápegység, így a kép olykor szellemcsíkos akár scart, rca, s-video bemenetet használok.
Viszont ha HDMI-t akkor az tökéletes. Viszont digi-n nincs hdmi. Ezért egy scart-hdmi átalakító beszerzésén gondolkodom. Egy ilyenre gondoltam, csak nem vagyok benne biztos hogy alkalmas a feladatra.

Persze nem ennyiért mint a linken látható.Link

Ha halkan használod akkor 2 óra, ha hangosan, akkor fél. Kipróbálod és megtudod. Az akkutöltés nem okozhat gondot.
(#) janikukac hozzászólása Ápr 12, 2011 /

Sziasztok !

Valaki tud valami csengő kapcsolási rajzot? Lényeg, hogy ameddig a gombot nyomom, csengő szerű hangot adjon ki.. :yes:
(#) janikukac válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 12, 2011 /

TL 074-el lehet valamit művészkedni? Mondjuk LED-et villogtatni zenére? Rajz?
(#) tom0407 válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 12, 2011 /

Köszi szépen! Megpróbáljuk!
(#) MaTe193 válasza janikukac hozzászólására (») Ápr 12, 2011 /

Bár nem csengő szerű a hangja,de azértBővebben: Link
Máté.
Következő: »»   1281 / 3980
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem